Με επιθετικό πλάνο οι τράπεζες για κεφαλαιακή ενίσχυση

Σε συνδυασμό αυξήσεων κεφαλαίου, πώλησης στοιχείων του ενεργητικού και κινήσεων μετριασμού των αναγκών προχωρούν τα πιστωτικά ιδρύματα
Τετάρτη, 04 Νοεμβρίου 2015 10:15
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Aπό την έντυπη έκδοση

Της Άννας Δόγα
[email protected]

Aνοίγουν τα χαρτιά τους οι τράπεζες εν όψει των αυξήσεων κεφαλαίου που αναμένεται να ξεκινήσουν την ερχόμενη εβδομάδα, παρουσιάζοντας επιθετικό σχεδιασμό κεφαλαιακής ενίσχυσης με συνδυασμό αυξήσεων κεφαλαίου, πώλησης στοιχείων του ενεργητικού και κινήσεων μετριασμού των αναγκών στα capital plans.

Η Eurobank ανοίγει το βιβλίο προσφορών την άλλη εβδομάδα, επιδιώκοντας την πλήρη κάλυψη του λογαριασμού από το stress test -2,1 δισ. ευρώ- με ιδιωτικά κεφάλαια, έχοντας διασφαλίσει τη συμμετοχή των αναγκαίων επενδυτικών κεφαλαίων. Σε συνδυασμό κινήσεων -αύξηση κεφαλαίου και πώληση της Finansbank- προχωρά η Εθνική Τράπεζα προκειμένου σε πρώτη φάση να καλύψει το 1,6 δισ. ευρώ του βασικού κεφαλαίου και στη συνέχεια, με τη διάθεση του 100% της Finansbank, να αποπληρώσει τα coco’s στο ΤΧΣ. Αύξηση κεφαλαίου έως το ποσό των 4,9 δισ. ευρώ ανακοίνωσε η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας ως «άσους» σειρά ενεργειών στο capital plan, οι οποίες μπορούν να περιορίσουν σημαντικά τις ανάγκες του βασικού σεναρίου.

Τα capital plans των τραπεζών θα υποβληθούν το αργότερο έως τις 6 Νοεμβρίου και στη συνέχεια, μετά την έγκρισή τους θα ξεκινήσει η διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης. Τις επόμενες ημέρες το ενδιαφέρον εντοπίζεται στις συζητήσεις με τον SSM και την DG Comp για την έγκριση των κινήσεων μετριασμού.

Τα Liability Management Exercises των τραπεζών που βρίσκονται σε εξέλιξη εκτιμάται ότι θα περιορίσουν σημαντικά τον λογαριασμό και μάλιστα δημοσίευμα του Bloomberg αναφέρει ότι, εάν αντληθούν από την ανταλλαγή ομολόγων περί τα 3,2 δισ. ευρώ, τότε για το βασικό σενάριο χρειάζονται μόλις 1,2 δισ.

Σε έκθεσή της για τα αποτελέσματα του stress test η Morgan Stanley αναφέρει ότι αναμένονται τα σχέδια δράσης των τραπεζών και πιθανολογεί ότι οι τράπεζες με τις μικρότερες ανάγκες θα επιλέξουν να αντλήσουν κεφάλαια από ιδιώτες επενδυτές για να περιορίσουν το dilution ή το «φορτίο» των ακριβών coco’s. Οσον αφορά το AQR, αναμένεται ότι οι τράπεζες θα αυξήσουν την κάλυψη των μη εξυπηρετούμενων δανείων κατά 3%-8%, στο 48%-53% ενώ κάθε επιπλέον κάλυψη μιας ποσοστιαίας μονάδας επηρεάζει το CET1 κατά 30-56 μονάδες βάσης.

Οπως αναφέρει η Morgan Stanley, οι καταθέσεις επιστρέφουν οριακά, ωστόσο τα μεγέθη παραμένουν κατά 26% χαμηλότερα από το υψηλότερο σημείο του Νοεμβρίου και την ίδια στιγμή το όριο του ELA μειώνεται, αν και το ευρωσύστημα χρηματοδοτεί ακόμη το 32% του ισολογισμού των ελληνικών τραπεζών. Οι αδυναμίες όσον αφορά τη χρηματοδότηση και τη ρευστότητα παραμένουν, εν τω μέσω συνεχούς απομόχλευσης δανείων, επισημαίνει η Morgan Stanley, προσθέτοντας ότι το χρηματοδοτικό κόστος συνεχίζει να υποχωρεί και υποχωρεί η δημιουργία επισφαλών δανείων.

Εύθραυστο παραμένει το μακροοικονομικό πλαίσιο και η ελληνική οικονομία είναι πιθανό να συρρικνωθεί απότομα για κάποιο διάστημα. «Είμαστε πιο επιφυλακτικοί σε σχέση με την πιθανότητα ότι το τρίτο πρόγραμμα θα εφαρμοστεί, σε σχέση με τις προσδοκίες της αγοράς», σημειώνεται στην έκθεση και η αμερικανική τράπεζα προσθέτει ότι εάν εφαρμοστεί το πρόγραμμα αξιόπιστα, μπορεί η Ελλάδα να καταστεί επιλέξιμη για το QE της ΕΚΤ. Αλλά την ίδια στιγμή υπάρχει ο κίνδυνος ότι η μη συμμόρφωση σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει αγορά ομολόγων, καταλήγει.

Τι προβλέπεται για τα coco’s

Ετήσιο επιτόκιο 8% έχουν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες με τις οποίες θα καλυφθεί μέρος των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών εφόσον χρειαστούν την ενίσχυση του ΤΧΣ. Με τα λεγόμενα coco’s θα καλυφθεί κατά 75% το σκέλος των κεφαλαιακών αναγκών του δυσμενούς σεναρίου που θα καλύψει το ΤΧΣ, ενώ κατά το 25% το Ταμείο θα λάβει κοινές μετοχές.

Στην περίπτωση πάντως εξυγίανσης (resolution) μιας τράπεζας, η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε χθες προβλέπει ότι για το μέρος του βασικού σεναρίου που καλύπτει το ΤΧΣ λαμβάνει κοινές μετοχές, ενώ κατά το μέρος του δυσμενούς σεναρίου παίρνει κατά 25% κοινές μετοχές και κατά 75% coco’s.

H ΠΝΠ ρυθμίζει τα χαρακτηριστικά που θα έχουν οι υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες ώστε να προσμετρούνται στο Common Equity Tier I (CET I): δεν θα έχουν προκαθορισμένη λήξη αλλά το ΤΧΣ έχει τη δυνατότητα στην έβδομη επέτειο από την έκδοσή τους να ζητήσει τη μετατροπή των ανεξόφλητων ομολογιών σε μετοχές, θα μετατρέπονται αυτόματα σε μετοχές, εφόσον ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που θα λειτουργεί ως δείκτης αναφοράς υποχωρήσει κάτω από προκαθορισμένα ελάχιστα επίπεδα και θα αποφέρουν για το ΤΧΣ ετήσιο επιτόκιο 8% για τα πρώτα επτά χρόνια από την έκδοσή τους.

Αν δεν αποπληρωθούν στην επταετία, προβλέπεται «ποινή», καθώς επιβάλλεται επιτόκιο αναπροσαρμογής που προκύπτει από το άθροισμα του επταετούς επιτοκίου mid-swap και τη διαφορά μεταξύ του αρχικού επιτοκίου και του επταετούς επιτοκίου mid-swap κατά την ημερομηνία έκδοσης. Ο τόκος καταβάλλεται δεδουλευμένος ετησίως.

Τα coco’s θα μετατρέπονται αυτόματα σε κοινές μετοχές εάν η τράπεζα δεν καταβάλει το σύνολο ή μέρος του τόκου σε δύο ημερομηνίες καταβολής, που δεν είναι αναγκαίο να είναι συνεχόμενες.

Εθνική Τράπεζα: Σύνθετο σχέδιο κάλυψης αναγκών

Ένα σχέδιο ανακεφαλαιοποίησης, που περιλαμβάνει την πώληση του 100% της Finansbank, αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,6 δισ. ευρώ και την ανταλλαγή ομολόγων (LME), θα υλοποιήσει η Εθνική.

Η αύξηση κεφαλαίου θα προηγηθεί και σε συνδυασμό με το LME θα καλύψει, σύμφωνα με τον σχεδιασμό της διοίκησης, το βασικό σενάριο του stress test, ενώ με την πώληση της Finansbank που θα ακολουθήσει, θα αποπληρωθεί η κρατική βοήθεια που θα ληφθεί για το δυσμενές σενάριο και συγκεκριμένα, τα coco’s. Η διοίκηση της τράπεζας κατά τη διάρκεια του conference call επισήμανε ότι είναι σε προχωρημένο στάδιο οι συζητήσεις για την πώληση της Finansbank.

Στο βασικό σενάριο, η κεφαλαιακή έλλειψη της Εθνικής είναι 1,6 δισ. ευρώ και ανέρχεται στα 4,6 δισ. ευρώ στο δυσμενές. Από το Liability Management Exercise που βρίσκεται σε εξέλιξη και λήγει στις 11 Νοεμβρίου, η τράπεζα αναμένει κεφάλαια της τάξης των 800 εκατ. ευρώ.

Οπως εκτιμάται από τη διοίκηση, η αύξηση κεφαλαίου και το LME υπερκαλύπτουν το βασικό σενάριο, ενώ στο κομμάτι του δυσμενούς, κεφάλαια της τάξης των 200 εκατ. ευρώ θα προκύψουν από υποχρεωτική μετατροπή στοιχείων του παθητικού, εκτιμάται ότι η συμμετοχή του ΤΧΣ θα είναι περί τα 500 εκατ. ευρώ, ενώ κατά τα λοιπά, θα «συμβάλει» η πώληση του 100% της Finansbank αλλά και πιθανή απελευθέρωση κεφαλαιακής επιβάρυνσης που συνδέεται με διεθνείς δραστηριότητες.

Η καθαρή ενσώματη αξία (TBV) της Finansbank εκτιμάται από τη διοίκηση του Ομίλου στα 3,4 δισ. ευρώ, ενώ το σταθμισμένο ενεργητικό διαμορφώνεται στα 21,6 δισ. ευρώ. Οπως αναφέρθηκε στο conference call, οι προνομιούχες μετοχές, εφόσον ληφθεί κρατική βοήθεια, θα μετατραπούν σε κοινές σε τιμή που θα καθοριστεί ανάλογα με ό,τι ισχύει για τους λοιπούς τίτλους που θα συμμετάσχουν στο burden sharing, ενώ στην περίπτωση κρατικής βοήθειας θα συμμετάσχουν στην επιβάρυνση. Εν όψει ανακοινώσεων για την αύξηση, τέθηκε σε αναστολή διαπραγμάτευσης το ADR της Εθνικής.

Eurobank: Αύξηση κεφαλαίου 2,1 δισ. ευρώ

Σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των 2,122 δισ. ευρώ, δηλαδή για το σύνολο των κεφαλαιακών αναγκών που προκύπτουν και από το δυσμενές σενάριο προχωρά η Eurobank. Η διαδικασία του book building θα λάβει χώρα την επόμενη εβδομάδα με στόχο την ανακεφαλαιοποίηση της τράπεζας αποκλειστικά με ιδιωτικά κεφάλαια.

Η διοίκηση συγκαλεί τη γενική συνέλευση των μετόχων για τις 16 Νοεμβρίου, οπότε θα τεθεί προς έγκριση reverse split σε αναλογία 100 προς 1 μετοχή και η αύξηση κεφαλαίου, με παραίτηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Οπως αναφέρει σε δήλωσή του, ο πρόεδρος της τράπεζας Νίκος Καραμούζης, η αύξηση κεφαλαίου θα επιτρέψει στη Eurobank να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες πλήρως και να ενισχυθεί περαιτέρω, βελτιώνοντας τον δείκτη CET1 στο 17,7%.

Η κεφαλαιακή θωράκιση θα δώσει στις ελληνικές τράπεζες τις προϋποθέσεις για να ανακτήσουν σταδιακά αφενός την καταθετική τους βάση και αφετέρου την εμπιστοσύνη των διεθνών χρηματαγορών και με τον τρόπο αυτό θα διασφαλίσουν την απαραίτητη ρευστότητα για τη χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, αλλά και της οικονομίας συνολικά, τονίζει.

Οπως επισήμανε η διοίκηση της τράπεζας κατά τη τηλεδιάσκεψη με αναλυτές, ο στόχος της διοίκησης είναι να παραμείνει η τράπεζα ιδιωτική, μειώνοντας τη συμμετοχή του ΤΧΣ και αποφεύγοντας την έκδοση coco’s. Εχουν ήδη γίνει συνεννοήσεις με τους ιδιώτες μετόχους και άμεσα θα ανακοινωθεί η ομάδα των βασικών επενδυτών (cornerstone investors), τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος Φωκίων Καραβίας, ο οποίος επισήμανε ότι η διοίκηση γνωρίζει ότι οι μέτοχοι έχουν υποστεί απώλειες και υπόκεινται σε dilution και για το λόγο αυτό δεσμεύεται να δημιουργήσει αξία για αυτούς.

Η στρατηγική για κάλυψη του συνόλου των αναγκών οδηγεί σε μείωση του ποσοστού του ΤΧΣ, σε «αποφυγή» των ακριβών coco’s, ενώ οι προνομιούχες μετοχές παρέχουν περισσότερη ευελιξία, σε διατήρηση του υφιστάμενου σχεδίου αναδιάρθρωσης, ώστε να κρατήσει η τράπεζα τις κερδοφόρες θυγατρικές της.

Οπως σημείωσε ο κ. Καραβίας, αν η τράπεζα λάβει κρατική βοήθεια άνω των 500 εκατ. ευρώ αναγκάζεται να αποεπενδύσει απ’ όλες τις θυγατρικές της. Οσον αφορά τις προνομιούχες, η Eurobank χωρίς κρατική βοήθεια, τις διατηρεί το αργότερο ως το Δεκέμβριο του 2017 με προοπτική να τις αποπληρώσει νωρίτερα.

Το άνοιγμα του βιβλίου προσφορών θα γίνει την εβδομάδα που ξεκινά στις 9 Νοεμβρίου, στις 13 Νοεμβρίου θα γίνει ο διακανονισμός για την πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων, ύψους 877 εκατ. ευρώ, η οποία λήγει στις 11 Νοεμβρίου, ενώ στις 16 Νοεμβρίου θα ανακοινωθούν στη γενική συνέλευση τα αποτελέσματα της αύξησης και του LME. Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών τοποθετείται την τελευταία εβδομάδα του τρέχοντος μηνός.

Η Eurobank ανακοίνωσε χθες τα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου στα οποία καταγράφεται αύξηση των προ προβλέψεων κερδών κατά 8,4% έναντι του δεύτερου τριμήνου, στα 230 εκατ. ευρώ, ενώ η τράπεζα πέτυχε μείωση των λειτουργικών δαπανών κατά 6,4% σε ετήσια βάση. Στο εννεάμηνο η τράπεζα έλαβε προβλέψεις ύψους 2,4 δισ. ευρώ, ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα του AQR, ενώ ο δείκτης κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση από προβλέψεις έφτασε το 65% από 55,6%.

Στο τρίτο τρίμηνο, όπως επισημαίνεται από τη διοίκηση της τράπεζας, ήταν περιορισμένες οι επιπτώσεις των capital controls στα αποτελέσματα, τόσο σε επίπεδο εσόδων όσο και δημιουργίας νέων επισφαλειών.

Τα καθαρά έσοδα από τόκους υποχώρησαν κατά 1,8%, σε 371 εκατ. ευρώ στο τρίτο τρίμηνο, από 378 εκατ. ευρώ το β’ τρίμηνο 2015, ενώ συνεχίστηκε η υποχώρηση του κόστους καταθέσεων στην Ελλάδα κατά 18 μονάδες βάσης για το σύνολο του χαρτοφυλακίου έναντι του δεύτερου τριμήνου και η βελτίωση του καθαρού επιτοκιακού περιθωρίου σε 2,01% το τρίτο τρίμηνο.

Τα συνολικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 4,1% έναντι του δεύτερου τριμήνου και διαμορφώθηκαν σε 477 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα από χρηματοοικονομικές και λοιπές πράξεις να αυξάνονται σε 57 εκατ. ευρώ από 8 εκατ. ευρώ στο δεύτερο τρίμηνο.

Οι λειτουργικές δαπάνες διατηρήθηκαν στο επίπεδο του δεύτερου τριμήνου, στα 247 εκατ. ευρώ, ενώ υποχώρησαν κατά 6,4% το εννεάμηνο, σε 741 εκατ. ευρώ λόγω μείωσης των δαπανών προσωπικού κατά 5,6% και των διοικητικών και λοιπών εξόδων κατά 7,4%. Ο δείκτης κόστους προς έσοδα βελτιώθηκε σε 51,8% από 53,7% το δεύτερο τρίμηνο.

Οι σωρευτικές προβλέψεις διαμορφώθηκαν σε 11,7 δισ. ευρώ και αντιστοιχούσαν στο 22,7% του συνολικού χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος του τρίτου τριμήνου. Τα νέα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών περιορίστηκαν σε 166 εκατ. ευρώ από 391 εκατ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο και 118 εκατ. ευρώ το δεύτερο τρίμηνο του ίδιου έτους. Τα συνολικά δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 90 ημερών ανήλθαν στο 35% του χαρτοφυλακίου χορηγήσεων στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Τι δρομολογεί η Eurobank

✔ Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,122 δισ. ευρώ

✔ Reverse split σε αναλογία 100 προς 1 μετοχή

✔ Πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων 877 εκατ. ευρώ

Πειραιώς: Αισιοδοξία από το ενδιαφέρον των επενδυτών

ειρά ενεργειών που μπορούν να περικόψουν σημαντικά τις κεφαλαιακές ανάγκες του stress test περιλαμβάνει το capital plan της Τράπεζας Πειραιώς.

Ηδη, η πρόταση επαναγοράς ομολόγων αναμένεται να φέρει κεφάλαια της τάξης των 590 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 365 εκατ. ευρώ από τα senior ομόλογα, ενώ από την πώληση της θυγατρικής σε Αίγυπτο και της Ate Ασφαλιστικής εκτιμώνται περί τα 368 εκατ. ευρώ, με 720 εκατ. ευρώ ακόμη να αποτελούν δυνητικό όφελος από εξελίξεις μετά την έναρξη του stress test.

Η τράπεζα συγκάλεσε γενική συνέλευση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως το ποσό των 4,933 δισ. ευρώ που είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες από το δυσμενές σενάριο, εκ των οποίων 2,21 δισ. ευρώ από το βασικό σενάριο, η οποία θα καλυφθεί με μετρητά ή/και κεφαλαιοποίηση υποχρεώσεων ή/και εισφορά σε είδος, και κατάργηση του δικαιώματος προτίμησης των παλαιών μετόχων. Η συνέλευση που προσδιορίζεται για τις 15 Νοεμβρίου θα κληθεί να εγκρίνει επίσης reverse split για τη μετοχή της τράπεζας.

Επίσης η γενική συνέλευση θα κληθεί να εγκρίνει την έκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες (Contingent Convertible Securities) σύμφωνα με τις διατάξεις του ν. 3864/2010 και της ΠΥΣ 36/02.11.2015 έως ποσού 2,040 δισ. ευρώ (δηλαδή το 75% της διαφοράς μεταξύ του δυσμενούς και του βασικού σεναρίου του stress test) προς κάλυψη αποκλειστικά από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το capital plan της τράπεζας θα περιλάβει γεγονότα που προέκυψαν μετά τη διεξαγωγή της διαγνωστικής άσκησης και μπορούν να συνυπολογιστούν, έχοντας δυνητικό όφελος 720 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο κομμάτι προέρχεται από την αναβαλλόμενη φορολογία και αφορά κεφαλαιακή επίδραση 490 εκατ. ευρώ, ενώ θα ζητηθεί ο συνυπολογισμός της αποτίμησης των κρατικών ομολόγων που έχει στο χαρτοφυλάκιό της η τράπεζα και, μεταξύ άλλων, η λειτουργική κερδοφορία.

Κατά τις επαφές της Τράπεζας Πειραιώς καταγράφεται επενδυτικό ενδιαφέρον και για τον λόγο αυτό η διοίκηση της τράπεζας διατυπώνει την αισιοδοξία της για την επιτυχία της αύξησης κεφαλαίου. Τις επόμενες ημέρες και έπειτα από συζητήσεις με τον SSM, θα καθοριστεί το ακριβές ύψος των αναγκών με ιδιωτικά κεφάλαια. Από τη διαγνωστική άσκηση της ΕΚΤ προέκυψε, χωρίς να υπολογιστούν ενέργειες μετριασμού, στο βασικό σενάριο κεφαλαιακή έλλειψη 2,213 δισ. ευρώ και στο δυσμενές σενάριο 4,933 δισ. ευρώ.

Οι ενέργειες μετριασμού θα περιλαμβάνονται στο capital plan για το οποίο η τράπεζα έχει επαφές με την ΕΚΤ, ενώ έχει αναθέσει στις Deutsche Bank, UBS και Credit Suisse τη διαδικασία για την κάλυψη κεφαλαιακών αναγκών.

Οι κινήσεις της Τράπεζας Πειραιώς

✔ Πρόταση επαναγοράς ομολόγων με αναμενόμενο κεφαλαιακό όφελος 590 εκατ. ευρώ

✔ Πώληση της θυγατρικής στην Αίγυπτο και της ATE Ασφαλιστικής με προσδοκία για 368 εκατ. ευρώ

✔ Αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου έως 4,933 δισ. ευρώ

✔ Reverse split για τη μετοχή

✔ Συμπερίληψη στο capital plan των γεγονότων που προέκυψαν μετά το stress test με δυνητικό όφελος 720 εκατ. ευρώ

✔ Εκδοση ομολογιακού δανείου με υπό αίρεση μετατρέψιμες ομολογίες έως ποσού 2,040 δισ. ευρώ

Πώς θα ενισχυθεί κεφαλαιακά η Alpha Bank

Έκτακτη γενική συνέλευση στις 14 Νοεμβρίου, με θέμα την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έως 2,7 δισ. ευρώ (που είναι οι κεφαλαιακές ανάγκες της τράπεζας με βάση το δυσμενές σενάριο των stress tests), ανακοίνωσε χθες η Alpha Bank.

Μεταξύ των θεμάτων που θα κληθεί να αποφασίσει η γενική συνέλευση είναι:

* H αύξηση της ονομαστικής αξίας εκάστης κοινής, ονομαστικής, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλου μετοχής εκδόσεως της τράπεζας, διά μειώσεως του αριθμού αυτών, λόγω συνενώσεως (reverse split), η άντληση υπό της τραπέζης κεφαλαίων, κατ’ εφαρμογή του ν. 3864/2010 (ως ισχύει), συνεπεία αυξήσεως του μετοχικού κεφαλαίου αυτής, με:

* Καταβολή μετρητών (συμπεριλαμβανομένης της προς μετρητά εξομοιουμένης κεφαλαιοποιήσεως χρηματικών απαιτήσεων), μετά καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της τραπέζης, με την έκδοση νέων, κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών. Παροχή εξουσίας στο Διοικητικό Συμβούλιο της τραπέζης προς διάθεση του συνόλου των (ούτως) αδιαθέτων νέων μετοχών.

* Αναγκαστική μετατροπή κεφαλαιακών μέσων ή/και λοιπών υποχρεώσεων, μετά καταργήσεως (όπου απαιτείται) των δικαιωμάτων προτιμήσεως. Εκδοση και διάθεση προς τους κατόχους των (μετατρεπομένων) κεφαλαιακών μέσων και λοιπών υποχρεώσεων νέων κοινών, ονομαστικών, μετά δικαιώματος ψήφου, αΰλων μετοχών.

* Εισφορά εις είδος υπό του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητος χρηματοοικονομικών μέσων κυριότητος του ιδίου, άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της τραπέζης.

Επίσης, θα κληθούν να αποφασίσουν για την έκδοση υπό της τραπέζης μετατρεψίμου (σε νέες κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές εκδόσεως της ιδίας) ομολογιακού δανείου, μετά παραλλήλου καταργήσεως των δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της τραπέζης.

* Εκδοση υπό της τραπέζης και διάθεση προς το Ελληνικό ΤΧΣ υπό αίρεση μετατρεψίμου (σε νέες κοινές, ονομαστικές, μετά δικαιώματος ψήφου, άυλες μετοχές εκδόσεως της ιδίας), ομολογιακού δανείου καλυφθησομένου διά εισφοράς εις είδος υπό του Ταμείου, άνευ δικαιωμάτων προτιμήσεως υπέρ των μετόχων της τραπέζης.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα