Διέκοψε το τετραήμερο ανοδικό σερί το Χ.Α.

Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 18:00
UPD:18:03
Eurokinissi/ΜΠΟΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ

Φωτογραφία αρχείου.

Διορθωτικά κινήθηκε  σήμερα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά από τέσσερις ημέρες ανόδου, με τον γενικό δείκτη να επιβεβαιώνει τη στήριξη των 690 μονάδων την οποία «έχτισε» μετά την ανοδική αντίδραση των τελευταίων ημερών. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 1,93% στις 691,40 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που κατέγραψε η αγορά, ήταν στις 703,89 μονάδες και η χαμηλότερη στις 690,03. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 47,23% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 30,62 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν συναλλαγές αξίας 12,54 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε πτώση 2,88% ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε σε ποσοστό 0,62%. 

Ο τζίρος κινήθηκε σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, αφενός λόγω της σημαντικής μείωσης των τιμών των μετοχών και αφετέρου διότι είμαστε σε εβδομάδα Δεκαπενταύγουστου και πολλοί από τους traders παραδοσιακά απέχουν. Πολύ περιορισμένος ήταν και ο όγκος των συμβολαίων, με το premium να έχει περιοριστεί αρκετά, ενώ σε πολλές περιπτώσεις πλέον οι τιμές συμβολαίων και μετοχών κινούνται σχεδόν στα ίδια επίπεδα. 

Ο μεγαλύτερος όγκος των σημερινών συναλλαγών διακινήθηκε για ακόμη μία φορά στον τραπεζικό κλάδο. Από την προηγούμενη Δευτέρα, 3 Αυγούστου, ο τραπεζικός κλάδος απορροφά το μεγαλύτερο μέρος των συναλλαγών, με τα μεγάλα ξένα χαρτοφυλάκια να προχωρούν σε αναπροσαρμογές μετά και τα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφωθεί λόγω της επιβολής των ελέγχων στην κίνηση των κεφαλαίων και της συρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας. 

Στο μεταξύ, η προσοχή των εναπομεινάντων επενδυτών βρίσκεται στη Βουλή, όπου αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία για την ψήφιση της συμφωνίας μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, προκειμένου να αρχίσει η αποδέσμευση των δόσεων του τρίτου πακέτου στήριξης. Ωστόσο, η διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου καθυστερεί, σε σχέση με το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. 

Στο ταμπλό τώρα, ΟΠΑΠ και ΕΕΕ άσκησαν σημαντικές πιέσεις τόσο στον γενικό δείκτη όσο και στον FTSE 25, καθώς έκλεισαν με απώλειες 5% και 6,64% αντίστοιχα. Απώλειες 3,01% και για την Πειραιώς, μία ημέρα που ο τραπεζικός κλάδος συγκράτησε τη διόρθωση. 

Αρνητικά λειτούργησαν επίσης οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ (-4,07%), Τέρνα Ενεργειακή (-3,10%), Ελλάκτωρ (-3,03%) και Aegean (-2,90%), ενώ αντίθετα ανοδικά Folli Follie (+1,76%), Lamda Development (+2,14%) και ΕΧΑΕ (+1,01%). Μάλιστα η ΕΧΑΕ από αύριο ξεκινά τη διανομή της επιστροφής κεφαλαίου των 0,11 ευρώ ανά μετοχή, κι έτσι ξεχωρίζει με επταήμερο σερί ανόδου και απόδοση 40,85%.

Επίσης, ανοδικά κατά 0,79% έκλεισε η Εθνική στα 0,64, κέρδη 1,49% σημείωσε η Eurobank στα 0,0680 ευρώ και με άνοδο 3,05% στα 0,1350 ευρώ έκλεισε η Alpha Bank, ενώ έφτασε να χάνει 3,82% ενδοσυνεδριακά.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+10,10%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-6,63%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 56 κινήθηκαν ανοδικά, 23 καθοδικά, ενώ η τιμή 8 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα