Αμείωτη η ένταση στην Ουκρανία

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 00:53
UPD:01:17
REUTERS/BAZ RATNER
A- A A+

Αμείωτη παραμένει η κρίση στην Ουκρανία με τους φιλορώσους αποσχιστές στο Σλαβιάνσκ στην ανατολική Ουκρανία να εξακολουθούν να κρατούν, παρά τις διεθνείς αντιδράσεις τους παρατηρητές του ΟΑΣΕ. Οι  ΗΠΑ  επιβάλλουν νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις επεμβάσεις της Μόσχας στην Ουκρανία, στην ίδια πρακτική προσανατολίζεται και η Ε.Ε., ενώ την ίδια ώρα έκρυθμη είναι η κατάσταση σε διάφορες περιοχές στην ανατολική Ουκρανία.

ΟΗΕ: Να αφεθούν ελεύθεροι οι παρατηρητές

Ο γγ του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν καταδίκασε την Δευτέρα τη σύλληψη και την κράτηση των επτά στρατιωτικών παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) από φιλορώσους αποσχιστές στην πόλη του Σλαβιάνσκ, στην ανατολική Ουκρανία και ζήτησε την άμεση απελευθέρωσή τους.

«Ο Γενικός Γραμματέας καταδικάζει με έντονο τρόπο την πρόσφατη σύλληψη και κράτηση των στρατιωτικών παρατηρητών του ΟΑΣΕ καθώς και των Ουκρανών που τους συνόδευαν», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΟΗΕ. «Καλεί τους υπεύθυνους για την απαγωγή να προχωρήσουν άμεσα στην απελευθέρωση των παρατηρητών, σώων και άνευ όρων» αναφέρει μεταξύ άλλων στην ανακοίνωσή του ο ΟΗΕ.

Οι παρατηρητές του ΟΑΣΕ –από τη Γερμανία, την Τσεχία, τη Δανία, την Πολωνία και την Σουηδία– συνελήφθησαν την περασμένη εβδομάδα από φιλορώσους αυτονομιστές στην ανατολική Ουκρανία. Την Κυριακή, ο ηγέτης της ομάδας των αυτονομιστών επέδειξε στα μέσα ενημέρωσης τους κρατούμενους λέγοντας ότι όλοι είναι σώοι και αβλαβείς.

Ένας από αυτούς απελευθερώθηκε αργότερα αφού αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας, ωστόσο οι υπόλοιποι εξακολουθούν να κρατούνται. Ο ηγέτης της ομάδας των αυτονομιστών χαρακτήρισε τους παρατηρητές ΟΑΣΕ «αιχμάλωτους πολέμου» και κατασκόπους του ΝΑΤΟ.

Κυρώσεις στη Ρωσία

Νωρίτερα οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν νέα σειρά τιμωρητικών μέτρων για τις επεμβάσεις της Μόσχας στην Ουκρανία.

EURONEWS
Ειδικότερα επέβαλλα κυρώσεις κατά 17 εταιρειών οι οποίες συνδέονται με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν, καθώς και κατά επτά ακόμη Ρώσων κυβερνητικών αξιωματούχων.

Εκ των επτά, οι δύο ανήκουν στον στενό κύκλο του προέδρου της Ρωσίας, ενώ όλοι τους αντιμετωπίζουν άμεσο πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων και λογαριασμών τους στις ΗΠΑ, καθώς και απαγόρευση εισόδου στη χώρα.

Οι ΗΠΑ θα αρνούνται εξαγωγική άδεια για οποιοδήποτε προϊόν υψηλής τεχνολογίας μπορεί να συμβάλει στην αύξηση των ρωσικών στρατιωτικών δυνατοτήτων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.

Τα αμερικανικά υπουργεία Εμπορίου και Εξωτερικών θα ανακαλέσουν και όσες σχετικές άδειες πληρούν τα παραπάνω κριτήρια και έχουν εκδοθεί ήδη, ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Διευρύνει τις κυρώσεις και η Ε.Ε.

Επίσης και οι  κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν εξάλλου τη Δευτέρα σε προκαταρκτική συμφωνία για την επιβολή του παγώματος των περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικών απαγορεύσεων σε άλλους 15 Ρώσους αξιωματούχους ή φιλορώσους Ουκρανούς, στο πλαίσιο μιας επέκτασης των κυρώσεων που επέβαλαν στην Ρωσία για την δράση της στην Ουκρανία, δήλωσαν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.

Προβληματίζεται η Ρωσία για τη στρατιωτική δραστηριότητα των ΗΠΑ

Εν τω μεταξύ ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας που είχε με τον αμερικανό ομόλογό του Τσάκ Χάγκελ, ότι υπήρξε μια άνευ προηγουμένου αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ κοντά στα σύνορα της Ρωσίας καθ΄όλη την κρίση στην Ουκρανία και προέτρεψε τον υπουργό Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών να βοηθήσει ώστε «να πέσουν οι τόνοι της ρητορικής», μετέδωσαν ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων.

EURONEWS

Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας Σεργκέι Σόιγκου «διαβεβαίωσε και πάλι ότι οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις δεν θα εισβάλουν στην Ουκρανία», ενώ ο υπουργός Άμυνας των Ηνωμένων Πολιτειών υποστήριξε ότι η κατάσταση στην περιοχή είναι «επικίνδυνη» και για άλλη μια φορά κάλεσε τη Ρωσία να «σταματήσει την αποσταθεροποιητική επιρροή της στην Ουκρανία», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

Από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ενημερώνοντας για την τηλεφωνική επικοινωνία των δυο υπουργών, ανέφερε ότι ο Σεργκέι Σόιγκου ανέφερε στον αμερικανό ομόλογό του ότι τα ρωσικά στρατεύματα που συμμετείχαν σε έκτακτες στρατιωτικές ασκήσεις κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας επέστρεψαν στις βάσεις τους.

«Η Ρωσία αναγκάστηκε να ξεκινήσει στρατιωτικές ασκήσεις μεγάλης κλίμακας κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία για να αντιμετωπίσει την πιθανότητα της στρατιωτικής δράσης (των ουκρανών) εναντίον αμάχων (...) Μόλις οι ουκρανικές αρχές δήλωσαν ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν τακτικές στρατιωτικές μονάδες εναντίον του άμαχου πληθυσμού, τα ρωσικά στρατεύματα επέστρεψαν στις βάσεις τους» ανέφερε ο Σεργκέι Σόιγκου σύμφωνα με την ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Σόιγκου διέψευσε επίσης κατηγορηματικά τους ισχυρισμούς σχετικά με την παρουσία ρωσικών ομάδων δολιοφθοράς στο νότιο-ανατολικό τμήμα της Ουκρανίας και κάλεσε τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας να βοηθήσει ώστε να πέσουν οι τόνοι της σκληρής ρητορικής, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Ξύλο μεταξύ φιλορώσων και φιλοκυβερνητικών

Εν τω μεταξύ τουλάχιστον 14 άνθρωποι τραυματίσθηκαν στο Ντονέτσκ της ανατολικής Ουκρανίας κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ φιλορώσων αποσχιστών και υποστηριχτών της κυβέρνησης του Κιέβου

EURONEWS
Σύμφωνα με το Reuters φιλορώσοι οπλισμένοι με γκλομπ και μαχαίρια, επιτέθηκαν σήμερα σε διαδήλωση υποστηρικτών της κυβέρνησης του Κιέβου.

Δεκάδες άνδρες, ντυμένοι με στολές παραλλαγής και κρατώντας μπαστούνια του μπέιζμπολ, εξαπέλυσαν επίθεση εναντίον των περίπου 1.000-2.000 διαδηλωτών που κρατούσαν ουκρανικές σημαίες και φώναζαν ρυθμικά «Το Ντονέτσκ είναι Ουκρανία».

Οι φιλορώσοι, περίπου 500 άτομα σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, εκτόξευσαν πέτρες, πυροτεχνήματα και τουλάχιστον μία χειροβομβίδα κρότου-λάμψης στο πλήθος.

Η αστυνομία επιχείρησε να επέμβει, χωρίς αποτέλεσμα ενώ στο σημείο έσπευσαν πολλά ασθενοφόρα. Η διαδήλωση διαλύθηκε λίγη ώρα αργότερα.

EURONEWS
Σύμφωνα με τις τοπικές αρχές 14 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων και ένας δημοσιογράφος, τραυματίστηκαν από τις πέτρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή