Τι γράφουν τα ξένα μέσα για τα αποτελέσματα των stress tests

Σάββατο, 05 Μαΐου 2018 18:09
UPD:18:12
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Τα αποτελέσματα των stress tests των ελληνικών τραπεζών φιγουράρουν ψηλά στην ξένη ειδησεογραφία, με θετικές αναφορές για την πρόοδο, που έχει γίνει στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης, αλλά και επισημάνσεις για τις προκλήσεις, που εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ο ελληνικός τραπεζικός τομέας. 

Το θέμα είναι δεύτερο στην ηλεκτρονική έκδοση της Wall Street Journal, η οποία επισημαίνει ότι οι τέσσερις συστημικές τράπεζες της χώρας εξασφάλισαν «καθαρό λογαριασμό» από τις ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές. Η κορυφαία αμερικανική οικονομική εφημερίδα κάνει λόγο για ένα σημαντικό βήμα προς την ολοκλήρωση της οχταετούς περιόδου της χώρας σε καθεστώς μνημονίου. 

Στο ίδιο μήκος κύματος και το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει ότι οι ελληνικές τράπεζες βγήκαν αλώβητες από τη διαδικασία. «Η εξέλιξη αφαιρεί μία έγνοια από τους Ευρωπαίους, καθώς σχεδιάζουν το τέλος του ελληνικού προγράμματος τον Αύγουστο» αναφέρει, ενώ υπογραμμίζει ότι τα θετικά αποτελέσματα σημαίνουν ότι τα 20 δισ. ευρώ, που είχαν μπει στην άκρη για τη στήριξη του τραπεζικού τομέα, μπορούν τώρα να απελευθερωθούν για άλλους σκοπούς.

Στο δυσμενές σενάριο εστιάζει από την πλευρά του το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, σημειώνοντας πως σε αυτό οι τέσσερις τράπεζες θα έχαναν περί τα 15,5 δισ. ευρώ από το κεφάλαιό τους έως το 2020. Υπενθυμίζει δε ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν ανακεφαλαιοποιηθεί τρεις φορές από το 2010, αλλά εξακολουθούν να βαρύνονται με κόκκινα δάνεια ύψους 96 δισ. ευρώ. Έχουν δεσμευθεί να το μειώσουν στα 65 δισ. ευρώ έως το 2019. 

Στο πιθανό πλήγμα των 15,5 δισ. ευρώ, σε περίπτωση μίας οικονομικής ύφεσης, εστιάζουν και οι Financial Times, αν και επισημαίνουν ότι αυτό δεν είναι το πιθανό σενάριο. 

H Aθήνα καλωσορίζει τα αποτελέσματα των τραπεζικών stress tests αναφέρει το κινεζικό πρακτορείο ειδήσεων Xihnua και επισημαίνει ότι «τα αποτελέσματα του Σαββάτου έδειξαν ότι ύστερα από οχτώ χρόνια οξείας κρίσης, παρά τις δυσκολίες, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα είναι πια ανθεκτικό και δεν θα χρειαστεί ανακεφαλαιοποίηση. 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα