Γ. Στουρνάρας: Ανοίγουμε τη συζήτηση για το χρέος

Δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών στον Guardian
Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 11:14
UPD:11:46
SOOC/Menelaos Myrillas

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία αρχείου).

Την πρόθεση να θέσει επισήμως το ζήτημα της περαιτέρω ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους κατά το σημερινό Eurogroup επιβεβαιώνει με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Guardian ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας.

«Στο πλαίσιο της παρουσίασης του νέου μοντέλου ανάπτυξης της Ελλάδας για τα επόμενα δέκα χρόνια… θα μιλήσω για την ανάγκη να εξετάσουμε τρόπους περαιτέρω μείωσης του χρέους», αναφέρει ο κ. Στουρνάρας στην εφημερίδα.

«Θα υπενθυμίσω στους συναδέλφους μου την απόφαση που ελήφθη το Νοέμβριο του 2012, να αρχίσουν οι συνομιλίες αυτές αν η Ελλάδα εμφανίσει πρωτογενές πλεόνασμα», προσθέτει ο ΥΠΟΙΚ.

Ο Guardian υπενθυμίζει στο δημοσίευμά του ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικύρωσε πρόσφατα το πρωτογενές πλεόνασμα του 1,5 δισ. ευρώ στην Ελλάδα για το 2013.

«Αυτό που χρειαζόμαστε είναι να μειώσουμε τις ετήσιες χρηματοδοτικές μας ανάγκες», σημειώνει ο κ. Στουρνάρας αναφερόμενος στις πληρωμές τόκων ύψους 6 δισ. ευρώ στις οποίες πρέπει να προχωρήσει η Ελλάδα προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της.

Σύμφωνα με ευρωπαίους διπλωμάτες τους οποίους επικαλείται η Deutsche Welle, στο σημερινό Eurogroup θα πρέπει να αναμένεται μια δήλωση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης που θα επιβεβαιώνει ότι το Eurogroup θα ανταποκριθεί στις δεσμεύσεις του, ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν το φθινόπωρο.

Spiegel: Η Αθήνα έκανε χρήση της «ελληνικής λογιστικής»

Στο θέμα αναφέρεται σήμερα και το Der Spiegel στη διαδικτυακή του έκδοση, υποστηρίζοντας ότι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος είναι αποτέλεσμα αριθμητικών ωραιοποιήσεων, όχι τόσο από ελληνικής πλευράς όσο από πλευράς των ίδιων των δανειστών της Ελλάδας.

Το δημοσίευμα επικαλείται απόψεις οικονομολόγων, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι ο υπολογισμός του πρωτογενούς πλεονάσματος «καθορίσθηκε εντελώς αυθαίρετα προκειμένου να επιτευχθεί ένα θετικό αποτέλεσμα». Υποστηρίζεται, μάλιστα, ότι η Αθήνα έκανε χρήση της περιώνυμης «ελληνικής λογιστικής», δηλαδή των στατιστικών μεθόδων, με τα οποία στο παρελθόν γινόταν παραποίηση στοιχείων.

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από Deutsche Welle
 


 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα