Market Beat: Στα ταμπλό όλων των χρηματιστηρίων παίζεται το «Από τη Ρωσία… χωρίς αγάπη»

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 09:40
UPD:09:40
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Η στήλη έχει αναφέρει τη στήριξη στα επίπεδα των 340 μονάδων ως ισχυρή από καιρό και κατά συνέπεια τώρα, που οι δείκτες έχουν βρεθεί πολύ κοντά στα χαμηλά του τρέχοντος έτους, η θέση μας είναι ότι θα υπάρξει αντίδραση των τιμών των βασικών δεικτών. Ωστόσο χθες διαπιστώσαμε πως αυτή η εκτίμηση επαληθεύθηκε μερικά. Καθώς από λίγες μετοχές του 25άρη με ισχυρά κέρδη αντισταθμίστηκαν μεγάλες απώλειες σε αρκετές μετοχές του. Με αποτέλεσμα, μια άνοδο οριακή σε σχέση με το μέγεθος των απωλειών από τα πιο πρόσφατα υψηλά.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Θεωρούμε πως αυτή η εβδομάδα θα είναι από τις πλέον καθοδικές με άξονα της κίνησης των τιμών τη ροή ειδήσεων και εξελίξεων που αφορούσαν στο εξωτερικό και είχαν γεωπολιτική και όχι, αρχικά τουλάχιστον, οικονομική βάση.Ο Ντράγκι χθες δεν πρόσθεσε τίποτε άλλο από ανησυχία, αφού δήλωσε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, και προειδοποίησε ότι η κρίση Ουκρανία ενέχει σοβαρό κίνδυνο.

Πολλοί αναφέρονται στην επάνοδο του Ψυχρού Πολέμου, μετά την ανακοίνωση αντίμετρων από τη Ρωσία στις κυρώσεις που της επιβλήθηκαν, επειδή βοηθά τους αντάρτες στην Ουκρανία. Λίγοι στη χώρα έχουν συνδέσει αυτή την κλιμάκωση με το πιθανά μεγάλο ζήτημα που ακόμα κρύβεται, πίσω από το θόρυβο των καθημερινών επεισοδίων που διαδραματίζονται στην ανατολική Ουκρανία. Αφορά στην ολοκλήρωση της αντιπυραυλικής ζώνης που στήνει το ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, την οποία δεν επιθυμεί η Ρωσική πλευρά. Οι αντεγκλήσεις αυτών των ημερών είναι για κάποιους αναλυτές της διεθνούς σκηνής προοίμιο της μεγάλης κόντρας που υποβόσκει. Αυτά για τους λόγους που διαρκούν οι εντάσεις, οι οποίοι δεν είναι σαφείς σε πολλούς αναγνώστες χρηματιστηριακών αναλύσεων.

Όταν ο φόβος των επενδυτών παίρνει διαστάσεις, τότε οι αναλυτές το αντιλαμβάνονται από τη στροφή που κάνουν οι επενδυτές σε αξίες που θεωρούνται παραδοσιακά ασφαλή επενδυτικά λιμάνια. Παράλληλα, οι ρευστοποιήσεις στις μετοχικές αξίες οδηγούν σε συντονισμένη πτώση την παγκόσμια κεφαλαιαγορά και προκαλούν αναταραχές στην αγορά συναλλάγματος. Όλα αυτά συμβαίνουν την τρέχουσα εβδομάδα.

Η αγορά της Αθήνας έχει βρεθεί από κάθε άποψη σε πολύ αρνητική συγκυρία. Στο εσωτερικό, υπάρχουν αποδείξεις της προχειρότητας με την οποία αντιμετωπίζεται το ζήτημα της επιβολής των φόρων για τα ακίνητα, προβλήματα στην τουριστική κίνηση και τις εξαγωγές, από την επιδείνωση των σχέσεων Ρωσίας και Δύσης, και καλοκαιρινή ραστώνη.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

Πέφτουν οι αποδόσεις των ομολόγων των ισχυρών οικονομιών

Οι αποδόσεις των ομολόγων των ισχυρών οικονομιών βρέθηκαν υπό πίεση. Ο κίνδυνος έκανε τους συντηρητικούς επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια των αξιών σταθερού εισοδήματος, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ σε νέα χαμηλά 14 μηνών, καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν. Η απόδοση των 10-ετών κρατικών ομολόγων ανήλθε στο 2,382%, κάτω από τα επίπεδα που έκλεισε στις ΗΠΑ του 2,424%, μετά την πτώση του σε χαμηλά όσο 2,375% νωρίτερα.

Η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,069% στη διάρκεια της νύχτας για τις ασιατικές αγορές, από αυξημένους φόβους ότι η Ουκρανία, με τη σύγκρουσή της με φιλορώσους αντάρτες, θα προκαλέσει πλήγματα στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

ΗΠΑ

Με απώλειες έκλεισαν οι αμερικανικοί δείκτες χθες, με αφορμή τις ανησυχίες που προκαλεί το εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στην εισαγωγή προϊόντων από τη Δύση σε αντίποινα για τις κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί λόγω της στάση της στην Ουκρανία.

Επίσης αρνητικό αντίκτυπο είχε και η ανακοίνωση του ΝΑΤΟ σχετικά με την αύξηση σε 20.000 των Ρώσων στρατιωτών στα σύνορα με την Ουκρανία και η συνέχιση των συγκρούσεων μεταξύ των ενόπλων δυνάμεων του Κιέβου με τους φιλορώσους αποσχιστές.

Έτσι και παρά τα  ενθαρρυντικά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 0,46% στις 16.368,27 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq  σημείωσε πτώση 0,46% στις 4.334,97 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,56% στις 1.909,57 μονάδες.

Όσον αφορά στα στοιχεία για την απασχόληση οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας υποχώρησαν κάτω από τις 300 χιλιάδες για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα τριών εβδομάδων, αποτυπώνοντας μια ενθαρρυντική εικόνα της αμερικανικής αγοράς εργασίας. Συγκεκριμένα, όπως ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας, οι νέες αιτήσεις για επίδομα ανεργίας μειώθηκαν κατά 14.000 στις 289.000 την εβδομάδα μέχρι τις 2 Αυγούστου.

Ευρώπη

Έντονη νευρικότητα προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές και ειδικά στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια τα αντίποινα της Ρωσίας στις δυτικές κυρώσεις. Η διαμάχη της Ρωσίας με την Δύση σχετικά με την ουκρανική κρίση, που κλιμακώθηκε χθες με την επιβολή απαγορεύσεων σε εξαγωγές τροφίμων από την ΕΕ στην Ρωσία, δημιουργεί τον φόβο πρόσθετων αρνητικών επιπτώσεων στην αδύναμη οικονομική ανάπτυξη της Ευρώπης.

Ο δείκτης FTSE υποχώρησε 0,59% κλείνοντας στις 6.597 μονάδες, ο DAX διολίσθησε 1% στις 9.039 μονάδες, ενώ ο CAC υποχώρησε 1,36% στις 4.150 μονάδες. Στα χρηματιστήρια του Νότου της ευρωζώνης, οι απώλειες για τον δείκτη ΜΙΒ στο Μιλάνο έφτασαν το 1,94%, για τον ΙΒΕΧ στην Μαδρίτη το 1,63% και για τον PSI στην Λισαβόνα    στο 2,27%. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 έκλεισε στα χαμηλότερα επίπεδα σε βάθος 3,5 μηνών με απώλειες 0,67% καταλήγοντας στις 327 μονάδες.

Αναλυτές τονίζουν ότι οι γενικευμένες πολιτικές ανησυχίες πιθανότατα θα συντηρήσουν την αρνητική επενδυτική ψυχολογία στις επόμενες συνεδριάσεις, ειδικά καθώς οι όγκοι των συναλλαγών είναι χαμηλοί λόγω διακοπών. Ακόμη και ο Μάριο Ντράγκι, προειδοποίησε ότι ο γεωπολιτικός κίνδυνος μπορεί να πλήξει την οικονομική ανάκαμψη.

Οι επενδυτές εξακολουθούν να στρέφονται στα «καταφύγια» ασφαλείας και το επιτόκιο στο 10ετές γερμανικό ομόλογο Bund υποχώρησε επιπλέον 3 μονάδες βάσης χθες στο ιστορικό χαμηλό του 1,08%. Η απόδοση στο 2ετές Bund διαμορφώνεται στο 0,006% έχοντας νωρίτερα διολισθήσει έως το (αρνητικό) -0,004%.

ΧΑ

Με πτώση 0,25% στις 1.090,82 μονάδες έκλεισε ο Γενικός Δείκτης Τιμών στο Χρηματιστήριο της Αθήνας. Η αξία των συναλλαγών ανήλθε στα 135,29 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε μικρή άνοδο, 0,16%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά 1,44%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές της Πειραιώς (+7,94%), της Eurobank (+3,62%), της Εθνικής (+3,14%), της Alpha Bank(+2,09%), της Eurobank Properties (+1,93%), της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ  (+1,16%) και της ΔΕΗ (+0,87%).

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι μετοχές Folli Follie (-5,99%), της Coca Cola HBC (-5,33%) , της Jumbo (-3,72%), της Ιντραλότ (-2,33%), της Viohalco (-2,30%), της Τέρνα Ενεργειακή (-2,19%), της Μυτιληναίος (-1,99%) και της ΜΕΤΚΑ  (-1,92%).

Από τους επιμέρους δείκτες τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες των Μέσων Ενημέρωσης (+10,48%), των Τραπεζών (+4,17 %) και της Τεχνολογίας (+0,88%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι δείκτες του Εμπορίου (-5,96%), των Τροφίμων (-5,25%) και των Προσωπικών Προϊόντων (-3,06%).

Ανοδικά κινήθηκαν 65 μετοχές, 59 πτωτικά, ενώ 12 παρέμειναν αμετάβλητες.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές: Βιοτέρ +19,55%, Altec +19,23%, Μπουτάρης (κ) +18,18% και Dionic +178,91% και SATO +13,82%.

Τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι μετοχές: Κέκροψ -25,84%, Πήγασος -20,00%, Γενική τράπεζα  -19,82%, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες -19,67% και Άλφα Γκρίσιν -19,44%.

Τεχνική ανάλυση

Η συσσώρευση θα είναι ένας αξιοπρεπής συνδυασμός των απαιτήσεων της στατιστικής προϊστορίας και των ανησυχιών που έχουν δημιουργηθεί σε παγκόσμια κλίμακα για την ανάπτυξη ειδικά στην ευρωζώνη και την παγκόσμια.

Η στήλη έχει αναφέρει τη στήριξη στα επίπεδα των 340 μονάδων ως ισχυρή από καιρό και κατά συνέπεια τώρα που οι δείκτες έχουν βρεθεί πολύ κοντά στα χαμηλά του τρέχοντος έτους η θέση μας είναι ότι θα υπάρξει αντίδραση των τιμών των βασικών δεικτών. Ωστόσο χθες διαπιστώσαμε πως αυτή η εκτίμηση επαληθεύθηκε μερικά και από λίγες μετοχές του 25άρη με ισχυρά κέρδη αντισταθμίστηκαν μεγάλες απώλειες σε αρκετές μετοχές του. Με αποτέλεσμα, μια άνοδο οριακή σε σχέση με το μέγεθος των απωλειών από τα πιο πρόσφατα υψηλά.

Μέσα στη συνεδρίαση των παραγώγων δε, οι traders φρόντιζαν κατά τη διαπραγμάτευση των ΣΜΕ του δείκτη, να δίνουν τιμές αρκετά κάτω από την τιμή που έγραφε ο υποκείμενος. Τελικά η τιμή εκκαθάρισης ήταν σχεδόν πάνω στο κλείσιμο του 25άρη αναιρώντας τη διάθεση να προπορεύεται το ΣΜΕ του υποκειμένου. Στα στοιχήματα των options δε, δεν επιχείρησαν να περάσουν σε τιμές εξάσκησης κάτω των 340 μονάδων.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές αναζήτησαν ασφαλή επενδυτικά λιμάνια λόγω των αυξανόμενων φόβων ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή θα μπορούσαν να υποσκάψει την παγκόσμια ανάπτυξη, επεκτείνοντας τις απώλειες μετά την είδηση πως ο Πρόεδρος Ομπάμα στις ΗΠΑ είπε ότι έχει εγκρίνει αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ. Η αύξηση των εξαγωγών από την Κίνα που ήταν καλύτερη από την αναμενόμενη τράβηξε τις αγορές πάνω από τα χαμηλά τους, αλλά δεν κατάφερε να αντισταθμίσει όλη την κατήφεια.

Ο Ομπάμα είπε ότι έχει εγκρίνει στοχευμένα χτυπήματα για να προστατεύσουν την μειονότητα την πολιορκούμενη πόλη Yazidi και το προσωπικό των ΗΠΑ στο Ιράκ, μετά από την βοήθεια που ζήτησε η ιρακινή κυβέρνηση. Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Ban Ki-moon και το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών την Πέμπτη, κάλεσαν τη διεθνή κοινότητα να βοηθήσει την κυβέρνηση και τους ανθρώπους του Ιράκ, καθώς η χώρα αγωνίζεται ενάντια σε μια σαρωτική υπεροχή των ισλαμιστών μαχητών.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας ήταν πάνω από τα χαμηλά του, αλλά εξακολουθεί να χάνει περίπου -0,8%, με πορεία για εβδομαδιαίες απώλειες, ενώ ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε περίπου 2,70%.

Το αμερικανικό αργό, εν τω μεταξύ, αυξήθηκε περισσότερο από ένα δολάριο έως τα 98,45 το βαρέλι, μετά το κλείσιμο, την Τετάρτη, στο χαμηλότερο επίπεδο από το Φεβρουάριο.

Τα e-mini futures του S & P 500 υποχώρησαν -0,5% φαινόμενο το οποίο θα μπορούσε να προμηνύει μια υποτονική ημέρα στη Wall Street. Την Πέμπτη, στις ΗΠΑ οι αγορές μετοχών έκλεισαν κάτω, διαγράφοντας κέρδη που εμφανίστηκαν αρχικά μετά από τα στοιχεία που δείχνουν πως ο αριθμό των Αμερικανών που έκαναν νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας μειώθηκαν απροσδόκητα την περασμένη εβδομάδα.

Αλλά οι αγορές στην ασιατική ήπειρο βρεθήκαν μακριά από τα χαμηλά τους σήμερα, μετά την ανακοίνωση από την Κίνα που ανέφερε ότι οι εξαγωγές της τον Ιούλιο αυξήθηκαν 14,5% από το προηγούμενο έτος, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν 1,6%, αφήνοντας τη χώρα με ένα εμπορικό πλεόνασμα 47,3 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ για το μήνα. Διότι οι προσδοκίες της αγοράς ήταν για ρυθμό του 7,5% στην αύξηση των εξαγωγών, και ένα 3% αύξηση των εισαγωγών με κατάληξη ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων και προέκυψε διπλάσιο.

Οι αποδόσεις των ομολόγων των ισχυρών οικονομιών βρέθηκαν υπό πίεση. Ο κίνδυνος έκανε τους συντηρητικούς επενδυτές να αναζητούν την ασφάλεια των αξιών σταθερού εισοδήματος, στέλνοντας τις αποδόσεις των ομολόγων ΗΠΑ σε νέα χαμηλά 14 μηνών, καθώς οι τιμές των ομολόγων αυξήθηκαν. Η απόδοση των 10-ετών κρατικών ομολόγων ανήλθε στο 2,382%, κάτω από τα επίπεδα που έκλεισε στις ΗΠΑ του 2,424%, μετά την πτώση του σε χαμηλά όσο 2,375% νωρίτερα.

Η απόδοση των γερμανικών κρατικών ομολόγων υποχώρησε στο ιστορικό χαμηλό του 1,069% στη διάρκεια της νύχτας για τις ασιατικές αγορές, από αυξημένους φόβους ότι η Ουκρανία, με τη σύγκρουσή της με φιλορώσους αντάρτες, θα προκαλέσει πλήγματα στην ανάπτυξη της ζώνης του ευρώ.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε μετά τη μηνιαία συνεδρίασή της την Πέμπτη ότι είναι έτοιμη να αναλάβει περαιτέρω μέτρα χαλάρωσης για να αποτρέψει τον αποπληθωρισμό, και προειδοποίησε ότι η κρίση Ουκρανία ενέχει σοβαρό κίνδυνο.

Η Ρωσία δήλωσε την Τετάρτη ότι θα απαγορεύσει όλες τις εισαγωγές τροφίμων από τις ΗΠΑ και όλα τα ευρωπαϊκά φρούτα και λαχανικά, σε αντίποινα για τις δυτικές κυρώσεις που επιβάλλονται για την υποστήριξη της Μόσχας στους αυτονομιστές στην Ουκρανία.

Μια υπογράμμιση της επίδρασης των εντάσεων ήταν η αποδυνάμωση για το νόμισμα της Ευρώπης, που είναι σύμφωνη με τις ελπίδες της ΕΚΤ. Το ευρώ διαμορφώθηκε κοντά στα χαμηλά εννέα μηνών έναντι του δολαρίου στα 1,3362 δολάρια, σταθερό για σήμερα και όχι πολύ μακριά από το χαμηλό αυτής της εβδομάδας των 1,3333 δολαρίων που άγγιξε την Τετάρτη.

Το δολάριο υποχώρησε περίπου 0,3% έναντι του γεν στο 101,76, αφού η Τράπεζα της Ιαπωνίας την Παρασκευή διατήρησε τη νομισματική πολιτική σταθερή και παρουσίασε μια ζοφερή άποψη για τις εξαγωγές και την παραγωγή, μετά τις πρόσφατες αμφιβολίες για την επιβεβαίωση της αισιόδοξης άποψή της ότι η οικονομία ανακάμπτει σταθερά.

Το δολάριο Αυστραλίας υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών μετά την απόφαση της Reserve Bank of Australia παραμείνει πιστή στη στάση της για τη διατήρηση των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό ακόμα. Το αρνητικό περιβάλλον των συναλλαγών βοήθησε το χρυσό σε αναρρίχηση ξανά πάνω από τα 1.300 δολάρια η ουγγιά και σταμάτησε στα 1.313 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Οι καλοκαιρινές διακοπές μας στερούν προσωρινά την ευχαρίστηση της παρουσίασης σχολίων από εγχώριους αναλυτές.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα στοιχεία της Κίνας δεν αναίρεσαν την αρνητική διάθεση για τις μετοχές

Το συναίσθημα για ανάληψη κινδύνου σε παγκόσμια βάση παραμένει εύθραυστο, όπως φάνηκε στη σύνοδο των αγορών της Ασίας την Παρασκευή, ακόμη και όταν η Κίνα ανέφερε στερεά δεδομένα για το εμπόριο της για τον μήνα Ιούλιο. Ο ισχυρότερος τόνος των δεδομένων βοήθησε να μειωθούν οι μεγάλες αρχικές απώλειες στις ασιατικές αγορές μετοχών, αλλά δεν κατάφερε να αντισταθμίσει την κατήφεια από τη μείωση της αξίας των μετοχών στις ΗΠΑ κατά  διάρκεια της νύχτας. Πράγματι, η προειδοποίηση των ΗΠΑ για αεροπορικές επιδρομές στο Ιράκ, και το ότι επιδεινώνεται η κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία, η επανεμφάνιση του Έμπολα και οι φόβοι ότι η Ρωσία μπορεί να διευρύνει την απαγόρευση για τις εισαγωγές γεωργικών προϊόντων και να συμπεριλάβει τους τομείς του αυτοκινήτου, της ναυτιλίας και της αεροδιαστημικής, έκαναν τον VIX  (μετρητής φόβου) να παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Τα ασιατικά νομίσματα και οι μετοχές συνέχισαν να υστερούν, αντανακλώντας μια γενικότερη εντατικοποίηση της αποστροφής κινδύνου εν μέσω αδύναμων συναλλαγών λόγω διακοπών.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Απώλειες που πλησιάζουν τα 240 εκατ. ευρώ αναμένεται να «μετρήσει» η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων που τέθηκε από χθες σε ισχύ, με τις φορτώσεις νωπών οπωροκηπευτικών να έχουν ήδη «παγώσει» αφού άρχισαν οι ακυρώσεις παραγγελιών και τους εξαγωγείς να αναφέρουν ότι «η ρωσική αγορά έχει πλέον χαθεί». Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο βαθμό που επικρατήσει η χθεσινή λίστα με τις μπλοκαρισμένες εισαγωγές προς τη Ρωσία, που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Ντ. Μεντβέντεφ, το πλήγμα για την Ελλάδα με βάση της εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (International Trade Organization) θα κυμανθεί στα 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. περίπου αφορούν μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος και παρασκευασμάτων, γαλακτοκομικών κτλ.

Τηλεδιάσκεψη μεταξύ του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης και των εκπροσώπων της Ευρωπαϊκής 'Ενωσης στην τρόικα πραγματοποιήθηκε το πρωί, ενώ αντίστοιχη έχει προγραμματισθεί να γίνει και με τους εκπροσώπους του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ενημέρωσε τους Ευρωπαίους για τις διατάξεις του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε χθες στη Βουλή και για την πορεία υλοποίησης των προαπαιτούμενων για την επόμενη δόση ύψους 1 δισ. ευρώ.

Το 41,5% των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία καλύπτουν τα αγροτικά προϊόντα, με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να εξετάζει τρόπους ούτως ώστε να προστατευθούν οι Έλληνες παραγωγοί. Η αξία των συνολικών εξαγωγών της Ελλάδας στη Ρωσία αγγίζει το επίπεδο των 406 εκατ. ευρώ, με Ρωσία και Ουκρανία να απορροφούν το 18% των συνολικών εξαγωγών οπωροκηπευτικών, το 50% των εξαγωγών φράουλας και σχεδόν το 25% των εξαγωγών ροδάκινου (νωπό και κομπόστα). Μάλιστα αυτή την εποχή το ροδάκινο είναι το βασικό εξαγωγικό φρούτο με τις εξαγωγές να είναι σχεδόν στο μέσον της τρέχουσας σεζόν.

Στα 24,4 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Eurobank Properties για το πρώτο εξάμηνο του 2014 έναντι ζημιών 8,8 εκατ. ευρώ της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

Αύξηση 11,3% παρουσίασε η συνολική αξία των εξαγωγών - αποστολών τον Ιούνιο του 2014 και ανήλθε στο ποσό των 2.455,7 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Αντίστοιχα, η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε μείωση 0,9%. Η συνολική αξία των εισαγωγών - αφίξεων ανήλθε τον ίδιο μήνα στο ποσό των 4.180,7 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση 9,4% σε σύγκριση με πέρυσι. Αντίστοιχα, η μεταβολή χωρίς τα πετρελαιοειδή παρουσίασε αύξηση 14,6%.

Στην αναβάθμιση του αξιόχρεου του ΟΤΕ σε Ba3 από B2 προέβη σήμερα η  Moody's Investors Service, σε συνέχεια της πρόσφατης αναβάθμισης του αξιόχρεου της Ελλάδας σε Caa1 από Caa3. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του οίκου αξιολόγησης, Κάρλος Βίντσερ, η αναβάθμιση αντικατοπτρίζει «τη βελτιωμένη ικανότητα διαχείρισης κινδύνων ρευστότητας του ομίλου, τις λειτουργικές του επιδόσεις, τις επιτυχείς προσπάθειες απομόχλευσης υπό το παρόν επιχειρησιακό του σχέδιο και έναντι απαιτητικών συνθηκών αγοράς».

Αύξηση κατέγραψαν τα συγκρίσιμα λειτουργικά κέρδη και το περιθώριο των συγκρίσιμων λειτουργικών κερδών της Coca Cola HBC το δεύτερο τρίμηνο, σε σύγκριση με το πρώτο τρίμηνο του 2014 αλλά και το αντίστοιχο περσινό τρίμηνο. Ανοδικά κινήθηκαν και τα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη, ενώ καταγράφηκε αύξηση ή διατήρηση μεριδίου αγοράς σε όγκο και αξία σε 15 αγορές στην κατηγορία ανθρακούχων αναψυκτικών και σε 13 αγορές στην κατηγορία των έτοιμων προς κατανάλωση μη αλκοολούχων αναψυκτικών.

Καθαρές ζημιές 36 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Frigoglass στη διάρκεια του δεύτερου τριμήνου, ως αποτέλεσμα των δαπανών αναδιάρθρωσης ύψους 36 εκατ. ευρώ που αφορούσαν το κλείσιμο του εργοστασίου παραγωγής του ομίλου στην Τουρκία. Εξαιρουμένων των δαπανών αναδιάρθρωσης και άλλων έκτακτων εξόδων, η εταιρεία παρουσίασε οριακά κέρδη στο τρίμηνο. Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) διαμορφώθηκαν το ίδιο διάστημα σε 20,5 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας πτώση 25,1%, με το αντίστοιχο περιθώριο να υποχωρεί κατά 180 μονάδες βάσης στο 14%.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

«Στοχευμένες» αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διανομή από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση που είχε με συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί. Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα διευκρίνισε πάντως ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Ανεβαίνουν οι τόνοι μεταξύ της Ρωσίας και της Δύσης έπειτα και από το εμπάργκο στις εισαγωγές τροφίμων από δυτικά κράτη που επέβαλλε η Μόσχα ως αντίποινα στις οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και την Ε.Ε. για τη στάση της στην ανατολική Ουκρανία. Οι ΗΠΑ προειδοποιούν με νέα μέτρα κατά της Ρωσίας, ενώ το ΝΑΤΟ εκφράζει τον προβληματισμό του για την αύξηση των ρωσικών στρατευμάτων στα σύνορα με την Ουκρανία. Οι ΗΠΑ δια του οικονομικού συμβούλου του Λευκού Οίκου Τζέισον Φέρμαν διαμήνυσαν ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας να αποσταθεροποιήσει την ανατολική Ουκρανία θα βλάψουν τη ρωσική οικονομία.

Έτοιμη να χρησιμοποιήσει ακόμα και αντισυμβατικά μέτρα, αν χρειαστεί, εμφανίζεται η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία βλέπει καθοδικούς κινδύνους όσον αφορά στις οικονομικές προοπτικές στην Ευρωζώνη. Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε σήμερα, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι αναφέρθηκε στους γεωπολιτικούς κινδύνους, που, όπως είπε, έχουν κλιμακωθεί τους τελευταίους μήνες, και υποστήριξε πως τα προβλήματα στην Ουκρανία θα έχουν μεγαλύτερες επιπτώσεις στην Ευρωζώνη σε σχέση με άλλες περιοχές.

Αμετάβλητα διατήρησε τα επιτόκιά της η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), παρά τις εκκλήσεις για πιο αποφασιστική δράση, με στόχο την τόνωση της ανάπτυξης και την καταπολέμηση του χαμηλού πληθωρισμού. Κατά τη σημερινή συνεδρίαση του δ.σ. της, η ΕΚΤ αποφάσισε να διατηρήσει στο ιστορικό χαμηλό του 0,15% το βασικό της επιτόκιο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των περισσότερων οικονομολόγων.

Πραγματικότητα αποτελεί πλέον η συμφωνία για την πώληση του 49% των μετοχών της Alitalia στην αεροπορική εταιρεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Etihad. Όπως δήλωσε ο υπουργός Μεταφορών της Ιταλίας, Μαουρίτσιο Λούπι, η συμφωνία έκλεισε και αύριο το απόγευμα πρόκειται να μπουν οι τελικές υπογραφές. «Μετά από τα χθεσινά, αρνητικά στοιχεία που παρουσίαζαν αρνητική ανάπτυξη του ΑΕΠ της χώρας, πρόκειται για μια κίνηση που θα τονώσει την αυτοπεποίθηση της Ιταλίας», τόνισε ο Ιταλός υπουργός.

Το ενδεχόμενο προσφυγής στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου εξετάζει η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά το αγροδιατροφικό εμπάργκο που επέβαλε η Ρωσία στις εισαγωγές πολλών προϊόντων από την Ευρώπη, όπως δήλωσε ο επικεφαλής της αποστολής της ΕΕ στη Μόσχα Βιγκάουντας Ουσάκας. «Ναι, χωρίς καμία αμφιβολία, εξετάζεται αυτή η λύση», δήλωσε ο Ουσάκας, πρώην υπουργός Εξωτερικών της Λιθουανίας. «Θα υπερασπιστούμε τους παραγωγούς μας χρησιμοποιώντας νόμιμα μέσα. Η Ε.Ε. τηρεί πάντα τους νόμους και τις διεθνείς της δεσμεύσεις», πρόσθεσε.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα