Market Beat: Ενισχύθηκε η ισχύς της πτωτικής ορμής αν και δεν αποκλείεται σήμερα μια αντίδραση

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 10:19
UPD:10:19
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ

Η κίνηση των τιμών στο ταμπλό του ΧΑ που ήταν καθοδική διαρκώς και κόντρα στην τάση των μεγάλων χρηματιστηρίων σε Ευρώπη και ΗΠΑ έδωσε στους θεσμικούς την ευκαιρία να δηλώσουν αλλαγή στις προσδοκίες για τη μεσοπρόθεσμη τάση. Γιατί οι πιέσεις συνέχισαν να έχουν γενικευμένο χαρακτήρα και παράλληλα το συναλλακτικό ενδιαφέρον παρέμεινε συγκεντρωμένο σε πολύ μικρό αριθμό μετοχών. Υπογραμμίζοντας τη θέση της στήλης που αναπτύξαμε χθες πως οι εννέα συνεδριάσεις της καθοδικής αλυσίδας οριστικοποίησαν την απομάκρυνση των βασικών δεικτών από την κορυφή που σημειώθηκε στα μέσα Μαρτίου, που αποτελεί, για εμάς, το υψηλό έτους για το πρώτο εξάμηνο, ως την ανακοίνωση του εκλογικού αποτελέσματος για το ευρωκοινοβούλιο.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η αγορά της Αθήνας έχει μπροστά της αλλαγές, που θα ισχύσουν από τις αρχές Ιουνίου. Αυτές αφορούν στην ομάδα των τίτλων που συνιστούν τους δείκτες FTSE και στην βαρύτητα τους σχετικά με τον σχηματισμό της τιμής των δεικτών. Φεύγουν από τον 25άρη οι ΣΩΛΚ και ΦΡΙΓΟ και αντικαθίστανται από τις ΒΙΟ (VIOHALCO SA/NV)  και ΕΥΡΩΒ (ΤΡΑΠΕΖΑ EUROBANK). Επίσης αλλάζουν τα ποσοστά στάθμισης των ΙΝΛΟΤ, ΦΦΓΚΡΠ και ΕΥΠΡΟ με αυτά των πρώτων δυο να αυξάνονται ενώ ελαττώνονται της τελευταίας. Αυτές έχουν προκύψει στα πλαίσια της εξαμηνιαίας αναθεώρησης των δεικτών και δεν αφορούν σε κάποιο έκτατο γεγονός.

Οι αναλυτές που χρησιμοποιούν την τεχνική ανάλυση, ειδοποιούν το επενδυτικό κοινό πως μια συνέχεια στην καθοδική δυναμική θα ανοίξει το δρόμο για ακόμα χαμηλότερα επίπεδα από εκείνα που σημειώθηκαν στην συνεδρίαση της Μεγάλης Τετάρτης.

Η στήλη σε αντίθεση με πολλούς αναλυτές, που υποστήριζαν πως οι ξένοι θεσμικοί με συνεχή εισροή κεφαλαίων ψηφίζουν ΧΑ και γενικά αξίες της ελληνικής οικονομίας, θεωρεί πως οι απανωτές εκδόσεις ομολόγων και οι ΑΜΚ των τραπεζών έχουν αναγκάσει σε ρευστοποιήσεις θέσεων. Προφανώς διότι δεν υπάρχει φρέσκο χρήμα και ανακυκλώνεται το ποσό των κεφαλαίων που έχει ήδη τοποθετηθεί στις μετοχές του ΧΑ. Όπως τονίσαμε πρόσφατα οι ΑΜΚ των τραπεζών αποτελούν ευκαιρία για τοποθέτηση στο μετοχικό τους κεφάλαιο με τη χαμηλότερη δυνατή τιμή στο βίο τους στο ευρώ και θα υπάρξουν αρκετοί επαγγελματίες και ιδιώτες που θα αποφασίσουν την συμμετοχή τους σε αυτές. Ο τρόπος που θα συγκεντρώσουν τα κεφάλαια για αυτή την κίνηση θα επηρεάσει την πορεία των blue chip στο ταμπλό ως την αρχή του καλοκαιριού.

Η χθεσινή βουτιά αποτελεί μήνυμα εισόδου της αγοράς στη φάση της προεξόφλησης του αποτελέσματος της εκλογικής αναμέτρησης στο τέλος του μήνα που αρχίζει την Πέμπτη με τη γνωστή αργία. Σήμερα δεν αποκλείεται μια ανοδική αντίδραση σαν απάντηση στην υπερβολή των πιέσεων που κλιμακώθηκαν χθες στο δεύτερο μέρος της διαπραγμάτευσης. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την καθοδική δυναμική που απέκτησαν οι μετοχές μετά τα μέσα Μαρτίου η οποία έγινε ξεκάθαρη μετά τις πρώτες συνεδριάσεις του σκληρότατου για το ΧΑ Απριλίου.    

Το κλίμα σήμερα στις ασιατικές αγορές, μετά τα κέρδη στην Ευρώπη και την νευρική αλλά θετική για τους Dow και S&P500 (με τον Nasdaq σε πτώση έστω και οριακά) κατάληξη της συνεδρίασης της Wall Street, απεικονίζει την στάση αναμονής των επενδυτών καθώς η εβδομάδα στην εξέλιξή της θα έχει σημαντικές για τις αγορές εξελίξεις.  

Για τα επίπεδα τιμών του 25άρη είμαστε υποχρεωμένοι να επαναλάβουμε όσα αναφέραμε διεξοδικά στα σχόλια της 15ης και 16ης Απριλίου. Για τη στήλη με βάση όσα αναφέραμε διεξοδικά στις 15 Απριλίου έχει ήδη φθάσει η τιμή του 25άρη στη ζώνη που αποτελεί την κατώτερη για το 2014 και έχει κάτω όριο τις 366 μονάδες και άνω τις 387. Με κεντρική στήριξη στις 375 μονάδες περίπου στο μέσο της.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Μετά από μία συνεδρίαση με αρκετές διακυμάνσεις και εναλλαγές στην ημερήσια τάση, τελικά οι αμερικανικοί δείκτες έκλεισαν με μικτά πρόσημα.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,53% στις 16.448,74 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτηςNasdaq  σημείωσε απώλειες 0,03% στις 4.074,40 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,32% στις 1.869,43 μονάδες.

Σήμερα οι αγορές δέχτηκαν ισχυρότατες πιέσεις από τις εταιρείες του διαδικτύου και από εισηγμένες στη μικρή κεφαλαιοποίηση. Από την άλλη, στηρίξεις δόθηκαν από την πλούσια ειδησεογραφία σχετικά με επιχειρηματικές συμφωνίες, εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Η Pfizer επιβεβαίωσε σήμερα ότι προσέγγισε, αρχικά τον Ιανουάριο, την AstraZeneca με πρόταση εξαγοράς, καθώς και ότι υπήρξε και δεύτερη προσέγγιση εκ μέρους της στις 26 Απριλίου, με σκοπό να αρχίσουν συζητήσεις για την εξαγορά της. Η μετοχή της Pfizer ενισχύθηκε κατά 3%.

Κέρδη και για τις εταιρείες τεχνολογίας του δείκτη S&P 500. Η Microsoft ενισχύθηκε κατά 2,4%, η Apple κατά 3,9% και η International Business Machines κατά 1,9%.

Στον αντίποδα, ο κλάδος του διαδικτύου του δείκτη Dow Jones ^DJI+0,53% υποχώρησε κατά 1,9%, διευρύνοντας στο 4,1% τις απώλειες από τις 25 Απριλίου. Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι από τις 5 Μαρτίου, όταν και ο κλάδος είχε βρεθεί σε υψηλά 13 ετών έχει υποχωρήσει 18%.

Τέλος, απώλειες 6,4% σημείωσε η Bank of America,  καθώς ανακοίνωσε ότι θα αναστείλει τα σχέδια κεφαλαιακής ενίσχυσης της που περιλαμβάνουν αγορά ιδίων κεφαλαίων ύψους 4 δισ. δολαρίων και αύξηση του μερίσματος, καθώς ανακάλυψε μια εσφαλμένη λογιστική προσαρμογή.

ΕΥΡΩΠΗ

Με μικρά κέρδη έκλεισαν την πρώτη ημέρα της εβδομάδας οι ευρωπαϊκοί δείκτες, λαμβάνοντας ώθηση από τη δραστηριοποίηση μεγάλων εταιρειών που προχωρούν σε συνέργειες, εξαγορές ή συγχωνεύσεις. Ωστόσο, τη δυναμική περιόρισε η επισφαλής κατάσταση που επικρατεί στο ζήτημα της Ουκρανίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 ^FTSE+0,22% ενισχύθηκε κατά 0,21% στις 6.700 μονάδες, ο γερμανικός DAX ^GDAXI-1,07% κέρδισε 0,47% στις 9.446 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40  σημείωσε κέρδη 0,39% στις 4.461 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε άνοδο 0,15% στις 334,13 μονάδες. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες οι 13 σημείωσαν άνοδο σήμερα. 

Στο ταμπλό, η μετοχή της AstraZeneca ενισχύθηκε κατά 16%, καθώς η Pfizer επιβεβαίωσε δημοσίως έχει διατυπώσει προσφορά εξαγοράς, υποσχόμενη μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση «σημαντικό premium» για τους μετόχους. Κέρδη 4,6% κατέγραψε η μετοχή της Bayer, καθώς διέρρευσε ότι η διοίκηση εξετάζει όλες τις εναλλακτικές για τη διαχείριση της θυγατρικής Bayer Material Science, εν αναμονή της εκδήλωσης ενδιαφέροντος από την Evonik Industries. Απώλειες 7,2% για τη Meda, η οποία απέρριψε την πρόταση εξαγοράς της από την Mylan, τη μεγαλύτερη εταιρεία γενοσήμων στις ΗΠΑ. Η Sandvik υποχώρησε κατά 1,91% μετά τη μείωση της σύστασης της από την Deutsche Bank, σε hold από buy προηγουμένως.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, ανοδικά κινήθηκαν για 15ο συνεχή μήνα οι τιμές κατοικίας στη Βρετανία τον Απρίλιο, καθώς η δυναμική στην αγορά ακινήτων επεκτάθηκε πέραν του Λονδίνου, σύμφωνα με τη Hometrack. Συγκεκριμένα, οι τιμές στην Αγγλία και την Ουαλία αυξήθηκαν αυτόν τον μήνα κατά 0,6%, όσο είχαν αυξηθεί και τον Μάρτιο. Το 48% των περιοχών κατέγραψαν αυξήσεις στις τιμές, ποσοστό που είναι το μεγαλύτερο της τελευταίας δεκαετίας.

ΧΑ

Βίαιη ήταν η πτώση στο Χρηματιστήριο Αθηνών χθες, με το δείκτη να αναζητά τα χαμηλά του μήνα που είχε φτάσει στις 15 Απριλίου, ήτοι τις 1.186 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε μειωμένος κατά 2,39% στις 1.193,95 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.225,01 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.190,54. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 3,27% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής, διαμορφούμενη στα 78,58 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 13 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Το Χ.Α. επανήλθε στο πτωτικό momentum με τον γενικό δείκτη να μετρά 12 αρνητικές στις πρόσφατες 16 συνεδριάσεις του και να καταγράφει απώλειες άνω των 160 μονάδων στο διάστημα αυτό. Με αρνητικό πρόσημο όλες οι μετοχές του 25άρη, καθοδική η πορεία βασικών δεικτών και μετοχών την στιγμή που στις κυριότερες ευρωπαϊκές αγορές επικρατούν ανοδικές τάσεις.

Τρίτη ημέρα πτώσης στις τέσσερις τελευταίες ο FTSE25, με τις συνολικές απώλειες στις τελευταίες 16 συνεδριάσεις να φτάνουν τις 50 μονάδες περίπου. Ο δείκτης έκλεισε σήμερα στις 385,42 μονάδες και στο -2,22%, ενώ κινδυνεύει η διάσπαση και νέων σημαντικών επιπέδων στήριξης από πλευράς τεχνικής ανάλυσης. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε σε 84,9 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 25,9 εκατ. αφορούσαν την Πειραιώς, τα 11,8 εκατ. τον ΟΠΑΠ, ΟΠΑΠ-3,27% τα 9,8 εκατ. τον ΟΤΕ ΟΤΕ-2,21% και τα 8 εκατ. τηνAlpha Bank ΑΛΦΑ-1,89% . Δηλαδή οι τέσσερις αυτές μετοχές κάλυψαν  το 60% του συνολικού τζίρου (91,58 εκατ. ευρώ). Με απώλειες μικρότερες του 1% οι τίτλοι των Eurobank Properties ΕΥΠΡΟ-0,71% (0,71%), ΕΕΕ (0,60%) και ΟΛΠ ΟΛΠ-0,39% (0,39%). Ενώ 14 υποχώρησαν από 2,55% μέχρι και 4,18%. Χειρότερη η εικόνα σε Ελλάκτωρ(4,18%), ΦΦΓΚΡΠ (3,78%) και Μυτιληναίος ΜΥΤΙΛ-3,61% (3,61%).

Με απώλειες (2,18%) έκλεισε και ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης στις 1.181,88 μονάδες και πάντα με ιδιαίτερο χαμηλό όγκο και αξία συναλλαγών (7,04 εκατ. τμχ και 3,1 εκατ. ευρώ), με τέσσερις μετοχές να κλείνουν θετικά και 16 αρνητικά. Ιατρικό, Ελβάλ, ΕΛΒΑ+1,08% Αβαξ και Autohellas οι θετικές παρουσίες του. Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η συμπεριφορά της Eurobank, η οποία κινείτο με κέρδη μέχρι λίγο πριν τις 16:45 για να κλείσει τελικά στο -2,12% και στο 0,3690 ευρώ. Ενδοσυνεδριακά είχε βρεθεί ακόμη και στο +5,84% στο 0,3990 ευρώ.

Ξεχώρισαν ιδιαίτερα από το υπόλοιπο ταμπλό η ΚΟΥΑΛ που συνεχίζει την εντυπωσιακή άνοδό της (+5,83% με 55.600 τεμάχια), η Τrastor και η Καθημερινή. Απογοητευτική η εικόνα στις ΣΑΤΟΚ, Yalko,ΓΤΕ, ΦΙΕΡ, ΕΛΓΕΚΑ, ΕΛΓΕΚ-10,00% ΕΠΙΛΚ, ΒΑΣΡΝΗ, ΚΑΜΠΑΣ και Ατικής (νέο ιστορικό χαμηλό).

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε ο κλάδος των  Ααφαλειών (-4,79%) ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο ο κλάδος των Μέσων Ενημέρωσης (+3,67%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 35 κινήθηκαν ανοδικά, 96 καθοδικά, ενώ η τιμή 16 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Η στατιστική προϊστορία επιβάλλει να μελετηθεί πλέον η επόμενη πιθανή στήριξη που για τη στήλη εντοπίζεται στις 370 μονάδες. Αυτά τα επίπεδα έχουν σχηματιστεί από συνεδριάσεις που έγιναν σε τρεις διαφορετικές περιόδους. Η πρώτη έχει να κάνει με τις συνεδριάσεις που έγιναν την περίοδο της ανόδου του από χαμηλότερα επίπεδα και κοντοστάθηκε στις 8 Οκτωβρίου όταν έκλεισε στις 370,03 μονάδες μια μέρα με άνοδο +1,47% και κλείσιμο στο υψηλό ημέρας.  Από τότε ως και τη συνεδρίαση στις 16/10 που ο 25άρης κατέληξε στις 374,63 με άνοδο +0,82% οι τιμές του δείκτη των blue chip διατηρηθήκαν στη γειτονιά των 370 μονάδων σε μια συσσώρευση που έδωσε τη θέση της σε άνοδο που τον έφερε για πρώτη φορά  μετά από χρόνια κοντά στις 400 μονάδες.

Η επόμενη χρονική περίοδος που τα επίπεδα πέριξ των 370 μονάδων εμφανίστηκαν και λειτούργησαν ως στήριξη ήταν πάλι πέρυσι. Οι συνεδριάσεις που την σχημάτισαν τότε ήταν εκείνη στις 20 Δεκεμβρίου που με πτώση -2,32% ο 25άρης έκλεισε στις 371,77 μονάδες με υψηλό μέρας τις 380,44 και ελάχιστο τις 370,18. Ακολούθησε εκείνη στις 23/12 με τον 25άρη σε πτώση -0,83% κλείσιμο στις 368,7 και μέγιστο στις 371,4 δηλαδή κάτω από το κλείσιμο της προηγούμενης. Αλλά η αμέσως επόμενη με ελάχιστο τις 368,6 και μέγιστο τις 387,75 οι επενδυτές τον έκλεισαν στις 386,24 με άνοδο +4,76%. Είναι σαφές λοιπόν πως τον Δεκέμβριο λειτούργησαν σαν στήριξη τα επίπεδα λίγο κάτω από τις 370 μονάδες.

Υπάρχει όμως και μέσα στο 2014 συστοιχία συνεδριάσεων που ανέδειξαν ως στήριξη επίπεδα γύρω από τις 370 μονάδες. Αναφερόμαστε, στις συνεδριάσεις στις 28 Ιανουαρίου που ο 25άρης με πτώση -1,7% έφθασε στις 374,33 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 373,7 μονάδες. Την επόμενη υποχώρησε στις 370,11 χάνοντας -1,13% με ελάχιστο μέρας τις 368,01 μονάδες και μέγιστο τις 385,65. Η μέρα που αυτά τα επίπεδα λειτούργησαν ως στήριξη ήταν της 30ης Ιανουαρίου και τρίτη της συστοιχίας  που το κλείσιμο ορίστηκε στις 380,01 με κέρδη +2,67% και ελάχιστο τις 365,97.

Μια προσεκτική παρατήρηση αυτών των τριών συστοιχιών συνεδριάσεων κοντά και γύρω από τις 370 μονάδες με ένα εύρος από τις 365 ως τις 374 υπογραμμίζει την ευκολία με την οποία οι 370 μονάδες εναλλάσσονται με τις 380. Δηλαδή υπάρχει «κληρονομική» νευρικότητα όταν ο δείκτης που συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσοστό του ημερήσιου τζίρου περνάει κάτω από τις 390 μονάδες. Πάντως οι επενδυτές στα παράγωγα ακόμα δεν έχουν δείξει ενδιαφέρον για τιμές εξάσκησης κάτω από τις 380 μονάδες.   

Σήμερα

Οι ασιατικές αγορές μετοχών εμφάνισαν μια αμφίρροπη απόδοση σήμερα, γιατί οι επενδυτές έδειξαν αυξημένη προσοχή λίγο πριν από ορισμένες σημαντικές εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα που η βαρύτητά τους επισκίασε το ράλι στη Wall Street το οποίο εκδηλώθηκε στο τέλος των συναλλαγών. Έλλειψη ορμής έδειξε ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας που υποχώρησε -0,2%. Ενώ η αγορά στη Σαγκάη σημείωσε άνοδο 0,2% αν και η Νότια Κορέα υποχώρησε κατά ίσο ποσό.

Μια σειρά γεγονότων στην Ουκρανία παρείχε μια δικαιολογία για την αύξηση στην προσοχή και την γέννηση επιφυλακτικότητας. Οι Ηνωμένες Πολιτείες παρουσίασαν κυρώσεις σε επτά υπάλληλους της ρωσικής κυβέρνησης και 17 εταιρείες που συνδέονται με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, σε μια νέα προσπάθεια να αναγκάσει τη Μόσχα να υποχωρήσει από την παρέμβαση της στην Ουκρανία.

Η Wall Street εμφάνισε ασταθή απόδοση, αλλά ως επί το πλείστον έληξε χωρίς μεταβολές. Ο Dow έκλεισε με κέρδη 0,53%, ενώ ο S & P 500 ενισχύθηκε 0,32%. Ο Nasdaq είχε οριακή πτωτική μεταβολή.

Τα κέρδη είχαν βάση τη δραστηριότητα στο χώρο των συγχωνεύσεων και εξαγορών στον κλάδο της φαρμακοβιομηχανίας. ΟΙ μετοχές της AstraZeneca τινάχθηκαν  πάνω κατά 14%, ενώ της Pfizer αυξήθηκαν κατά 4,2% και είναι ο πλέον κερδισμένος τίτλος στον Dow.

Η ΕΚΤ δεν δείχνει καμία βιασύνη. Το ευρώ κινήθηκε υψηλότερα στα 1,3879 δολάρια, με τη βοήθεια μιας έκθεσης του Reuters, που υποβάθμισε την πιθανότητα για κάθε βραχυπρόθεσμη χαλάρωση στη νομισματική πολιτική στην ευρωζώνη.

Ο Πρόεδρος Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Mario Draghi, είπε τη Δευτέρα στους νομοθέτες του κυβερνητικού συνασπισμού από τη Γερμανία ότι ο χαμηλός πληθωρισμός θα επιμείνει, αλλά η ποσοτική χαλάρωση βρίσκεται αρκετά μακριά, σύμφωνα με μια πηγή που πήρε μέρος στη συνεδρίαση.

Σήμερα, το ευρώ κρατούσε στα 1,3862 δολάρια και είναι για τις τελευταίες δύο εβδομάδες ακόμα μέσα στη ζώνη 1,3783 / 1,3905 δολάρια.

Στις αγορές εμπορευμάτων , το μπρεντ κέρδισε 14 σεντς στα 108,26 δολάρια το βαρέλι , αλλά ακολούθησε μια πτώση την Δευτέρα που ήταν πάνω από ένα δολάριο, όταν η Λιβύη άνοιξε το δρόμο για επανεκκίνηση των εξαγωγών σε ένα δεύτερο λιμάνι μετά από μια συμφωνία με τους αντάρτες. Το αμερικανικό αργό αυξήθηκε κατά 2 σεντς στα 100,89 δολάρια το βαρέλι .

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ

Οι απανωτές ΑΜΚ, στον Τραπεζικό κλάδο και οι εκδόσεις συνεχόμενων ομολογιακών έχουν στραγγίσει την ρευστότητα στο σύστημα, μιας και πολλοί ξένοι αλλά και Έλληνες επενδυτές βγάζουν προσφορά τίτλων. Μέχρις ότου τελειώσει η διαδικασία φαίνεται ότι θα συνεχιστεί η εικόνα πλάγιας συσσώρευσης - ταλαιπωρίας. Τα νέα συνεχίζουν να είναι θετικά με τα χρήματα που "μπαίνουν" στην Ελληνική Αγορά να είναι σημαντικά για την ρευστότητα στο σύστημα αλλά συνάμα βοηθάνε και την οικονομία. Η διαφορά είναι πως οι ξένοι δεν βιάζονται να πάρουν αποδόσεις και δεν βλέπουν την Αγορά μέρα με την μέρα.

Στον Τραπεζικό κλάδο η ζήτηση, τόσο μέσω ομολογιακών όσο και μέσω των ΑΜΚ, είναι τεράστια από τους ξένους θεσμικούς αλλά και από Έλληνες επενδυτές. Στην περίπτωση της ΑΛΦΑ και της ΠΕΙΡΑΙΩΣ οι ΑΜΚ έγιναν πάνω από τα strike των ανακεφαλαιοποιήσεων,  παρόλα αυτά τόσο στις περιπτώσεις της EUROBANK αλλά και της ΕΘΝΙΚΗΣ τα discount είναι σημαντικά σε σχέση με τις προηγούμενες ΑΜΚ, με τους παλαιούς μετόχους, αλλά και το Κράτος, να χάνουν ουσιαστικά μέσα σε ένα χρόνο σημαντικά κεφάλαια. Στην περίπτωση της EUROBANK έχουμε την πρώτη Τράπεζα, από τις "μεγάλες", που γίνεται ιδιωτική και πιθανά να χάνεται και η διοίκηση μετά από λίγο διάστημα, γεγονός πολύ θετικό για την Τράπεζα και τις προοπτικές της. Στην Εθνική εξελίξεις σε σχέση με το strike της νέας ΑΜΚ φαίνεται να έχουμε στο τέλος του πρώτου 10ημέρου του Μαΐου. Πλέον ο κλάδος φαίνεται να είναι "in" το επόμενο διάστημα, ενώ τεχνικά θα θέλαμε ο Τραπεζικός δείκτης να κατοχυρώσει και το 210 επίπεδο για να μας δώσει και αλλαγή σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα.

Πλέον ο Γενικός Δείκτης έχει γίνει Τραπεζοκεντρικός, σε μεγάλο βαθμό, κάτι που σε τυχόν σημαντική κίνηση στο μέλλον μπορεί να κάνει την μεγάλη διαφορά.

Την εβδομάδα που ξεκίνησε έχουμε και τα δύο μεγάλα ομολογιακά της ΔΕΗ (3ετές,5ετές) τα οποία θα απορροφήσουν 500 εκατομμύρια από την Αγορά, με το ενδιαφέρον να είναι πολύ μεγάλο από τους επενδυτές ενώ το επιτόκιο αναμένεται πέριξ του 5,5%. Από την άλλη και η ΙΝΤΡΑΛΟΤ ετοιμάζει ομολογιακή έκδοση 200 εκατομμυρίων με αποδέκτες μόνο ξένους θεσμικούς και επιτόκιο πέριξ του 6%.

Ο μοναδικός φόβος μας συνεχίζει και είναι μία άτακτη πτώση των ξένων Αγορών, μιας και η εγχώρια οικονομία είναι σε φάση ανάρρωσης. Όσον αφορά τους απόλυτα βραχυπρόθεσμους παίκτες, η σύσταση είναι στάση αναμονής, μέχρις ότου η Αγορά δώσει αγοραστικά σήματα, με την υπέρβαση των 407 μονάδων για τον FTSE25 και των 1260 μονάδων για τον Γενικό Δείκτη. Δεν φαίνεται να απειλείται, ακόμα, η μεσοπρόθεσμη τάση, κάτι που θα συμβεί αν ο Γενικός Δείκτης διασπάσει καθοδικά την ζώνη στήριξης των 1185 - 1150 μονάδων.

Ξένοι αναλυτές

S&P για την περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού: Οι κίνδυνοι βρίσκονται σε αφθονία με επικεφαλής τον οικονομικό τομέα στην Κίνα

Το βασικό σενάριο για την οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού είναι βαρετό. Γιατί διαπιστώσαμε ότι παραμένει σε σταθερή τροχιά, σε συνολικό τουλάχιστον επίπεδο. Για την περιοχή στο σύνολό της, το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,4% το 2014 και το 2015, με πανομοιότυπο αποτέλεσμα το 2013 και σε γενικές γραμμές αμετάβλητο από τις προβλέψεις μας, το Νοέμβριο του περασμένου έτους. Φυσικά, υπάρχει κάποια παραλλαγή. Η ανάπτυξη στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες - Κίνα και Ιαπωνία - βρίσκεται σε μέτρια επίπεδα, για διαφορετικούς λόγους. Και βλέπουμε την ανάπτυξη των πιο ανοικτών στο εμπόριο οικονομιών (του Χονγκ Κονγκ, της Κορέας, της Σιγκαπούρης, της Ταϊβάν) να αυξάνεται αυτό το έτος και το επόμενο, γιατί αναμένουμε βελτίωση των εμπορικών ροών σε παγκόσμια κλίμακα σαν ακολουθία των ισχυρότερων επιδόσεων των οικονομιών στις ΗΠΑ στην ΕΕ. Είμαστε, επίσης, σα αναμονή για μια αναπήδηση στην ανάπτυξη της Ινδίας, από την παραδοχή ότι μια ισχυρή εντολή θα προκύψει από τις εν εξελίξει εκλογές. Αντίθετα, η σκέψη μας σχετικά με τα σενάρια κινδύνου έχει αλλάξει αρκετά τα τελευταία τρίμηνα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Τη μεταστροφή της επενδυτικής βάσης των ελληνικών τραπεζών από τα hedge funds προς τους μακροπρόθεσμους επενδυτές επιβεβαιώνει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, στην οποία συμμετέχουν εντυπωσιακά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας, όπως οι Pimco, ΒlackRock, Ηighfield, JP Morgan Asset Management, Wellington, Lazard Asset Management, Schroeders, Marshall Wayne, Μοore Capital, ενώ ισχυρό ενδιαφέρον έδειξαν και sovereign wealth funds. Ενώ η κινητικότητα στο βιβλίο προσφορών δείχνει κάλυψη κατά τουλάχιστον δύο φορές, χθες η ομάδα των βασικών επενδυτών της Fairfax αύξησε την προσφορά της στο 0,31 ευρώ από 0,30 ευρώ που ήταν η αρχική, κίνηση που εκτιμάται ότι «κλειδώνει» την τιμή διάθεσης στο 0,31 ευρώ.

Απορρίπτει ένα νέο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους ο υποψήφιος του ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, υπενθυμίζοντας τη δέσμευση του Eurogroup για ελάφρυνση των ελληνικών υποχρεώσεων. «Δεν χρειαζόμαστε ένα νέο “κούρεμα” του ελληνικού χρέους», υπογράμμισε σε προεκλογική του ομιλία στο Μπραουνσβάιγκ της Γερμανίας. Όπως επισήμανε ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και πρώην πρόεδρος του Eurogroup, η Ευρώπη θα πρέπει να τηρήσει απαρέγκλιτα τις δεσμεύσεις έναντι της Ελλάδας που απορρέουν από την απόφαση του Eurogroup στις 27 Νοεμβρίου του 2012.

Την προσεχή Τετάρτη θα ανακοινωθεί η τελική τιμή διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών, στο πλαίσιο της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank. Ειδικότερα, η τράπεζα ανακοίνωσε ότι η δημόσια προσφορά και διεθνής προσφορά νέων κοινών ονομαστικών μετοχών της, εκδιδόμενων στο πλαίσιο της ΑΜΚ, ξεκίνησαν στις 25 Απριλίου 2014 και λήγουν στις 29 Απριλίου 2014, ενώ η έκβασή τους, όπως και η τελική τιμή διάθεσης των προσφερόμενων μετοχών της, θα ανακοινωθούν στις 30 Απριλίου 2014.

Την Πέμπτη 8 Μαΐου, στις 8:30 π.μ., θα ανακοινώσει η Frigoglass ΦΡΙΓΟ-2,37% τα οικονομικά αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του έτους 2014. Η διοίκηση της εταιρείας θα διενεργήσει τηλε-συνδιάσκεψη με χρηματιστηριακούς αναλυτές σχετικά με  τα οικονομικά αποτελέσματα την ίδια ημέρα, στις 4:00 μ.μ.

Τη διανομή μερίσματος, προερχομένου εκ των κερδών παρελθουσών χρήσεων, ποσού 0,20 ευρώ ανά μετοχή, επί του οποίου θα πραγματοποιηθεί παρακράτηση φόρου με συντελεστή 10%, ενέκρινε η ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της Βογιατζόγλου Systems. Συνεπώς, το καθαρό πληρωτέο μέρισμα θα ανέλθει σε 0,18 ευρώ ανά μετοχή. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, δικαιούχοι είσπραξης του μερίσματος θα είναι οι εγγεγραμμένοι στα αρχεία του Συστήματος Άυλων Τίτλων της εταιρείας, την Τρίτη, 6 Μαΐου 2014 (record date). Ημερομηνία αποκοπής του μερίσματος ορίσθηκε η Παρασκευή, 2 Μαΐου 2014, ενώ η πληρωμή του ως άνω μερίσματος θα ξεκινήσει τη Δευτέρα, 12 Μαΐου 2014 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Eurobank Ergasia

Προκαταβολή ύψους 2 εκατ. ευρώ έλαβε η Creta Farm από τις ασφαλιστικές εταιρείες Groupama Φοίνιξ ΑΕΑΕ - leader του σχήματος συνασφάλισης με ποσοστό 34%, Εθνική ΑΕΕΓΑ με 30%, Ευρώπη ΑΕΓΑ με 14%, Generali Hellas AAE με 12% και Αγροτική ΑΑΕ με 10% - για τη ζημιά που προκλήθηκε μετά από πυρκαγιά σε εγκαταστάσεις της. Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Μαρτίου εκδηλώθηκε πυρκαγιά σε αποθηκευτικό χώρο του συγκροτήματος της Creta Farm, η οποία στη συνέχεια και λόγω του μεγάλου πυροθερμικού φορτίου εντός της αποθήκης, πήρε διαστάσεις πλήττοντας και διπλανό κτήριο της επιχείρησης.

Απώλειες κατέγραψαν οι περισσότεροι τομείς δραστηριότητας, εν μέσω ύφεσης της ελληνικής οικονομίας, όπως προκύπτει από τους πρώτους ισολογισμούς των επιχειρήσεων για τη χρήση 2013 που έχει στη διάθεσή της η ICAP Group. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία βασίζονται στο πρώτο δείγμα εταιρειών που δημοσίευσαν ισολογισμό χρήσης 2013 μέχρι και την 11η Απριλίου 2014 και ταυτόχρονα είχαν και ισολογισμό της προηγούμενης χρήσης.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Αμείωτη παραμένει η κρίση στην Ουκρανία με τους φιλορώσους αποσχιστές στο Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία να εξακολουθούν να κρατούν, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Οι  ΗΠΑ επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις επεμβάσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, στην ίδια πρακτική προσανατολίζεται και η Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα έκρυθμη είναι η κατάσταση σε διάφορες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

Για «αξιοσημείωτη επιβράδυνση» της γερμανικής οικονομίας κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους προειδοποιεί η Ομοσπονδιακή Τράπεζα της χώρας (Bundesbank) στη μηνιαία έκθεσή της που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα. «Έπειτα από την εξαιρετικά δυναμική έναρξη του έτους, η οικονομική ανάπτυξη στη Γερμανία αναμένεται να γνωρίσει αξιοσημείωτη επιβράδυνση κατά το β΄ τρίμηνο», αναφέρει η κεντρική τράπεζα και εξηγεί ότι η ανάπτυξη των βιομηχανικών παραγγελιών δεν συνεχίστηκε με την ίδια ένταση μετά τους πρώτους δύο μήνες του έτους.

Την εξαγορά της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca έναντι ποσού περίπου 100 δισ. δολαρίων επιδιώκει η αμερικανική Pfizer, σε μια πιθανή συμφωνία από την οποία αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος γίγαντας στην παγκόσμια φαρμακευτική αγορά. Η Pfizer επιβεβαίωσε χθες ότι προσέγγισε, αρχικά τον Ιανουάριο, την AstraZeneca με πρόταση εξαγοράς, καθώς και ότι υπήρξε και δεύτερη προσέγγιση εκ μέρους της στις 26 Απριλίου, με σκοπό να αρχίσουν συζητήσεις για την εξαγορά της. Ως αποτέλεσμα, οι μετοχές της AstraZeneca εκτινάχθηκαν στη συνεδρίαση της 28/4 το πρωί κατά 15%.

Οριακές απώλειες κατέγραψε χθες ο χρυσός, χάνοντας το ψυχολογικό όριο των 1.300 μονάδων. Από την άλλη, ελαφρώς ανοδικά κινήθηκε το πετρέλαιο, ακολουθώντας το θετικό κλίμα των αγορών μετοχών. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του χρυσού υποχώρησαν κατά 0,1% ή 1,80 δολάρια, κλείνοντας στα 1.299 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Ιουνίου του αργού ενισχύθηκαν κατά 0,2% ή 0,24 δολάρια, φτάνοντας στα 100,84 δολάρια ανά βαρέλι.

Ο οίκος αξιολόγησης Standard and Poor’s ανακοίνωσε σήμερα ότι υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα των ρωσικών εταιρειών του ενεργειακού τομέα Rosneft και Gazprom μετά την ανακοίνωση της επιβολής νέων κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας από τις ΗΠΑ. Ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Rosneft και αυτή της ρωσικής εταιρείας φυσικού αερίου Gazprom από BBB σε BBB-, μετά την απόφαση της Ουάσιγκτον να επιβάλει κυρώσεις σε βάρος επτά Ρώσων αξιωματούχων και 17 εταιρειών που συνδέονται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, μεταξύ αυτών και ο επικεφαλής της Rosneft Ίγκορ Σετσίν.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα