Πλαίσιο: Περιορισμένη η επίπτωση των capital controls

Ταμειακά διαθέσιμα άνω των 42 εκατ. ευρώ
Πέμπτη, 05 Νοεμβρίου 2015 10:28
UPD:10:29

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε στα 7,9 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 50,9%, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 57,7% στα 4,1 εκατ. ευρώ, με συγκράτηση των ποσοστών μείωσης στο τρίτο τρίμηνο.

Περιορισμένη επίπτωση είχαν τα capital controls στα οικονομικά αποτελέσματα της Πλαίσιο Computers ΑΕΒΕ, όπως προκύπτει από τα στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η εταιρεία για το εννεάμηνο του 2015.

Ειδικότερα, οι πωλήσεις υποχώρησαν κατά 10,8% στα 190 εκατ. ευρώ, το μικτό κέρδος υποχώρησε στα 42,3 εκατ. ευρώ, ενώ τα λειτουργικά έξοδα σημείωσαν πτώση.

Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) διαμορφώθηκε στα 7,9 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 50,9%, ενώ τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν κατά 57,7% στα 4,1 εκατ. ευρώ, με συγκράτηση των ποσοστών μείωσης στο τρίτο τρίμηνο.

Τα ταμειακά διαθέσιμα ξεπέρασαν τα 42 εκατ. ευρώ – περίπου στο 40% της τρέχουσας κεφαλαιοποίησης του Ομίλου – και σε συνδυασμό με τον περιορισμένο δανεισμό οδηγούν σε ευρύτατη καθαρή ρευστότητα μεγαλύτερη από 31 εκατ. ευρώ.

Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης πως σε συνδυασμό με τη σταθερότητα στο ύψους των δανειακών υποχρεώσεων, επετεύχθη περαιτέρω υποχώρηση του δείκτη Δανειακής Μόχλευσης (Ξένα προς Ίδια κεφάλαια) στο 0,55 από 0,60 παρά την κατά 11 εκατ. ευρώ επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, εντός του 2015.

«Η ελληνική οικονομία κατά το τρίτο τρίμηνο του 2015 επηρεάστηκε από την επιβολή των κεφαλαιακών ελέγχων. Τελικά, η επίπτωση των παραπάνω εξελίξεων για το Πλαίσιο ήταν πιο περιορισμένη από αυτή που αναμενόταν. Το Πλαίσιο, παρά τις αντικειμενικά αντίξοες συνθήκες, όχι μόνο πετυχαίνει κερδοφόρα αποτελέσματα, αλλά δείχνει και την αντοχή του ακόμα και αν οι συνθήκες δεν βελτιωθούν άμεσα», δήλωσε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του Πλαισίου, Γ. Γεράρδος, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα 9μηνου.

Όπως είπε, παρότι στο τρίτο τρίμηνο η μείωση των πωλήσεων του Ομίλου, λόγω της ανασφάλειας που οι ανωτέρω εξελίξεις επέφεραν στο καταναλωτικό κοινό, ήταν υψηλότερη απ’ ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα, τελικά η υποχώρηση των κερδών πριν και μετά τους φόρους συγκρατήθηκε στα επίπεδα του εξαμήνου. Σε αυτό συνέβαλαν, σύμφωνα με τον κ. Γεράρδο, η μικρή βελτίωση του μικτού περιθωρίου κέρδους κοντά στο 24%, ο στοχευμένος έλεγχος του κόστους όπως κυρίως απεικονίστηκε στα έξοδα διάθεσης και τα χαμηλά χρηματοοικονομικά έξοδα.

Από την άλλη πλευρά, στη διάρκεια των τελευταίων τριών μηνών η εταιρεία κατάφερε να ισχυροποιήσει τη ρευστότητα του Ομίλου κατά 10 εκατ. ευρώ, διατηρώντας παράλληλα τον συνολικό δανεισμό της σταθερό και περιορισμένο.

«Στο περιβάλλον αυτό, δεν μεταβάλλουμε το μεσοπρόθεσμο στόχο για επέκταση των εργασιών μας, φροντίζουμε όμως παράλληλα να κινούμαστε με προσεκτικά αλλά ουσιαστικά βήματα, ώστε η μεγέθυνση των δραστηριοτήτων μας να πραγματοποιείται με τους μικρότερους δυνατούς κινδύνους και επομένως να μεγιστοποιούμε σε κάθε περίοδο τα οφέλη των μετόχων μας», πρόσθεσε ο κ. Γεράρδος.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΠΛΑΙΣ



Σχολιασμένα