του Ole S Hansen, Επικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Η άνοδος του USD έχει προσελκύσει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της αγοράς, συνιστώντας το συγκεκριμένο νόμισμα έναν από τους κυριότερους παράγοντες επιρροής στις περισσότερες κατηγορίες προϊόντων. Τον περασμένο μήνα, το USD κατέγραψε ράλι ύψους σχεδόν 5% έναντι μιας ομάδας αποτελούμενης από 10 κύρια νομίσματα της διεθνούς αγοράς, καθώς οι βελτιωμένες προβλέψεις για την οικονομική ανάπτυξη των ΗΠΑ έχουν επισπεύσει τον χρόνο της πρώτης επίσημης αύξησης των επιτοκίων, μετά από διάστημα μεγαλύτερο της δεκαετίας.
Η τρέχουσα ζήτηση για το USD διαμορφώθηκε από την απόκλιση στις πολιτικές που ακολουθούν οι κεντρικές τράπεζες. Την περασμένη εβδομάδα, η Τράπεζα της Κορέας αποτέλεσε την 23η κεντρική τράπεζα, μέχρι στιγμής φέτος, η οποία προέβη σε μέτρα χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής.
Η άνοδος του δολαρίου επηρέασε αρνητικά τον κλάδο εμπορευμάτων, με τον δείκτη εμπορευμάτων ευρείας βάσης Bloomberg να καταγράφει πτώση 2,3%, ενώ με το ίδιο σχεδόν ποσοστό ενισχύθηκε το USD. Ως αποτέλεσμα, ο δείκτης πλησίασε ένα νέο χαμηλό επίπεδο 12ετίας.
Ο κλάδος της ενέργειας επηρεάστηκε επίσης αρνητικά από την προοπτική της συνεχιζόμενης ανόδου των αποθεμάτων στις ΗΠΑ, ενώ στα πολύτιμα μέταλλα έχει αρχίσει να επικρατεί νευρικότητα, ενόψει της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Ανοιχτής αγοράς (FOMC), η οποία θα διεξαχθεί εντός της εβδομάδας.
Ο κλάδος των μαλακών (soft) εμπορευμάτων παραμένει υπό πίεση, λόγω της μείωσης στις τιμές του κακάο, της ζάχαρης και του καφέ, η οποία πυροδοτήθηκε από την ευρωστία του USD συγκριτικά με την απόδοση των νομισμάτων ορισμένων βασικών χωρών παραγωγής των συγκεκριμένων εμπορευμάτων.
Τα βιομηχανικά μέταλλα παρουσίασαν διακυμάνσεις, με το νικέλιο και το αλουμίνιο να καταγράφουν απώλειες, αντισταθμίζοντας την αύξηση στις τιμές του χαλκού. Δεδομένου ότι οι προβλέψεις για οικονομική ανάπτυξη στην Κίνα μειώνονται και τα αποθέματα αυξάνονται, η προοπτική μιας περαιτέρω ανόδου των τιμών σε αυτή τη φάση παραμένει περιορισμένη.
Το σιτάρι κατέγραψε την καλύτερη απόδοση, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων τεσσάρων μηνών. Τα επίπεδα των αποθεμάτων αναθεωρήθηκαν προς τα κάτω, καθώς η έλλειψη υγρασίας στις περισσότερες καλλιεργήσιμες εκτάσεις των ΗΠΑ δείχνει να επηρεάζει αρνητικά τις χειμερινές καλλιέργειες ενόψει της άνοιξης.
Ο χρυσός προσπάθησε να ανταγωνιστεί το ανερχόμενο USD, σημειώνοντας, ωστόσο, πτώση για εννέα συνεχόμενες ημέρες – γεγονός που έχει να συμβεί από το 1973. Το μόνο παρήγορο ήταν ότι το πολύτιμο μέταλλο κατόρθωσε να υποχωρήσει λιγότερο σε σχέση με την ποσοστιαία άνοδο του USD. Κατά συνέπεια, η προηγούμενη εβδομάδα έκλεισε θετικά για τον χρυσό που εκφράζεται σε EUR.
Αυτήν τη στιγμή, το ζεύγος EURUSD δεν απέχει πολύ από το επίπεδο της ισοτιμίας και, σύμφωνα με προβλέψεις πολύ μεγάλης επενδυτικής τράπεζας, πρόκειται να υποχωρήσει σημαντικά από αυτό το όριο. Επομένως, οι βραχυπρόθεσμες προβλέψεις για τον χρυσό είναι χαμηλές.
Εντός της εβδομάδας, η συνεδρίαση της FOMC θα αποτελέσει σημαντικό γεγονός για τα πολύτιμα μέταλλα, καθώς η αγορά αναζητά ενδείξεις ως προς τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων στις ΗΠΑ.
Η απότομη αύξηση του USD θα καταστήσει το α΄ τρίμηνο αρκετά δύσκολο για τις αμερικανικές εξαγωγικές εταιρείες, ενώ προβλήματα είναι πιθανό να παρουσιαστούν και σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη – προβλήματα τα οποία ίσως ωθήσουν τη FOMC να υιοθετήσει λιγότερη επιθετική στάση και να στηρίξει τον χρυσό.
Το εύρος τιμής γύρω στα 1.150 USD/ ουγκιά πρόσφερε υποστήριξη τον μήνα Νοέμβριο και, μέχρι στιγμής, αυτή η κατάσταση επαναλαμβάνεται. Ωστόσο, το ενδεχόμενο πτώσης θα σηματοδοτούσε μια κίνηση-δοκιμή προς το χαμηλότερο επίπεδο του Νοεμβρίου, στα 1.132 USD/ ουγκιά. Η δυναμική ανόδου προς το παρόν περιορίζεται στα 1.176 USD/ ουγκιά, με πιθανό ενδεχόμενο και τα 1.185 USD/ ουγκιά. Ωστόσο, θα χρειαστεί να σημειωθεί μια εκ νέου κίνηση πάνω από τα 1.195 USD/ ουγκιά, ώστε να μεταβληθεί το συναίσθημα της αγοράς και πάλι σε ουδέτερο.
Το αργό πετρέλαιο WTI βρέθηκε ξανά σε θέση άμυνας, μετά την απομάκρυνσή του από το όριο των 50 USD περίπου, βάσει του οποίου διαπραγματευόταν τον προηγούμενο μήνα. Τόσο η παραγωγή όσο και τα αποθέματα των ΗΠΑ εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο, παρά την απότομη μείωση στις ενεργές εξέδρες άντλησης πετρελαίου.
Η δυνατότητα των ΗΠΑ να αποθηκεύει όλο αυτό το πλεόνασμα αργού πετρελαίου προσελκύει όλο και περισσότερο το σχετικό ενδιαφέρον της αγοράς. Επομένως, για άλλη μια φορά, ο δρόμος με τη λιγότερη αντίσταση παραμένει η πτωτική πορεία. Στις 4 Μαρτίου, η Εθνική Υπηρεσία Ενέργειας (EIA) των ΗΠΑ ανέφερε ότι από τις 20 Φεβρουαρίου, οι μονάδες αποθήκευσης της χώρας βρίσκονταν στο 60% της δυναμικότητάς τους.
Το γεγονός αυτό επισημάνθηκε και από τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (IEA) στη μηνιαία έκθεσή του την περασμένη Παρασκευή, στο πλαίσιο της οποίας προβλέπει ότι η περαιτέρω αύξηση του πλεονάσματος πετρελαίου των ΗΠΑ ενδέχεται να οδηγήσει στη δοκιμή των ορίων αποθηκευτικής δυναμικότητας. Η προσέγγιση των ορίων αυτών πολύ πιθανό να πυροδοτήσει μια εκ νέου πτώση των τιμών, ώστε να υποχρεώσει την παραγωγή να μειωθεί πολύ περισσότερο.
Η αντίδραση της αγοράς ήταν να στείλει το αργό πετρέλαιο στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 6 εβδομάδων, κυρίως λόγω της διεύρυνσης του φαινόμενου contango ή του spread λήξης Απριλίου και Μαΐου. Αυτή τη στιγμή, το αργό πετρέλαιο Brent τηρεί στάση αναμονής, καταγράφοντας καλύτερη απόδοση, κυρίως λόγω της απόκλισης που υπάρχει ανάμεσα στα spread των ΣΜΕ (futures) Απριλίου/ Μαΐου.
Εκτός από τα αποθέματα των ΗΠΑ, το Ιράν προσέλκυσε, επίσης, κάποιο ενδιαφέρον, καθώς, σύμφωνα με αναφορές, αναζητά ενεργά πιθανούς αγοραστές, ώστε να πουλήσει επιπλέον αργό πετρέλαιο το οποίο θα είναι σε θέση να εξάγει, εάν οι τρέχουσες διαπραγματεύσεις σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα καταλήξουν σε θετικό αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του IEA, το Ιράν θα είναι σε θέση να αυξήσει κατακόρυφα τις εξαγωγές πετρελαίου κατά 800.000 βαρέλια την ημέρα, σε μόλις τρεις μήνες. Αυτό αποτελεί ένα ενδεχόμενο το οποίο, στην παρούσα φάση, θα επηρέαζε σημαντικά την παγκόσμια προσφορά καθώς και την τιμή του αργού πετρελαίου Brent.
Επιπρόσθετα, κάτι τέτοιο θα σηματοδοτούσε την ενίσχυση των πιέσεων προς τον ΟΠΕΚ, καθώς σε αυτή την περίπτωση η συνολική παραγωγή του θα ξεπερνούσε άνετα τα 31 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα – δηλαδή περισσότερο από 1 εκατομμύριο βαρέλια πάνω από τον υφιστάμενο στόχο του οργανισμού. Αξίζει, επίσης, να λάβουμε υπόψη το γεγονός ότι η Λιβύη, διαψεύδοντας τις αντίθετες προσδοκίες, κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων κατόρθωσε να αυξήσει την παραγωγή και τις εξαγωγές της, παρά την αναρχία που επικρατεί στη χώρα λόγω του πολέμου.
Δεδομένου ότι το όριο των 50 USD/ βαρέλια έχει ξεπεραστεί και ότι το κόστος διατήρησης ανοιχτών θέσεων αγοράς (long) για τους επόμενους τρεις μήνες μέσω διαπραγματεύσιμων προϊόντων και ΣΜΕ είναι σήμερα αυξημένο κατά 12%, ο κίνδυνος για περαιτέρω απώλειες έχει ενισχυθεί. Από τεχνικής άποψης, οι τελευταίες κινήσεις σηματοδοτούν μια κίνηση προς τα κάτω, στα 45,3 USD (CLJ5), ακολουθούμενη από το χαμηλό επίπεδο του κύκλου αυτού, στα 43,58 USD.