Γνώμη: Stress tests στην τσέπη μας...

Τετάρτη, 29 Οκτωβρίου 2014 07:00
UPD:07:02
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

Δεν αρκεί μόνο ότι οι τράπεζες πέρασαν με άριστα τα stress tests, όμως εάν αυτό δεν αποτυπωθεί άμεσα και εμπράκτως στην πραγματική οικονομία δεν έχει απολύτως καμία αξία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Από την έντυπη έκδοση.

Τα πρόσφατα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ πιστοποιούν, μεταξύ των άλλων, ότι τα νοικοκυριά έχουν να δουν «άσπρη» μέρα από το 2009, αφού τότε είδαν για τελευταία φορά αύξηση στο διαθέσιμο εισόδημά τους. Πέντε χρόνια μετά και ακόμη η αύξηση των εισοδημάτων «αγνοείται» επικίνδυνα, με αποτέλεσμα οι συνέπειες στον παραγωγικό ιστό της χώρας να λαμβάνουν διαστάσεις χιονοστιβάδας με ό,τι φυσικά αυτό συνεπάγεται και για την κοινωνική συνοχή.

Φόροι, χαράτσια, έκτακτες εισφορές, μειώσεις μισθών και συντάξεων, συνθέτουν το «παζλ» της κατάρρευσης των οικογενειακών προϋπολογισμών, της καταρράκωσης της αξιοπρέπειας εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά θυμίζουν Γ’ παγκόσμιο - οικονομικό πόλεμο, το ένα λουκέτο μετά το άλλο, εμπορικά κέντρα να μαραζώνουν, ουρές οι άνεργοι και ο αριθμός των φτωχοποιημένων πολιτών να αυξάνεται με γεωμετρική πρόοδο.

Και δυστυχώς το ερώτημα, αύριο τι (;), παραμένει αναπάντητο. Διότι απλώς, τίποτα δεν απομένει πια, παρά μόνο για όσους έχουν αντέξει το «τσουνάμι», η ελπίδα ότι το αύριο μπορεί να είναι λίγο καλύτερο. Αυτό υπόσχεται τώρα και η κυβέρνηση, που βλέπει την επόμενη ημέρα χωρίς μνημόνια, αλλά και την προληπτική γραμμή χρηματοδότησης ως επιστροφή στην… κανονικότητα και γι’ αυτό ζητά συστράτευση στην τελευταία «μάχη». Ομως ξεχνούν όλοι οι αξιωματούχοι της συγκυβέρνησης ότι η επιστροφή στην… κανονικότητα προϋποθέτει πάρα πολύ καλή γνώση της… πραγματικότητας.

Δεν αρκεί μόνο ότι οι τράπεζες πέρασαν με άριστα τα stress tests, που αναμφισβήτητα είναι πολύ θετικό γεγονός για την ελληνική οικονομία, όμως εάν αυτό δεν αποτυπωθεί άμεσα και εμπράκτως στην πραγματική οικονομία δεν έχει απολύτως καμία αξία για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις.

Δεν αρκεί που το υπουργείο Οικονομικών δίνει νέες οδηγίες στον ελεγκτικό μηχανισμό για να περάσει τα stress tests του τελευταίου τριμήνου, ελπίζοντας ότι θα καταφέρει να εισπράξει περί τα 15 δισ. ευρώ για να μην πέσει «έξω» ο προϋπολογισμός. Οσες οδηγίες και να δοθούν, εάν οι πολίτες δεν ανταποκριθούν -και πώς άλλωστε-, την επιστροφή στην κανονικότητα θα την έχει «φάει» στη γωνία… η αδυσώπητη πραγματικότητα.

Μια πραγματικότητα που, πέρα από τη νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα των 100 δόσεων, χρειάζεται κι άλλες τονωτικές «ενέσεις» ρευστότητας από το οικονομικό επιτελείο, μέσω νέων φοροελαφρύνσεων και απαλλαγών, ειδικά για τις ασθενέστερες ομάδες του πληθυσμού, αλλά κυρίως μέσω της μείωσης των συντελεστών φορολόγησης εισοδημάτων και κερδών. Πολύ απλά, διότι για όσα stress tests κι αν πανηγυρίζει σήμερα η κυβέρνηση, εάν τελικά αποτύχουν για έναν ακόμη χρόνο τα… stress tests στην τσέπη πολιτών και επιτηδευματιών, είναι σίγουρο ότι τη συγκυβέρνηση θα κυριεύσει μεγάλο… στρες!  

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα