Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Απώλειες που πλησιάζουν τα 240 εκατ. ευρώ αναμένεται να «μετρήσει» η Ελλάδα από το ρωσικό εμπάργκο εισαγωγής αγροτικών προϊόντων που τέθηκε από χθες σε ισχύ, με τις φορτώσεις νωπών οπωροκηπευτικών να έχουν ήδη «παγώσει» αφού άρχισαν οι ακυρώσεις παραγγελιών και τους εξαγωγείς να αναφέρουν ότι «η ρωσική αγορά έχει πλέον χαθεί».
Αναλυτικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, στο βαθμό που επικρατήσει η χθεσινή λίστα με τις μπλοκαρισμένες εισαγωγές προς τη Ρωσία, που περιλαμβάνονται στη σχετική απόφαση που υπέγραψε ο πρωθυπουργός, Ντ. Μεντβέντεφ, το πλήγμα για την Ελλάδα με βάση της εκτιμήσεις του Διεθνούς Οργανισμού Εμπορίου (International Trade Organization) θα κυμανθεί στα 238 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 140 εκατ. περίπου αφορούν μεταποιημένα και νωπά οπωροκηπευτικά και φρούτα, ενώ ακολουθούν οι εξαγωγές ιχθυηρών, κρέατος και παρασκευασμάτων, γαλακτοκομικών κτλ.
Επισημαίνεται ότι, σύμφωνα με την απόφαση, η Ρωσία ξεκίνησε εμπάργκο για ένα χρόνο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων, πρώτων υλών και τροφίμων που προέρχονται από ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ενωση, Αυστραλία, Καναδά και Νορβηγία.
Η απαγόρευση εξαιρεί μόνο τις βρεφικές τροφές, ωστόσο στη λίστα δεν συμπεριλαμβάνονται τα αλκοολούχα ποτά, το κρασί και το ελαιόλαδο - ελιές. Ενδέχεται πάντως σήμερα να γνωστοποιηθούν οι συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων ανά χώρα προέλευσης.
Ο Ρώσος πρωθυπουργός υποστήριξε επίσης ότι η Ρωσία εξετάζει και το ενδεχόμενο να επιβάλει απαγόρευση της διέλευσης επάνω από το ρωσικό έδαφος των πτήσεων αεροπορικών εταιρειών της Ε.Ε. και των ΗΠΑ από και προς την Ασία.
Ωστόσο, ο ίδιος προσέθεσε ότι το εμπάργκο μπορεί να αρθεί «εάν οι εταίροι μας υιοθετήσουν μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση.
Ελπίζω ειλικρινά ότι ο οικονομικός πραγματισμός θα υπερισχύσει επί των ανόητων πολιτικών απόψεων των εταίρων μας και ότι θα το σκεφτούν να μην απομονώσουν ή να μην εκφοβίσουν τη Ρωσία».
Υπό το πρίσμα αυτό, ήδη οι Ρώσοι εισαγωγείς ξεκίνησαν από το βράδυ της Τετάρτης να ακυρώνουν τις παραγγελίες για ελληνικά ροδάκινα, νεκταρίνια και επιτραπέζια σταφύλια και θα ακολουθήσουν τα ακτινίδια και τα υπόλοιπα φρούτα.
Οπως υποστηρίζει ο κ. Γ. Πολυχρονάκης, ειδικός σύμβουλος της Incofruit Hellas, χάνοντας τη Ρωσία «οι εξαγωγές μας στην Ε.Ε. και σε Τρίτες Χώρες εκτιμάται ότι θα πιεστούν σημαντικά, λόγω της υπερπροσφοράς που θα δημιουργηθεί, σε συνδυασμό με την υποκατανάλωση που παρατηρείται στην Ε.Ε. το τελευταίο διάστημα.
Έτσι το ύψος των εξαγωγών μας για το 2014 αναμένεται να κινηθεί χαμηλότερα από 1,35 - 1,4 εκατ. τόνους, που εκτιμήθηκε αρχικά».
Με τους παραγωγούς να βρίσκονται ήδη σε απόγνωση καθώς δεν ξέρουν πώς και πού θα μπορέσουν να διαθέσουν το τεράστιο απόθεμα που δημιουργείται, αφού πλέον η Μόσχα προσανατολίζεται να αυξήσει τις εισαγωγές από την Τουρκία, τη Λατινική Αμερική και την Κίνα, έχουν ήδη σημάνει συναγερμό για αποζημιώσεις, ενώ τονίζουν το κίνδυνο να υπάρξει διακοπή καλλιεργειών.
Οπως αναφέρει ο κ. Πολυχρονάκης, «για εμάς αυτή τη στιγμή η αγορά της Ρωσίας έχει χαθεί και ως εκ τούτου, η Πολιτεία πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην αποζημίωση όλων των εμπλεκόμενων (παραγωγούς, εξαγωγείς, διακινητές). Πρέπει να κοστολογηθεί το μέγεθος της ζημίας και να κατατεθεί αίτημα στην Ε.Ε. για αποζημίωση, όπως έπραξε ήδη η Πολωνία».
Το μόνο ψήγμα αισιοδοξίας είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει οργανωμένη εμπορική συμφωνία μεταξύ της Ε.Ε. συνολικά και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά μόνο διμερείς συμφωνίες με τα κράτη-μέλη, και στο πλαίσιο αυτό ενδέχεται να υπάρχει κάποιο περιθώριο προστασίας των ελληνικών προϊόντων, στο πλαίσιο και της προγραμματισμένης για σήμερα συνάντησης στη Μόσχα των ελληνικών αρχών με τις αρμόδιες φυτοϋγειονομικές υπηρεσίες της Ρωσίας.
Ομως, δεδομένου ότι οι όποιες αποφάσεις της Μόσχας δεν είναι μονομερείς, παράγοντες της αγοράς κρατούν «μικρό καλάθι» για θετικότερη αντιμετώπιση στην Ελλάδα.
Από πλευράς Βρυξελλών η πρώτη αντίδραση διά στόματος του εκπροσώπου της Επιτροπής ήταν ότι η Ε.Ε. επιφυλάσσεται του δικαιώματος να λάβει όλα τα μέτρα κατά της Μόσχας, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις ευρωπαϊκής διπλωματικής πηγής στο ρωσικό πρακτορείο ITAR-TASS «η Ε.Ε. είναι έτοιμη να προσφύγει στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου για να αρθούν οι ρωσικές κυρώσεις».
Καμπανάκι στη γούνα
Ενδεχόμενη εφαρμογή του ρωσικού εμπάργκο και στις ελληνικές γούνες θα ισοδυναμεί με ολοκληρωτική καταστροφή για τον κλάδο της γουνοποιίας, έναν από τους πιο εξωστρεφείς της ελληνικής οικονομίας.
Σύμφωνα με τους πρώτους υπολογισμούς, εάν η απαγόρευση των εισαγωγών ξένων προϊόντων προς τη Ρωσία ισχύσει και για τις γούνες, εκτιμάται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα χαθεί τζίρος περί τα 100 εκατ. ευρώ, τινάζοντας στον αέρα τις τοπικές οικονομίες στη Δυτική Μακεδονία και συγκεκριμένα της Καστοριάς και της περιοχής Βοΐου Κοζάνης.
Το 2013 οι εξαγωγές της ελληνικής γούνας έφτασαν περίπου τα 400 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 210 εκατ. ευρώ αντιστοιχούν στα έτοιμα ενδύματα και τα υπόλοιπα σε γουνοδέρματα που κατευθύνονται στις δημοπρασίες. Από τα 210 εκατ. των πωλήσεων έτοιμων ενδυμάτων της περσινής χρονιάς, το 80% αφορά τη Ρωσία.
ΔΑΝΑΗ ΑΛΕΞΑΚΗ - [email protected]