Mεγάλη άνοδος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 23:08
UPD:23:11
REUTERS/LISI NIESNER

Φωτογραφία αρχείου.

Καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο εβδομάδων έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τα θετικά σχόλια που έκανε για την αμερικανική οικονομία η επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας της χώρας, Τζάνετ Γέλεν, την Τετάρτη.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κατέγραψε κέρδη 0,43% στις 6.808 μονάδες, ο γερμανικός DAX κέρδισε 0,74% στις 10.004 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,72% στις 4.563 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,6% στις 348,12 μονάδες. Από τους 17 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες σήμερα (κλειστή η αγορά της Αυστρίας), μόνο η αυτή της Ισλανδίας έκλεισε με απώλειες.

Στο ταμπλό, η Rolls - Royce ενισχύθηκε κατά 8,1%, μετά την ανακοίνωση ότι ξεκινά πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών ύψους 1 δισ. στερλινών.

Κέρδη 1,1% και για την Qiagen, καθώς έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από τις αμερικανικές αρχές ώστε να διαθέσει στην αγορά το νέο σύστημα εξέτασης για τον κυτταρομεγαλοϊό.

Στο +5,2% έκλεισε η Peugeot, με την Exane BNP Paribas να δηλώνει ότι οι πωλήσεις της εταιρείας θα αυξηθούν λόγω της ζήτησης από την Κίνα.

Η Man Group βρέθηκε στο +5,9%, μετά την συμφωνία που πέτυχε για την εξαγορά της Numeric Holdings έναντι 494 εκατ. δολάρια.

Στο μεταξύ, τα βλέμματα των αγορών είναι στραμμένα σήμερα και στο Eurogroup όπου θα συζητηθούν οι εξελίξεις στις χώρες της κρίσης, η ένταξη της Λιθουανίας στην Ευρωζώνη και η ετήσια έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για την κατάσταση στις χώρες του ευρώ θα τεθούν στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του σημερινού Eurogroup.

Αν και δεν προβλέπεται στην επίσημη ατζέντα του Eurogroup, θεωρείται βέβαιο ότι οι υπουργοί Οικονομικών θα συζητήσουν στο περιθώριο της συνεδρίασης το ζήτημα της χαλάρωσης του Συμφώνου Σταθερότητας, το οποίο θέτουν ανοιχτά Παρίσι και Ρώμη με την σθεναρή υποστήριξη των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών που συμμετέχουν στην κυβέρνηση Μέρκελ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα