Στο τραπέζι του Eurogroup το σχέδιο για το χρέος

Δευτέρα, 05 Μαΐου 2014 08:12
UPD:10:51
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας (φωτογραφία αρχείου).

Την ανάληψη ισχυρής δέσμευσης από τους ομολόγους του για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, θα επιδιώξει σήμερα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας στο σημερινό Eurogroup.

Βασικό του επιχείρημα, θα είναι η επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013, που αποτελούσε και το ζητούμενο. Όπως αναφέρει η εφημερίδα Ναυτεμπορική, το κλίμα είναι θετικό και οι ενδείξεις για ανταπόκριση των εταίρων είναι σαφέστατες.

Η Ελλάδα θα είναι το κυρίαρχο θέμα της σημερινής συνεδρίασης, όπου οι υπουργοί Οικονομικών δεν αναμένεται να λάβουν τελικές αποφάσεις. Και αυτό γιατί η ελάφρυνση του χρέους θα αποφασιστεί υπό τη μορφή ενιαίου «πακέτου» με τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας, τις οποίες θα γνωρίζουμε στο τέλος του καλοκαιριού, μετά την επόμενη αξιολόγηση της τρόικας.

Ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες ότι αυτό που αναμένει στη σημερινή συνεδρίαση είναι να δώσουν εντολή οι υπουργοί στην ομάδα εργασίας της ευρωζώνης να ξεκινήσει η διαδικασία για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους.

Σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, όλα δείχνουν ότι η παρέμβαση των εταίρων θα είναι έμμεσο «κούρεμα» του δημόσιου χρέους που θα έχει τη μορφή της επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής των δανείων από 30 σε 50 χρόνια.

Θα εξεταστεί επίσης η δυνατότητα περαιτέρω μείωσης των επιτοκίων στα διμερή δάνεια (52,9 δισ. ευρώ) επιτόκιο το οποίο είχε καθοριστεί στο ύψος του euribor 3 μηνών +50 μονάδες βάσης, που σημαίνει ότι σήμερα κινείται συνολικά κοντά στο 0,90%.

Ωστόσο δεν είναι βέβαιο επειδή τα περιθώρια μείωσης είναι πλέον ελάχιστα, κυβερνητικές πηγές άφηναν να διαρρεύσει την περασμένη εβδομάδα στο Reuters, ότι η κυβέρνηση θα προτείνει εναλλακτικά στους εταίρους το σημερινό κυμαινόμενο επιτόκιο να μετατραπεί σε σταθερό.

Δεν είναι βέβαιο ότι αυτό το αίτημα θα γίνει δεκτό γιατί συνεπάγεται σημαντικό κόστος για τους πιστωτές σε περίπτωση σημαντικής αύξησης των επιτοκίων τα επόμενα χρόνια.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα