Μια διαφορετική ημέρα ξημερώνει για την οικονομία, αλλά και τις τράπεζες μετά την απελευθέρωση από το καθεστώς των κεφαλαιακών περιορισμών, οι οποίοι 50 μήνες τώρα βάρυναν το τραπεζικό σύστημα της χώρας φέρνοντας ένα εξαιρετικά υψηλό κόστος για τις τράπεζες (με την τελευταία ανακεφαλαιοποίησή τους), όπως και για τις λοιπές οικονομικές δραστηριότητες της χώρας με επίκεντρο τις εξαγωγές. Η προετοιμασία της επόμενης ημέρας, οι προσδοκίες για έκτακτες αναβαθμίσεις, η επίδραση στην εμπιστοσύνη των επενδυτών και τα roadshows.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Οι επιδράσεις από την εξέλιξη αυτή θα πρέπει να εντοπιστούν σε δύο πεδία: την πραγματική οικονομία και τις επενδύσεις. Σε ό,τι αφορά το κομμάτι της οικονομίας, η άρση των περιορισμών σχεδόν μοιραία θα λειτουργήσει ως ένας μοχλός ανάπτυξης, ελευθερώνοντας σημαντικούς περιορισμούς στις εξαγωγές κυρίως υπηρεσιών. Πλήθος εταιρειών αναγκάζονταν να λειτουργούν μέσω τρίτων χωρών, παρακάμπτοντας το σύστημα των κεφαλαιακών περιορισμών που δημιουργούσε προβλήματα ακόμη και σε θέματα όπως η αποδοχή μιας εγγυητικής επιστολής. Παράλληλα, ενίσχυση αναμένεται και σε ό,τι αφορά τις τραπεζικές εργασίες.
Έκτακτες αναβαθμίσεις
Όμως καταλυτική αναμένεται να είναι η επίδραση της άρσης των περιορισμών στην ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.
Αξίζει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις οι τράπεζες αξιολογούνται από τους διεθνείς οίκους έως και 6 μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, αποστερώντας από τη χώρα πόρους, καθώς προσαυξάνουν το κόστος του χρήματος για τα πιστωτικά ιδρύματα της χώρας και τελικώς για τους δανειολήπτες.
Είναι περίπου βέβαιο πως οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν έκτακτες αναβαθμίσεις στο αμέσως προσεχές διάστημα, ενώ αυτό θα είναι και ένα «όπλο» στη φαρέτρα τους κατά τη διάρκεια των road shows που θα λάβουν χώρα μέσα τον Σεπτέμβριο. Κατά τη Moody's στο «Caa1» βρίσκονται οι Εθνική, Alpha και Eurobank με προοπτικές θετικές, στο «Caa2» οι Πειραιώς και Παγκρήτια με θετικές προοπτικές και στη βαθμίδα «Caa3» η Attica Bank και πάλι με προοπτικές θετικές. Σε ό,τι αφορά την S&P στο «B-« βρίσκονται και οι τέσσερις συστημικές με προοπτικές σταθερές, ενώ για τη Fitch οι Eurobank, Alpha και Εθνική Τράπεζα έχουν αξιολόγηση «CCC+» και η Τράπεζα Πειραιώς «CCC».
Road Shows
Εν τω μεταξύ τα πιστωτικά ιδρύματα με νέα όπλα στη φαρέτρα τους προχωρούν σε παρουσιάσεις αμέσως μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους στις 29 και 30 Αυγούστου.
Το πρώτο road show στο οποίο θα μετέχουν θα πραγματοποιηθεί στις 2 Σεπτεμβρίου, μία ημέρα μόλις μετά την απελευθέρωση των κεφαλαιακών περιορισμών.
Διοργανωτής είναι η Goldman Sachs στο Λονδίνο στις 2 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθεί στις 3 έως τις 5 Σεπτεμβρίου το επενδυτικό Forum της HSBC επίσης στο Λονδίνο. Στις 18 και στις 19 Σεπτεμβρίου λαμβάνει χώρα το ετήσιο road show του Ελληνικού Χρηματιστηρίου στο οποίο μετέχουν και εταιρείες και τράπεζες, ενώ στις 24 έως τις 26 Σεπτεμβρίου διενεργείται το ετήσιο χρηματοοικονομικό συνέδριο της BofAML, που θα λάβει χώρα και πάλι στη βρετανική πρωτεύουσα.
Προετοιμασία
Η κατάργηση των capital controls σηματοδοτεί την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Μοναδική θετική εξέλιξη από την επιβολή των κεφαλαιακών περιορισμών, που αποτέλεσε κατάκτηση για την οικονομία, είναι και παραμένει η αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με τη χρήση πλαστικού χρήματος από τους καταναλωτές. Οι τράπεζες θα έχουν έτοιμα τα συστήματά τους μέσα στο Σαββατοκύριακο για την άρση. Η άρση προβλέπεται για την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, όμως όλες οι συναλλαγές από την Παρασκευή το απόγευμα με τη μορφή εμβασμάτων πάντα εμφανίζονται την 1η εργάσιμη εν προκειμένω τη Δευτέρα 2 Σεπτεμβρίου. Έτσι, ενώ θα εμβάζονται ποσά από την Κυριακή 1η Σεπτεμβρίου, αυτά θα εμφανίζονται στις 2 Σεπτεμβρίου. Συγχρόνως τα καταστήματα των τραπεζών ετοιμάζονται να καλέσουν όσους πελάτες τους έχουν καταθέσεις στο εξωτερικό να τις επαναφέρουν στη χώρα μετά την άρση των περιορισμών.
Ικανοποίηση της Κομισιόν
H Ευρωπαϊκή Επιτροπή χαιρετίζει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών (capital controls) στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, δήλωσε χθες η επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα.
Συγκεκριμένα, η επικεφαλής εκπρόσωπος, κληθείσα από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση της Αθήνας, δήλωσε ότι «εναπόκειται στις ελληνικές αρχές να αποφασίζουν και να λαμβάνουν μέτρα για τη διασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, σε συνεργασία με τους διεθνείς οργανισμούς και σύμφωνα με τον συμφωνημένο οδικό χάρτη».
«Χαιρετίζουμε την ανακοίνωση της ελληνικής κυβέρνησης ότι πρέπει να αρθούν όλοι οι υπόλοιποι έλεγχοι κεφαλαίου από την 1η Σεπτεμβρίου» δήλωσε η κ. Αντρέεβα και κατέληξε λέγοντας πως «αυτό είναι ένα σημαντικό ορόσημο και ένα ακόμη σημάδι ότι η εμπιστοσύνη συνεχίζει να στηρίζεται στην οικονομική ανάκαμψη της Ελλάδας».
Το σχόλιο της Citi
Με θετικά μηνύματα υποδέχονται ήδη οι ξένοι επενδυτές την κατάργηση των capital controls στη χώρα. Στην ιστορική πτώση των ομολόγων, αν και αποδίδεται κυρίως στις εξελίξεις στην Ιταλία, ιδιαίτερα βοηθητικά έχουν σταθεί και οι ανακοινώσεις για την κατάργηση των κεφαλαιακών περιορισμών. Είναι φανερό πως η κίνηση αυτή αποτελεί σαφή ένδειξη για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης προς τη χώρα και επιστροφής στην κανονικότητα για την οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες. Συγχρόνως, ανοίγει τον δρόμο επενδύσεων και αναβαθμίσεων από τους διεθνείς οίκους. Την πεποίθησή της για αναβαθμίσεις από οίκους αξιολόγησης μετά την πλήρη άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, μολονότι αυτή έχει συμβολικό χαρακτήρα, αναφέρει η Citigroup.
Όπως σχολιάζει η Citigroup, αυτή η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης θα μπορούσε να αυξήσει τη δημοτικότητά της, να ενισχύσει την εμπιστοσύνη και πιθανώς να έχει θετικό αντίκτυπο στις επόμενες αποφάσεις των οίκων.