Market beat: Αλλαγή σκηνικού στις αγορές και πιθανά στη χώρα, θα επηρεάσουν την τάση

Πέμπτη, 13 Αυγούστου 2015 09:51
UPD:09:51
fosphotos/Panayiotis Tzamaros

Του Κώστα Ιωαννίδη

Εδώ και μήνες η στήλη επιμένει να ειδοποιεί σταθερά τα ακόλουθα:

Η στήλη δεν μπορεί να πάρει θέση ως προς το ποιο θα είναι το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και συνεπώς περιμένει τις εξελίξεις. Σεβόμαστε το άγχος των επενδυτών και δεν θα προβούμε σε προβλέψεις παρά μόνο αφού ο ορίζοντας ξεκαθαρίσει. Με την οικονομία να γλιστράει σε αχαρτογράφητα εδάφη οι αντιδράσεις των θεσμικών παραμένουν απρόβλεπτες.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι επενδυτές σήμερα έχουν μπροστά τους διαφορετικές προκλήσεις και δεδομένα να επηρεάζουν την κρίση τους. Χθες το κλίμα σε όλα τα χρηματιστήρια του κόσμου είχε οδηγήσει στην επικράτηση των κόκκινων σημαιών για δείκτες και μετοχές  και μόνο οι αγορές της Νέας Υόρκης πρόλαβαν να εμφανίσουν αντίδραση και να μειώσουν ή και να εξαφανίσουν τις απώλειες που εμφάνισαν αρχικά. Αφορμή έδωσε η ανάκαμψη της τιμής του πετρελαίου αλλά σήμερα οι αγορές που έχουν την αμεσότερη διασύνδεση με την Κινέζικη οικονομία επίσης κινούνται ανοδικά. Γιατί έγινε γνωστό από την πλευρά των Κινεζικών αρχών πως δεν επιθυμούν περαιτέρω υποτίμηση του νομίσματος και θα φροντίσουν για αυτό.

Παράλληλα χθες στο ταμπλό φάνηκε πως έχουν απομείνει λίγοι επαγγελματίες και μερικοί ιδιώτες επενδυτές αλλά η μεγάλη μάζα έμεινε σταθερή στις διακοπές του δεκαπενταύγουστου. Η πιθανότητα συσσώρευσης λοιπόν δεν αποκλείεται σήμερα κοντά στα υψηλά της περιόδου μετά την αργία. Φυσικά έχει μεγάλο ενδιαφέρον το στοίχημα που πιθανά θα τεθεί σήμερα και θα αφορά στην αντίδραση του Eurogroup επί της συμφωνίας. Ωστόσο οι αναλυτές φροντίζουν να ενημερώνουν τους διαχειριστές που επηρεάζουν και σχετικά με τον πολιτικό κίνδυνο που θέτει η σημερινή ψηφοφορία στη Βουλή. Αναμένονται ανακατατάξεις στις ομάδες των κομμάτων με πιθανές παραιτήσεις ή αποχωρήσεις από κοινοβουλευτικές ομάδες των κομμάτων της συγκυβέρνησης. Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών μπορεί να αντιμετωπίζεται ψύχραιμα στο εσωτερικό αλλά είναι πιθανή μια εμπλοκή στην πολιτική σκηνή των χωρών της ευρωζώνης που θα χρειαστεί να εγκρίνουν το τρίτο πρόγραμμα στήριξης για την Ελλάδα. Αυτό μπορεί να φανεί ως αναπόφευκτο μετά την ψήφιση του κατεπείγοντος νομοσχεδίου από τη Βουλή, ώστε να προλάβει η ελληνική πλευρά τις προθεσμίες αναφορικά με τις αποπληρωμές δανείων και υποχρεώσεων στο εσωτερικό που έχουν παγώσει.

Η απότομη και έξω από τα όρια της ημερήσιας διακύμανσης του 25άρη κίνηση που είχε σαν αποτέλεσμα το κλείσιμο να είναι το νέο χαμηλό μέρας μια μονάδα κάτω από το ενδοσυνεδριακό, είχε οδηγό την ΕΕΕ και δεν αναμένουμε να επηρεάσει τόσο αρνητικά τους επαγγελματίες  επενδυτές. Αντίθετα η εκλογίκευση στην αντίδραση των τιμών των τραπεζικών μετοχών θα συνεχιστεί και η στήλη πριν συμβεί την είχε αναδείξει ως πιθανή για στατιστικά αίτια. Αυτά άλλωστε κυριαρχούν όταν στην αγορά λόγω θέρους γίνονται μόνο… τα απαραίτητα. Καλό είναι να αναγνωρίσουμε την προσπάθεια των εγχώριων θεσμικών για την αναστύλωση της υπόληψης της αγοράς, μετά τη ζημία που υπέστη με την έξοδο από το πρόγραμμα στήριξης και το δημοψήφισμα, από τα capital control και όσα ακολούθησαν.   

Την καθοδική ώθηση στις τιμές των μετοχών ενίσχυσε η είσοδος στις συναλλαγές των διαχειριστών κεφαλαίων σε δολάρια. Αφού εμφανίστηκε πιο ισχυρή μετά τις 16:30, όταν οι απώλειες στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη ξεπερνούσαν τις συνήθεις μεταβολές  ημερήσιες, με την Wall Street σε λειτουργία. Η μεταβολή του 25άρη ήταν κατάλληλη για να τον φέρει πίσω στα επίπεδα του κλεισίματος της Δευτέρας, αλλά αν συνεχιστούν οι πιέσεις διεθνώς, θα αλλάξει το ως χθες ανοδικό momentum των δεικτών. Με βάση την στατιστική προϊστορία μια ζώνη τιμών γύρω από τις 210 μονάδες (+/- 2 μονάδες) λειτούργησε αρκετές φορές μέσα στο τρέχον έτος σαν στήριξη για τον 25άρη. Συνεπώς μπορεί να λειτουργήσει τώρα ως αντίσταση που για να ξεπεραστεί θα χρειαστεί να πάρουν φόρα οι τιμές από χαμηλότερα επίπεδα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι αμερικανικοί δείκτες, ανακάμπτοντας από τις ισχυρές απώλειες που κατέγραφαν ενδοσυνεδριακά και ολοκληρώνοντας μια συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας. Θετικά στην αγορά λειτούργησε και η ανάκαμψη του πετρελαίου, η οποία βοήθησε τον ενεργειακό κλάδο. 

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,01% στις 17.402,51 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,15% στις 5.044,39 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,10% στις 2.086,05 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Macy’s κατέγραψε απώλειες 5%, καθώς ανακοίνωσε χειρότερα του αναμενομένου κέρδη για το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η εταιρεία κατέγραψε κέρδη 64 σεντς ανά μετοχή, από 80 σεντς το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. 

Επίσης, η Alibaba Group Holdings υποχώρησε κατά 5,1%, μετά τα χειρότερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσε για το πρώτο τρίμηνο χρήσης. Η Alibaba Group Holdings ανακοίνωσε κέρδη 4,97 δισ. δολάρια ή 1,92 δολάρια ανά μετοχή.

Υπενθυμίζεται ότι χτες, η Κίνα προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός, μετά τη δημοσιοποίηση των ανησυχητικών στοιχείων για την πορεία βιομηχανίας και εξαγωγών. Το γουάν υποτιμήθηκε 2% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια υποτίμηση των τελευταίων 20 ετών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτώση σημείωσαν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, καθώς διαμορφώθηκαν στις 5,25 εκατ. έναντι 5,36 εκατ. τον Μάιο. Δεδομένου του αριθμού των ανέργων, κάθε διαθέσιμη θέση εργασίας αντιστοιχεί σε 1,6 ανέργους.

ΕΥΡΩΠΗ

Συνεχίστηκε με μεγαλύτερη ένταση την Τετάρτη το sell off στις ευρωπαϊκές αγορές, με την υποτίμηση του γουάν που αποφάσισαν οι κινεζικές αρχές να μετατρέπεται σε μεγάλο βαρίδι κυρίως για τον εξαγωγικό κλάδο της γηραιάς ηπείρου.  

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE-1,40% υποχώρησε κατά 1,40% στις 6.571 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-3,27% κατέγραψε πτώση 3,26% στις 10.925 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI-3,41% έκλεισε πτωτικά κατά 3,41% στις 4.925 μονάδες. 

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε απώλειες 2,70% στις 382,99 μονάδες, κλείνοντας κοντά στα χαμηλά ημέρας.

Στο ταμπλό, η Henkel υποχώρησε κατά 7,5%, παρά το γεγονός ότι ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 14% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Η υποτίμηση του κινεζικού νομίσματος εκτιμάται ότι θα πλήξει τα έσοδα της τα επόμενα τρίμηνα. 

Ισχυρές απώλειες σημείωσε πλήθος εταιριών που δραστηριοποιείται στην κινεζική αγορά. Η Peugeot έχασε 4,9%, η BMW βρέθηκε στο -3,50%  και η Fiat Chrysler στο -6,4%. Απώλειες 3,5% σημείωσε και η Burberry, η LVMH Moët Hennessy  έκλεισε στο -5,5% και η Hermes International στο -3,91%. 

Επίσης, η Delta Lloyd σημείωσε απώλειες 8,2%, συνεχίζοντας για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την πτωτική της πορεία, εξαιτίας των ανησυχιών για την ανάγκη κεφαλαιακής ενίσχυσης της εταιρείας, πλήττοντας τους παλαιούς μετόχους.

Στο -4,2% βρέθηκε η ICAP, μετά την υποβάθμισή της από την Morgan Stanley σε underweight, από equal weight προηγουμένως.

Υπενθυμίζεται ότι προχθές, η Κίνα προχώρησε σε υποτίμηση του νομίσματός, μετά τη δημοσιοποίηση των ανησυχητικών στοιχείων για την πορεία βιομηχανίας και εξαγωγών. Το γουάν υποτιμήθηκε 2% έναντι του δολαρίου, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια υποτίμηση των τελευταίων 20 ετών.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατώτερα των εκτιμήσεων ήταν τα στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στην Ευρωζώνη τον Ιούνιο, καθώς καταγράφηκε πτώση 0,4% σε σχέση με τον Μάιο του ιδίου έτους, όταν είχε υποχωρήσει κατά 0,2% με βάση τα αναθεωρημένα στοιχεία. Οι αναλυτές ανέμεναν πτώση της τάξης του 0,1%.

ΧΑ

Διορθωτικά κινήθηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, με τον γενικό δείκτη να επιβεβαιώνει τη στήριξη των 690 μονάδων την οποία «έχτισε» μετά την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,93% στις 691,40 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 703,89 μονάδες και η χαμηλότερη στις 690,03. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 47,23% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 30,62 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 12,54 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 2,88% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,62%.

Ο τζίρος κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφενός λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών των μετοχών και αφετέρου διότι είμαστε σε εβδομάδα Δεκαπενταύγουστου και πολλοί από τους traders παραδοσιακά απέχουν. Πολύ περιορισμένος ήταν και ο όγκος των συμβολαίων, με το premium να έχει περιοριστεί αρκετά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πλέον οι τιμές συμβολαίων και μετοχών κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα. 

Ο μεγαλύτερος όγκος των σημερινών συναλλαγών διακινήθηκε για ακόμη μία φορά στον τραπεζικό κλάδο. Από την προηγούμενη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, ο τραπεζικός κλάδος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, με τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε αναπροσαρμογές μετά και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων και της συρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Στο μεταξύ, η προσοχή των εναπομεινάντων επενδυτών βρίσκεται στη Βουλή, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να αρχίσει η αποδέσμευση των δόσεων του τρίτου πακέτου στήριξης. Ωστόσο, η διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου καθυστερεί, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ άσκησαν σημαντικές πιέσεις τόσο στον γενικό δείκτη όσο και στον FTSE 25, καθώς έκλεισαν με απώλειες 5% και 6,64% αντίστοιχα. Απώλειες 3,01% και για την Πειραιώς, μία ημέρα που ο τραπεζικός κλάδος συγκράτησε τη διόρθωση. 

Αρνητικά λειτούργησαν επίσης οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-4,07%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,10%), Ελλάκτωρ (-3,03%) και Aegean (-2,90%), ενώ αντίθετα ανοδικά Folli Follie (+1,76%),Lamda Development ΛΑΜΔΑ+2,14% (+2,14%) και ΕΧΑΕ (+1,01%). Μάλιστα η ΕΧΑΕ από αύριο ξεκινά τη διανομή της επιστροφής κεφαλαίου των 0,11 ευρώ ανά μετοχή, κι έτσι ξεχωρίζει με επταήμερο σερί ανόδου και απόδοση 40,85%.

Επίσης, ανοδικά κατά 0,79% έκλεισε η Εθνική στα 0,64, κέρδη 1,49% σημείωσε η Eurobank στα 0,0680 ευρώ και με άνοδο 3,05% στα 0,1350 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank,  ενώ έφτασε να χάνει 3,82% ενδοσυνεδριακά.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+10,10%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-6,63%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 56 κινήθηκαν ανοδικά, 23 καθοδικά, ενώ η τιμή 8 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η προπορεία του ΣΜΕ που ίσχυσε κατ’ επιλογή της συνισταμένης των επενδυτικών επιλογών επί σειρά συνεδριάσεων αναιρέθηκε χθες και προχθές. Απεικονίζοντας την ανατροπή των θετικών προσδοκιών για την βραχυπρόθεσμη πορεία του δείκτη των θεσμικών και των παραγώγων.

Υπενθυμίζουμε ότι με βάση την στατιστική προϊστορία μια ζώνη τιμών γύρω από τις 210 μονάδες (+/- 2 μονάδες) λειτούργησε αρκετές φορές μέσα στο τρέχον έτος σαν στήριξη για τον 25άρη. Στις συνεδριάσεις:  Α) της 28 Ιανουαρίου το κλείσιμο έγινε στις 210,15 μονάδες με ελάχιστο τις 209,48 Β) στις 22 Απριλίου το κλείσιμο έγινε στις 208,31 μονάδες με ελάχιστο τις 206,50. Γ) στις 18 και 17 Ιουνίου τα κλεισίματα ήταν στις 207,78 και στις 208,19. Η επιστροφή λοιπόν στις 204 μονάδες ήταν αναμενόμενη από την τεχνική ανάλυση.

Σήμερα

Οι επενδυτές επέκτειναν την άνοδο που σημείωσαν οι μετοχές στην Ασία στο ξεκίνημα των συναλλαγών, γιατί είχαν επηρεαστεί θετικά από την αντίδραση των αγορών στη Wall Street στο τέλος σχεδόν της διαπραγμάτευσης και από τις προσπάθειες της κεντρικής τράπεζας της Κίνας να επιβραδύνει την απότομη κάθοδο του γιουάν.

Οι απώλειες για το νόμισμα νωρίς σήμερα ήταν ελαφρές αλλά το γιουάν δεν φάνηκε τόσο πολύ αδύναμο όσο ορισμένοι φοβούνταν. Παρόλα αυτά, οι traders εξακολουθούν να είναι επιφυλακτικοί σχετικά με το πόσο χαμηλά θα μπορούσε να πάει το γουάν. Πηγές είπαν στο Reuters ότι ορισμένες ισχυρές φωνές στην κυβέρνηση πιέζουν για μια ακόμη βαθύτερη υποτίμηση ώστε να βοηθήσει τους στριμωγμένους  εξαγωγείς της Κίνας.

Ο  δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδιζε +0,7% λόγω των αμερικανικών μετοχών που ανέκαμψαν και δύο από τους τρεις κύριους δείκτες κατέληξαν σε θετικό έδαφος.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας χρηματιστηριακό δείκτη .N225 ήταν στο +0,98%, αν και στο πρώτο μέρος υπήρξε αδιαφορία μετά από τα υποτονικά στοιχεία επί των κεφαλαιουχικών δαπανών. Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πριν από το άνοιγμα της αγοράς έδειξαν πως οι παραγγελίες μηχανημάτων της Ιαπωνίας σημείωσαν πτώση μεγαλύτερη από την αναμενόμενη 7,9% τον Ιούνιο, για πρώτη φορά σε τέσσερις μήνες.

Ο κίνδυνος μετά από κινήσεις της Κίνας αυτή την εβδομάδα είχε αυξήσει την έφεση προς τις αγορές δημόσιου χρέους ως ασφαλές καταφύγιο, αυτό στη συνέχεια πιέζει προς τα κάτω τις αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων και κατ’ επέκταση πίεσαν το δολάριο των ΗΠΑ.

Το δολάριο υπέστη πιέσεις επίσης γιατί οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματα για την πολυαναμενόμενη αύξηση των επιτοκίων της Federal Reserve των ΗΠΑ, πως θα έρθει το συντομότερο στη συνεδρίαση της 16 και 17 Σεπτεμβρίου της FOMC.

Στη διαπραγμάτευση των εμπορευμάτων, ο χρυσός έχασε περίπου 0,2% και πήγε στα 1.122,20 δολάρια η ουγγιά μετά την είσοδο στην πέμπτη συνεχόμενη συνεδρίαση με κέρδη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Δεν υπάρχουν

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Πιο ήρεμες οι αγορές μετά από μια αποτύπωση πιο συγκρατημένης αύξησης του δολαρίου έναντι του γιουάν

Η PBOC έθεσε το κινέζικο νόμισμα αρχικά σε πτώση περαιτέρω 1,1% για σήμερα, αλλά απέρριψε ως «ανοησίες» τους ισχυρισμούς ότι σκόπευε να το αποδυναμώσει κατά 10% για να στηρίξει τις εξαγωγές. Υποδιοικητής Yi είπε, επίσης, δεν υπήρχε βάση για μια επίμονη αποδυνάμωση της CNY, ότι ήταν ένα ισχυρό νόμισμα σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα, και ότι ο στόχος της PBOC είναι να έχει η αγορά την ευθύνη για τον προσδιορισμό της συναλλαγματικής ισοτιμίας. Το γιουαν αποδυναμώθηκε  μετριοπαθώς -0,3%, ενώ οι κινεζικές αγορές μετοχών ήταν επίσης ελαφρώς ασθενέστερες.

Οι Αγορές αλλού στην Ασία ήταν πολύ πιο ήρεμη, με ριμπάουντ για τα περισσότερα νομίσματα. Οι μετοχές ήταν πιο ανάμικτες, αλλά πολύ λιγότερο ευμετάβλητες από τις τελευταίες συνεδριάσεις. Η Τράπεζα της Κορέας διατήρησε τα επιτόκια αμετάβλητα σε αναμονή, όπως αναμενόταν, και αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα των Φιλιππίνων θα προτιμήσει επίσης την αναμονή.

Η συνεχιζόμενη αδυναμία στην ανάπτυξη της Κίνας προσθέτει περισσότερη πίεση στο νόμισμα κατά την άποψή μας. Βλέπουμε μια αυξανόμενη ανάγκη για χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, με δεδομένους τους καθοδικούς κινδύνους για την ανάπτυξη, καθώς και την αύξηση των κινδύνων επί των εκροών κεφαλαίων και την ανάγκη ενίσχυσης της εγχώριας ρευστότητας.

· Στις ΗΠΑ σήμερα οι λιανικές πωλήσεις και οι τιμές εισαγωγής θα είναι ένα βασικό σημείο εστίασης. Προβλέπουμε οι λιανικές πωλήσεις να έχουν αυξηθεί 0,6% m / m, τον Ιούλιο και οι τιμές εισαγωγής να μειωθούν -1,5% m / m, τον Ιούλιο. Το αμερικανικό δολάριο ανέκαμψε ελαφρώς έναντι των νομισμάτων G10 στη σύνοδο Ασίας, μετά από πτώση 1% χθες, ενώ οι αμερικανικές μετοχές και οι αποδόσεις των ομολόγων ξέφυγαν επίσης από τα χαμηλά για να κλείσουν επίπεδα.

Στη ζώνη του ευρώ, σήμερα θα δημοσιευθούν στοιχεία για τον πληθωρισμό (Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία) και την Παρασκευή (της ζώνης του ευρώ) και προκαταρκτικό ΑΕΠ Q2, την Παρασκευή.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα ορίστηκε την Παρασκευή, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, το οποίο επικαλείται τον εκπρόσωπο του Γερούν Ντέισελμπλουμ, Μίκαελ Ρέινς. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης θα συνεδριάσουν εκτάκτως την Παρασκευή, 14 Αυγούστου. Όπως αναφέρει παράλληλα, ο εκπρόσωπος του Eurogroup, Μίκεαλ Ρέινς, η συνεδρίαση θα λάβει χώρα στις 15:00 (ώρα Βρυξελλών).

Την πρόθεσή του να καλέσει δημοσίως την γερμανική κυβέρνηση, την γερμανική Βουλή και το γερμανικό Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα να εγκρίνουν τη συμφωνία έκανε γνωστή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς, σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου. Όπως υπενθύμιζαν οι ίδιες πηγές, το πρωί ο επικεφαλής της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα κάλεσε την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ να μην υπονομεύσει τη συμφωνία με την Ελλάδα.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση σκοπεύει να διατηρήσει την Ελλάδα υπό στενή επιτήρηση μετά τη συμφωνία η οποία συνήφθη ανάμεσα στην ελληνική κυβέρνηση και τους πιστωτές της, με ευρωπαϊκές πηγές να δηλώνουν πως το πρόγραμμα ύψους 85 δισ. ευρώ θα περάσει μια αυστηρή διαδικασία αξιολόγησης από τους πιστωτές τον Οκτώβριο, ενώ η όποια συζήτηση περί απομείωσης της ονομαστικής αξίας του ελληνικού δημόσιου χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η γερμανική κυβέρνηση καλωσόρισε τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ως «ουσιώδες αποτέλεσμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να μελετήσει περαιτέρω το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασίσει να το θέσει προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο. «Εάν εξετάσει κανείς πού βρεθήκαμε τους τελευταίους μήνες, πρόκειται για ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Ερωτήσεις και απαντήσεις για τη διενέργεια χρηματιστηριακών συναλλαγών μετά την επαναλειτουργία του Χ.Α. Απαντήσεις σε βασικά ερωτήματα σχετικά με τις συναλλαγές των επενδυτών, μετά την επαναλειτουργία της Χρηματιστηριακής Αγοράς, δίνει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Ανοδικά αντέδρασε σήμερα το πετρέλαιο, ανακάμπτοντας από τα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων έξι ετών που βρέθηκε χτες, ενώ ο χρυσός συνέχισε την ανοδική του πορεία και σήμερα. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού έκλεισαν με κέρδη 1,4%, στα 1.123,60  δολάρια η ουγγιά. Παράλληλα, το αργό πετρέλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου ενισχύθηκε κατά 0,5%, κλείνοντας στα 43,30 δολάρια το βαρέλ

Έλλειμμα 149 δισ. δολαρίων εμφάνισε τον Ιούλιο ο ομοσπονδιακός προϋπολογισμός των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το MarketWatch. Το έλλειμμα είναι αυξημένο κατά 55 δισ. δολάρια έναντι του αντίστοιχου μήνα του 2014. Οι δαπάνες ανήλθαν στα 375 δισ., αυξημένες κατά 21%. Τα έσοδα ενισχύθηκαν κατά 5% , στα 225 δισ. δολάρια.

Κατά 1,68 εκ. βαρέλια μειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα τα αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Platts.

Όπως αναφέρει το MarketWatch, τα αποθέματα αργού υποχώρησαν κατά 1,68 βαρέλια, αν και οι αναλυτές ανέμεναν πτώση κατά 1,9 εκ. βαρέλια. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία αφορούν την εβδομάδα, η οποία ολοκληρώθηκε στις 7 Αυγούστου.

Πτώση σημείωσαν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας τον Ιούνιο, σύμφωνα με στοιχεία που επικαλείται το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, οι «ανοιχτές» θέσεις εργασίας υποχώρησαν τον Ιούνιο στις 5,25 εκατ. έναντι 5,36 εκατ. τον Μάιο. Πάντως, ο αριθμός των προσλήψεων αυξήθηκε στις 5,18 εκατ. έναντι 5,06 εκατ. προηγουμένως.

Ο βρετανικός εκδοτικός οίκος Pearson, μετά τη συμφωνία πώλησης των Financial Times στον ιαπωνικό όμιλο μέσων ενημέρωσης Nikkei, ανακοίνωσε ότι θα πουλήσει το ύψους 50% ποσοστό της στον όμιλο που εκδίδει το περιοδικό The Economist έναντι 469 εκατ. λιρών (730,6 εκατ. δολαρίων) στους υφιστάμενους μετόχους, σε μια συμφωνία που καθιστά την οικογένεια Aνιέλι της Ιταλίας τον μεγαλύτερο επενδυτή στις εβδομαδιαίες εκδόσεις.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα