Θετική η Γερμανία έναντι του κειμένου του νέου μνημονίου

Αναμένει ωστόσο περισσότερες λεπτομέρειες πριν το θέσει σε ψηφοφορία στο κοινοβούλιό της
Τετάρτη, 12 Αυγούστου 2015 15:02
UPD:17:39
SHUTTERSTOCK

Η γερμανική κυβέρνηση καλωσόρισε τη συμφωνία για το τρίτο μνημόνιο κατανόησης μεταξύ Ελλάδας και δανειστών ως «ουσιώδες αποτέλεσμα», ωστόσο πρόσθεσε ότι πρέπει να μελετήσει περαιτέρω το περιεχόμενο των συμφωνηθέντων πριν αποφασίσει να το θέσει προς ψήφιση στο γερμανικό κοινοβούλιο.

«Εάν εξετάσει κανείς πού βρεθήκαμε τους τελευταίους μήνες, πρόκειται για ουσιαστικό αποτέλεσμα», ανέφερε ο εκπρόσωπος της καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ.

Δήλωσε επίσης ότι το μνημόνιο περιλαμβάνει «λογικά και σημαντικά» μέτρα.

«Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εποικοδομητική λογική και στοχοπροσήλωση στις συζητήσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών. Οι διαπραγματεύσεις πραγματοποιήθηκαν σε πνεύμα το οποίο δεν είχαμε βιώσει τους προηγούμενους μήνες», πρόσθεσε ο κ. Ζάιμπερτ.

«Μπορεί να πει κανείς ότι η συμφωνία βαδίζει στη σωστή κατεύθυνση», κατέληξε.

Πάντως, η γερμανική εφημερίδα Bild, επικαλούμενη πηγές της Ε.Ε. αναφέρει πως η Γερμανία πιστεύει ότι η συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των διεθνών πιστωτών της είναι ανεπαρκής.

Συνεχίζουν να υφίστανται πολλά ανοικτά ζητήματα, υποστηρίζει η Bild, συμπεριλαμβανομένων του ρόλου που θα διαδραματίσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, της βιωσιμότητας του χρέους και των σχεδίων για τις ιδιωτικοποιήσεις.

«Ορισμένα πολύ σημαντικά μέτρα εξακολουθούν ακόμη να μην εφαρμόζονται και δεν συγκεκριμενοποιούνται» αναφέρει η Bild στον ιστότοπό της, επικαλούμενη ανάλυση του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας.

Die Ziet: Ευρωπαϊκές εγγυήσεις προς το ΔΝΤ για αποφυγή μεγάλης ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους;

Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εβδομαδιαίας γερμανικής εφημερίδας Die Zeit αναφέρει ότι η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει αν η Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να παράσχει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εγγυήσεις για το ελληνικό χρέος ώστε το ΔΝΤ να παραμείνει μεταξύ των πιστωτών και να αποφευχθεί η ανάγκη για μια μείζονα ελάφρυνση του χρέους.

Χωρίς να επικαλείται τις πηγές της, η εφημερίδα αναφέρει πως η ιδέα σημαίνει ότι «αν η Ελλάδα μείνει χωρίς χρήματα, οι Ευρωπαίοι θα παρέμβουν και το ΔΝΤ δεν θα καταγράψει ζημιές. Σε αντάλλαγμα το ΔΝΤ δεν θα ζητάει πλέον εκτεταμένη ελάφρυνση του χρέους».

Με το σχέδιο αυτό εκπληρώνονται δύο σημαντικά αιτήματα της Γερμανίδας καγκελαρίου Μέρκελ -να συνεχισθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ και να αποφευχθεί μια παραγραφή χρέους.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα