Market beat: Αλλάζει η αντίδραση από τους θεσμικούς στις κινήσεις της νέας κυβέρνησης

Τρίτη, 03 Φεβρουαρίου 2015 10:09
UPD:10:09
Eurokinissi/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Οι αγοραίοι εκλαμβάνουν τελικά ως θετικά τα βήματα που κάνει η νέα κυβέρνηση. Καμιά φορά, όταν η φήμη προηγείται της πραγματικής πολιτικής, η διαπίστωση πως ήταν υπερβολικοί οι φόβοι για σίγουρη ρήξη της χώρας με τους δανειστές της, αποτελεί ευχάριστη έκπληξη. Αυτό νομίζουμε πως ήταν σαφές στην περίπτωση της Ελλάδας και των ελληνικών αξιών που πιέστηκαν εξαιρετικά την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου. Οι πρώτες κινήσεις που έγιναν συντονισμένα το Σαββατοκύριακο και οι αντιδράσεις των ιθυνόντων των ΗΠΑ γύρω από το ελληνικό πρόβλημα, όπως το παρουσιάζει η νέα κυβέρνηση, οδήγησαν τους επενδυτές στη διαπίστωση ότι η ρήξη δεν είναι πρώτη προτεραιότητα της.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η στήλη δεν τοποθετείται επί των εξελίξεων με βάση την πολιτική της τοποθέτηση και ανάλυση, γιατί αυτή δεν έχει καμία βαρύτητα. Αφού δεν είναι μέρος της ειδικότητάς μας. Αλλά αναφέρει τις παρατηρήσεις των ξένων αναλυτών, ως προς τις επιπτώσεις, στις υπόλοιπες αγορές του πλανήτη, των γεγονότων στη χώρα. Σήμερα λοιπόν, όλοι παρατηρούσαν ότι η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα οδήγησε σε άνοδο αρκετά    ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα στη σύνοδο. Αυτά εμφάνιζαν άνοδο μετά από την είδηση πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα εμφανίστηκε να κάνει βήματα προς τον τερματισμό μιας κόντρας με τους πιστωτές της. Συνεπώς υπάρχει αλλαγή της εκτίμησης για την πορεία της σχέσης της χώρας με την ευρωζώνη.

Οι διαχειριστές κεφαλαίων στις αγορές ομολόγων έδωσαν μια ανάπαυλα στις πιέσεις και στο ταμπλό της Αθηναϊκής αγοράς οι τραπεζικές μετοχές εμφάνισαν αντίδραση, μετά την εγγραφή νεότερων χαμηλών βίου στις 28/1/2015. Πολλοί θεώρησαν μετά από τρεις συνεδριάσεις πως ήταν πυθμένας της τελευταίας καθόδου τους μετά την προεξόφληση ολικής ρήξης με τους δανειστές. Η στήλη θεωρεί πως το κυνήγι της ουτοπίας να σχηματίσουν θέσεις αμέσως μετά την εγγραφή σκληρού πυθμένα είναι ασύμφορο. Γιατί όποιος το πιστέψει, θα τοποθετήσει το σύνολο των διαθεσίμων κεφαλαίων του και στην περίπτωση που υπάρξει νέο κύμα πιέσεων, θα οδηγηθεί στην ψυχολογία του «εγκλωβισμένου».

Όμως μια σταδιακή τοποθέτηση, την περίοδο πριν ξεκαθαρίσουν τα πράγματα σε επίπεδο ευρωπαϊκών δυνάμεων και με την κυβέρνηση να μην έχει ολοκληρώσει με την εκλογή προέδρου, έχει ενδιαφέρον, αν αφορά ποσοστό των διαθεσίμων κάτω από το 30%.

Ναι, οι τράπεζες είναι αποδεδειγμένα οι μετοχές που πάνω στην τιμή τους θα αποτυπωθούν οι προσδοκίες των ισχυρών θεσμικών για την νέα πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αλλά αυτή η πορεία δεν έχει καν χαρτογραφηθεί μέσα από την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης. Το ποσοστό αβεβαιότητας είναι μεγάλο και αυτό αποτελεί τη βάση της ευαισθησίας των ξένων θεσμικών που αποτυπώνεται με τη νευρικότητα στην κίνηση των τιμών των Τραπεζικών blue chip.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Ισχυρό φίνις έκαναν τη Δευτέρα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να επικροτούν το σχέδιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους που προωθείται από τον Υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, μέρος του οποίου αποκαλύφθηκε λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Θετικά λειτούργησε και η ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 17.361,04 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,89% στις 4.676,69 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,30% στις 2.020,85 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Exxon Mobil σημείωσε άνοδο 2,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το τέταρτο τριμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν στα 1,56 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 1,34 δολάρια. Στον αντίποδα, η Netflix σημείωσε απώλειες 0,5% μετά την υποβάθμισή της από την Standard & Poor's σε Β+, από ΒΒ- προηγουμένως, αξιολόγηση που θεωρείται πλέον junk. Το outlook παραμένει αρνητικό, γεγονός που εκτιμάται θα προκαλέσει νέα υποβάθμιση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η αγορά βρέθηκε σε διαδικασία αποτίμησης του σχεδίου προϋπολογισμού ύψους 4 τρισ. δολαρίων που παρουσίασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2016, το οποίο θα προβλέπει ένα έλλειμμα 474 δισ. δολαρίων, δηλαδή ίσο με το 2,5% του ΑΕΠ. Το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μια σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς προβλέπει μια σειρά προγραμμάτων και δαπανών για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης που θα χρηματοδοτηθούν από την υψηλότερη φορολογία που θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Επίσης, συνεχείς είναι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του έτους από τις εισηγμένες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 78% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα κέρδη που έχει ανακοινώσει, ενώ το 55% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα έσοδα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 53,9 μονάδες ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit, τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο απ’ ότι αναμενόταν, με τους αναλυτές να εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 53,7 μονάδες. 

Παράλληλα, αύξηση της τάξεως του 0,4% κατέγραψαν οι κατασκευαστικές δαπάνες, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 982,1 χιλ., τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,7% το Δεκέμβριο σε σχέση με την πτώση 0,3% που κατέγραψαν το Νοέμβριο.

Ακόμη, σε χαμηλά ενός έτους υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης ISM, τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 55,1 που είχε διαμορφωθεί στον Δεκέμβριο.  Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 55 μονάδες.

ΕΥΡΩΠΗ

Με κέρδη έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκοί δείκτες, μετά από μία συνεδρίαση που δεν έλειψε η νευρικότητα και οι εναλλαγές προσήμων, με τους επενδυτές να λαμβάνουν ώθηση από τον ενεργειακό κλάδο και από επιλεγμένες μετοχές, που ανακοίνωσαν καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για το τέταρτο τρίμηνο του έτους. Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ^FTSE+0,49% ενισχύθηκε κατά 0,50% στις 6.783 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+1,25% κατέγραψε άνοδο 1,25% στις 10.828 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40^FCHI+0,51% έκλεισε με κέρδη 0,52% στις 4.628 μονάδες. Ωστόσο, ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε απώλειες 0,18% στις 366,39 μονάδες, ενώ ο όγκος συναλλαγών του ήταν κατά 16% υψηλότερος σε σχέση με το μέσο όρο των τελευταίων 30 ημερών.

Στο ταμπλό, η Julius Baer σημείωσε κέρδη 8%, μετά την ανακοίνωση ότι θα εφαρμόσει σχέδιο περικοπής τους κόστους ύψους 100 εκατ. ελβετικών φράγκων, ώστε να αντισταθμίσει τις συνέπειες της ανόδου της συναλλαγματικής ισοτιμίας.

Επίσης, η CRH σημείωσε κέρδη 4%, μετά τη συμφωνία να εξαγοράσει στοιχεία ενεργητικού των Holcim και Lafarge έναντι 6,5 δισ. ευρώ. Η κίνηση αυτή εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό στον κλάδο.

Στον αντίποδα, η  Ryanair υποχώρησε κατά 6,7%, με την αγορά να μην υποδέχεται θετικά την αναβάθμιση των εκτιμήσεων για την κερδοφορία της. Πλέον η διοίκηση αναμένει κέρδη ύψους 840-850 εκατ. ευρώ το 2015, έναντι προηγούμενης εκτίμησης για κέρδη 810-830 εκατ. ευρώ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 51 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη, κινούμενος σύμφωνα και με τις αρχικές εκτιμήσεις, ελαφρά υψηλότερα των 50,6 μονάδων που είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2014.

ΧΑ

Ισχυρή ανοδική αντίδραση καταγράφηκε στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου στο χρηματιστήριο Αθηνών, με τον γενικό δείκτη να ανακτά σημαντικό μέρος των απωλειών της προηγούμενης εβδομάδας, οι οποίες έφτασαν το 14,10%. 

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 4,64% στις 755,42 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 765,50 μονάδες και η χαμηλότερη στις 723,40. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 13,94% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 106,20 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 10,14 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις. 

Η αγορά αποτύπωσε στο ταμπλό την αποκλιμάκωση των ανησυχιών σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τους επίσημους πιστωτές της, μετά και τις εξελίξεις του σαββατοκύριακου. Σε αυτές, εντάσσονται τόσο η παρέμβαση του Αμερικανού προέδρου, Μπάρακ Ομπάμα  υπέρ της χαλάρωσης των όρων προσαρμογής της Ελλάδας, όσο και το δημοσίευμα της Wall Street Journal, το οποίο αναφέρει ότι η Γαλλία υποστηρίζει την Ελλάδα στη μάχη για το χρέος. Η αποκλιμάκωση των ανησυχιών διεφάνη και στην αγορά ομολόγων, όπου είχαμε μικρή υποχώρηση των αποδόσεων στο 3ετές (19%) και στο 10ετές (11,1%) ομόλογα, ενώ ο τραπεζικός κλάδος έδειξε να υποδέχεται με ενθουσιασμό τις πρώτες αλλαγές στη διοίκηση της Eurobank  όπου και ανέλαβαν ο Ν. Καραμούζης και ο Φ. Καραβίας. 

Υπό αυτό το πλαίσιο ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε στις 63,91 μονάδες με άνοδο 6,64%, καθώς ήταν ο κλάδος που είχε πιεστεί περισσότερο το προηγούμενο διάστημα. Πλέον η επόμενη αντίστασή του εντοπίζεται στις 68 μονάδες. Στον δείκτη οι συναλλαγές έφτασαν τα 64 εκατ. ευρώ, ήτοι το 55,2% του συνολικού και με όγκο 208,2 εκατ. τεμάχια που κάλυψαν το 92% του συνόλου.

Η μετοχή της Εθνικής έκλεισε με άνοδο 9,19% στα 1,01 ευρώ και όγκο 16,22 εκατ. τεμάχια, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί έως και το +14,59%. Στο +1,85% έκλεισε η Alpha Bank ΑΛΦΑ+1,85% στα 0,33 ευρώ, παρ' ότι έφτανε να κερδίζει 14,20% εντός της ημέρας.  Η Πειραιώς έκλεισε στο +1,93% η Πειραιώς, παρ' ότι κέρδιζε έως +13,90%, ενώ η Eurobank ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +14,55% και στα 0,1260 ευρώ, με τον όγκο της να φτάνει στα 110 εκατ. τεμάχια. Έφτασε ενδοσυνεδριακά έως και το +26,36%. Με κέρδη 10,34% έκλεισε η Attica Bank ΑΤΤ+10,34% στα 0,0640 ευρώ με όγκο 2,2 εκατ. τεμάχια. 

Πολύ αυξημένο trading και στο warrant της Alpha Bank που έκλεισε με πτώση 2,63%, παρ' ότι κέρδιζε 18,42% και έχανε 10,26%, με τη διακύμανση να φτάνει στο 28,68%. Με κέρδη 20% έκλεισε το warrant της Εθνικής στα 0,1440 ευρώ με συναλλαγές αξίας 176,5 χιλ. ευρώ για τα 1,26 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν.  Στο +15,89% το warrant της Πειραιώς και στα 0,1240 ευρώ με συναλλαγές αξίας 285,5 χιλ. ευρώ για τα 2,38 εκατ. τεμάχια. 

Στον FTSE 25, τώρα, η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 112,7 εκατ. ευρώ (δηλ. στο 97,2% του συνόλου), με 22 τίτλους να κλείνουν θετικά και δύο στο μείον. Ο δείκτης ολοκλήρωσε τις συναλλαγές με κέρδη 4,66%, στις 225,67 μονάδες. 

Ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΓΕΚ Τέρνα ΓΕΚΤΕΡΝΑ+13,71% (+13,71%), Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ+9,34% (+9,34%), Folli Follie (+9,10%), Ελλάκτωρ ΕΛΛΑΚΤΩΡ+8,82% (+8,82%), ΟΛΠ ΟΛΠ+7,99% (+7,99%), Aegean(+7,58%), ΔΕΗ ΔΕΗ+6,67% (+6,67%), ΟΠΑΠ ΟΠΑΠ+6,67% (+6,67%), Jumbo (+6,64%) και ΕΧΑΕΕΧΑΕ+6,32% (+6,32%). Καλή εικόνα είχαν και οι ΟΤΕ ΟΤΕ+5,60% (+5,60%), Motor Oil (+3,33%), ΕΛΠΕ (+2,66%) και ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+2,08% (+2,08%), ενώ μόνο οι Coca Cola HBC (-1,46%) και Grivalia Properties (-2,53%) έκλεισαν πτωτικά. Αμετάβλητη ήταν η Τέρνα Ενεργειακή στα 2,12 ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος της Υγείας (+9,10%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Τροφίμων - Ποτών (-1,41%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 97 κινήθηκαν ανοδικά, 35 καθοδικά, ενώ η τιμή 11 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Τεχνικά είναι απαραίτητη η συνέχεια στην άνοδο για να φανεί ξεκάθαρα ότι τα χαμηλά της 28/12 για το ΧΑ αποτελούν όντως τον σκληρό πυθμένα μιας πτώσης που ξεκίνησε στην πραγματικότητα από τον Σεπτέμβριο και κύρια όταν διαπιστώθηκε η αδυναμία εκπλήρωσης των προαπαιτούμενων για την τελευταία δόση του προγράμματος στήριξης για την Ελλάδα.

Σήμερα οι συναλλαγές θα ξεκινήσουν με καλές συνθήκες αναφορικά με την εικόνα της σχέσης της χώρας με τους δανειστές, αφού αυτή η εντύπωση των επενδυτών στα ασιατικά χρηματιστήρια λειτούργησε υπέρ ανόδου των μετοχών αλλά εκεί τελικά επικράτησαν  οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Το ερώτημα για τους traders είναι καθαρό γιατί η τεχνική ανάλυση αποτελεί για αυτούς το κεντρικό εργαλείο. Είναι τελικά τα επίπεδα των 210 μονάδων ο σκληρός πυθμένας για τον 25άρη σε μια πτώση διαρκείας που άρχισε από το δεύτερο δεκαήμερο του περασμένου Μαρτίου; Αυτή έχει ξεδιπλωθεί για την ώρα σε τέσσερα διακριτά κύματα και τα επίπεδα των 210 μονάδων έχουν όντως χαρακτηριστικά ισχυρής στήριξης που χτίστηκε από τις συναλλαγές στα τελευταία δεκαήμερα του Ιουνίου και του Ιουλίου του 2012.

Το ζήτημα λοιπόν δεν είναι αν συνεχιστεί η άνοδος των τιμών την εβδομάδα που ακολούθησε μια βουτιά -19% για τον δείκτη των παραγώγων. Αυτό που «χρειάζεται» για να θεωρηθεί πυθμένας τα επίπεδα των χαμηλών του Ιανουαρίου είναι ο δείκτης να φθάσει και να περάσει τις 245 μονάδες.

Έχει συνεπώς δρόμο η αγορά πριν προκληθεί μια αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου λόγω βελτίωσης της στατιστικής εικόνας του 25άρη. Χθες οι traders έκαναν πράξεις με το ΣΜΕ αρκετά κοντά στην τιμή του υποκειμένου, αλλά αυτό έγινε αργά και με όγκους που δεν άλλαξαν τελικά πολύ την απόσταση του FTSE25 από την τιμή εκκαθάρισής του. Γιατί οι τελευταίες πράξεις έγιναν στις 223,75 μονάδες αλλά η τιμή εκκαθάρισης ορίστηκε στις 220,50. Έτσι η προπορεία του 25άρη από έξη μονάδες περιορίστηκε στις πέντε αλλά παρέμεινε υπολογίσιμη.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κρεμάστηκαν σήμερα Τρίτη εν μέσω παρατεταμένων ανησυχιών για την ανάπτυξη, ενώ το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε σε χαμηλά έξι ετών αφού η Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας μείωσε τα επιτόκια σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχανε -0,1% μετά την τελευταία σειρά αδύναμων μακροοικονομικών στοιχείων για τις ΗΠΑ που μεγέθυναν τις ανησυχίες σχετικά με την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας έχανε -1,18% και στο Χονγκ Κονγκ ο Hang Seng έχανε -0,32%.

Πολλά ασιατικά χρηματιστήρια νωρίτερα στη σύνοδο εμφάνιζαν άνοδο μετά από την είδηση πως η νέα κυβέρνηση στην Ελλάδα εμφανίστηκε να κάνει βήματα προς τον τερματισμό μιας κόντρας με τους πιστωτές της, πριν εξασθενήσει η διάθεση για ανάληψη ρίσκου από τις ανησυχίες που αναφέραμε.

Ξεχωρίζουν μετά από την μείωση των επιτοκίων, οι μετοχές της Αυστραλίας .που ήταν ψηλότερα κατά 1,3%. Η RBA μείωσε το επιτόκιο της κατά ένα τέταρτο της μονάδας στο 2,25%, σε μια προσπάθεια να τονώσει μια υποτονική οικονομία.

Στα εμπορεύματα, η τιμή του αργού πετρελαίου ΗΠΑ ήταν +0,9% ψηλότερα στα 49,99 δολάρια το βαρέλι, έχοντας ήδη αυξηθεί περισσότερο από 10% κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο συνεδριάσεων καθώς αρκετοί επενδυτές στοιχηματίζουν ότι είχε εγγραφεί ο πυθμένας μετά από επτά μήνες μακριάς καθόδου.

Νομίσματα από χώρες εξαγωγής πετρελαίου πραγματοποίησαν, ως αποτέλεσμα, ισχυρά κέρδη, όπως το δολάριο Καναδά και τη νορβηγική κορώνα.

Το ευρώ παρέμεινε σταθερό στα 1,1331 δολάρια μετά από άνοδό 0,5% στη διάρκεια της νύχτας, με την ελπίδα για μια συμφωνία για το ελληνικό χρέος και από τα άσχημα οικονομικά στοιχεία από την ανάπτυξη των ΗΠΑ.

Μετά τα απογοητευτικά στοιχεία για το ΑΕΠ της περασμένης εβδομάδας, οι δείκτες που ανακοινώθηκαν τη Δευτέρα στις ΗΠΑ έδειξαν ότι οι καταναλωτικές δαπάνες μειώθηκαν και οι δαπάνες κατασκευής αυξήθηκε λιγότερο από ό, τι αναμενόταν το Δεκέμβριο, ενώ η έκθεση για τη βιομηχανία υπογράμμισε την επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης τον Ιανουάριο.

Το δολάριο υποχώρησε 0,2% στα 117,25 γιεν μετά την σύντομη επαφή με το χαμηλό δύο εβδομάδων στα 116,64 γιεν κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών 

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι πολιτικές εξελίξεις και η άμεση κόντρα στα άκρα, ήταν λογικό να φέρει την μεγάλη ανασφάλεια και το αποτέλεσμα που είδαμε στο ταμπλό. Ο Τραπεζικός κλάδος είναι αυτός που πλήττεται πρώτος, σε περίπτωση που δεν βρεθεί μία λύση, ενώ οι κερδοσκόποι βρήκαν και πρόσφορο έδαφος να επιταχύνουν την πτώση, μιας και δεν υπάρχει αντίπαλο δέος από τους αγοραστές που περιμένουν τις εξελίξεις.

Τα γεγονότα κάνουν ακόμα πιο στενό τον χρόνο μας, με αποτέλεσμα οι εξελίξεις σε κάθε περίπτωση να έρχονται πολύ πιο γρήγορα από ότι θα μπορούσαν. Εδώ που έφτασε η κατάσταση πρέπει να υπάρξει μία πολύ γρήγορη λύση, μιας και ο χρόνος κυλάει εναντίον μας.

Ο Τραπεζικός κλάδος ακόμα και αν πάρει μία παράταση, όπως είναι λογικό στις 4 Φλεβάρη από τον ELA, δεν έχει ιδιαίτερα περιθώρια ελιγμών. Μπορεί να βρούμε λύση για τα έντοκα που λήγουν στις 6 του μήνα, παρόλα αυτά αν δεν βρεθεί έστω και πρόσκαιρη πολιτική λύση η ασφυξία θα μεγαλώσει σε μέγιστο βαθμό το επόμενο διάστημα. Ουσιαστικά πρέπει να επανακτήσουμε άμεσα σε κάποιο βαθμό της εμπιστοσύνη τόσο των καταθετών όσο και των ξένων επενδυτών, που μας δανείζουν μέσω εντόκων. Για να συμβεί αυτό και αν δεν βρεθεί μία συμφωνία, θα πρέπει η Κυβέρνηση να πάρει κάποια παράταση στο υφιστάμενο πρόγραμμα, κάτι που δεν θέλει σε καμία περίπτωση, μιας και εξωθεί την ΕΕ σε μία άμεση διαφορετική πολιτική λύση με το IMF εκτός.

Πιο πιθανό είναι μία περαιτέρω στήριξη με τα υπάρχοντα δεδομένα και Ευρωπαϊκούς κανόνες, όσο η Κυβέρνηση "δεν ρίχνει νερό στο κρασί της", κάτι που δεν μας συμφέρει σε καμία περίπτωση μιας και η κατάσταση και στα έσοδα μπορεί να επιδεινωθεί μέρα με την μέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχει περίπτωση να κάνουμε σπασμωδικές εσωτερικές κινήσεις που μπορεί να δώσουν πρόσκαιρες λύσεις με πολύ περισσότερα μεσοπρόθεσμα προβλήματα.

Όλες οι εξαγγελίες των Υπουργών, που ακόμα δεν έκατσαν να δουν τα δεδομένα, δεν μπορούν να επιτευχθούν τουλάχιστον άμεσα, μιας και δεν έχουμε την δυνατότητα, ενώ οι προγραμματικές δηλώσεις θα μας δείξουν την πραγματικότητα τις επόμενες μέρες.

Τα μέτωπα που έχουμε ανοίξει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό είναι πολλά και αυτό δεν είναι ότι καλύτερο τουλάχιστον στην παρούσα φάση, μιας και δημιουργούν ακόμα μεγαλύτερη ανασφάλεια. Από την άλλη και έτσι όπως είναι τα δεδομένα, ο προϋπολογισμός τους 2015, όσο και αν αλλάξει, δεν έχει ιδιαίτερες πιθανότητες να βγει πλεονασματικός, μιας και τα έσοδα έχουν ήδη καταρρεύσει σε μεγάλο βαθμό. Οπότε η ανάγκες δανεισμού είναι δεδομένο ότι μεγαλώνουν, κάτι που παράλληλα με τις ήδη υφιστάμενες εξαγγελίες δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να βγει.

Μπορεί να μην αρέσουν σε κάποιους τα νούμερα, αλλά δυστυχώς μόνο με αυτά μπορούμε να πορευτούμε και αυτό είναι το μόνο σίγουρο.

Για να καταλάβουμε τι ζημιά έχει δημιουργηθεί, οι απώλειες του Κράτους από τις Τράπεζες μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους, που έχει προστεθεί στο χρέος μας, είναι άνω των 20 δισ λογιστικά τουλάχιστον, ενώ το πιο πιθανό είναι το επόμενο διάστημα να χρειαστούν περαιτέρω ενίσχυση με το Κράτος να αδυνατεί να στηρίξει χωρίς την βοήθεια του "μαξιλαριού" των 11 δισ. Οι λογιστικές απώλειες μόνο από αυτό, για να πάρουμε μία ιδέα, είναι 7-8 χρόνια ΕΝΦΙΑ

Ένα είναι το σίγουρο ότι ακόμα και αν Κυβέρνηση καταφέρει να έρθει σε μία συμφωνία, διώχνοντας το IMF και παίρνοντας ένα νέο πακέτο στήριξης από την ΕΕ, η κατάσταση δεν είναι απλή για την συνέχεια μιας και η Κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί με τέτοιο τρόπο που να καταφέρει να ισορροπήσει τα έσοδα φέρνοντας και πάλι ισορροπία και εμπιστοσύνη χωρίς να διώξει επενδύσεις, ή παράλληλα να αυξήσει και τα έξοδα όπως και έχει υποσχεθεί. Δυστυχώς και τα δύο μαζί είναι αδύνατον να γίνουν.

Εν κατακλείδι, η Αγορά συνεχίζει να είναι τόσο μεσοπρόθεσμα όσο και βραχυπρόθεσμα σε πτωτικό επιθετικό momentum, ενώ οι πολιτικές εξελίξεις συνεχίζουν να είναι ρυθμιστής της. Παραμένουμε με αυξημένα μετρητά μέχρι να δούμε αλλαγές, ενώ όσο και αν προκαλούν οι τιμές της Αγοράς, όσοι δεν έχουν πολύ συγκεκριμένους κανόνες αλλά δεν παρακολουθούν την Αγορά από κοντά, καλύτερα είναι να μην συμμετέχουν.

Από την άλλη τα γεγονότα, θετικά ή αρνητικά, θα φέρνουν σημαντικό volatility στην Αγορά, με συχνές παγίδες που θέλουν προσοχή ενώ η ανεύρεση χαμηλών είναι ουτοπία. Αυτοί που από την άλλη ψάχνουν fundamental - αγοραστικές ευκαιρίες, θα πρέπει να κρατάνε παράλληλα μετρητά, μιας και η κατάσταση δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να κρατήσει.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα χαλάρωσης

Οι κεντρικές τράπεζες συνεχίζουν να λαμβάνουν μέτρα για να συνεχίσουν την πολιτική διευκόλυνσης της ρευστότητας. Η μείωση των επιτοκίων κατά 25bp από την Αποθεματική Τράπεζα της Αυστραλίας, όπως περιμέναμε.

Τα στοιχεία επί της οικονομικής δραστηριότητας στις ΗΠΑ έδειξαν μετριοπαθή σημάδια. Ο ISM της βιομηχανίας στις ΗΠΑ υποχώρησε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν, στο 53,5 από 55,1. Οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν 57,8 έως 52,9 τον Ιανουάριο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιανουάριο του 2014. Οι δαπάνες στον κατασκευαστικό κλάδο των ΗΠΑ το Δεκέμβριο ήταν κάτω από την προσδοκία μας, με αύξηση 0,4% m / m. Τα προσωπικά εισοδήματα και οι δαπάνες παρουσίασαν επίσης κάποια επιβράδυνση σε τέλος του έτους.

Η παγκόσμια εμπιστοσύνη των managers στο κλάδο της μεταποίησης μειώθηκε τον Ιανουάριο, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ και την Κίνα. Συγκεντρωτικά οι νέες παραγγελίες μειώθηκαν επίσης.

Το ευρώ ήταν σταθερό μετά από πίεση τη Δευτέρα, με τη βοήθεια της μαλακότερης ρητορικής από τις ελληνικές αρχές σχετικά με μια πιθανή επαναδιαπραγμάτευση του προγράμματος βοήθειάς τους. Τώρα προβλέπεται ότι η σχέση EUR/USD θα φτάσει στην ισοτιμία στο τέλος του έτους.

Ο Emerging Europe PMI δείχνει ότι η Κεντρική Ευρώπη τα πάει καλά με PMI 55,3, πολύ πάνω από τη ζώνη του ευρώ.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Ρεαλιστικότερη πρόταση, εγγύτερα στις σκέψεις των εταίρων δανειστών, με βασική παράμετρο την επιμήκυνση της διάρκειας των δανείων θα υποβάλει η ελληνική κυβέρνηση στο πλαίσιο της διευθέτησης του δημόσιου χρέους, όπως αποκάλυψε χθες το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Από την ελληνική πρόταση απουσιάζει ο όρος «διαγραφή» χρέους, που έχει συναντήσει τις αντιδράσεις των Γερμανών βασικά αλλά και άλλων εταίρων. Αλλά περιλαμβάνει τη διευθέτηση δανείων και ομολόγων συνολικής αξίας 222,8 δισ. ευρώ.

Ειδικό σχέδιο ανάταξης των δημόσιων εσόδων, με ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του ΣΔΟΕ, το κλείσιμο εκκρεμών υποθέσεων, τη μετατροπή των πληροφοριακών δελτίων σε εκθέσεις ελέγχου, σαρωτικούς ελέγχους προς κάθε κατεύθυνση, αλλά και «ξεσκόνισμα» όλων των λιστών, προωθεί άμεσα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών για να προλάβει την «κατάρρευση».

Σε διευκρινιστική δήλωση σχετικά με τις προτάσεις του από το Λονδίνο για την αντιμετώπιση του χρέους, προέβη αργά το βράδυ της Δευτέρας ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης. Ο κ. Βαρουφάκης κάνει λόγο για εσφαλμένες ερμηνείες και διαβεβαιώνει πως θα γίνει ότι πρέπει προκειμένου να βγει η Ελλάδα από τη «χρεοδουλοπαροικία» καθώς και ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος θα γίνει πραγματικά βιώσιμο.

Έτοιμος να ακούσει την ελληνική κυβέρνηση είναι ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο θα συναντηθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη στις Βρυξέλλες. Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, η πρώτη αντίδραση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ως προς τις δηλώσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα το περασμένο Σάββατο ήταν θετική.

Η εμπλοκή μεταξύ Ελλάδας και Ευρωζώνης είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, μετά από συνάντηση που είχε με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη στο Λονδίνο. Ο κ. Όζμπορν χαρακτήρισε μεν εποικοδομητική τη συνομιλία του με τον κ. Βαρουφάκη, απηύθυνε όμως έκκληση στον Έλληνα υπουργό να δράσει υπεύθυνα, ενώ τόνισε πως και η Ευρωζώνη πρέπει να έχει ένα καλύτερο σχέδιο για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. 

Συνάντηση με τον πρόεδρο της Τράπεζας Πειραιώς Μιχάλη Σάλλα είχε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συνάντηση έγινε σε καλό κλίμα και συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, τη διαδικασία επανεκκίνησής της και τη συμβολή του τραπεζικού συστήματος. Υπενθυμίζεται πως την Παρασκευή έγινε γνωστό ότι μεταξύ των αρμοδιοτήτων του κ. Δραγασάκη είναι και η εποπτεία των τραπεζών

Δεν αναμένονται αλλαγές στο στρατηγικό πλάνο της Eurobank,σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία σχολιάζοντας τις διοικητικές αλλαγές που ανακοινώθηκαν την Κυριακή, εκτιμά ότι η νέα ηγεσία της τράπεζας μπορεί να αποδώσει καλύτερα εν μέσω του μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος στην Ελλάδα. Η Citigroup αναμένει η νέα διοίκηση να παραμείνει επικεντρωμένη στην αποδοτικότητα του κόστους και τη βελτίωση των προ προβλέψεων κερδών. Επίσης, εξαίρει την εμπειρία που διαθέτει τόσο ο νέος διευθύνων σύμβουλος, Φ. Καραβίας, όσο και ο νέος πρόεδρος, Ν. Καραμούζης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αποστολή με αξιωματούχους του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα προκειμένου να έχει συνομιλίες με στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης, σύμφωνα με οικονομικούς κύκλους στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα πληροφορίες τα μέλη της αποστολής έχουν ασχοληθεί με ζητήματα κρίσης χρέους και έλαβαν μέρος σε αποστολές που πραγματοποίησαν σε αρκετές χώρες ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ,Τζο Μπάιντεν και ο υπουργός Οικονομικών, Τζακ Λιου.

Αντίθετος με μία μερική διαγραφή του χρέους της Ελλάδας είναι ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Γαλλίας Κριστιάν Νουαγέ ο οποίος επισήμανε πάντως ότι είναι πιθανό να γίνουν «αναπροσαρμογές». Σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ραδιοσταθμό France Info ο Νουαγέ υπενθύμισε ότι τα ευρωπαϊκά κράτη που έχουν δανείσει χρήματα στην Αθήνα έχουν ήδη κάνει υποχωρήσεις, κυρίως όσον αφορά «τα πολύ χαμηλά επιτόκια» των δανείων.

Στις 51 μονάδες διαμορφώθηκε τον Ιανουάριο ο μεταποιητικός δείκτης ΡΜΙ στην Ευρωζώνη, κινούμενος σύμφωνα και με τις αρχικές εκτιμήσεις, ελαφρά υψηλότερα των 50,6 μονάδων που είχε διαμορφωθεί τον Δεκέμβριο του 2014. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit, η δραστηριότητα βρίσκεται κοντά στη στασιμότητα, την ώρα που οι επιχειρήσεις μειώνουν τις τιμές τους με τον μεγαλύτερο ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα επαναξιολογήσει το πρόγραμμά αγοράς ομολόγων πριν αυτό λήξει τον Σεπτέμβριο του 2016 και, εάν είναι αναγκαίο, θα κάνει περισσότερα για να αυξήσει τον πληθωρισμό προς τον επίσημο στόχο, δήλωσε το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Μπενουά Κερέ. «Σκοπεύουμε να αγοράζουμε ομόλογα έως τον Σεπτέμβριο του 2016, δηλαδή για 19 μήνες, συνολικού ύψους 1.140 δισ. ευρώ», δήλωσε ο Κερέ σε δημοσιογράφους στο περιθώριο διάσκεψης κεντρικών τραπεζιτών στη Βουδαπέστη.

«Οι πολιτικές λιτότητας χωρίς ανάπτυξη έχουν πεθάνει» δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ο Ιταλός υφυπουργός παρά την προεδρία της κυβέρνησης Γκρατσιάνο Ντελρίο, σε συνέντευξή του στην Ιταλίδα δημοσιογράφο Λίλι Γκρούμπερ και την τηλεοπτική εκπομπή Otto e Mezzo.

Με τον χαμηλότερο ρυθμό από το 2009 «έτρεξε» η ρωσική οικονομία πέρυσι, υπό το βάρος των δυτικών κυρώσεων και των μειωμένων τιμών πετρελαίου. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας RosStat, ο ρυθμός ανάπτυξης διαμορφώθηκε στο 0,6% το 2014, επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες εκτιμήσεις αλλά και τις δηλώσεις αξιωματούχων του Κρεμλίνου. Για το 2015, η ρωσική κυβέρνηση αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας κατά 4% περίπου.

«Η Ελλάδα δεν είναι τόσο σημαντική για την Μόσχα», είναι ο τίτλος άρθρου γνώμης της «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ), στο οποίο επισημαίνεται ότι «χρήμα υπάρχει αρκετό (στην Μόσχα), αλλά κίνητρο μάλλον όχι» για ενδεχόμενη βοήθεια προς την Ελλάδα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα