Εμπορεύματα: Τα πολύτιμα μέταλλα ενισχύονται, λόγω ήπιας στάσης FOMC

Δευτέρα, 23 Μαρτίου 2015 13:13
UPD:13:13
REUTERS/MICHAEL DALDER

του Ole S Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank

Η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής αγοράς (FOMC), την περασμένη Τετάρτη, αποτέλεσε το πιο σημαντικό γεγονός της προηγούμενης εβδομάδας. Σε αυτήν τη φάση, το ενδιαφέρον της αγοράς συγκεντρώνει σε μεγάλο βαθμό η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) των ΗΠΑ, λόγω των φημών σχετικά με τον χρονικό ορίζοντα και το μέγεθος της αύξησης των επίσημων επιτοκίων των ομοσπονδιακών κεφαλαίων. Με δηλώσεις της, η πρόεδρος της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, Janet Yellen, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Ωστόσο, την ίδια στιγμή, η επιτροπή προέβη σε μια πιο μετριοπαθή ανακοίνωση σχετικά με το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων.

Η απότομη άνοδος του δολαρίου έναντι των περισσότερων νομισμάτων, οι απογοητευτικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό, καθώς και μια σειρά από χαμηλότερα –σε σχέση με τα αναμενόμενα– οικονομικά στοιχεία αποτέλεσαν την αφορμή ώστε να υπάρξει αλλαγή στη ρητορική. Το αποτέλεσμα ήταν μια μεγάλη κίνηση ανάληψης κινδύνου μέσω μετοχών και ομολόγων, ενώ, για μερικές ώρες, το δολάριο αντιμετώπισε σημαντικές δυσκολίες, ειδικά σε ό,τι αφορά το ζεύγος EURUSD, το οποίο κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη μεταβλητότητα σε επίπεδο ημέρας, στα χρονικά.

BLOOMBERG, SAXO BANK

Το αδύναμο δολάριο και η πτώση των αποδόσεων των ομολόγων παρείχαν ορισμένη στήριξη στα πολύτιμα μέταλλα, με τον χρυσό και τον αργυρό να έχουν την πρώτη τους θετική εβδομάδα μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων. Τα μαλακά εμπορεύματα αποτέλεσαν τον κλάδο με τις καλύτερες αποδόσεις, με τον καφέ Arabica και το βαμβάκι να σημειώνουν έντονη άνοδο, καθώς το δολάριο πυροδότησε την κάλυψη ανοικτών θέσεων πώλησης (short).

Τα βιομηχανικά μέταλλα κινήθηκαν υψηλότερα, με τον χαλκό να βρίσκεται ξανά στην κορυφή του τρέχοντος εύρους τιμών του, στα 2,6-2,7 USD, με το δεύτερο μεγαλύτερο ορυχείο στον κόσμο, στην Ινδονησία, να παραμένει κλειστό για πέμπτη μέρα, λόγω απεργιακών κινητοποιήσεων.

Ο κλάδος των σιτηρών δεν κατόρθωσε να επωφεληθεί από το αδύναμο δολάριο, καθώς το ενδιαφέρον των επενδυτών, των αγροτών και των καταναλωτών περιστρέφεται ολοένα και περισσότερο γύρω από τη σημαντική έκθεση που θα δημοσιευτεί την 31η Μαρτίου. Κάθε χρόνο, ο κλάδος των γεωργικών προϊόντων αναμένει με ανυπομονησία την έκθεση Προβλέψεων Φύτευσης, από το Υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ, η οποία παρέχει την πρώτη έρευνα (μέσα από ένα δείγμα 82.000 ερωτηθέντων αγροτών) με εκτιμήσεις σχετικά με τις προθέσεις φύτευσης των Αμερικάνων γεωργών για την επερχόμενη καλλιεργητική περίοδο.

BLOOMBERG, SAXO BANK
Ο χρυσός και ο αργυρός ενισχύονται από τις δηλώσεις της Yellen

Το κίτρινο μέταλλο, και κυρίως ο αργυρός, ανέκαμψαν, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης της FOMC, την περασμένη Τετάρτη. Παρόλο που η αύξηση των επιτοκίων παραμένει ακόμη ως ενδεχόμενο, η πρόεδρος της Fed, Janet Yellen, φαίνεται ότι συμμερίζεται την μετριοπαθή στάση που υιοθετούν ολοένα και περισσότερες κεντρικές τράπεζες σε όλον τον κόσμο. 

Οι απογοητευτικές προβλέψεις για τον πληθωρισμό, το ανοδικό δολάριο και τα πρόσφατα αδύναμα οικονομικά στοιχεία ενδεχομένως να οδηγήσουν τη Fed στην υιοθέτηση μιας λιγότερο επιθετικής στάσης σε ό,τι αφορά τα επιτόκια, γεγονός που θα αποτελέσει θετική εξέλιξη για τους επενδυτές σε χρυσό που προβλέπουν άνοδο του κίτρινου μετάλλου.

Ο χρυσός σημείωσε αύξηση για πρώτη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, όπως ακριβώς συνέβη τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, αφού κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια για να φθάσει τιμές πολύ κάτω από την περιοχή στήριξης των 1.145-1.150 USD/ ουγκιά.

Από τεχνική άποψη, δεν ξεπεράστηκαν σημαντικά επίπεδα στο άνω σκέλος, και, ως εκ τούτου, η βραχυπρόθεσμη πρόβλεψη είναι ότι θα υπάρξει κάποια σταθεροποίηση. Ταυτόχρονα, η τρέχουσα πρόβλεψη είναι πιο ισορροπημένη σε σχέση με μία εβδομάδα νωρίτερα.

Η απότομη πτωτική πορεία που ακολούθησε ο χρυσός μετά τα υψηλά του Ιανουαρίου, προσφέρει αντίσταση στο επίπεδο των 1.182 USD/ ουγκιά, το οποίο συμπίπτει με την οπισθοδρόμηση 50% του τελευταίου κύματος μαζικών πωλήσεων. Μια άνοδος πάνω από αυτό το επίπεδο θα σηματοδοτούσε ενδεχομένως μια κίνηση προς τα 1.193 USD/ ουγκιά – επίπεδο το οποίο μάλλον το πολύτιμο μέταλλο θα δυσκολευτεί να ξεπεράσει σε αυτό το στάδιο, εκτός και εάν αναζωπυρωθούν ξανά οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την Ελλάδα ή συνεχιστεί η υποχώρηση του δολαρίου.

SAXO BANK
Ο κλάδος της ενέργειας εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δυσκολίες από την αυξανόμενη προσφορά και την απουσία αντίδρασης από τους παραγωγούς

Το αργό πετρέλαιο, όπως και τα περισσότερα από τα υπόλοιπα εμπορεύματα, επωφελήθηκε από τη μετριοπαθή ανακοίνωση της FOMC την προηγούμενη Τετάρτη. Ωστόσο, η ανάκαμψη αυτή αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά, προσωρινή, με την προσοχή της αγοράς να στρέφεται πλέον προς τα πτωτικά βασικά οικονομικά μεγέθη του πετρελαίου, τα οποία επισημάνθηκαν στην εβδομαδιαία έκθεση για τα αποθέματα των ΗΠΑ. 

Πριν από δύο εβδομάδες, η αύξηση στα αποθέματα των ΗΠΑ ξεπέρασε πάλι τις προσδοκίες και η προσθήκη 9,6 εκατ. βαρελιών ανέβασε τη συνολική ποσότητα των αποθεμάτων στα 458 εκατ. βαρέλια – άλλο ένα υψηλό επίπεδο-ρεκόρ πολλών δεκαετιών. Πρόκειται για περίπου 100 εκατ. βαρέλια πάνω από τον μέσο όρο 5ετίας.

Τα αποθέματα στο Κούσινγκ της Οκλαχόμα, τον κόμβο παράδοσης για τα ΣΜΕ αργού πετρελαίου WTI, εξακολουθούν να καταγράφουν άνοδο. Με διάχυτη τη φημολογία ότι υπάρχει κίνδυνος να δοκιμαστούν τα όρια αποθηκευτικής δυναμικότητας του κόμβου, τα σχετικά στοιχεία προσελκύουν αυξημένο ενδιαφέρον από την αγορά. Η προσθήκη 2,9 εκατ. βαρελιών έφτασε τη συνολική ποσότητα στα 54,4 εκατ. βαρέλια, καταγράφοντας νέο επίπεδο-ρεκόρ.

Τα αποθέματα του Κούσινγκ σημείωσαν φέτος αύξηση 69%, καθώς η κατακόρυφη άνοδος του σχιστολιθικού πετρελαίου εξακολουθεί να ενισχύει την παραγωγή των ΗΠΑ.

Παρά το γεγονός ότι ο αριθμός των εξεδρών άντλησης πετρελαίου των ΗΠΑ μειώθηκε σχεδόν στο μισό από τον περασμένο Οκτώβριο, η αμερικανική παραγωγή εξακολουθεί να σημειώνει άνοδο, με αποκορύφωμα δύο εβδομάδες πριν, όταν κατέγραψε το υψηλότερο επίπεδο 30ετίας και έφτασε τα 9,4 εκατ. βαρέλια/ ημέρα.

Η έκπτωση του αργού πετρελαίου WTI έναντι του Brent δεν διευρύνθηκε περαιτέρω, λόγω των αρνητικών, για την τιμή του μαύρου χρυσού, ειδήσεων, τόσο εντός όσο και εκτός ΗΠΑ, οι οποίες άσκησαν πρόσθετη πίεση πώλησης στο Brent – τον παγκόσμιο δείκτη αναφοράς.

Στη Λιβύη, οι εξαγωγές ανακάμπτουν και πάλι, διαψεύδοντας τις αντίθετες προσδοκίες. Αν και μπορεί να αποδειχθεί προσωρινή, η αύξηση από τα 200.000 βαρέλια/ ημέρα, τον Φεβρουάριο, στα 500.000 βαρέλια/ ημέρα, σήμερα, επιβαρύνει ούτως ή άλλως το παγκόσμιο πλεόνασμα προσφοράς.

Τα ευρωπαϊκά και τα ασιατικά διυλιστήρια πρόκειται να εισέλθουν στην καθιερωμένη ετήσια περίοδο συντήρησής τους, γεγονός που θα επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση τον Απρίλιο και τον Μάιο. Η αύξηση στα αποθέματα αργού πετρελαίου, λόγω της μειωμένης ζήτησης από τα διυλιστήρια, κατά την ίδια περίοδο πέρυσι, συνέβαλε στην πυροδότηση σημαντικών μαζικών πωλήσεων.

Άλλος ένας αρνητικός παράγοντας, από πλευράς ζήτησης, είναι η είδηση ότι η Κίνα, μετά την κατακόρυφη αύξηση των στρατηγικών της αποθεμάτων, ενδεχομένως να εξαντλήσει προσωρινά τα όρια της αποθηκευτικής της δυναμικότητας. Λαμβάνοντας αυτό υπόψη, η ζήτηση από τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου στον κόσμο ενδέχεται να μειωθεί τους επόμενους μήνες, ωσότου ολοκληρωθεί η κατασκευή επιπρόσθετων μονάδων αποθήκευσης.

Τέλος, εξακολουθεί να υπάρχει το ενδεχόμενο για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Ιράν και της ομάδας κρατών G6+1 σχετικά με την πυρηνική ενέργεια. Η ιρανική κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι μετά τη σύναψη συμφωνίας είναι έτοιμη να αυξήσει τις εξαγωγές της κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, μέσα σε διάστημα λίγων μηνών.

Παρόλο που η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε ανοδικά, όλοι οι προηγούμενοι παράγοντες καταδεικνύουν ότι, βραχυπρόθεσμα, οι τιμές του αργού πετρελαίου θα κινηθούν χαμηλότερα, και μόνο το ενδεχόμενο μιας μεγάλης ανατροπής στην ανοδική τάση του USD, μιας μείωσης στην παραγωγή των ΗΠΑ ή κάποιας γεωπολιτικής εξέλιξης μπορεί να σταματήσει την πτωτική πορεία του μαύρου χρυσού.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα