Δυναμικό κλείσιμο στη Wall Street

Δευτέρα, 02 Φεβρουαρίου 2015 23:43
UPD:23:58
REUTERS/BRENDAN MCDERMID

Ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 17.361,04 μονάδες.

Ισχυρό φίνις έκαναν σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες, με τους επενδυτές να επικροτούν το σχέδιο διαχείρισης του ελληνικού χρέους που προωθείται από τον Υπ. Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκη, μέρος του οποίου αποκαλύφθηκε λίγο πριν το κλείσιμο της συνεδρίασης. Θετικά λειτούργησε και η ανάκαμψη του ενεργειακού κλάδου.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 1,14% στις 17.361,04 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,89% στις 4.676,69 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη 1,30% στις 2.020,85 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Exxon Mobil σημείωσε άνοδο 2,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα κέρδη ανά μετοχή για το τέταρτο τριμηνο του 2014 διαμορφώθηκαν στα 1,56 δολάρια, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να μην ξεπεράσουν τα 1,34 δολάρια.

Στον αντίποδα, η Netflix σημείωσε απώλειες 0,5% μετά την υποβάθμισή της από την Standard & Poor's σε Β+, από ΒΒ- προηγουμένως, αξιολόγηση που θεωρείται πλέον junk. Το outlook παραμένει αρνητικό, γεγονός που εκτιμάται θα προκαλέσει νέα υποβάθμιση μέσα στο επόμενο διάστημα.

Παράλληλα, η αγορά βρέθηκε σε διαδικασία αποτίμησης του σχεδίου προϋπολογισμού ύψους 4 τρισ. δολαρίων που παρουσίασε σήμερα ο Αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για το οικονομικό έτος 2016, το οποίο θα προβλέπει ένα έλλειμμα 474 δισ. δολαρίων, δηλαδή ίσο με το 2,5% του ΑΕΠ. Το σχέδιο αναμένεται να οδηγήσει σε μια σύγκρουση με τους Ρεπουμπλικάνους, καθώς προβλέπει μια σειρά προγραμμάτων και δαπανών για την ενίσχυση της μεσαίας τάξης που θα χρηματοδοτηθούν από την υψηλότερη φορολογία που θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις και τους πλουσιότερους Αμερικανούς.

Επίσης, συνεχείς είναι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο του έτους από τις εισηγμένες. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα, το 78% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα κέρδη που έχει ανακοινώσει, ενώ το 55% εξ αυτών έχει ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών στα έσοδα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στις 53,9 μονάδες ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI της Markit, τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας μεγαλύτερη άνοδο απ’ ότι αναμενόταν, με τους αναλυτές να εκτιμούσαν ότι θα διαμορφωθεί στις 53,7 μονάδες. 

Παράλληλα, αύξηση της τάξεως του 0,4% κατέγραψαν οι κατασκευαστικές δαπάνες, στο εποχικά προσαρμοσμένο μέγεθος των 982,1 χιλ., τον Δεκέμβριο. Οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση κατά 0,7% το Δεκέμβριο σε σχέση με την πτώση 0,3% που κατέγραψαν το Νοέμβριο.

Ακόμη, σε χαμηλά ενός έτους υποχώρησε ο μεταποιητικός δείκτης ISM, τον Ιανουάριο, καθώς διαμορφώθηκε στις 53,5 μονάδες τον Ιανουάριο έναντι 55,1 που είχε διαμορφωθεί στον Δεκέμβριο.  Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν οριακή πτώση στις 55 μονάδες.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα