Την ψήφιση της τροπολογίας για τον ΕΝΦΙΑ ζήτησε ο Γκ. Χαρδούβελης

Άφησε αιχμές για λαϊκισμό και παροχολογία
Τετάρτη, 10 Σεπτεμβρίου 2014 16:35
UPD:16:50
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κατά την ομιλία του στη Βουλή.

A- A A+

Με αιχμές για λαϊκισμό και παροχολογία προς όσους ασκούν κριτική στον ΕΝΦΙΑ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης κάλεσε τους βουλευτές να ψηφίσουν την τροπολογία που εισηγήθηκε στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Υγείας για το σύστημα αμοιβών στα νοσοκομεία.

Η τροπολογία με τις διορθώσεις του ΕΝΦΙΑ θα ψηφιστεί αύριο Πέμπτη, ενώ πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι ο Νίκος Σηφουνάκης, που έχει δηλώσει ότι δεν θα ψηφίσει την τροπολογία, θα αντικατασταθεί εφόσον τεθεί ζήτημα ονομαστικής ψηφοφορίας.

«Τώρα που το πρόγραμμα φτάνει στο τέλος του, που αρχίζουμε να πατάμε στα πόδια μας, ο δικός μου ρόλος, αλλά και των βουλευτών, είναι να διαφυλάξουμε την πορεία της οικονομίας, της κοινωνίας και της χώρας για την έξοδο από την κρίση», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

«Αντιλαμβάνομαι πλήρως τις αντιδράσεις των πολιτών στα λάθη», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Διορθώνουμε λάθη και αποκαθιστούμε αδικίες. Συγχρόνως κάνουμε και φοροελαφρύνσεις που δεν υπήρχαν στον αρχικό νόμο».

Όπως σημείωσε ο κ. Χαρδούβελης, «φέτος έγινε μία τεράστιας έκτασης φορολογική αλλαγή», η φορολόγηση των ακινήτων «αποτελεί κοινή πρακτική στα ανεπτυγμένα κράτη και φέτος διευρύνθηκε η φορολογική βάση: Πληρώνουν πολλοί περισσότεροι πολίτες, αναπτύχθηκε ένα ηλεκτρονικό σύστημα καταγραφής της περιουσίας όλων των φορολογουμένων». Το σύστημα αυτό, συνέχισε, «αποτελεί την πρώτη ολοκληρωμένη βάση δεδομένων ακίνητης περιουσίας» και πλέον «μπαίνουν οι βάσεις ώστε να μεταφερθεί μελλοντικά η φορολογία στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και να γίνει ο φόρος πλήρως ανταποδοτικός».

ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

Η στρατηγική της κυβέρνησης είναι «λιγότεροι φόροι, υψηλότερη ανάπτυξη περισσότερα εισοδήματα και περισσότερες θέσεις εργασίας», κατέληξε ο υπουργός Οικονομικών.

«Στο Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο αποποιηθήκατε την πατρότητα του φόρου, αλλά σήμερα την οικειοποιηθήκατε», απάντησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, τονίζοντας ότι ο ΕΝΦΙΑ «δεν μετρά τη φορολογική δυνατότητα των πολιτών. Την αφήνει στη λογική του "ο σώζων εαυτόν σωθείτω"».

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όπως υποστήριξε ο βουλευτής του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο ΕΝΦΙΑ «είναι αποτέλεσμα πολιτικής και οικονομικής επιλογής, είναι προσαρμογή στις πιο ακραίες νεοφιλελεύθερες επιλογές στην Αμερική και την Ευρώπη». «Τέτοια Ευρώπη δεν πρέπει να γίνει η χώρα μας, όσο και αν μας βρίσκουν σύμφωνους οι ανάγκες για αλλαγές στο πελατειακό κράτος και αλλού» συμπλήρωσε.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή