Λ. Παπαδήμος: Σε σημείο καμπής η Ευρωζώνη

«Μία γρήγορη ανάκαμψη δεν είναι εύκολη υπόθεση»
Πέμπτη, 19 Ιουνίου 2014 15:02
UPD:15:59
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο Λουκάς Παπαδήμος μίλησε αφενός για σημαντική πρόοδο στην κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση της Ευρωζώνης και αφετέρου για τεράστιο κοινωνικό κόστος στο πλαίσιο της προσαρμογής που προηγήθηκε.

Την εκτίμηση ότι η μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια στην Ευρωζώνη θα είναι πολύ αργή εξέφρασε ο πρώην πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, μιλώντας στην εκδήλωση «Τραπεζική ένωση, Νομισματική πολιτική και Οικονομική Ανάπτυξη» που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε.. στο Megaron Plus. 

Κατά την ομιλία του κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε σε θετικές εξελίξεις αλλά και αξιοσημείωτους κινδύνους.

Αναλύοντας την άποψη ότι «η περιοχή του Ευρώ βρίσκεται σε σημείο καμπής», μίλησε αφενός για σημαντική πρόοδο στην κρίση χρέους και την τραπεζική κρίση της Ευρωζώνης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, αφετέρου για τεράστιο κοινωνικό κόστος στο πλαίσιο της προσαρμογής που προηγήθηκε.

Εκτιμώντας ότι η μείωση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια στην Ευρωζώνη θα είναι πολύ αργή, τόνισε ότι η ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας θα πρέπει να θεωρείται εύθραυστη.

NAFTEMPORIKI.GR

Μεταξύ άλλων, ο κ. Παπαδήμος αναφέρθηκε ως εξής σε εμπόδια τα οποία κατά τη γνώμη του αντιμετωπίζουν οι προκλήσεις της γρήγορης ανάκαμψης και της υψηλής ανάπτυξης στην Ευρωζώνη:

  • Διαρθρωτικές αδυναμίες που υπήρχαν πριν από την κρίση και δεν έχουν ακόμη αντιμετωπιστεί πλήρως.
  • Υψηλό δημόσιο χρέος σε σχέση με το ΑΕΠ που απαιτεί περαιτέρω δημοσιονομική προσαρμογή και περαιτέρω περιορισμούς στην πολιτική του προϋπολογισμού.
  • Δυνητική μείωση της παραγωγικότητας και μία αύξηση της διαρθρωτικής ανεργίας στον απόηχο της κρίσης.
  • Ανάγκη ενίσχυσης των τραπεζικών κεφαλαίων η οποία περιορίζει την ικανότητα παροχής πιστώσεων στον ιδιωτικό τομέα.
  • Συνεχιζόμενος οικονομικός κατακερματισμός κατά μήκος της Ευρωζώνης, ο οποίος έχει αυξήσει το κόστος και έχει μείωσει τη διαθεσιμότητα πιστώσεων ακριβώς σε εκείνες τις χώρες που τις χρειάζονται περισσότερο για να υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη.
NAFTEMPORIKI.GR

Διαφάνεια από την παρουσίαση του Λ. Παπαδήμου.

«Η επίτευξη ισχυρότερης και βιώσιμης ανάπτυξης, χωρίς να διακυβεύεται η σταθερότητα, δεν είναι εύκολη υπόθεση», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Ο ίδιος χαρακτήρισε εξαιρετικά θετική και φιλόδοξη θεσμική μεταρρύθμιση την τραπεζική ένωση, στο πλαίσιο της οποίας έθεσε ερωτήματα όπως «θα εξαλείψει τον χρηματοοικονομικό κατακερματισμό σε μεσοπρόθεσμη βάση;» ή «ποιες θα είναι οι ποσοτικές επιπτώσεις της στην οικονομική ανάκαμψη και τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη;».

Aναφερόμενος σε πολιτικές, οι οποίες «θα ενδυναμώσουν την ανάκαμψη και θα διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη ανάπτυξη», ο κ. Παπαδήμος προέταξε την ευρεία συναίνεση για μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τη λειτουργία των αγορών και των θεσμών και στρατηγικές που θα ενισχύσουν το ανθρώπινο κεφάλαιο και θα αυξήσουν την παραγωγικότητα και την ανταγωνιστικότητα, μειώνοντας τη διαρθρωτική ανεργία.

Ο πρώην πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να υπάρξει τόνωση της ανάπτυξης στηριζόμενη στην επεκτατική δημοσιονομική πολιτική. Tάχθηκε δε υπέρ της αλλαγής της σύνθεσης μεταξύ κρατικών δαπανών και φορολογικής πολιτικής (ειδικότερα, για το φορολογικό σύστημα σημείωσε ότι οφείλει να γίνει πιο αναπτυξιακό, αποτελεσματικό και δίκαιο). 

Παράλληλα, εξέφρασε την εκτίμηση ότι «η αναδιάρθρωση του χρέους μπορεί να διευκολύνει τη βιωσιμότητά του, να απαλύνει τους περιορισμούς στη δημοσιονομική πολιτική και να επιταχύνει την οικονομική ανάκαμψη».

newsroom naftemporiki.gr


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα