Market Beat: Με τα χρηματιστήρια διεθνώς σε νέα υψηλά βίου ή εξαετίας, άνοδο δείχνουν τα blue chip

Παρασκευή, 20 Ιουνίου 2014 10:06
UPD:10:07
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ήταν σχεδόν βέβαιο πως η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Ιουνίου θα περιλάμβανε αρκετές συνεδριάσεις με καθοδική δυναμική. Ώστε να διευκολύνουν τη μετακύληση θέσεων, στο επίπεδο του κόστους που συνεπάγεται το άνοιγμα νέων θέσεων στην επόμενη σειρά. Η δυναμική που επιβλήθηκε χθες είχε σαν αποτέλεσμα οι βασικοί δείκτες να εμφανίσουν θετική μεταβολή από το κλείσιμο της περασμένης Παρασκευής. Σήμερα η τεχνική εικόνα αρκετών δεικτοβαρών blue chip αποτελεί τη βάση για να ολοκληρωθεί με επιτυχία η προσπάθεια για θετική μεταβολή εβδομάδας.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Ο 25άρης είχε χθες μικρή διακύμανση, περίπου 4 μονάδες. Αυτή διαμορφώθηκε από την έναρξη ως τις 12:05  όταν γράφτηκε για δεύτερη φορά το υψηλό ημέρας στις 418,4 μονάδες. Μετά το ανοδικό πρώτο 80άλεπτο, οι πιέσεις οδήγησαν τον δείκτη των blue chip σε χαμηλό ημέρας στις 15:43. Ήταν οι 414,50 μονάδες που απείχαν 10 μονάδες από το προχθεσινό χαμηλό. Οι ρυθμοί συναλλαγών και οι όγκοι στις πρώτες ανοδικές συνεδριάσεις εμφάνισαν αύξηση έναντι του μέσου όγκου των καθοδικών συνεδριάσεων. Τα παραπάνω δείχνουν ότι η ανοδική ορμή των τελευταίων ημερών χτίζεται σταθερά.

Από χθες το πρωί σημειώναμε, ότι είχε σχεδόν ολοκληρωθεί αυτή η σημαντική διαδικασία και θα ήταν πιο απελευθερωμένοι οι θεσμικοί από σκοπιμότητες άσχετες με το ταμπλό του ΧΑ και σχετικές με τα παράγωγα. Και όντως, η δυναμική την Πέμπτη ήταν καθαρά ανοδική από την αρχή ως το τέλος, αλλά με επιλεκτικότητα στο αγοραστικό ενδιαφέρον όπως και στις πιέσεις. Από τις μετοχές του FTSE25, δεν πέρασαν ούτε στιγμή σε αρνητικό πεδίο οι ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, Ελλάκτωρ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΧΑΕ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΤΙΤΚ, ΜΙΓ, ΒΙΟ, ΙΝΛΟΤ, ΜΟΗ, ΜΠΕΛΑ. Με τη «βοήθεια» των τελικών δημοπρασιών, στο χαμηλό ημέρας έκλεισαν οι ΟΠΑΠ και ΟΤΕ και στο υψηλό ημέρας οι ΕΤΕ, ΜΥΤΙΛ και ΒΙΟ.

Οι ΓΔ και 25άρης μετά τη χθεσινή άνοδο εμφανίζουν εβδομαδιαία μεταβολή +1,28% και +1,34% αντίστοιχα. Οι δε μετοχές του 25άρη που εμφάνισαν μεταβολή με θετικό πρόσημο και τιμή κοντά στο +1,3% σε ζώνη τιμών +/- 0,50% είναι οι ΔΕΗ με +1,37% κέρδη σε 4 συνεδρίες, ΕΛΠΕ +1,31%, ΙΝΛΟΤ +0,95%, ΦΦΓΚΡΠ +0,92%, ΜΟΗ +1,6%, ΟΛΠ +1,57%, και ΤΕΝΕΡΓ +1,25%.  Είναι αρκετά τα κοινά χαρακτηριστικά των μετοχών της ομάδας που ακολουθεί πιστά την κίνηση του 25άρη και δεν προβλέπουμε να αλλάξει η στάση των θεσμικών απέναντί τους και σημειώνουμε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και τίτλοι που επί σειρά συνεδριάσεων εμφανίζουν τους μικρότερους ημερήσιους όγκους.

Οι μετοχές που εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις σε 4 μέρες συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ +5,93% και ΠΕΙΡ +5,88%, που ήταν στην ανάλυση που κάναμε σε προηγούμενο σχόλιο για τον τραπεζικό κλάδο, δυο μετοχές με διαφορετικά στατιστικά χαρακτηριστικά. Στην σημερινή συνεδρίαση, χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή η μετοχή της ΑΛΦΑ, καθώς από 23/6 (την ερχόμενη Δευτέρα) θα συμπεριληφθεί στον Stoxx 600 σύμφωνα με την τριμηνιαία αναθεώρηση του δείκτη. Σημειώνεται πως σε αυτόν περιλαμβάνονται επίσης οι μετοχές των ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, και ΠΕΙΡ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street κατάφερε να κλείσει για ακόμη μία φορά σε ιστορικά υψηλά, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 16.921,46 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 0,08% στις 4.359,33 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,13% στις 1.959,48 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, στο +11% έκλεισε η BlackBerry, η οποία κατέληξε σε συμφωνία συνεργασίας με την Amazon,που θα επιτρέπει στα smartphones της πρώτης να έχουν πρόσβαση σε 240.000 εφαρμογές Android, που διαθέτει η δεύτερη μέσω του ηλεκτρονικού της καταστήματος εφαρμογών. Κέρδη 5,4% σημείωσε η Kroger, η οποία ανακοίνωσε αύξηση 4% στα κέρδη πρώτου τριμήνου χρήσης, διαψεύδοντας θετικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών. Στο +3,8% βρίσκεται η Red Hat, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη του πρηγούμενου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 34 σεντς ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα διαμορφωθούν στα 33 σεντς.
 
Σύμφωνα με τους αναλυτές, σε τέτοια ιστορικά υψηλά που κινούνται οι δείκτες, είναι λογικό να υπάρχει επιφυλακτικότητα για τα ανοδικά βήματα, καθώς οι αγορές θα πρέπει να βρουν ισχυρούς καταλύτες για τη συνέχιση του ράλι ανόδου. Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 6.000. μειώθηκαν οι νέες αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ,αφού την περασμένη εβδομάδα διαμορφώθηκαν στις 312.000, όπως ανέμεναν οι αναλυτές. Ο αριθμός των νέων αιτήσεων επιδομάτων ανεργίας  παραμένει σε προ-κρίσης επίπεδα, σημάδι που επιβεβαιώνει τη βελτίωση της αγοράς εργασίας. Παράλληλα, ο μέσος όρος των τεσσάρων εβδομάδων, υποχώρησε κατά 3.750 στις 311.750 αιτήσεις.

Ευρώπη

Καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά σχόλια που έκανε για την αμερικανική οικονομία η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, την Τετάρτη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 6.808 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,74% στις 10.004 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,72% στις 4.563 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,6% στις 348,12 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα (κλειστή η αγορά της Αυστρίας), μόνο η αυτή της Ισλανδίας έκλεισε με απώλειες.

Στο ταμπλό, η Rolls - Royce ενισχύθηκε κατά 8,1%, μετά την ανακοίνωση ότι ξεκινά πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. στερλινών. Κέρδη 1,1% και για την Qiagen, καθώς έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αμερικανικές αρχές ώστε να διαθέσει στην αγορά το νέο σύστημα εξέτασης για τον κυτταρομεγαλοϊό.  Στο +5,2% έκλεισε η Peugeot, με την Exane BNP Paribas να δηλώνει ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα αυξηθούν λόγω της ζήτησης από την Κίνα. Η Man Group βρέθηκε στο +5,9%, μετά την συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της Numeric Holdings έναντι 494 εκατ. δολάρια.

Στο μεταξύ, τα βλέμματα των αγορών ήταν εστραμμένα χθες και στο Eurogroup όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στις χώρες της κρίσης, η ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη και η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση στις χώρες του ευρώ θα τεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του σημερινού Eurogroup. Αν και δεν προβλέπεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, θεωρείται βέβαιο ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης το ζήτημα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θέτουν ανοιχτά Παρίσι και Ρώμη με την σθεναρή υποστήριξη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ.

ΧΑ

Χωρίς ακρότητες και με μεθοδικότητα το Χρηματιστήριο Αθηνών έδειξε την Πέμπτη πλέον ξεκάθαρα τις διαθέσεις του, κλείνοντας με άνοδο που αποτυπώνει τη βελτίωση της ψυχολογίας των αγοραστών.  Ο γενικός δείκτης ενισχύθηκε κατά 1,31% στις 1286,99 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του στα 149,5 εκατ. ευρώ από τα οποία τα 28,8 εκατ. ευρώ αντιπροσώπευαν τις προσυμφωνημένες συναλλαγές (Κυριότερο πακέτο αυτό της Lamda για 3,5 εκατ. τεμάχια στη τιμή των 4,8500 ευρώ αξίας 17 εκατ. ευρώ).

Καθόλη τη διάρκεια της ημέρας ο γ.δ. δεν γύρισε αρνητικός, με χαμηλό τις 1279,48 μονάδες (+0,72%) και υψηλό τις 1291,37 μονάδες. Η επάνοδος των αγοραστών στις τραπεζικές μετοχές βοήθησε σημαντικά στην βελτίωση της ψυχολογίας της αγοράς, ένα στοιχείο ιδιαίτερο κρίσιμο στην εκάστοτε συμπεριφορά της.

Ο FTSE25 κινήθηκε στο εύρος 414,53 με 418,38 μονάδες για να κλείσει στο +1,13% στις 416,23 μονάδες με τζίρο 127,2 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 40 εκατ. ευρώ αφορούσαν την ΕΤΕ κι άλλα 43 εκατ. σε Alpha Bank, ΑΛΦΑ Πειραιώς και Eurobank. Δηλαδή οι τέσσερις συστημικές κάλυψαν το 56% του ημερήσιου τζίρου. Ξεχώρισαν οι τίτλοι των ΓΕΚ Τέρνα(3,94%), Μυτιληναίος(3,86%), Βιοχαλκο (3,37%), ΕΤΕ (3,25%), με τις Ελλάκτωρ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ+2,99% Motor Oil, ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+2,93% στο +3% περίπου και τα Ελληνικά Πετρέλαια ΕΛΠΕ+2,66% στο +2,66%. Τρεις μετοχές χωρίς αλλαγή και δύο (ΟΤΕ και ΟΠΑΠ) οριακά στο μείον.

Το κλείσιμο στο Χ.Α. την Τετάρτη, που γύρισε από σημαντικές απώλειες σε κέρδη στο τέλος και στο υψηλό ημέρας, άφηνε εύλογα ελπίδες συνέχειας για την σημερινή συνεδρίαση που επαληθεύτηκαν. Κλειδί για την περαιτέρω πορεία της χρηματιστηριακής αγοράς εκτιμάται ότι θα αποτελέσει το τριπλό κλείσιμο των Παραγώγων την Παρασκευή. Στη μεσαία κεφαλαιοποίηση ο FTSEM λόγω του πακέτου της Lamda είδε ύστερα από πολύ καιρό την αξία των συναλλαγών του να δεκαπλασιάζεται στα 19,3 εκατ. ευρώ από τα συνήθη επίπεδα του. Πολύ καλή κίνηση από τον Φουρλή που πλησιάζει τα υψηλά του με μία πολύ καλή συμπεριφορά (+3,94% στα 5,80 ευρώ σήμερα με τζίρο 383.000 ευρώ), ενώ ο ΟΛΘ ΟΛΘ+3,32% έφτασε σε υψηλά 7ετίας (+3,32% στα 28,00 ευρώ). Έξι μετοχές στο μείον ( Ικτίνος -2,58%), δύο χωρίς αλλαγή (Ιατρικό χωρίς πράξη!) και Πλαστικά Θράκης ΠΛΑΘ (είχαμε όμως ενισχυμένο όγκο στα 115.000 τεμάχια).

O τραπεζικός δείκτης στο +1,58% και στις 181,42 μονάδες με τον τζίρο του στα 83 εκατ. ευρώ. Από το υπόλοιπο ταμπλό ξεχώρισε ιδιαίτερα η υποτιμημένη ΟΛΥΜΠ με πλαφόν 10% και ανεκτέλεστο αγορών.

Τεχνική ανάλυση

Αποτίμηση της εβδομάδας ως σήμερα για τα blue chip

Οι ΓΔ και 25άρης μετά τη χθεσινή άνοδο εμφανίζουν εβδομαδιαία μεταβολή +1,28% και +1,34% αντίστοιχα. Οι δε μετοχές του 25άρη που εμφάνισαν μεταβολή με θετικό πρόσημο και τιμή κοντά στο +1,3% σε ζώνη τιμών +/- 0,50% είναι οι ΔΕΗ με +1,37% κέρδη σε 4 συνεδρίες, ΕΛΠΕ +1,31%, ΙΝΛΟΤ +0,95%, ΦΦΓΚΡΠ +0,92%, ΜΟΗ +1,6%, ΟΛΠ +1,57%, και ΤΕΝΕΡΓ +1,25%.  Είναι αρκετά τα κοινά χαρακτηριστικά των μετοχών της ομάδας που ακολουθεί πιστά την κίνηση του 25άρη και δεν προβλέπουμε να αλλάξει η στάση των θεσμικών απέναντί τους και σημειώνουμε ότι σε αυτές περιλαμβάνονται και τίτλοι που επί σειρά συνεδριάσεων εμφανίζουν τους μικρότερους ημερήσιους όγκους.

Οι μετοχές που εμφάνισαν τις καλύτερες επιδόσεις σε 4 μέρες συναλλαγών ήταν οι ΕΤΕ +5,93% και ΠΕΙΡ +5,88%, που ήταν στην ανάλυση που κάναμε σε προηγούμενο σχόλιο για τον τραπεζικό κλάδο, δυο μετοχές με διαφορετικά στατιστικά χαρακτηριστικά. Δεν είναι λοιπόν εύκολο να προσδιοριστούν τα τρέχοντα κριτήρια των ξένων θεσμικών που τραβούν την αγορά ψηλότερα σε συντονισμό με την κίνηση των διεθνών αγορών μετοχών. Στην ίδια ομάδα των κερδισμένων πάνω από τον μέσο όρο εντάσσονται και οι ΒΙΟ +3,86%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +2,86%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,50%, ΕΥΠΡΟ +3,37%, ΕΧΑΕ +2,31%, ΜΕΤΚ +4,81%, ΜΙΓ +2,11%, ΜΥΤΙΛ +3,06%, ΤΙΤΚ +2,66%. Όλες αυτές ανήκουν στις μετοχές που έχουν μικρότερη βαρύτητα τον σχηματισμό της τιμής του 25άρη αλλά ανήκουν στις αμέσως μετά τις τράπεζες και τις ΟΠΑΠ ΟΤΕ ΔΕΗ μετοχές του 25άρη συναλλακτικά. Η υπεραπόδοση αυτής της κατηγορία αποτελεί την σαφέστερη ένδειξη. πως οι θεσμικοί αποφάσισαν να διορθώσουν ανοδικά. το κούρεμα των κεφαλαιοποιήσεων που προκλήθηκε από την κορύφωση των τιμών μετά την πρόσκρουση σε ισχυρές αντιστάσεις.   

Τα blue chip που εμφάνισαν πτώση στην εξέλιξη ενός ανοδικού τετραήμερου ήταν λίγες και περιορίστηκαν στις ΕΥΡΩΒ -4,88%, ΜΠΕΛΑ -2,32%, ΕΥΔΑΠ -0,84% και ΕΕΕ -0,51%. Κλειδί για την πορεία του 25άρη αποτελεί το πότε και πως θα αλλάξει η στάση των ισχυρών θεσμικών απέναντι στην ΕΕΕ. Μια ανοδική εκτίναξη μπορεί να βοηθήσει το έργο της ΕΤΕ αφοί οι ΟΤΕ και ΟΠΑΠ μαζί με την ΑΛΦΑ αυτή τη βδομάδα εμφανίζουν μεταβολή θετική μεν αλλά μικρότερη του +0,8%.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Λίγο πριν πατήσει πάνω στο άνω "Uni – channel" του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών, στις 403 μονάδες περίπου, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης άλλαξε πορεία ανανεώνοντας ανοδικά το χρόνο διακράτησης και επανεκτίμησης του επιπέδου στήριξης των 410 με 403 μονάδων. Εδώ οποιαδήποτε επαναφορά του δείκτη με αξιώσεις πάνω από τις 425 μονάδες θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ως ιδιαιτέρως θετική. Στην αντίθετη όμως περίπτωση, που ο FTSE25 δηλώσει διαγραμματική αδυναμία, έστω και κίνησης προς τα εκεί, θα τον οδηγήσει εκ νέου στη στήριξη των 410 με 403 μονάδων με τις πιθανότητες καθοδικής λύσης και κίνησης χαμηλότερα του ψυχολογικού ορίου των 400 μονάδων να έχουν μεγαλύτερο ποσοστό περάτωσης. Πάντως για ακόμα μια φορά, ο Τραπεζικός κλάδος με την από τώρα αναφορά των 'stress tests' της ΕΚΤ  σπέρνει αγκάθια στο δρόμο του FTSE25.

Σήμερα

Οι επενδυτές σήμερα έστρεψαν το αγοραστικό τους ενδιαφέρον στα αποθέματα χρυσού και αργύρου, ενώ προέβησαν σε πώληση των ομολόγων των ΗΠΑ, μετά την αφομοίωση της πραγματικότητας, που ήθελε η Fed να μπορεί να αισθάνεται άνετα με υψηλότερο πληθωρισμό, αν αυτό σήμαινε και ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη. Η τιμή spot του χρυσού απολαμβάνει τη θέα από τα 1.312,24 δολάρια η ουγγιά ενώ έχει πάει στα 1321,70 σε κάποια φάση την Πέμπτη, όταν αναρριχήθηκε 3,3%.

Οι διαχειριστές των hedge funds είχαν αναπτύξει μεγάλη αρνητική θέση στο πολύτιμο μέταλλο που με τις τιμές πάνω από τα 1.300 η ουγγιά εντολές αγοράς για κάλυψη short θέσεων ήταν δηλαδή εντολές buy to stop-loss.

Στις μετοχές εκδηλώθηκε  αγοραστική διάθεση σε τον κόσμο και ο δείκτης όλων των χωρών της MSCI, που περιλαμβάνει περίπου το 85% των μετοχών παγκόσμια, που δέχονται επενδύσεις, περνώντας πάνω από το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών που ίσχυε από το Νοέμβριο του 2007.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε κέρδη 0,32% σε μια νέα κορυφή πέντε μηνών, ενώ ο ευρύτερος Topix είδε τα κέρδη του πάνω από 10% στις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,2% μετά την άνοδο 0,7% την Πέμπτη. Στην Ευρώπη, ο δείκτης FTSEurofirst 300 των περιφερειακών μετοχών είχε αυξηθεί 0,6% πηδώντας σε μια κορυφή εξαετίας.

Η Wall Street ήταν πιο επιφυλακτική, αν και τα στοιχεία για αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας και της μεταποίησης των ΗΠΑ συνέχισαν να παρουσιάζουν βελτίωση. Η αναβίωση της διάθεσης για ρίσκο ακολουθεί την απόφαση από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ της Τετάρτης, που εκ νέου επιβεβαίωσε ότι θα διατηρεί τα επιτόκια κοντά στο μηδέν για αρκετό καιρό ακόμα.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Η  Δήμητρα Βασιλακοπούλου της Attica Wealth Management, 

Με δεδομένο ότι η εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένη με το διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα και τα περισσότερα από τα θεωρούμενα "μεγάλα" Χρηματιστήρια καταγράφουν πολυετή, ή ιστορικά, υψηλά, κάθε πιθανή - λογική διόρθωση, θα έχει πολλαπλάσιο αντίκτυπο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο.

Από την άλλη η επιστροφή του Χ.Α. στον Τραπεζοκεντρικό του χαρακτήρα, προϋποθέτει την επίτευξη νέων υψηλών στον Τραπεζικό κλάδο, προκειμένου ο Γενικός Δείκτης να διεκδικήσει τιμές υψηλότερες από τα υψηλά Μαρτίου - Απριλίου.  Σε άλλη περίπτωση και αν οι Τραπεζικές μετοχές φανούν αδύναμες να διεκδικήσουν νεότερα υψηλά, ο Γενικός Δείκτης θα συνεχίσει να κινείται στο εύρος μεταξύ 1080 και 1380 μονάδων, όμως μέσω αυτής της μεταβλητότητας και της αυξομείωσης των τιμών, τα ενεργά χαρτοφυλάκια θα συνεχίσουν να αποκομίζουν αξιοπρόσεκτα βραχυπρόθεσμα κέρδη.

Δυστυχώς, σημαντικός αριθμός μετοχών, εκτός Χρηματοοικονομικού κλάδου, που ανήκει σε εταιρείες με ελκυστικά θεμελιώδη, ή σε κλάδους που έχουν υποστεί σημαντική διόρθωση στα περιθώρια κερδών, παραμένουν εκτός των επενδυτικών πλάνων, εγχώριων και ξένων χαρτοφυλακίων. Όσον αφορά τις "αδιόρθωτες" διεθνείς Αγορές για το επόμενο διάστημα θα συνεχίσουν να κινούνται προς νέα υψηλά, ευνοούμενες από τις αποφάσεις - κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών, που συνεχίζουν να διοχετεύουν ρευστότητα η οποία ευνοεί τα εταιρικά αποτελέσματα και τις εκδόσεις ομολόγων, Κρατικών και εταιρικών.

Ο Απόστολος Μάνθος της Δυναμική ΑΧΕΠΕΥ

Στο 31% των Fibonacci Retracement της πρόσφατης ισχυρής ανόδου από τις 1062 προς τις 1329 μονάδες σταμάτησε μέχρι τώρα τη βραχυχρόνια "υγιή" πτώση του ο Γενικός Δείκτης, κρατώντας αποστάσεις "πυρός" από τη σημαντική ζώνη στήριξης των 1245 με 1220 μονάδων.  Ζητούμενο για τη συνέχεια είναι η επαναξιολόγηση της βραχυχρόνιας περιοχής αντίστασης των 1290 με 1305 μονάδων. Αδυναμία εισόδου και ανοδικής διαφυγής, με αυξημένο τζίρο συναλλαγών, πάνω από τις 1305 μονάδες θα προκαλέσει νέο "pullback" προς τις 1245 μονάδες. Κίνηση, όπου είναι πολύ πιθανό να βάλει σε δοκιμασία τη προαναφερόμενη ζώνη στήριξης.

Η εκδήλωση ενός γρήγορου καθοδικού περάσματος του Δείκτη κάτω από τις 1220 μονάδες θα "ανάψει το κόκκινο φως" στο "στρατόπεδο των Bulls" καθώς θα δώσει σημαντικές τεχνικές λαβές συνέχειας προς το "προπύργιο" των 1180 μονάδων. Σημαντικό ρόλο παίζει και το "Uni-channel" του απλού κινητού μέσου των 50 ημερών. Η καθοδική τμήση του κάτω ορίου του, στις 1224 μονάδες, εάν συνοδευτεί με δύο τουλάχιστον ημερήσια κλεισίματα κάτω από αυτόν, θα αλλάξει σημαντικά το "view" της Αγοράς. Στο εβδομαδιαίο chart του Δείκτη διαφαίνεται ότι η "κλεψύδρα" της ανόδου "αδειάζει" απειλητικά πράγμα που σημαίνει ότι ο Γενικός Δείκτης δεν έχει άλλα περιθώρια να κωλυσιεργεί κάτω από το σημείο κλειδί των 1330 με 1340 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

Barclays : Το ράλι στις μετοχικές αξίες φρενάρουν οι υψηλές τιμές του πετρελαίου

Ειδήσεις για το εσωτερικό

«Η πολιτική της Ελλάδας δεν αλλάζει, μάλλον επισπεύδεται», δήλωσε από το Λουξεμβούργο ο νέος υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, λίγο μετά τη λήξη του Eurogroup. Για τα προαπαιτούμενα του Ιουνίου είπε πως γίνεται προσπάθεια να ολοκληρωθούν πριν τον Αύγουστο, ενώ τόνισε ότι η επόμενη αξιολόγηση «δεν είναι απλή». 

«Ενημερωθήκαμε από τον νέο υπουργό Οικονομικών της Ελλάδας, τον κ. Γκίκα Χαρδούβελη, ότι η πρώτη σειρά των προαπαιτούμενων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του μήνα» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γέρουν Ντέισελμπλουμ μετά το πέρας της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών στο Λουξεμβούργο και τόνισε ότι «πρέπει να γίνει περαιτέρω δουλειά» κάτι για το οποίο, όπως είπε. το γνωρίζει και ο κ. Χαρδούβελης. Όσον αφορά στη συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ο Ντέισελμπλουμ δήλωσε ότι αυτή μπορεί  να ξεκινήσει υπό τρεις προϋποθέσεις: την ικανοποίηση των προαπαιτούμενων, την ύπαρξη του πρωτογενούς πλεονάσματος και την εκτίμηση ότι η ελάφρυνση του χρέους είναι αναγκαία.

Τον σεβασμό και τη στήριξή του προς τις προσπάθειες που καταβάλει η Ελλάδα, εξέφρασε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup. Όπως τόνισε «θα πρέπει να δείξουμε σεβασμό για το γεγονός ότι η Ελλάδα συνεχίζει να λαμβάνει δύσκολες αποφάσεις για το εσωτερικό της χώρας».

Την ανάγκη η Ελλάδα να επιστρέψει στον δρόμο των «σοβαρών οικονομικών μεταρρυθμίσεων» εξέφρασε ο Επίτροπος Οικονομίας Όλι Ρεν, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup ανέφερε πως θα συζητηθεί το θέμα της επιβράδυνσης των οικονομικών μεταρρυθμίσεων στη χώρα μας.  Όπως είπε, η επιστροφή σε αυτόν τον δρόμο των μεταρρυθμίσεων «είναι ο μόνος τρόπος για να σταθεροποιηθεί η ελληνική οικονομία, η οποία τώρα κινείται σταδιακά προς μια πιο σωστή κατεύθυνση», εκφράζοντας την πεποίθηση ότι η Ελλάδα θα επιστρέψει στο δρόμο της αξιοπιστίας σε σχέση με τις μεταρρυθμίσεις.

Με επιτυχία προχώρησε η Eurobank στην έκδοση ομολόγου κύριου χρέους (senior unsecured bond), ύψους 500 ευρώ, στις διεθνείς αγορές για την άντληση μεσοπρόθεσμης ρευστότητας. Το ομόλογο είναι σταθερού επιτοκίου, τετραετούς διάρκειας και φέρει ετήσιο τοκομερίδιο 4,25%. Η τιμή έκδοσής του ορίστηκε στο 99,55. Το βιβλίο προσφορών υπερκαλύφθηκε πάνω από δύο φορές μέσα σε λίγες ώρες, συγκεντρώνοντας εντολές ύψους 1,1 δισ. ευρώ. 

Συνάντηση με επταμελή επιτροπή από την China Development Bank είχε σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. Ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας και η αντιπροσωπεία της CDB, υπό την πρόεδρό της Zheng Zhijie, η οποία βρίσκεται στην Ελλάδα στο πλαίσιο της επίσκεψης του Κινέζουν πρωθυπουργού, συζήτησαν τις δυνατότητες ανάπτυξης των οικονομικών και εμπορικών σχέσεων Ελλάδας – Κίνας και οι προοπτικές επενδύσεων σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας. Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το ΑΜΠΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, έγινε σαφές το ενδιαφέρον της China Development Bank για συμμετοχή της σε ελληνικές τράπεζες.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Απόλυτα έτοιμη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού είναι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), ακόμη και εφαρμόζοντας πολιτική «ποσοτικής χαλάρωσης» στα πρότυπα της Fed, όπως τόνισε ο αντιπρόεδρός της Βίτορ Κονστάντσιο. Μιλώντας στην ημερίδα «Τραπεζική Ένωση, Νομισματική Πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στην Αθήνα, ο κ. Κονστάντσιο τόνισε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να προχωρήσει στο επόμενο βήμα το οποίο θα είναι οι αθρόες αγορές ομολόγων από τη δευτερογενή αγορά, κατά τα πρότυπα της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ (Fed).

Δεν σταματά τα ρεκόρ ο S&P 500. Μετά από μία συνεδρίαση έντονης μεταβλητότητας και νευρικότητας ο δείκτης - βαρόμετρο της Wall Street κατάφερε να κλείσει για ακόμη μία φορά σε ιστορικά υψηλά, καταγράφοντας την πέμπτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση. Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,09% στις 16.921,46 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε πτώση 0,08% στις 4.359,33 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,13% στις 1.959,48 μονάδες.

Η επανεξέταση των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη δημοσιονομική πειθαρχία πρόκειται να γίνει στα τέλη του έτους, δήλωσε χθες βράδυ από το Λουξεμβούργο ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλουμ. Η απόφαση αυτή ελήφθη έπειτα από συζήτηση για το εάν οι Βρυξέλλες θα πρέπει να επικεντρωθούν περισσότερο στην προώθηση της ανάπτυξης στην Ευρώπη.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης ενέκριναν σήμερα την εκταμίευση της επόμενης δόσης του δανείου για την Κύπρο, όπως ανακοίνωσε ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ. Το πρόγραμμα της Κύπρου «παραμένει στη σωστή πορεία», τόνισε ο Ντέισελμπλουμ επαινώντας τη Λευκωσία επειδή ήρε όλους τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίων, ένα χρόνο αφότου είχαν επιβληθεί, και μάλιστα όπως είπε, πολύ νωρίτερα απ' όσο περίμεναν ορισμένοι.

Επενδύσεις, αναμονή ή παραίτηση; Για τις γερμανικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην ανατολική Ευρώπη, αυτό είναι το τρίπτυχο του προβληματισμού. Τα τελευταία χρόνια οι δουλειές πήγαιναν πολύ καλά, αλλά οι εξελίξεις στην Ουκρανίακαι στη Ρωσία ανατρέπουν τις προοπτικές, γράφει η Deutsche Welle. Για την εταιρεία Collonil, που παράγει προϊόντα περιποίησης παπουτσιών με έδρα το Βερολίνο, το ποσοστό των εξαγωγών τα τελευταία χρόνια εκτινάχθηκε στα ύψη και ειδικά η Ρωσία έχει γίνει η πιο σημαντική αγορά πώλησης των προϊόντων της.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα