Από τη Wind στη Vodafone το 13,25% της Forthnet

Με την εκτέλεση της συμφωνίας οι δύο εταιρείες θα έχουν από 20% στην τρίτη
Τετάρτη, 11 Ιουνίου 2014 07:00
UPD:07:00
EUROKINISSI/ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ

Το τηλεοπτικό τμήμα της Forthnet, δηλαδή η Nova, είναι αυτό που βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των Vodafone και Wind.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Σε ένα διαφορετικό σκηνικό στις τηλεπικοινωνίες παραπέμπει η χθεσινή ανακοίνωση της Forthnet για τις εξελίξεις στο μετοχικό της κεφάλαιο.

Eπειτα από συμφωνία των Vodafone - Wind, η πρώτη απέκτησε δικαίωμα προαίρεσης (option) για την απόκτηση 14.584.853 κοινών μετοχών της Forthnet που ανήκουν στην κυριότητα της δεύτερης και αντιστοιχούν σε ποσοστό 13,25% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου και των δικαιωμάτων ψήφου. Το δικαίωμα προαίρεσης αυτό μπορεί να εξασκηθεί κατά τη συμπλήρωση ενός έτους από την ημερομηνία υπογραφής της εν λόγω συμφωνίας (4 Ιουνίου 2014).

Oπως είναι γνωστό η Vodafone διατηρεί ήδη ποσοστό 6,51% στη Forthnet και η Wind 33%. Oταν το δικαίωμα προαίρεσης ασκηθεί, το ποσοστό της άμεσης συμμετοχής της Vodafone στη Forthnet θα ανέλθει σε 19,75%, ενώ της Wind θα διαμορφωθεί κοντά στο 20%.

Οι πληροφορίες αναφέρουν στο μεταξύ πως δεν έχει αλλάξει κάτι στη δρομολογούμενη εξαγορά της hellas online από τη Vodafone και ότι είναι θέμα χρόνου να ανακοινωθεί επίσημα.

Με βάση τα παραπάνω οι δύο, Vodafone - Wind, δείχνουν πως μετά τη συμφωνία για τη δημιουργία κοινού δικτύου στην Περιφέρεια με την ίδρυση κοινής εταιρείας (Victus Networks) στοχεύουν και στην από κοινού απόκτηση του ελέγχου της Forthnet, μοιράζοντας αρχικά το ποσοστό που έχουν και οι δύο στην «πολύφερνη νύφη» στη μέση.

Αυτό σημαίνει πως η Vodafone - η οποία μεταξύ των δύο είναι η μόνη που μπορεί να διαθέσει τα κονδύλια που απαιτούνται για την εξαγορά της τηλεπικοινωνιακής εταιρείας και την απόκτηση του ελέγχου της - δεν έχει καταφέρει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να συμφωνήσει με την αραβική ΕΙΤ (Emirates International Telecommunications) για την εξαγορά της Forthnet ή για τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας πώλησης υπηρεσιών τηλεόρασης Nova και από την ίδια.

Εκτιμάται ότι αυτό που ενδιαφέρει κυρίως και τις δύο εταιρείες κινητής τηλεφωνίας δεν είναι τόσο το τηλεπικοινωνιακό τμήμα της Forthnet, αλλά η Nova καθώς τα θετικά αποτελέσματα της πώλησης συνδυαστικών υπηρεσιών (τηλεπικοινωνίες - συνδρομητική τηλεόραση) θεωρούνται πλέον αναμφισβήτητα στην τηλεπικοινωνιακή αγορά.

Αλλωστε η Vodafone συνεργάζεται ήδη εμπορικά με την hellas online και παρέχει στους πελάτες και σταθερή τηλεφωνία, ενώ η Wind έχει ενσωματώσει την Tellas (σταθερή τηλεφωνία) και αυτό που της λείπει είναι το τηλεοπτικό περιεχόμενο.

Για να αποκτήσουν ωστόσο τον έλεγχο της Forthnet χρειάζεται να υπερβούν το ποσοστό της ΕΙΤ (περίπου 44%) εφόσον τελικά δεν θα το αγοράσουν (και οι δύο ή η Vodafone) με την εξαγορά μετοχών είτε από τη διασπορά που πάντως είναι πολύ μικρή είτε από τους υπόλοιπους δύο μετόχους (ο ένας εξ αυτών είναι το Ι.ΤΕ. - Ινστιτούτο Τεχνολογίας και ο άλλος λέγεται πως είναι ο ιδιοκτήτης του Αντ1 χωρίς πάντως να επιβεβαιώνεται) που διατηρούν μερίδια της τάξεως του 5%.

Υπενθυμίζεται επίσης πως οι Vodafone - Wind έχουν προσπαθήσει στο παρελθόν να συγχωνευτούν, κάτι που δεν προχώρησε όταν διαπιστώθηκε ότι δεν θα έδινε το πράσινο φως η αρμόδια διεύθυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Δεν αποκλείεται το σενάριο αυτό να αναζωπυρωθεί με δεδομένο ότι σε εξέλιξη βρίσκεται συζήτηση στην Ε.Ε. ώστε να επιτραπούν συγχωνεύσεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών.

Στελέχη των δύο εταιρειών κινητής τηλεφωνίας έλεγαν πάντως χθες πως δεν τίθεται θέμα συγχώνευσής τους και παράλληλα πως η τηλεπικοινωνιακή αγορά είναι μικρή.

Ως εκ τούτου - συμπλήρωναν - χρειάζονται διαφορετικές από τις σημερινές μορφές συνεργασιών μεταξύ των εταιρειών, παραπέμποντας στη λογική ότι το μόνο που εξυπηρετεί η από κοινού δράση τους στη Forthnet είναι η διεύρυνση των ευκαιριών και δυνατοτήτων στην αγορά της σταθερής ή με άλλα λόγια η δημιουργία προϋποθέσεων για να πωλούν και οι ίδιες υπηρεσίες Nova.

ΤΕΤΗ ΗΓΟΥΜΕΝΙΔΗ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα