Γνώμη: Η πέμπτη προεδρία

Τετάρτη, 25 Ιουνίου 2014 07:00
UPD:07:00
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Παρότι το τυπικό εξάμηνο της προεδρίας συρρικνώθηκε, ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών, σε τέσσερις μήνες, η Αθήνα θα έχει να παρουσιάσει έναν πλούσιο κατάλογο επιτευγμάτων.

A- A A+

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Η πέμπτη ελληνική προεδρία στην Ε.Ε. ολοκληρώνεται στο τέλος του μήνα. Χθες πραγματοποιήθηκε το τελευταίο, υπό ελληνική προεδρία, Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και όταν συγκροτηθεί σε σώμα το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με τη σύνθεση που προέκυψε από τις πρόσφατες εκλογές, θα ακολουθήσει και ο απολογισμός της ελληνικής προεδρίας.

Παρότι το τυπικό εξάμηνο της προεδρίας συρρικνώθηκε, ακριβώς εξαιτίας των ευρωεκλογών, σε τέσσερις μήνες, η Αθήνα θα έχει να παρουσιάσει έναν πλούσιο κατάλογο επιτευγμάτων.

Δεκάδες εκκρεμούσες υποθέσεις, στο πλαίσιο του «τριλόγου», έκλεισαν επιτυχώς με πρωτοβουλία της ελληνικής προεδρίας, ενώ ακόμη και χθες συμφωνήθηκε η νέα Ευρωπαϊκή Στρατηγική για τη Θαλάσσια Ασφάλεια, καθώς και μια νέα πολιτική για τη νέα μεγα-περιφέρεια, τη μακρο-περιφέρεια της Αδριατικής και του Ιονίου.

Θέματα, και τα δύο, μείζονος σημασίας για μια νησιωτική χώρα όπως η Ελλάδα, με χιλιάδες χιλιόμετρα ακτογραμμές και την πρώτη εμπορική ναυτιλία παγκοσμίως.

Τιμώντας δε μια άτυπη παράδοση που έχει δημιουργηθεί όλα αυτά τα χρόνια της συμμετοχής της Ελλάδας, πρώτα στην ΕΟΚ και κατόπιν στην Ε.Ε, αποδόθηκε χθες στην Αλβανία το καθεστώς της υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το δε Ιανουάριο, με την έναρξη της ελληνικής προεδρίας, πραγματοποιήθηκε η πρώτη Διακυβερνητική Διάσκεψη Ε.Ε. - Σερβίας, με προεδρεύοντα τον υπουργό Εξωτερικών Ευάγγελο Βενιζέλο, γεγονός που επικύρωσε πανηγυρικά την έξοδο της γειτονικής χώρας από την πολυετή απομόνωσή της, αλλά και δικαίωσε τη στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια που είχε εισηγηθεί η Αθήνα -Σημίτης και Παπανδρέου- στη Σύνοδο Κορυφής της Χαλκιδικής το 2003.

Από την πρώτη προεδρία, το 1983 στο Ζάππειο Μέγαρο, και την αποτυχία έκδοσης κοινού ανακοινωθέντος, εξαιτίας της αδιαλλαξίας της Μάργκαρετ Θάτσερ, που ζητούσε «τα λεφτά της πίσω», έως αυτή, την πέμπτη ελληνική προεδρία, η «δύστροπη χώρα» των αρχών της δεκαετίας του ’80 έγινε παράγοντας που συνέβαλε στην αποτελεσματική θεσμική λειτουργία της Ενωσης.

Είναι γνωστό ότι το 1994, επί ελληνικής προεδρίας εισήλθαν στην Ε.Ε. η Αυστρία και οι σκανδιναβικές χώρες και το 2003 -και πάλι με ελληνική προεδρία- έγιναν μέλη της Ενωσης η Κύπρος, η Μάλτα και 8 ακόμη χώρες του πάλαι ποτέ «ανατολικού μπλοκ». Ιστορικό παράδοξο...

Τις τέσσερις από τις πέντε ελληνικές προεδρίες διεκπεραίωσε κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, του κόμματος που είχε αντιταχθεί το 1980-81 στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΟΚ, για να γίνει στη συνέχεια εκείνη η πολιτική δύναμη η οποία προσέδεσε -ουσιαστικά- τη χώρα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς.

Δ.Η. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ - [email protected]

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή