Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Οταν ο ίδιος ο πρωθυπουργός, από του βήματος της ΔΕΘ, παραδέχεται ότι η υπερφορολόγηση έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης έχει γονατίσει τους πάντες, νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αν μη τι άλλο αυτό που περιμένουν όλοι είναι ουσιαστικά μέτρα μείωσης της φορολογίας. Εστω ένα, εντυπωσιακό.
Οχι πυροτεχνήματα! Διότι, κακά τα ψέματα, τώρα που το τοπίο ξεδιαλύνει τόσο για το πετρέλαιο θέρμανσης όσο και για τον ΕΝΦΙΑ, γίνεται σαφές ότι επί της ουσίας… μηδέν!
Ανεπαίσθητη ελάφρυνση επιφέρει η μείωση του ΕΦΚ στο πετρέλαιο θέρμανσης, ενώ ελάχιστοι είναι οι κερδισμένοι του ΕΝΦΙΑ, αφού με τα πρόσθετα κριτήρια που τέθηκαν και τις προϋποθέσεις… ίσα βάρκα ίσα νερά! Βέβαια, αυτό λογικό και αναμενόμενο ήταν, αφού δυστυχώς ο μνημονιακός στόχος προβλέπει την είσπραξη 2,65 δισ. ευρώ, τόσα ακριβώς πρέπει να μπουν και στα ταμεία.
Ομως, αφού στο οικονομικό επιτελείο γνωρίζουν ότι οι παρεκκλίσεις από το μνημόνιο απαγορεύονται, προς το παρόν τουλάχιστον και όσο η τρόικα επί της ουσίας βρίσκεται εδώ, γιατί καλλιεργούν φρούδες ελπίδες; Μπούμερανγκ θα γυρίσουν όλα.
Και ήδη στο εσωτερικό των κομμάτων της συγκυβέρνησης έντονες είναι και πάλι οι διαφωνίες για τις αλλαγές που ανακοινώθηκαν στον ΕΝΦΙΑ. Δεν χρειάζεται πολύ μυαλό. Χρειάζονται αλήθειες και αποφασιστικές κινήσεις.
Οι πολίτες γνωρίζουν τι έχουν υποφέρει τόσα χρόνια και δεν πιστεύουν στα θαύματα, ότι αύριο θα είναι όλα όπως στα προ κρίσης χρόνια. Επομένως, κάθε ανακοίνωση, κίνηση, απόφαση που απλώς ρίχνει στάχτη στα μάτια το αντίθετο αποτέλεσμα φέρνει.
Αλλωστε, πολύ σύντομα, όλοι από το ταμείο θα περάσουμε και όταν γίνει ο λογαριασμός, θα γίνει αντιληπτό ότι η υπερφορολόγηση παραμένει.
Δυστυχώς, μάλλον έχουν ξεχάσει όλοι τις βασικές αρχές της οικονομίας. Θα ήταν χρήσιμο να ξαναδιαβάσουν τον Ανταμ Σμιθ, για να θυμηθούν το πολύ απλό ότι «οι φόροι θα πρέπει να αντιστοιχούν στη φοροδοτική ικανότητα του ατόμου, και επιπλέον θα πρέπει να είναι συγκεκριμένοι, ευκόλως βεβαιούμενοι και αποδοτικοί».
Ο,τι, δηλαδή, δεν γίνεται σήμερα στην Ελλάδα. Οι φόροι δεν αντιστοιχούν στη φοροδοτική ικανότητα των πολιτών, δεν είναι συγκεκριμένοι -πρόσφατο το παράδειγμα του ΕΝΦΙΑ-, ενώ αν και βεβαιώνονται εύκολα, δεν είναι αποδοτικοί, αφού ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος... Τυχαία τα ληξιπρόθεσμα σύντομα θα σπάσουν το φράγμα των 70 δισ. ευρώ;
Και επειδή η εξουσία πάνω στο εισόδημα ενός πολίτη, όπως ισχυριζόταν ο Αμερικανός πολιτικός Αλεξάντερ Χάμιλτον, ισοδυναμεί με εξουσία πάνω στη θέλησή του, οι εμπνευστές της επικείμενης φορολογικής μεταρρύθμισης θα πρέπει να τα λάβουν όλα αυτά πολύ σοβαρά υπόψη τους.
Οι πολίτες θέλουν να νιώθουν και να είναι ελεύθεροι, δεν μπορεί κάθε μήνα να έχουν το βραχνά και ενός εκκαθαριστικού, μπορεί και δύο ή τριών.
Γιατί μπορεί το «σκόπελο» των 180 να καταφέρει να τον περάσει η κυβέρνηση, όμως το «παγόβουνο» της υπερφορολόγησης με ατολμία και αλχημείες δεν λιώνει. Και αν οι πολίτες «παγώσουν»...
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΥΡΟΣ - [email protected]