του Ole Hansen, Eπικεφαλής Στρατηγικής Εμπορευμάτων στη Saxo Bank
Η Κίνα επέστρεψε, έπειτα από μία εβδομάδα εορτασμών για τον ερχομό του νέου έτους, ενώ το δολάριο ξεκίνησε εκ νέου την ανοδική του πορεία, η οποία πυροδοτήθηκε από τα ισχυρά στοιχεία που δημοσιεύτηκαν στις ΗΠΑ, σε συνδυασμό με τα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης που πρόκειται να εφαρμοστούν σύντομα στην Ευρώπη.
Ο δείκτης εμπορευμάτων Bloomberg παρουσίασε μικρές διακυμάνσεις, καθώς οι φήμες περί μέτρων τόνωσης ενίσχυσαν τα βιομηχανικά μέταλλα και κυρίως τον χαλκό. Ωστόσο, πυροδότησαν απώλειες στον κλάδο της ενέργειας (φυσικό αέριο και αργό πετρέλαιο WTI), καθώς και στα «μαλακά» (soft) εμπορεύματα (καφέ και ζάχαρη).
Το κόστος του αργού πετρελαίου εξακολουθεί να αποκλίνει στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, με το spread μεταξύ του αργού πετρελαίου WTI και του Brent να αγγίζει τα 12 USD/ βαρέλι, περίπου, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο 13μήνου.
Η εξαιρετικά υψηλή αύξηση των αποθεμάτων των ΗΠΑ και η απουσία αντίδρασης στην απότομη μείωση της καταμέτρησης των εξεδρών άντλησης της χώρας έβαλαν το αργό πετρέλαιο WTI και πάλι σε θέση άμυνας, ενώ το Brent επωφελήθηκε από τη ζήτηση στα ευρωπαϊκά διυλιστήρια, αλλά και τη διακοπή της προσφοράς αργού πετρελαίου από τη Λιβύη και το Ιράκ.
Οι τιμές του φυσικού αερίου στις δύο πλευρές του Ατλαντικού παρουσίασαν, επίσης, διαφοροποίηση, καθώς οι τιμές στη Νέα Υόρκη υποχώρησαν ως απάντηση στα χαμηλότερα –σε σχέση με τα αναμενόμενα– αποθέματα, ενώ στην Ευρώπη, η αβεβαιότητα που επικρατεί σε ό,τι αφορά την προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, σε συνδυασμό με την αυξημένη ζήτηση λόγω του παρατεταμένου χειμώνα, πυροδότησαν περαιτέρω αύξηση των τιμών φυσικού αερίου στο Η.Β.
Η επιστροφή των Κινέζων επενδυτών, έπειτα από μία εβδομάδα εορτασμών για το Νέο Έτος, πυροδότησε την άνοδο του χαλκού, λόγω φημών, σύμφωνα με τις οποίες μια μεγαλύτερη κρατική στήριξη ενδεχομένως να ενίσχυε την ανάπτυξη και, κατά συνέπεια, τη ζήτηση για βιομηχανικά μέταλλα. Επιπλέον, οι ενδείξεις για ενδεχόμενη μείωση της προσφοράς μετά την πρόσφατη πτώση της τιμής του, βοήθησαν και το λευκό μέταλλο να ανακάμψει και να καταγράψει την καλύτερη μηνιαία απόδοσή του σε διάστημα μεγαλύτερο του ενός έτους.
Ο καφές Arabica, ο οποίος πέρυσι τέτοια εποχή κατέγραφε ράλι ύψους 60% λόγω ξηρασίας στη Βραζιλία, μέχρι στιγμής φέτος καταγράφει απώλειες της τάξης του 14%, οι περισσότερες από τις οποίες σημειώθηκαν την περασμένη εβδομάδα. Αυτή τη φορά, οι προβλέψεις για βροχές στη Βραζιλία έχουν οδηγήσει χαμηλότερα την τιμή του καφέ και, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας, η τιμή έφτασε στα 140 σεντ ανά λίμπρα – το χαμηλότερο επίπεδο του έτους. Πρόκειται για μια μείωση της τάξης του 37% συγκριτικά με την κορυφαία απόδοση που είχε καταγράψει πέρσι.
Σπάνια υπάρχει ηττημένος χωρίς νικητή – σε ό,τι αφορά τον καφέ, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στην απόδοση της Starbucks. Από τον προηγούμενο Οκτώβριο, όπου και υπήρξε αλλαγή κατεύθυνσης, ο καφές σημείωσε σημαντική πτώση της τάξης του 37%, ενώ η Starbucks κατέγραψε ράλι ύψους 33%.
Η έκπτωση του WTI έναντι του Brent φτάνει το υψηλότερο επίπεδο 13μήνου
Τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ έχουν σημειώσει νέο επίπεδο-ρεκόρ πολλών δεκαετιών, ύψους 434 εκατ. βαρελιών, ενώ η παραγωγή έφτασε στα 9,3 εκατ. βαρέλια/ ημέρα.
Μέχρι στιγμής, δεν έχουν υπάρξει αρνητικές συνέπειες στην παραγωγή από τη μείωση ύψους 36% στην καταμέτρηση εξεδρών άντλησης πετρελαίου στις ΗΠΑ, τον περασμένο Οκτώβριο.
Ορισμένες από τις σημαντικές αυξήσεις αποθεμάτων, οι οποίες σημειώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, ενδεχομένως να θεωρηθούν ως προσωρινές, λόγω της μειωμένης ζήτησης από τα διυλιστήρια. Η συγκεκριμένη πτώση οφείλεται σε λειτουργικά προβλήματα λόγω του αρκτικού ψύχους, σε απεργιακές κινητοποιήσεις ή σε εποχιακή συντήρηση.
Είναι σημαντικό, ωστόσο, να υπογραμμιστεί το γεγονός ότι, ενώ σε άλλες περιοχές η υπερπροσφορά υποχωρεί, τα αποθέματα στις ΗΠΑ εξακολουθούν να σημειώνουν άνοδο. Η σταθεροποίηση μπορεί να επέλθει μόνο μέσω της αύξησης της ζήτησης ή/και μέσω του περιορισμού της παραγωγής.
Η πώληση spot αργού πετρελαίου έχει κρατήσει το WTI σε χαμηλά επίπεδα, ενώ το Brent μπόρεσε να αντιδράσει στις πιο ευνοϊκές ειδήσεις της παγκόσμιας αγοράς, όπως τα σχόλια της προηγούμενης εβδομάδας από τη Σαουδική Αραβία ότι η ζήτηση αυξάνεται, καθώς και την αναφορά του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (IEA) ότι η αγορά πετρελαίου θα επανέλθει σε ισορροπία τους επόμενους μήνες, καθότι η κατανάλωση θα αυξηθεί, ενώ η προσφορά θα περιοριστεί. Τα πρόσφατα προβλήματα που προέκυψαν σε Ιράκ και Λιβύη περιόρισαν την προσφορά.
Προς όφελος του ΟΠΕΚ, οι πρόσφατες εξελίξεις
Οι πρόσφατες εξελίξεις αποτέλεσαν θετικά νέα σε ό,τι αφορά τον ΟΠΕΚ. Τα μέλη του ΟΠΕΚ τιμολόγησαν το πετρέλαιό τους έναντι του παγκόσμιου δείκτη αναφοράς Brent, ενώ οι παραγωγοί σχιστολιθικού πετρελαίου στις ΗΠΑ αποπληρώθηκαν για το πετρέλαιό τους βάσει της τιμής του WTI.
Αυτή τη στιγμή, το Brent καταγράφει ράλι ύψους 15 USD/ βαρέλι σε σχέση με το χαμηλό επίπεδο της τιμής του τον Ιανουάριο − ξεπερνώντας δραματικά τη μικρή άνοδο του WTI, ύψους 6 USD/ βαρέλι.
Ο χρυσός βρίσκει στήριξη, λόγω της επιστροφής της Κίνας στις αγορές και της έναρξης της ποσοτικής χαλάρωσης από την ΕΚΤ
Έπειτα από μια κατακόρυφη πτώση της τάξης των 117 USD/ ουγκιά, τον περασμένο μήνα, ο χρυσός κατόρθωσε να βρει στήριξη στα 1.190 USD/ ουγκιά. Ωστόσο, στη συνέχεια, χάρη στις ενδείξεις για συσσωρευμένη ζήτηση από τους Κινέζους επενδυτές –λόγω επιστροφής τους στις αγορές ύστερα από μία εβδομάδα αργίας– το πολύτιμο μέταλλο επανήλθε σε επίπεδα πάνω από τα 1.200 USD/ ουγκιά.
Το συγκεκριμένο νέο επίπεδο στήριξης δοκιμάστηκε ήδη την περασμένη Πέμπτη, όταν το δολάριο ξεκίνησε εκ νέου ράλι, σημειώνοντας το υψηλότερο επίπεδο μηνός έναντι του EUR. Η ενίσχυση του δολαρίου πυροδοτήθηκε από την ανακοίνωση στοιχείων στις ΗΠΑ που παρουσίασαν άνοδο στον πληθωρισμό βασικών τιμών καταναλωτή.
Η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοιχτής αγοράς (FOMC) στις ΗΠΑ αναμένεται να αυξήσει τα επιτόκια εντός του έτους και, προς το παρόν, ο χρονικός προσδιορισμός εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα επικείμενα οικονομικά στοιχεία.
Οι επενδυτές ξεκίνησαν να επιστρέφουν και πάλι στον χρυσό τον Ιανουάριο και, κατά τη διάρκεια της πρόσφατης, τριψήφιας διόρθωσης, μόνο ένα μικρό ποσοστό από τις νέες επενδύσεις στα διαπραγματεύσιμα προϊόντα πουλήθηκε. Μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, οι συνολικές συμμετοχές έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον περασμένο Οκτώβριο.
Για άλλη μια φορά, οι επενδυτές όλων των πλευρών αναζητούν εναλλακτικές επενδύσεις για τα ομόλογα και, σε ορισμένο βαθμό, τις μετοχές, όπου το διαρκές ράλι έχει αφήσει πολλούς να τηρούν, επί του παρόντος, επιφυλακτική στάση.
Οι πραγματικές αποδόσεις των αμερικανικών ομολόγων σημειώνουν και πάλι πτώση –ιδίως εξαιτίας των αυξανόμενων προσδοκιών για τον πληθωρισμό– γεγονός το οποίο, όπως παρουσιάζει το ακόλουθο διάγραμμα, τείνει να προσθέτει υποστήριξη στον χρυσό.
Η αντίσταση του χρυσού στην άνοδο του δολαρίου πυροδότησε ράλι στο πολύτιμο μέταλλο εκφρασμένο σε EUR − γεγονός το οποίο δικαιολογείται, αν λάβουμε υπόψη την επικείμενη έναρξη εφαρμογής του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).
Η πτωτική πορεία του χρυσού, μετά την υψηλή απόδοση του Ιανουαρίου, έχει σταματήσει, ενώ το διπλά χαμηλό επίπεδο των 1.190 USD/ ουγκιά έχει πλέον εδραιωθεί. Ο πρώτος στόχος ανόδου βρίσκεται στο επίπεδο των 1.235 USD/ ουγκιά, με τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών να βρίσκεται στα 1.246 USD/ ουγκιά.