Στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές κατά του ΙΚ ενέκρινε ο Ομπάμα

Παρασκευή, 08 Αυγούστου 2014 06:46
UPD:12:00
Reuters/LARRY DOWNING
A- A A+

«Στοχευμένες» αεροπορικές επιδρομές κατά μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ) στο βόρειο Ιράκ ενέκρινε ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, ανακοινώνοντας παράλληλα τη διανομή από αεροσκάφη του στρατού ανθρωπιστικής βοήθειας στην περιοχή.

Σε δηλώσεις του μετά από συνεδρίαση που είχε με συμβούλους Εθνικής Ασφάλειας, ο Ομπάμα δήλωσε ότι ενέκρινε τη χρήση περιορισμένης ισχύος από αέρος με σκοπό να προστατευτεί το αμερικανικό προσωπικό, στην περίπτωση που το ΙΚ προχωρήσει προς την κουρδική πρωτεύουσα Αρμπίλ, όπου βρίσκονται Αμερικανοί.

Οι επικείμενες αεροπορικές επιδρομές θα είναι οι πρώτες που θα διεξαχθούν από τα τέλη του 2011, οπότε και τα αμερικανικά στρατεύματα αποχώρησαν από το Ιράκ. Ο Ομπάμα διευκρίνισε πάντως ότι δεν σκοπεύει να αποστείλει στην περιοχή χερσαίες δυνάμεις και ότι δεν έχει καμία πρόθεση οι ΗΠΑ να εμπλακούν και πάλι σε πόλεμο στο Ιράκ.

Δεκάδες χιλιάδες μέλη της θρησκευτικής μειονότητας των Γεζίντι εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους και αναγκάστηκαν να καταφύγουν σε βουνό της περιοχής Σίντζαρ, όπου και βρίσκονται αποκλεισμένοι, μετά από επιθέσεις που πραγματοποίησαν μαχητές του ΙΚ.

«Μπορούμε να δράσουμε προσεκτικά ώστε να αποφευχθεί μια πιθανή πράξη γενοκτονίας», δήλωσε από τον Λευκό Οίκο ο Ομπάμα. «Για το λόγο αυτό, ενέκρινα στοχευμένες αεροπορικές επιδρομές, εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο», πρόσθεσε.

EURONEWS

Στο μεταξύ, σε τηλεφωνική συνομιλία που είχαν, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν και ο πρόεδρος του Κουρδιστάν, Μασούντ Μπαρζανί, οι δύο άνδρες συζήτησαν σχετικά με την προστασία που παρέχουν οι κουρδικές δυνάμεις στην πρωτεύουσα Αρμπίλ καθώς και την κατάσταση έκτακτης ανάγκης στην οποία έχουν περιέλθει μέλη της μειονότητας των Γεζίντι στο βόρειο Ιράκ.

Σ.Α. ΟΗΕ: Έκκληση για διεθνή στήριξη προς το Ιράκ

Την ίδια ώρα, μετά από έκτακτη συνεδρίασή του το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, καταδίκασε τις πρόσφατες επιθέσεις στο Ιράκ από μαχητές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση για διεθνή υποστήριξη προς τη χώρα.

«Τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας κάνουν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για την παροχή στήριξης στην κυβέρνηση και τον λαό του Ιράκ, αλλά και να γίνει ό,τι είναι δυνατό προκειμένου να απαλύνει ο πόνος που αντιμετωπίζουν οι πολίτες εξαιτίας των συγκρούσεων στη χώρα», δήλωσε ο πρεσβευτής της Βρετανίας στα Ηνωμένα Έθνη, Μαρκ Λάιαλ Γκραντ, ο οποίος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου για τον μήνα Αύγουστο.

Βρετανία: Στήριξη της πρωτοβουλίας Ομπάμα για το Ιράκ

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Ντέιβιντ Κάμερον τάχθηκε υπέρ της απόφασης του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα να εγκρίνει την πραγματοποίηση στοχευμένων αεροπορικών επιδρομών στο Ιράκ, διευκρινίζοντας ότι δεν σχεδιάζεται «καμία βρετανική στρατιωτική επέμβαση».

«Χαιρετίζω την απόφαση του προέδρου Ομπάμα να ανταποκριθεί στο αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης για βοήθεια και να προχωρήσει σε στοχευμένα αμερικανικά αεροπορικά πλήγματα, εάν αυτό είναι αναγκαίο, ως συνδρομή προς τις ιρακινές δυνάμεις στον αγώνα τους κατά των τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους στο Ιράκ και το Λεβάντε για την απελευθέρωση των παγιδευμένων στον Ορος Σιντζάρ αμάχων», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Βρετανού πρωθυπουργού, που βρίσκεται για διακοπές στην Πορτογαλία.

Ταυτόχρονα, όμως, εκπρόσωπος της Ντάουνινγκ Στριτ φρόντισε να προσθέσει ότι «δεν σχεδιάζουμε στρατιωτική επιχείρηση».

Επίσης ο κ. Κάμερον τόνισε ότι «συμφωνώ απολύτως με τον πρόεδρο Ομπάμα ως προς το γεγονός ότι οφείλουμε να υπερασπισθούμε τις αξίες στις οποίες πιστεύουμε, το δικαίωμα στην ελευθερία και στην αξιοπρέπεια, όποιες και να είναι οι θρησκευτικές μας πεποιθήσεις».

Παράλληλα εξέφρασε την εξαιρετικά μεγάλη του ανησυχία για την κατάσταση στο Ιράκ και για την απελπιστική κατάσταση εκατοντάδων χιλιάδων Ιρακινών και την ιδιαίτερη ανησυχία του για την μειονότητα των Γεζίντι, απευθύνοντας έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα να τους βοηθήσει.

Διευκρίνισε, τέλος, ότι θα υπάρξει σήμερα έκτακτη συνεδρίαση της βρετανικής κυβέρνησης, υπό την προεδρία του υπουργού Άμυνας Μάικλ Φάλον, για να καταρτίσει σχέδια σχετικά με τη βοήθεια που μπορεί να προσφέρει, στην οποία περιλαμβάνεται η αποστολή προμηθειών στην περιοχή του Σιντζάρ.

Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο

 

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή