Market Beat: Το redound κατάφερε να αλλάξει η στατιστική εικόνα και το φρόνημα των επενδυτών

Παρασκευή, 02 Μαΐου 2014 09:55
UPD:09:56
REUTERS/CARLO ALLEGRI

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω προσδοκιών για μια έκθεση σχετική με τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ αργότερα μέσα στη μέρα, που θα προκαλέσει αισιοδοξία στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να παρακολουθούν έστω και με ένα μάτι την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά από αναφορές, για νέο κύμα βίας εκεί, που θα μπορούσαν δυνητικά να αμβλύνουν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου.

Για το ΧΑ αναμένουμε να συνεχιστεί ως το πέρας της προεκλογικής περιόδου η επιλεκτικότητα των πιέσεων και του αγοραστικού ενδιαφέροντος στα blue chip  Η στατιστική  αποκαλύπτει για ποια blue chip υπάρχει αποκρυσταλλωμένη άποψη από τους θεσμικούς και για τις δύο περιπτώσεις. Υπάρχει εκτενής αναφορά στην Τεχνική Ανάλυση. Σε αυτή την εκτίμηση αναμένουμε να βάλει τη σφραγίδα της η σημερινή συνεδρίαση που μπορεί να είναι είτε ανοδική είτε σταθεροποιητική με πέρασμα των δεικτών γύρω από το κλείσιμο της Τετάρτης και κατάληξη με βάση την εικόνα της Wall Street. Τα στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ που ανακοινώνονται σήμερα είδηση που αναμένουν οι επενδυτές με αγωνία σε όλο τον πλανήτη. 

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας πήρε φόρα για άλλη μια φορά μέσα στον Απρίλιο, όταν πλησίασε ο 25άρης κοντά στις 380 μονάδες. Συνεπώς υπήρξε μια ακόμα ένδειξη για την ισχύ της στήριξης γύρω από αυτά τα επίπεδα και για να περάσει κάτω από αυτά, θα απαιτηθεί μια αρνητική έκπληξη από τον τραπεζικό κλάδο. Για την ώρα πάντως, το κλίμα παρέμεινε βαρύ μόνο για την ΕΤΕ, ενώ οι υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές έχουν πλέον ολοκληρώσει τη φάση της καθόδου λόγω πιέσεων που προκαλούνται συνήθως κατά την εξέλιξη της διαδικασίας που επιβάλλει μια ΑΜΚ.

Η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών δεν έχει καθοριστεί ακριβώς για την περίπτωση της ΕΤΕ, αλλά οι θεσμικοί, υπολογίζοντας κατά προσέγγιση, δείχνουν με τις κινήσεις τους πως οι εκτιμήσεις τους δίνουν τιμές κάτω από τα τρέχοντα, για την τιμή της μετοχής, επίπεδα. Το ΧΑ αποκτά πάλι τραπεζοκεντρικό χαρακτήρα σύμφωνα με την μαθηματική διερεύνηση της σύνθεσης των βασικών του δεικτών και την άνοδο στο ποσοστό βαρύτητας των τραπεζικών μετοχών. Αυτή η αλλαγή στο κέντρο βάρους των δυο δεικτών και ειδικά στον 25άρη θα επιφέρει αναδιαρθρώσεις θεσμικών χαρτοφυλακίων και συναλλακτική δραστηριότητα αυξημένη στα blue chip των τραπεζών.

Η δυναμική της τελευταίας συνεδρίασης ήταν μάλλον εντυπωσιακή, ακόμα και για τους επαγγελματίες της αγοράς παραγώγων. Αφού συνέχισαν να αυξάνουν την έκθεσή τους στα ΣΜΕ του 25άρη και αποφάσισαν μετά από μήνες να δώσουν στην τιμή εκκαθάρισης του ΣΜΕ δυο μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο του υποκειμένου. Μάλιστα αξίζει να σημειώσουμε πως στις συνεδριάσεις μετά τις 15 Απριλίου οι traders απέκτησαν πάλι το χάρισμα να προβλέπουν την τάση της επόμενης μέρας από το τέλος των συναλλαγών στα ΣΜΕ της τρέχουσας συνεδρίασης.

Η κλίση της ανοδικής πορείας του 25άρη ήταν σταθερή και ανοδική ως το πέρας των συναλλαγών, χωρίς διαστήματα που η υπεροχή της προσφοράς μετοχών θα ανάγκαζε σε μεταβολή της κλίσης στο διάγραμμα της ενδοσυνεδριακής πορείας του δείκτη των παραγώγων.  Οι επενδυτές στοιχημάτισαν ότι ο 25άρης μπορεί να φθάσει στα ψυχολογικού περιεχομένου επίπεδα των 400 μονάδων. Το κλείσιμο στις 396,62 υποδηλώνει πως ένα ανοδικό αποτέλεσμα κατά +1% θα κάνει την προσδοκία τους πραγματικότητα. Η αξία των συναλλαγών στα ΣΜΕ ξεπέρασε τα 20 εκατ. ευρώ και συνεπώς τα στοιχήματα για την τάση σήμερα ήταν πολλά και μεγάλα.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Με οριακές διακυμάνσεις έκλεισαν χθες οι αμερικανικοί δείκτες, τηρώντας στάση αναμονής στα ετερόκλητα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την αμερικανική οικονομία.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ^DJI-0,13% υποχώρησε κατά 0,13% στις 16.558,87 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq ^IXIC+0,31% σημείωσε κέρδη 0,31% στις 4.127,45 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε πτωτικά κατά 0,01% στις 1.883,68 μονάδες.

Στο ταμπλό η μετοχή της Yelp κατέγραψε άλμα 8,5%, καθώς ανακοίνωσε ότι οι ζημίες πρώτου τριμήνου διαμορφώθηκαν στα 0,04 δολάρια ανά μετοχή, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να διαμορφωθούν στα 0,06 δολάρια ανά μετοχή.

Κέρδη 1,8% για τη μετοχή της General Motors, μετά την ανακοίνωση ότι οι πωλήσεις για τον μήνα Απρίλιο αυξήθηκαν με μεγαλύτερος ρυθμό από το αναμενόμενο, ήτοι κατά 7%. Η μετοχή ανέκτησε ένα μικρό μέρος από το χαμένο έδαφος, καθώς από την αρχή του έτους έχει χάσει 14%.

Πλούσια σε ανακοινώσεις η ημέρα που πέρασε. Ειδικότερα, σε υψηλό εννέα εβδομάδων διαμορφώθηκαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ, καθώς αυξήθηκαν κατά 14.000, στις 344.000, την εβδομάδα που έληξε στις 26 Απριλίου.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία, αυξήθηκαν οι συνεχιζόμενες αιτήσεις κατά 97.000 σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση, στα 2,77 εκατ. την εβδομάδα που έληξε στις 19 Απριλίου.

Επίσης, αύξηση 0,9% σημείωσαν οι καταναλωτικές δαπάνες τον Μάρτιο στις ΗΠΑ, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Αύγουστο του 2009. Το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,5%. Ο δείκτης αποταμιεύσεων υποχώρησε στο 3,8% τον Μάρτιο από 4,2% τον Φεβρουάριο.

Στο 54,9% ενισχύθηκε ο μεταποιητικός δείκτης ISM στις ΗΠΑ τον Απρίλιο, σε υψηλό 5 μηνών. Οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη άνοδο στο 54,3%.

Στις 5,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο μεταποιητικός δείκτης PMI τον Απρίλιο, από 55,5 μονάδες που ήταν τον Μάρτιο.

Τέλος, οι δαπάνες των ΗΠΑ για κατασκευαστικά έργα αυξήθηκαν κατά 0,2% το Μάρτιο στο εποχικά προσαρμοσμένο ετήσιο ρυθμό των 942.500 εκατ. δολαρίων. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη αύξηση, της τάξεως 0,6%.

ΕΥΡΩΠΗ

Με τις αγορές της ευρωζώνης σε αργία το χρηματιστήριο του Λονδίνου λειτούργησε χθες. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, κλειστές λόγω Πρωτομαγιάς ήταν οι αγορές της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας.


Για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα η αγορά του Λονδίνου κατέγραψε κέρδη, λαμβάνοντας ώθηση από την καλύτερη του αναμενομένου άνοδο στον δείκτη μεταποιητικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE100 κατέγραψε κέρδη 0,3% στις 6.798,9 μονάδες. Ο FTSE All-Shareενισχύθηκε κατά 0,2%, ενώ ο ιρλανδικός ISEQ κέρδισε 0,1%.

Στο ταμπλό η Lloyds Banking έκλεισε με κέρδη 4,8%, καθώς ανακοίνωσε αύξηση 22% στα κέρδη πρώτου τριμήνου, περιορίζοντας το κόστος και τον αριθμό των μη εξυπηρετούμενων δανείων, χάρις και στη δυναμική ανάκαμψη της χώρας.

Στον αντίποδα, η Vodafone Group έκλεισε με απώλειες 2,1%, καθώς οι επενδυτές θεωρούν ότι το κυοφορούμενο deal μεταξύ της AT&T και της DirecTV θα πλήξει την ανταγωνιστικότητα της εταιρείας τηλεπικοινωνιών.

Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με κέρδη 1,7%, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στον δείκτη FTSE 350. Η Royal Bank of Scotland ενισχύθηκε κατά 2,7% ενώ η Barclays κατά 1,5%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, σε υψηλό 5 μηνών διαμορφώθηκε η δραστηριότητα του μεταποιητικού τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Markit. Ειδικότερα, ο δείκτης PMI σημείωσε άνοδο στις 57,3 μονάδες από 55,8 μονάδες τον Μάρτιο.

ΧΑ

Εντυπωσιακό ήταν το rebound της Τετάρτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, συνεχίζοντας την προσπάθεια αντίδρασης που ξεκίνησε δειλά από την Τρίτη, μετά την αναβάθμιση των ελληνικών τραπεζών από τη Moody's.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 3,09% στις 1.232,12 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.234,76 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1200,27. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 95,18% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τρίτης, διαμορφούμενη στα 156,18 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 113,31 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αναβάθμιση των τραπεζών κρίθηκε ως οιωνός για τις προθέσεις του οίκου αξιολόγησης, καθώς αν και η αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας μετατέθηκε για τον Αύγουστο, η Moody's έδειξε ποιες θα είναι οι προθέσεις της αν δεν αλλάξει κάτι στο μεταξύ.

Ο FTSE25 έκλεισε άνοδο 2,65% στις 396,62 μονάδες πραγματοποιώντας συναλλαγές αξίας 233,17 εκατ. ευρώ ήτοι το 86,5% του συνολικού τζίρου. Διακρίθηκαν όμως ιδιαιτέρως οι μετοχές των ΟΤΕ (+8,40% στα 11,49 ευρώ με όγκο 2 εκατ. τεμάχια αξίας 23 εκατ. ευρώ, με κάλυψη των περισσότερων απωλειών του Απριλίου!), η Motor Oil στο +7,20% (με 30.00 τεμάχια περίπου και εντυπωσιακό ανέβασμα στο κλείσιμο) και η Μετκα  με άνοδο 5,74% (στα 12,90 ευρώ αλλά με μικρό όγκο, μόλις 27.600 τμχ).

Παράλληλα, εντυπωσίασαν οι μετοχές των Μυτιληναίος (3,88%), Jumbo (3,83%), ΕΧΑΕ (3,79%) , ΔΕΗ, ΔΕΗ+3,71% η οποία έκλεισε στο +3,71%, μακριά από το +7,33% που κατέγραφε πριν τις δημοπρασίες. Επίσης ξεχώρισε η ΕΥΔΑΠ (3,68% στα 9,3000 ευρώ και μεταβίβαση πακέτου αξίας 86,3 εκατ. ευρώ για το 10% της εταιρείας στη τιμή των 8,1000 ευρώ). Χωρίς αλλαγή ο ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ οριακές απώλειες για τη Eurobank Properties και στο -2,44% η ΕΤΕ.

Ο δείκτης MIDCAP20 έκλεισε με άνοδο 2,36%, στις 1.201,47 μονάδες και με τζίρο 7 εκατ. ευρώ λόγω της Eurobank (από το -6,15% και το 0,3660 ευρώ έκλεισε στο +5,13% στο υψηλό της ημέρας και στο 0,4100 ευρώ με 15,1 εκατ. τμχ αξίας 5,9 εκατ. ευρώ). Ξεχώρισαν και οι Χαλκόρ ΧΑΚΟΡ+5,00% στο +5% , με την Αττικής να χαρίζει αποδόσεις σχεδόν 10% (είχαν προηγηθεί έξι σερί πτωτικές συνεδριάσεις που την οδήγησαν σε ιστορικά χαμηλά). Δύο τίτλοι με αρνητικό πρόσημο, η Autohellas (οριακά 0,20%) και τα Ελληνικά Καλώδια ΕΛΚΑ-1,80% (-1,80%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο η σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών (+8,40%) ενώ κανένας κλάδος δεν έκλεισε με αρνητικό πρόσημο. Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 98 κινήθηκαν ανοδικά, 38 καθοδικά, ενώ η τιμή 13 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Τα blue chip μετά το Πάσχα

Οι μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης χωρίζονται με βάση την απόδοσή τους στις επτά συνεδριάσεις που έχουν μεσολαβήσει μετά το Πάσχα σε εκείνες  που πιέστηκαν πάνω από τον μέσο όρο και σε όσες κινήθηκαν κόντρα στο ρεύμα που επικράτησε. Γιατί από το κλείσιμο της Μεγάλης Πέμπτης ως την Πέμπτη της πρωτομαγιάς μεσολάβησαν επτά συνεδριάσεις που είχαν ως αποτέλεσμα την υποχώρηση των ΓΔ και 25άρη κατά -1,3%. 

Με βάση τη μεταβολή των blue chip από το Πάσχα και μετά, τη μεγαλύτερη πίεση έχουν δεχτεί οι

ΕΤΕ με απώλειες -10,8%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -28,93% και στο 2014 χάνει -27,3%,

ΦΡΙΓΟ με απώλειες -7,7%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -11,5% και στο 2014 χάνει -18,4%,

ΜΙΓ με απώλειες -7,4%,  ενώ τον Απρίλιο έχασε -5,9% και στο 2014 +30,7%,

ΕΛΠΕ με απώλειες -6,5%, τον Απρίλιο έχασαν -15,1% και στο 2014 χάνουν -18,6%,

ΣΩΛΚ με απώλειες -6,3%, τον Απρίλιο έχασε -11,3% και στο 2014 χάνει -18,9%,

ΔΕΗ με απώλειες -4,6%, τον Απρίλιο έχασε -9,3% και στο 2014 κερδίζει +0,83%,

ΜΥΤΙΛ με απώλειες -4,7%, τον Απρίλιο έχασε -8,0% και στο 2014 κερδίζει +13,2%,

ΕΥΠΡΟ με απώλειες -4,1%, τον Απρίλιο έχασε -8,4% και στο 2014 κερδίζει +3,2%,

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο ΓΔ και ο 25άρης τον Απρίλιο έχασαν -7,8% και στο 2014 ο ΓΔ αποδίδει +6% και ο 25άρης +3,1%.

Στον αντίποδα με κέρδη μετά τις συνεδριάσεις της εβδομάδας του Πάσχα και της τρέχουσας εμφανίζονται οι

ΟΛΠ με κέρδη 5,2%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -6%, και στο 2014 κερδίζει +7,7%, 

ΕΥΔΑΠ με κέρδη 5,1%, ενώ τον Απρίλιο κέρδισε +5,1%, και στο 2014 κερδίζει +20%, 

ΟΤΕ. με κέρδη +2,4%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -4,4%, και στο 2014 κερδίζει +18,9%,

ΜΟΗ με κέρδη +2,4%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -4,4%, και στο 2014 κερδίζει +10,5%,

ΟΠΑΠ με κέρδη +1,32%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -1,7%, και στο 2014 κερδίζει +10,5%,

ΜΕΤΚ με κέρδη +1,3%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -5,15%, και στο 2014 κερδίζει +12,6%,

ΑΛΦΑ με κέρδη +0,3%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -2,5%, και στο 2014 κερδίζει +10,5%,

ΤΕΝΕΡΓ με κέρδη +0,2%, ενώ τον Απρίλιο έχασε -5,7%, και στο 2014 κερδίζει +12,3%.

Από τα παραπάνω στατιστικά φαίνεται ότι οι μετοχές που ευνοήθηκαν έχουν γενικότερα καλύτερη εικόνα μεταβολών και στον σκληρό Απρίλιο του -7,8% των δεικτών και φυσικά έχουν αποδόσεις ανώτερες των δεικτών και στο τρέχον έτος.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν ανοδικά εν μέσω προσδοκιών για μια έκθεση σχετική με τις μισθοδοσίες των ΗΠΑ αργότερα μέσα στη μέρα, που θα προκαλέσει αισιοδοξία στην παγκόσμια επενδυτική κοινότητα. Ωστόσο, οι αγορές εξακολουθούν να παρακολουθούν έστω και με ένα μάτι την κατάσταση στην Ουκρανία, μετά από αναφορές, για νέο κύμα βίας εκεί, που θα μπορούσαν δυνητικά να αμβλύνουν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου.

Ρωσόφιλοι αυτονομιστές στην πόλη Slaviansk στην ανατολική Ουκρανία, δήλωσαν την Παρασκευή ότι οι ουκρανικές δυνάμεις είχαν ξεκινήσει μια «μεγάλης κλίμακας» επιχείρηση για να ξαναπάρουν την πόλη. Οι ασιατικές αγορές παρουσίασαν μικρή, άμεση, αντίδραση στις πληροφορίες από την Ουκρανία, αλλά θα μπορούσαν να υπάρξουν μεγαλύτερες επιπτώσεις αργότερα, στο άνοιγμα της συνόδου ευρωπαϊκών αγορών.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας κέρδζε μέχρι 0,4%, ακριβώς κάτω από το υψηλό εντός της ημέρας. Οι αγορές της Κίνας είναι κλειστές την Παρασκευή. Ο Nikkei στο Τόκιο έχει αντισταθεί στην τάση, η με απώλειες -0,34%, λόγω αποκόμισης κερδών πριν από την αρχή των διακοπών. Οι αγορές του Τόκιο θα είναι κλειστές τη Δευτέρα και την Τρίτη από τις επίσημες αργίες.

Το δολάριο εμφάνισε ελαφρά διαφοροποίηση στα 102,36 γεν  μετά από μια μικρή αύξηση έναντι του ιαπωνικού νομίσματος την Πέμπτη. Το ευρώ ήταν επίσης επίπεδο και διαπραγματεύεται στα 1,3861 δολάρια.

Στις αγορές εμπορευμάτων , το πετρέλαιο παραμένει στα επίπεδα  μετά τις πιέσεις που το έκαναν να γλιστρήσει Πέμπτη, από την απογοητευτική κινεζική μεταποιητική δραστηριότητα και τα στοιχεία των ΗΠΑ που δείχνουν πως τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982.

Στο μέτωπο των μακροοικονομικών δεδομένων, η εστίαση της αγοράς είναι ξεκάθαρα πάνω στο εάν η έκθεση για τις θέσεις εργασίας του Απριλίου στις ΗΠΑ, θα δείξει ότι η απασχόληση αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό σε πέντε μήνες. Το ερώτημα είναι αν θα  είναι αρκετά ισχυρή ώστε να συμβάλλει αποφασιστικά στην βελτίωσης της αντίληψης των δυνατοτήτων της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οικονομικοί δείκτες των ΗΠΑ μέχρι στιγμής αυτή την εβδομάδα ήταν μια παρτίδα στοιχείων με  εικόνα μικτή, με το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου και τις δαπάνες στον κατασκευαστικό τομέα να υπολείπονται των προσδοκιών, ενώ η καταναλωτική δαπάνη το Μάρτιο σημείωσε τη μεγαλύτερη αύξηση σε περισσότερα από 41/2 έτη και δραστηριότητα στη βιομηχανία επιταχύνθηκε τον περασμένο μήνα.

Η απόδοση 10 - ομολόγου των ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό δύο μηνών, την Πέμπτη, αφαιρώντας την υποστήριξη για το δολάριο γιατί επηρεάστηκαν από την πτώση στις δαπάνες στη βιομηχανία ακινήτων και την μικρότερη των προσδοκιών μεταβολή του ΑΕΠ. Υπολογίζουν λοιπόν σε αντίδραση από την Fed.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Καυκάς της Merit ΑΧΕΠΕΥ

Η τελευταία διόρθωση των τιμών έφερε "δικαιότερες" αποτιμήσεις στο Ελληνικό Χρηματιστήριο, κατά κύριο λόγο στις Δεικτοβαρείς μετοχές και σε κάποιους τίτλους μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Η πρόσφατη συσσώρευση πέριξ των 1200 μονάδων, δεν έχει ακυρώσει το σενάριο για πιθανή επαναπροσέγγιση των 1280 - 1290 μονάδων. Από την άλλη, οι πολιτικές εξελίξεις παραμένουν καθοριστικός παράγοντας, όσον αφορά την μεσοπρόθεσμη πορεία του Χ.Α.

Σαν θετική εξέλιξη κρίνεται και η κεφαλαιακή ενίσχυση - θωράκιση του ισολογισμού, της Eurobank, ενώ εκτιμάται ότι με επιτυχία θα ακολουθήσει και η κεφαλαιακή ενίσχυση της Εθνικής, έστω και αν πραγματοποιηθεί σε σχετικά χαμηλότερες από τις τρέχουσες τιμές.

Η επόμενη σημαντική κίνηση στον Γενικό Δείκτη θα έχει ως πρωταγωνιστές τους Τραπεζικούς τίτλους, λόγω και της αυξημένης στάθμισης στους βασικούς δείκτες του Χ.Α.

Ξένοι αναλυτές

Barclays : Οι αγορές απέναντι από δέσμη μακροοικονομικών δεδομένων με μικτή εικόνα

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Νέα έξοδο στις αγορές για την άντληση τριών έως έξι δισ. ευρώ, κάλυψη των δανειακών αναγκών για το προσεχές δωδεκάμηνο και καλύτερες προοπτικές εξέλιξης του δημόσιου χρέους, σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και της Κομισιόν, προβλέπει το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2014 - 2018. Ωστόσο, εν όψει της έναρξης από το Eurogroup της Δευτέρας 5 Μαΐου των διαπραγματεύσεων για την απομείωση του δημόσιου χρέους, το υπουργείο Οικονομικών κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών. Σύμφωνα με δήλωση ανώτατου στελέχους του ΥΠΟΙΚ στο Reuters, η Ελλάδα θα προτείνει επισήμως την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των δανείων διάσωσης μέχρι και 50 χρόνια (από 30 που είναι τώρα), στο πλαίσιο των μέτρων για να καταστεί το χρέος της βιώσιμο, όπως και μείωση των επιτοκίων στα δάνεια από τις χώρες της Ευρωζώνης, ή εναλλακτικά να αλλάξει το επιτόκιο σε σταθερό από κυμαινόμενο.

Έξι φορές υπερκαλύφθηκε η έκδοση του ομολογιακού δανείου στην οποία προχώρησε η ΔΕΗΔΕΗ+3,71% Η επιχείρηση άντλησε τελικά 700 εκατ. ευρώ, και όχι 500 εκατ., όπως είχε ανακοινώσει. Στη σχετική ανακοίνωση της ΔΕΗ αναφέρεται πως, η επιχείρηση προέβη επιτυχώς στην προσφορά Ομολογιών (“Senior Notes”) ύψους €700.000.000, με συνδυασμό Ομολογιών ύψους €200.000.000 λήξεως το 2017 και Ομολογιών ύψους €500.000.000 λήξεως το 2019 με σταθερό επιτόκιο 4,75 % και 5,5% ετησίως αντίστοιχα. Η ζήτηση ήταν ιδιαίτερα σημαντική με αποτέλεσμα οι προσφορές να ανέλθουν συνολικά σε περίπου €3 δισεκατομμύρια, ήτοι 6 φορές μεγαλύτερες από το αρχικό ποσό της έκδοσης που είχε ανακοινωθεί.

Επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων διάσωσης έως και 50 έτη θα προτείνει επισήμως η Ελλάδα, στο πλαίσιο των μέτρων για να καταστεί βιώσιμο το χρέος, σύμφωνα με ανώτατο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών τον οποίο επικαλείται το Reuters.

Η κυβέρνηση θα προτείνει επίσης τη μείωση του επιτοκίου στα διμερή δάνεια που έχει λάβει από τις χώρες της Ευρωζώνης, ή εναλλακτικά την μετατροπή τους σε σταθερά από κυμαινόμενα, ανέφερε η ίδια πηγή.

Τη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2013, ποσού 0,36 ευρώ ανά μετοχή μεικτό, και τη διανομή αφορολόγητου αποθεματικού ποσού 0,02 ευρώ ανά μετοχή που αφορά σε απαλλασσόμενα από φορολογία έσοδα των χρήσεων 1999, 2000 και 2001, αποφάσισε η Τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΥΔΑΠ. Το ποσό μερίσματος των 0,36 ευρώ υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 10%  σύμφωνα με το ν. 4110/2013, ήτοι 0,036 ευρώ ανά μετοχή, και συνεπώς οι μέτοχοι θα λάβουν καθαρό ποσό 0,324 ευρώ ανά μετοχή και επιπλέον ποσό 0,02 ευρώ ανά μετοχή, ήτοι συνολικό ποσό 0,344 ευρώ ανά μετοχή. 

Συνολικά 8.925.267.781 κοινές, ονομαστικές, μετά ψήφου, άυλες μετοχές, ή ποσοστό 69,90% επί του συνόλου κοινών μετοχών της Alpha Bank, ΑΛΦΑ+3,26% κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), όπως ανακοίνωσε η Alpha Bank. Σημειώνεται ότι η άσκηση των δικαιωμάτων ψήφου επί των ανωτέρω μετοχών υπόκειται στους διαλαμβανομένους στο άρθρο 7α του ν. 3864/2010 περιορισμούς. Στο Χρηματιστήριο Αθηνών διαπραγματεύονται 3.843.792.077 κοινές μετοχές της Alpha Bank. Ο αριθμός αυτός θα χρησιμοποιηθεί από τους μετόχους στον υπολογισμό των ποσοστών συμμετοχής τους βάσει του ν.3864/2010, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ανακοίνωση για την κατανομή των νέων μετοχών εξέδωσε η Eurobank, μετά την ολοκλήρωση της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου. Το μετοχικό κεφάλαιο της τράπεζας αυξάνεται κατά €2.771.612.903,10 και εκδίδονται συνολικά 9.238.709.677 νέες κοινές ονομαστικές μετοχές, ονομαστικής αξίας €0,30 η κάθε μία (οι «Νέες Μετοχές»), ενώ το συνολικό υπέρ το άρτιο ποσό ανέρχεται σε €92.387.097,00. Η έναρξη της διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών θα γίνει στις 9 Μαΐου.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Φιλορώσοι αυτονομιστές στο Σλαβιάνσκ της ανατολικής Ουκρανίας δήλωσαν σήμερα πως ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια «επιχείρηση μεγάλης κλίμακας» για την ανακατάληψη της πόλης και μάχες μαίνονται στα βορειοανατολικά προάστιά της. Οι αντάρτες του Σλαβιάνσκ, οι οποίοι ελέγχουν την πόλη, δήλωσαν πως κατερρίφθη τουλάχιστον ένα στρατιωτικό ελικόπτερο. Ο Βιατσεσλάβ Πονομαριόφ, ο αυτοανακηρυχθείς δήμαρχος της πόλης, δήλωσε σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Ιντερφάξ πως κατερρίφθησαν δύο ελικόπτερα και ένας πιλότος συνελήφθη. Ένας άλλος σκοτώθηκε.

Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών εβδομάδων αναρριχάται το ευρώ σήμερα, στον απόηχο της φημολογίας ότι οι επενδυτές έχουν μειώσει τις τοποθετήσεις τους υπέρ μιας παρέμβασης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) για τη στήριξη της οικονομίας. Ειδικότερα, στις 13:04, το ευρώ κερδίζει 0,1% στα 1,3886 δολάρια, ενώ νωρίτερα είχε βρεθεί και στα 1,3889 δολάρια, ήτοι το υψηλότερο επίπεδο από τις 11 Απριλίου. Ανοδικά κινείται το ευρώ και έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 141,88 γιεν. Αξίζει να σημειωθεί ότι μέχρι πρότινος πολλοί επενδυτές τοποθετούνταν υπέρ της πτώσης του ευρώ, καθώς αναμενόταν παρέμβαση από την ΕΚΤ με αγορές ομολόγων. Αυτό θα συνιστούσε μια ακόμη κίνηση νομισματικής χαλάρωσης με άμεση επίδραση στην αγορά συναλλάγματος. Ωστόσο, εσχάτως αυτές οι εκτιμήσεις φαίνεται να υποχωρούν, με τις αγορές να επαναπροσδιορίζουν τις θέσεις τους στο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Διετές πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης προς την Ουκρανία ύψους 17 δισ. δολαρίων ενέκρινε την Τετάρτη το διοικητικό συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στο πλαίσιο της στήριξης της πρώην σοβιετικής δημοκρατίας προκειμένου να ανακάμψει μετά από μήνες πολιτικής αναταραχής. Η οικονομική βοήθεια θα ξεκλειδώσει περαιτέρω πιστώσεις από άλλους δανειστές ύψους περίπου 15 δισ. δολαρίων, με στόχο να σταθεροποιηθεί η οικονομία της Ουκρανίας εν μέσω της χειρότερης εσωτερικής αναταραχής από την ανεξαρτησία της το 1991. Η απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, που περιλαμβάνει εκπροσώπους τόσο από τη Ρωσία όσο και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ανοίγει το δρόμο για την άμεση εκταμίευση των πρώτων 3,2 δισ. δολαρίων για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια των ταμειακών διαθεσίμων της ουκρανικής κυβέρνησης.

Με απώλειες έκλεισαν την Πρωτομαγιά χρυσός και αργό στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων, εν μέσω έντονης μεταβλητότητας και αβεβαιότητας που δημιούργησαν σήμερα οι ετερόκλητες ανακοινώσεις για την πορεία της αμερικανικής οικονομίας. Ειδικότερα τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού υποχώρησαν 12,50 δολάρια, ή 1%, για να κλείσουν στα 1.283,40 δολλάρια ανά ουγγιά.  Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού υποχώρησαν κατά 0,32 δολάρια ή 0,3% φτάνοντας στα 99,42 δολάρια ανά βαρέλι.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα