Market Beat: Με βαρύ κλίμα για το ευρώ δοκιμάζονται οι αντιστάσεις των βασικών δεικτών του ΧΑ

Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 10:06
UPD:10:07
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Η νευρικότητα και η μεταβλητότητα στην τάση μπορεί να μεγαλώσουν. Αλλά τότε σχηματίζονται υπερβολές και ασυμμετρίες, που μπορούν να αποτελέσουν ευκαιρία για τοποθετήσεις και εγχώριων επενδυτών που  αποδείχθηκε ότι τον Μάιο ήταν πάλι πωλητές.

Η στήλη επιμένει να θυμίζει ότι μετράει στις αποφάσεις των ισχυρότερων παραγόντων του ΧΑ, πολύ περισσότερο από όσο πριν 10 χρόνια, η στατιστική προϊστορία. Από τα πρόσφατα στατιστικά της ΕΧΑΕ για τον Μάιο αποκαλύπτεται, ότι οι ξένοι θεσμικοί που κάθε μέρα εμφανίζουν εξαπλάσιο ποσοστό συμμετοχής στις συναλλαγές, από αυτό που αντιστοιχεί στους Έλληνες ιδιώτες επενδυτές, δεν είναι βέβαιο πως συμμετείχαν στις συνεδριάσεις του 2010, 2011, 2012.  Συνεπώς, αναζητούν στη στατιστική την αποτύπωση της εικόνας της διαπραγμάτευσης μερικά χρόνια πριν.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Δηλαδή αποφασίζουν τις κινήσεις τους σήμερα, χρησιμοποιώντας τα συμπεράσματα που προσφέρει η τεχνική ανάλυση και αφού κυριαρχούν, επιβάλλουν και την «λογική» τους. Αυτή δεν στηρίζεται μόνο στη στατιστική ανάλυση, αλλά και στην πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων που συνεχίζουν την εντυπωσιακή τους μείωση μέρα με τη μέρα. Οι παρατηρήσεις των αναλυτών των διεθνών αγορών σήμερα το πρωί πιθανά να βάλουν σε σκέψεις τους θεσμικούς του ΧΑ από το εξωτερικό. Τις παρουσιάζουμε συνοπτικά  μαζί με την υπογράμμιση των πιέσεων που δέχθηκε σήμερα το ευρώ. Το ενιαίο νόμισμα ήταν σε ολίσθηση απέναντι σε όλα τα ισχυρά νομίσματα, καθώς οι επενδυτές φάνηκε πως θέλουν να δανειστούν ευρώ σε σούπερ-χαμηλά επιτόκια και να αγοράσουν υψηλότερης απόδοσης αξίες στο εξωτερικό, αυτό είναι το λεγόμενο carry trade. Η υιοθέτηση των αρνητικών επιτοκίων καταθέσεων από την ΕΚΤ έχει προκαλέσει συζήτηση μεταξύ των διαχειριστών αποθεματικών στις άλλες κεντρικές τράπεζες για κλάδεμα των θέσεων τους σε ευρώ, καθώς και για το ότι οι πολύ χαμηλές αποδόσεις που προσφέρονται από τα ομόλογα χωρών στην περιφερειακή ζώνη του ευρώ, τελικά αποθαρρύνουν τη ζήτηση για αυτά.

Η πορεία των βασικών δεικτών σφραγίστηκε χθες από δυο αντίθετης κατεύθυνσης παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στην ανάγκη διόρθωσης της ανόδου που έχει σημειώσει ο κλάδος των τραπεζών μέσα σε λιγότερες από 20 συνεδριάσεις, ενώ ο δεύτερος σχετίζεται με την συνέχεια στην υποχώρηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Οι μετοχές των συστημικών τραπεζών χθες, έφθασαν, στο πρώτο μέρος της διαπραγμάτευσης, σε επίπεδα που είχαν να φανούν καιρό. Καθώς αρχικά το ενδιαφέρον για αγορές ήταν πολύ μεγάλο και οδήγησε την ΑΛΦΑ ως τα 0,7840 ευρώ την ΕΤΕ ως τα 3,10 ευρώ και την ΠΕΙΡ ως τα 2 ευρώ, ενώ τα warrants των ΑΛΦΑ και ΠΕΙΡ έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Ο μεγάλος τζίρος για μικρό χρονικό διάστημα ήταν μια ένδειξη, για τους επενδυτές με γρήγορα ανακλαστικά, πως θα κορύφωναν οι τιμές ενδοσυνεδριακά και άρχισαν δοκιμαστικά να προβαίνουν σε ρευστοποιήσεις θέσεων, που αρχικά μείωσαν τα κέρδη των τραπεζικών μετοχών. Στο τέλος, η ΑΛΦΑ κατέληξε χωρίς μεταβολή, οι ΕΤΕ και η ΠΕΙΡ όμως εμφάνισαν απώλειες. Και ενώ ο κλάδος με την μεγαλύτερη βαρύτητα στο σχηματισμό των τιμών των ΓΔ και 25άρη, εμφάνισε, με τα κέρδη της ΕΥΡΩΒ, οριακή άνοδο, οι βασικοί δείκτες ενισχύθηκαν πάνω από +1%. Η μεταβολή αυτή σχηματίστηκε από τα μεγάλα κέρδη  των ΟΤΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΤΙΤΚ, ΕΕΕ, ΕΥΔΑΠ, ΜΠΕΛΑ και ΟΠΑΠ.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Αντιστάθηκε στις πτωτικές πιέσεις χθες η Wall Street, καταφέρνοντας έστω και οριακά να κλείσει με θετικά πρόσημα, πλην του S&P 500, ο οποίος όμως έδειξε ότι δεν θα αποχωριστεί εύκολα τα ιστορικά υψηλά.
 
Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,02% στις 16.945,92 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq σημείωσε άνοδο  0,04% στις 4.338,00 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,03% στις 1.950,79 μονάδες.
 
Στο ταμπλό, η EBay υποχώρησε κατά 2,2%, καθώς ο Ντειβιντ Μάρκους θα αποχωρήσει από επικεφαλής της PayPal και θα αναλάβει την υπηρεσία μηνυμάτων της Facebook.
 
Η Radioshack υποχώρησε κατά 13%, καθώς ανακοίνωσε ζημιές 98,3 εκατ. δολ. το πρώτο τρίμηνο χρήσης, από ζημιές 28 εκατ. δολ. ένα χρόνο νωρίτερα. Τα έσοδα υποχώρησαν 13% στα 736,7 εκατ. δολ.
 
Στον αντίποδα, άλμα 36% σημείωσε η Receptos, η οποία ανακοίνωσε ότι σε δοκιμή δεύτερης φάσης έδειξε ότι η θεραπεία RPC1063 μειώνει τις εγκεφαλικές βλάβες σε ασθενείς με υποτροπιάζουσα σκλήρυνση κατά πλάκας.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι ο δείκτης S&P 500 έχει κερδίσει 7,5% από τις 11 Απριλίου, λαμβάνοντας ώθηση από τα καλύτερα του αναμενομένου στοιχεία για την αμερικανική οικονομία, καθώς και από τις κινήσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για στήριξη της οικονομίας της Ευρωζώνης. Ωστόσο, ο δείκτης διαπραγματεύεται κατά 16,5 φορές τα κέρδη των εισηγμένων, υψηλότερα από τις 14,8 φορές στις αρχές Φεβρουαρίου.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, Κατά 1,1% αυξήθηκαν τα αποθέματα χονδρικής στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, ενώ οι πωλήσεις χονδρικής αυξήθηκαν κατά 1,3%. Παράλληλα, τα αποθέματα διαρκών αγαθών εμφανίστηκαν υψηλότερα κατά 0,9% ενώ τα αποθέματα μη διαρκών αγαθών κατά 1,4%.

Επίσης, σε υψηλά 7 ετών έφτασαν οι ανοιχτές θέσεις εργασίας τον Απρίλιο στις ΗΠΑ, αφού αυξήθηκαν στα 4,46 εκατ. έναντι 4,17 εκατ. τον Μάρτιο. Σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους, οι θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 17%. Με τον αριθμό των ανέργων τον Απρίλιο του 2014 να υπολογίζεται στα 11,68 εκατ., κάθε 3,1 εν δυνάμει εργαζόμενοι αντιστοιχούν σε μία διαθέσιμη θέση εργασίας.

Ευρώπη

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς τα οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα θόλωσαν τις προοπτικές για την πορεία της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE-0,02% κατέγραψε απώλειες 0,02% στις 6.874 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI+0,20% κέρδισε 0,20% στις 10.029 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 ^FCHI+0,13%σημείωσε άνοδο 0,13% στις 4.595 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,2% στις 349,12 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 10 σήμερα έκλεισαν με κέρδη.

Στο ταμπλό, η Bank of Ireland υποχώρησε κατά 2,8%, καθώς έγινε γνωστό ότι ο δισεκατομμυριούχος Γουίλμπουρ Ρος θα πουλήσει το υπόλοιπο ποσοστό του στην ιρλανδική τράπεζα.

Στο -3,2% βρέθηκε η Booker Group, καθώς η Goldman Sachs αφαίερεσε τη μετοχή από τη λίστα των αγορών της, γιατί αναμένει πτώση των πωλήσεων το 2014 και το 2015.

Στον αντίποδα, η Gemalto ενισχύθηκε κατά 1,9%, μετά την ανακοίνωση ότι η κινεζική China Telecom’s SIM θα κάνει χρήση του λογισμικού της στα κινητά τηλέφωνα που κατασκευάζει.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, η βιομηχανική παραγωγή της Βρετανίας αυξήθηκε επί τρίτο συνεχόμενο μήνα τον Απρίλιο, αφού σε ετήσια βάση αυξήθηκε κατά 3%. Η παραγωγή των βρετανικών εργοστασίων, ορυχείων και κοινωφελών υπηρεσιών αυξήθηκε 0,4% από τον Μάρτιο, όταν είχε αυξηθεί 0,1%.

Επίσης, επιδείνωση παρουσίασε το επιχειρηματικό κλίμα στη Γαλλία τον Μάιο, ενώ η οικονομική ανάπτυξη αναμένεται να κινηθεί σε μέτρια επίπεδα στο δεύτερο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με έρευνα της Τράπεζας της Γαλλίας. Συγκεκριμένα, ο δείκτης στη μεταποίηση μειώθηκε στις 97 μονάδες από 98 μονάδες τον Απρίλιο και ο δείκτης στις υπηρεσίες υποχώρησε στις 93 μονάδες από  94 μονάδες.

Παράλληλα, συρρίκνωση παρουσίασε η ιταλική οικονομία στο πρώτο τρίμηνο του έτους, εντείνοντας τις ανησυχίες ότι η ανάπτυξη ενδέχεται να είναι αναιμική φέτος.

Η ιταλική στατιστική υπηρεσία Istat ανακοίνωσε σήμερα πως το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 0,1% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας την αρχική της εκτίμηση αλλά και τις προβλέψεις των οικονομολόγων. Στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2013, το ιταλικό ΑΕΠ είχε μειωθεί κατά 0,5%.

ΧΑ

Πάνω από τις 1.320 μονάδες έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, δίνοντας τη δική του ψήφο εμπιστοσύνης στο νέο υπουργικό σχήμα που ορκίστηκε σήμερα ακολουθώντας την εντυπωσιακή βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,36% στις 1.322,90 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.328,60 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.304,08. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 16,07% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 280,45 εκ. ευρώ  περίπου, ενώ έγιναν 36,61 εκ. ευρώ  σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Στο μεταξύ, χθες ανακοινώθηκε και η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ελληνική οικονομία, με το Ταμείο να επιβεβαιώνει την τεράστια πρόοδο που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση στην εφαρμογή του προγράμματος. Μάλιστα, αν και οι προκλήσεις παραμένουν, το ΔΝΤ πίεσε για ακόμη μία φορά τους Ευρωπαίους να κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις τους για την ελάφρυνση του ελληνικού κρατικού χρέους, σημάδι που δείχνει ότι και το έργο της κυβέρνησης για την καλύτερη δυνατή συμφωνία υποστηρίζεται από τον έναν εκ των δανειστών της.

Στο ταμπλό η ανοδική πτήση της αγοράς συνεχίστηκε και μάλιστα σήμερα χωρίς την... Εθνική βοήθεια. Την σκυτάλη πήραν μικρότερες μεν δυνάμεις, αλλά με εντυπωσιακές αποδόσεις που οδήγησαν τον γενικό δείκτη στις 1322,90 μονάδες. Δυνάμεις όπως αυτές του Τιτάνα που ενισχύθηκε κατά 7,56%, του ΟΠΑΠΟΠΑΠ+3,92% (3,92%),της ΕΥΔΑΠ ΕΥΔΑΠ+3,64% (3,64%), της Eurobank (3,33%) και του ΟΤΕ ΟΤΕ+3,15% (3,15%).

Εντυπωσιακή είναι και η δυναμική που έχει αναπτυχθεί στην αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κερδίζει 24,04% σε 15 συνεδριάσεις από τις 19 Μαΐου, τον FTSE 25 να κερδίζει κατά 24,92% και τον τραπεζικό κατά 33,07%. Έτσι η κεφαλαιοποίηση της εγχώριας αγοράς έχει ξεπεράσει τα 88 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι δεν το βοήθησαν σήμερα οι ΕΤΕ, Πειραιώς και ΑΛΦΑ. Αδύναμες συνεχίζουν οι Βιοχαλκο και Ελληνικά Πετρέλαια, ΕΛΠΕ-0,66% μαζί με την ΜΟΗ. Η τελευταία μάλιστα υποχώρησε κατά 2,87% στα 8,45 ευρώ με συναλλαγές αξίας 1,2 εκατ. ευρώ. Να σημειώσουμε και την συναλλακτική βελτίωση σε αρκετά μικρομεσαία χαρτιά της περιφέρειας.

Νέα άνοδος για τον FTSE25 που ενισχύθηκε κατά 1,44% στις 428,46 μονάδες με την αξία των συναλλαγών του να ξεπερνά τα 293,5 εκατ. ευρώ ή το 92,5% του συνολικού τζίρου, διαψεύδοντας ακόμη και τον πιο αισιόδοξο αναλυτή, καθώς στις 15 τελευταίες συνεδριάσεις έχει κλείσει 13 φορές με θετικό πρόσημο. Θετικά έκλεισαν 16 μετοχές, αρνητικά οκτώ και μία, η Alpha Bank παρέμεινε αμετάβλητη. Μεγαλύτερη πτώση για την Motor Oil, MIG (-2,08%) και ΕΤΕ (-1,38%). Οι ΕΤΕ, Alpha Bank, Eurobank και Πειραιώς είδαν την αξία του τζίρου τους στα 208,5 εκατ. ευρώ περίπου και οι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ ΔΕΗ+0,75% στα 57,1 εκατ. ευρώ. Επίσης, η προκαταρκτική συμφωνία της Forthnet ΦΟΡΘ+14,15% με Wind οδήγησε την τιμή της στο +14,15% και στο 1,2100 ευρώ που την αποτιμά σε 133,2 εκατ. ευρώ. Νέα υψηλά 7ετίας για την Folli Follie, νέα ανώτατα αρκετών χρόνων για τον ΟΠΑΠ που έφθασε αισίως τα 12,99 ευρώ και την αποτίμηση των 4,14 δισ. ευρώ.

Σχετικά τώρα με τον δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (-0,41% στις 1179,74 μονάδες) τίποτα δεν άλλαξε, με την αξία των συναλλαγών του στα 2,22 εκατ. ευρώ και με μόλις τρεις μετοχές του σε θετικό πρόσημο (Φουρλής, Frigoglass ΦΡΙΓΟ+1,49% και ΟΛΘ). Πτωτικά έκλεισαν 14 τίτλοι, με επικεφαλής την Lamda (-4,38%), το ΥΓΕΙΑ (-3,69%) και τη Σιδενόρ ΣΙΔΕ-3,28% (-3,28%).

Να σημειωθεί επίσης ότι το Warrant της Alpha Bank είχε τζίρο 17,2 εκατ. ευρώ, στην 6η θέση της σχετικής κατάταξης, με την τιμή του να καταγράφει άλλο ένα ιστορικό υψηλό στα 2,1000 ευρώ με άνοδο 3,45% ενώ ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί και στα 2,1500 ευρώ στο +5,91%.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Κατασκευών - Υλικών (+4,88%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος της Υγείας  (-2,17%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 62 κινήθηκαν ανοδικά, 77 καθοδικά, ενώ η τιμή 26 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders χθες στα παράγωγα οδήγησαν το ΣΜΕ Ιουνίου σε εκκαθάριση στις 424,75 μονάδες και το ΣΜΕ του επόμενου μήνα στις 424,25 ενώ ο υποκείμενος δείκτης οδηγήθηκε στις 428,46 με άλμα 3 μονάδων μόνο από τις δημοπρασίες του τέλους. Αλλά στο πρόσφατο παρελθόν η εκτίναξη της μεταβολής με τις δημοπρασίες την επόμενη εμφάνιζε συνέχεια το αγοραστικό ενδιαφέρον. Τώρα, οι επενδυτές στα παράγωγα, που κυριαρχούν έναντι των ξένων, επιμένουν για διόρθωση του 25άρη αφού του έδωσαν προ-πορεία, έναντι του ΣΜΕ, της τάξης των 4 μονάδων.

Χθες σημειώναμε: «Αν παρατηρήσουμε το διάγραμμα του 25αρη από την αρχή του Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, τότε με δεδομένη την διάθεση των traders να δώσουν discount στα ΣΜΕ, θα διαπιστώσουμε ότι υπάρχουν τα επίπεδα τιμών που μπορούν να λειτουργήσουν ως αντίσταση στο 25άρη σήμερα ή αύριο και είναι στη ζώνη τιμών που ακούμπησαν οι θεσμικοί το δείκτη την Παρασκευή. 

Αναφερόμαστε στην συστοιχία των συνεδριάσεων του Ιανουαρίου που όρισαν το πρώτο υψηλό έτους στον 25άρη. Από αυτά τα επίπεδα ξεκίνησε μετά μια πτώση που έφερε τον 25άρη ως τις 370 μονάδες. Η πρώτη συνεδρίαση που μετρά στατιστικά στον σχηματισμό της τρέχουσας πιθανής αντίστασης ήταν εκείνη στις 9 Ιανουαρίου που ο 25άρης με ελάχιστο τις 415,54 μονάδες και μέγιστο τις 424,24 έκλεισε με άνοδο +0,90% στις 424,22. Την επόμενη 10/1 είχε ελάχιστο μέρας τις 420,24 και μέγιστο τις 428,64 αλλά έκλεισε στις 425,05 μονάδες και την επόμενη στις 13/1 είχε ελάχιστο στις 419,22 μέγιστο στις 425,95 και έκλεισε στις 423,24. Με βάση τα ελάχιστα αυτών των συνεδριάσεων ο δείκτης έχει εισέλθει στο κάτω μέρος της ζώνης που ήταν η πρώτη οροφή του το 2014 σε μια άνοδο που άρχισε από τις 23/12/2013.

Αν αναζητήσουμε επιβεβαίωση αυτής της οροφής ως στατιστικό δεδομένο που το έλαβαν υπόψη οι θεσμικοί αργότερα θα διαπιστώσουμε ότι τα επίπεδα των 424 μονάδων αποτέλεσαν κλεισίματα σε συνεδριάσεις που τις διαδέχθηκαν ανοδικά rebound ήταν λοιπόν επίπεδα στήριξης σε φάσεις που ο δείκτης υποχωρούσε από ψηλότερα επίπεδα. Αναφερόμαστε στις συνεδριάσεις του Μαρτίου που έλαβαν χώρα στις 14/3 και στις 27/3  με κλεισίματα αντίστοιχα στις 424,25 και 424,2 μονάδες». 

Σήμερα, μετά την χθεσινή επιβεβαίωση στο ταμπλό ότι τα επίπεδα των 422 μονάδων αποτέλεσαν τη στήριξη του 25άρη, στην περίπτωση εμφάνισης καθοδικών πιέσεων, αυτά τα επίπεδα θα δοκιμαστούν και αν δεν αντέξουν, οι παρατηρήσεις μας από την αρχή της εβδομάδας ισχύουν και δίνουν επόμενη στήριξη στη ζώνη από τις 415 ως τις  419 μονάδες.

Σήμερα

Το ευρώ τέθηκε υπό αυξανόμενη πίεση σήμερα Τετάρτη 11/6, καθώς οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για αρνητικά επιτόκια ενθάρρυναν τις εκροές από τη ζώνη του κοινού νομίσματος, ενώ οι ασιατικές μετοχές συσσώρευαν κοντά στα πρόσφατα υψηλά τους. Το ενιαίο νόμισμα ήταν σε ολίσθηση απέναντι σε όλα τα ισχυρά νομίσματα, καθώς οι επενδυτές φάνηκε να θέλουν να δανειστούν ευρώ σε σούπερ-χαμηλά επιτόκια και να αγοράσουν υψηλότερης απόδοσης αξίες στο εξωτερικό, αυτό είναι το λεγόμενο carry trade.

Σε αντίθεση το δολάριο βρήκε στήριξη σε ένα κύμα δεδομένων που τονίζουν τη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ που συνέβαλαν στην άνοδο των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και τροφοδότησε εικασίες ότι η Federal Reserve μπορεί να εμφανιστεί λιγότερο dovish (υπέρ την νομισματικής χαλάρωσης) σχετικά με την πολιτική της, όταν θα συνέλθει η σύνοδος της FOMC την ερχόμενη εβδομάδα.

Οι προοπτικές της πολιτικής της ΕΚΤ έσπρωξαν σήμερα το ευρώ κάτω, στα 1,3524 δολάρια, αρκετά μακρύτερα από την κορυφή των 1,3668 δολαρίων που σημείωσε στην αρχή της εβδομάδας.

Η δράση στις αγορές ασιατικών μετοχών ήταν συγκρατημένη με πολλούς δείκτες να έχουν ήδη διανύσει πολύ μακρύ ανοδικό δρόμο. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -0,2% από τη μέγιστη τιμή των τελευταίων τριών ετών.

Ο δείκτης MSCI των αναδυόμενων αγορών έχει επίσης πολύ λίγο για να φτάσει στο υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2013, εν μέρει αυτή η δυναμική αποδίδεται στην κερδοσκοπία και στην όλο και πιο επιθετική χαλάρωση της ΕΚΤ που θεωρείται ότι  θα ενθαρρύνει τις ροές κεφαλαίων προς τις αναδυόμενες αγορές.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας ανέβηκε κατά 0,3% με τη βοήθεια από την πιθανολογούμενη απόφαση της MSCI, να μετακινήσει τη Νότια Κορέα και την Ταϊβάν και θα επανεξετάσει  την ταξινόμηση τους στις ανεπτυγμένες αγορές, διατηρώντας τες για την ώρα στις αναδυόμενες αγορές.

Υπήρξαν εικασίες πως οι μετοχές του χρηματιστηρίου στο Τόκιο, θα αναλάβουν το βάρος της αναπροσαρμογής, εάν Κορέα και την Ταϊβάν ταξινομηθούν στις αναπτυγμένες αγορές.

Στη Wall Street οι κινήσεις ήταν ήσσονος σημασίας με τον Dow σε άνοδο 0,02%, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε -0,02% και ο Nasdaq Composite έκλεισε στο +0,04%.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ήταν σταθερός στα 1.261,70 δολάρια η ουγγιά, το μπρεντ κέρδισε 23 σεντς, φθάνοντας στα 109,75 δολάρια το βαρέλι, ενώ στις ΗΠΑ οι τιμές του αργού ανέβηκαν 11 σεντς φθάνοντας στα 104,46 δολάρια.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

O Δημήτρης Τζάνας της TecGroup.

Η παρέμβαση του Μάριο Ντράγκι ξεπέρασε τις προσδοκίες των Αγορών, ωθώντας ανοδικά τους Χρηματιστηριακούς δείκτες, καθώς εκτιμήθηκε ότι η εξαγγελθείσα ρευστότητα 400 δισ ευρώ θα φτάσει και στην πραγματική οικονομία μέσω δανείων προς τις ΜΜΕ.

Αν και η εξέλιξη αυτή μάλλον δεν αφορά Ελληνικές Επιχειρήσεις (στο εγγύς μέλλον τουλάχιστον), ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε υψηλότερα των 1300 μονάδων, επίπεδο που σταθεροποιείται με την ανασύνθεση του Κυβερνητικού σχήματος καθώς αποτιμάται θετικά, αποτέλεσμα που ψηφίστηκε με τη δραστική υποχώρηση των επιτοκίων των εξαμηνιαίων εντόκων γραμματίων.

Ωστόσο, η επίδοση του πληθωρισμού τον Μάιο (-2%) και του δείκτη βιομηχανικής παραγωγής (-2.2%) και της υποχώρησης των εξαγωγικών επιδόσεων πιστοποιούν τις συνθήκες αποπληθωρισμού στην οικονομία και αμβλύνουν τις προσδοκίες για σύντομη επάνοδο σε θετικούς ρυθμούς μεγέθυνσης του ΑΕΠ σε επίπεδο τριμήνου.

Θετικές ωστόσο εξελίξεις διαγράφονται στον Τουρισμό, διαδικασία που θα αποτυπωθεί προσεχώς και στο εθνικό εισόδημα. Η σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη στην περιοχή των 1300 μονάδων αποτελεί βραχυχρόνια και μάλλον αισιόδοξη προοπτική, ενόσω ο νέος Υπουργός Οικονομικών θα προσπαθεί να πείσει την τρόικα να συνομολογήσει σε φορολογικές ελαφρύνσεις και θα ξεκινήσει τη δύσκολη διαπραγμάτευση για τη διευθέτηση του Δημόσιου χρέους, που συνιστά "sinequα non" προϋπόθεση για την επανεκκίνηση της οικονομία μας.

O Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Τα ξένα funds συνεχίζουν να ψηφίζουν Ελλάδα και καθημερινά όλο και περισσότεροι ασχολούνται με την Χώρα. Μπροστά μας, μεσοπρόθεσμα, έχουμε το πολύ σημαντικό γεγονός σε σχέση με τον τρόπο που το χρέος θα γίνει βιώσιμο, οπότε η Αγορά κινείται σε θετικούς ρυθμούς μέχρι το νέο. Το road show στην Νέα Υόρκη μπορεί να φέρει ακόμα περισσότερους επενδυτές και το Καλοκαίρι φαίνεται να είναι ιδιαίτερα "θερμό".

Τεχνικά, εβδομάδα με την εβδομάδα η Αγορά πιάνει τους στόχους μας, χωρίς να δίνει ουσιαστικές διορθώσεις πέραν των ενδοσυνεδριακών ή της 1½ συνεδρίασης μέχρι τώρα. Αρχές της εβδομάδας περιμένουμε να δούμε το μέγεθος της εξάσκησης στην μετοχή της Alpha Bank μιας και είχαμε εξάσκηση των warrants την Παρασκευή.

Ουσιαστικά το μεγάλο ενδιαφέρον συνεχίζεται να είναι σε λίγους τίτλους, που οι όγκοι δείχνουν και τον δρόμο σε αυτούς, ενώ τόσο οι ξένοι οίκοι όσο και οι Ελληνικοί συναγωνίζονται στο ποιος θα βγάλει τον υψηλότερο στόχο στις μετοχές.

Η μείωση του επιτοκίου στο 0,15%, που είναι και ιστορικό χαμηλό, με παράλληλο πρόστιμο για "παρκάρισμα" Τραπεζικής ρευστότητας στην ΕΚΤ, βοηθούν στην τόνωση της ανάπτυξης και παράλληλα στην προσπάθεια αναχαίτισης του αποπληθωρισμού με σκοπό την στοχευμένη ρευστότητα στις Επιχειρήσεις. Επίσης η ΕΚΤ προετοιμάζεται για αγορές ενυπόθηκων τιτλοποιημένων δανείων, μέτρο το οποίο θα βοηθήσει ιδιαίτερα τις Χώρες του Νότου μαζί και την Ελλάδα. Από την άλλη η δήλωση Draghi για επιπλέον μέτρα, αν χρειαστεί, ενημέρωσε τις Αγορές ότι το εννοεί, μέχρις ότου η ανάπτυξη επιστρέψει. Στην Ελλάδα μένει να ανοίξει σιγά - σιγά και η "κάνουλα του δανεισμού" σε Επιχειρήσεις και Νοικοκυριά, κάτι που θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομία.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Τα νομίσματα της Ασίας σήμερα διαχωρίζουν τη θέση τους από την ανάληψη δύναμης χθες βράδυ από το δολάριο USD

Τα Ασιατικά νομίσματα κατάφεραν να εμφανιστούν ελαφρώς ισχυρότερα σήμερα, παρά τις υψηλότερες αποδόσεις των αμερικανικών Ομολόγων  τη διάρκεια της νύχτας.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Σημαντική πρόοδο στην εξισορρόπηση της ελληνικής οικονομίας διαπιστώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεση που συνοδεύει την έγκριση της δόσης των 3,41 δισ. ευρώ, εφιστώντας ωστόσο την προσοχή στην τήρηση των δεσμεύσεων για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του έτους 2015. Σύμφωνα με το ΔΝΤ, η εμπιστοσύνη των επενδυτών προς την Ελλάδα έχει βελτιωθεί και αυτό διαφάνηκε στην πρόσφατη επιτυχή έκδοση μεσοπρόθεσμων ομολόγων. Η οικονομία βρίσκεται σε τροχιά επιστροφής στην ανάπτυξη, μετά από έξι χρόνια βαθιάς ύφεσης.

Πρόοδο στα δημοσιονομικά και στις μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα αναγνωρίζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, σύμφωνα με δηλώσεις εκπρόσωπου της Τράπεζας έπειτα από τη συνάντηση που είχε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στη Φρανκφούρτη. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της τράπεζας, όπως μεταδίδει το ΑΜΠΕ, η ΕΚΤ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα δημόσια οικονομικά και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, ενώ εκτιμά ότι πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, καθώς και για τη μείωση του δημόσιου τομέα και την αύξηση της παραγωγικότητάς του.

Συνεδριάζει σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Τραπέζης της Ελλάδος με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μεταφερθεί η πρόταση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά για το πρόσωπο του νέου διοικητή καθώς η θητεία του Γιώργου Προβόπουλου λήγει σε περίπου δέκα ημέρες. Μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ, το μεσημέρι, ο κ. Προβόπουλος θα παρουσιάσει δυο τόμους που αφορούν στην Ιστορία της Τραπέζης της Ελλάδος 1928 - 2018 και στο χρονικό της κρίσης που ξέσπασε το 2008.

Σε ένα διαφορετικό σκηνικό στις τηλεπικοινωνίες παραπέμπει η χθεσινή ανακοίνωση της Forthnet ΦΟΡΘ+14,15% για τις εξελίξεις στο μετοχικό της κεφάλαιο. Έπειτα από συμφωνία των Vodafone - Wind, η πρώτη απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της δεύτερης και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου. Το δικαίωμα προαίρεσης αυτό μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της εν λόγω συμφωνίας (4 Ιουνίου 2014). Oπως είναι γνωστό η Vodafone διατηρεί ήδη ποσοστό 6,51% στη Forthnet και η Wind 33%. Oταν το δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί, το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Vodafone στη Forthnet θα ανέλθει σε 19,75%, ενώ της Wind θα διαμορφωθεί κοντά στο 20%.

Σημαντική ήταν η αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στη συνολική κεφαλαιοποίηση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, καθώς έφθασε τον Μάιο, στο 60,4% από 54,8% που ήταν τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, συνυπολογίζοντας την συμμετοχή του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (20.983,64 εκατ. ευρώ ή 29,6%) στη συνολική κεφαλαιοποίηση της Ελληνικής αγοράς η συμμετοχή των ξένων επενδυτών ανέρχεται σε 42,6% παρουσιάζοντας επίσης σημαντική αύξηση 15,1% συγκριτικά με τον προηγούμενο μήνα. Τον Μάιο 2014 οι ξένοι επενδυτές τοποθέτησαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών ποσά της τάξης των 116,07 εκατ., ενώ οι Έλληνες επενδυτές εμφανίζονται ως πωλητές, με εκροές κεφαλαίων ύψους 111,13 εκατ. Οι ξένοι επενδυτές τον Μάιο 2014 πραγματοποίησαν το 72,5% των συναλλαγών (σε σχέση με το 69,8% τον προηγούμενο μήνα), ενώ οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές πραγματοποίησαν το 13,5% των συναλλαγών.

Εντός των επόμενων εβδομάδων θα υπάρξει συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των υφυπουργών Οικονομικών Ελλάδας και Γερμανίας, όπως προανήγγειλε από τη Θεσσαλονίκη ο Γερμανός υφυπουργός Αναπτυξιακής Συνεργασίας Χανς Φούχτελ. Ο κ. Φούχτελ, πάντως, δεν θέλησε να επεκταθεί και να προσφέρει λεπτομέρειες για το περιεχόμενο των συνομιλιών.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Στις επόμενες ημέρες εκτιμάται ότι θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας για την τιμή του φυσικού αερίου που αγοράζει το Κίεβο, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Επίτροπος για την Ενέργεια, Γκίντερ Έτινγκερ, κατά την άφιξή του το βράδυ της Τρίτης στην έδρα της Επιτροπής με στόχο την  επανάληψη των συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας- Ουκρανίας για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Συνέχισε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση την άνοδο ο χρυσός, ενώ το πετρέλαιο σταθεροποιήθηκε ελαφρώς χαμηλότερα από το χθεσινό κλείσιμο διατηρώντας τα επίπεδα των 104 δολαρίων. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Αυγούστου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,5% ή 6,20 δολάρια, φτάνοντας στα 1.260,10 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουλίου του πετρελαίου υποχώρησαν κατά 6 σεντς, κλείνοντας στα 104,35 δολάρια ανά βαρέλι.

Η Ε.Ε. πρέπει να απλοποιήσει τους περίπλοκους κανόνες του προϋπολογισμού της και να επικεντρωθεί κυρίως στην αναλογία χρέους - ΑΕΠ, δήλωσε την Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), Ρίζα Μόανταμ. Όπως σημειώνει το Reuers, από το ξέσπασμα της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη το 2010, έχει αυξηθεί η αναλογία χρέους - ΑΕΠ των 18 κρατών μελών κατά 30%, γεγονός που έχει καταστήσει τη βιωσιμότητα του χρέους ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κυβερνήσεις.

Αμετάβλητη αναμένεται να διατηρήσουν την παραγωγή τους τα κράτη - μέλη του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) στη συνεδρίασή τους αυτή την εβδομάδα. Αυτό που ουσιαστικά θα απασχολήσει τις αγορές είναι εάν η Σαουδική Αραβία θα «απαντήσει» στην παγκόσμια έλλειψη προσφοράς, διοχετεύοντας ποσότητα - ρεκόρ σε αργό. Πριν από έξι μήνες, αναλυτές από τον χώρο της ενέργειας προέβλεπαν ότι η παραγωγή του ΟΠΕΚ θα αυξανόταν σε τόσο μεγάλο βαθμό που η Σαουδική Αραβία θα έπρεπε να μειώσει τη δική της παραγωγή για να αφήσει χώρο για την υπόλοιπη προμήθεια. Όμως, η άποψη αυτή άλλαξε από τότε που η παραγωγή από Λιβύη, Ιράν και Ιράκ δεν κατάφερε να ανακάμψει, όπως αναμενόταν, και τα αποθέματα των βιομηχανικά ανεπτυγμένων χωρών μειώθηκαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2008.

Αύξηση 1,6% παρουσίασε η βιομηχανική παραγωγή της Ιταλίας σε ετήσια βάση τον Απρίλιο, ενώ σε μηνιαία βάση η άνοδος διαμορφώθηκε στο 0,7%, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας, Istat. Τα στοιχεία ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες των οικονομολόγων, οι οποίοι ανέμεναν αύξηση της παραγωγής κατά 0,4%, τόσο σε μηνιαίο όσο και ετήσιο επίπεδο. Τον Μάρτιο, η παραγωγή είχε υποχωρήσει κατά 0,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και κατά 0,1% σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα