ΕΚΤ: Εξετάζεται η αγορά αμφιλεγόμενων τίτλων

Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 10:02
UPD:10:06
REUTERS/KAI PFAFFENBACH

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζητά το ενδεχόμενο μιας «ποσοτικής χαλάρωσης» κατά το πρότυπο της Ομοσπονδιακής Αμερικανικής Τράπεζας. 

Πρόγραμμα αγοράς αμφιλεγόμενων τίτλων, στους οποίους αρκετοί αποδίδουν εν μέρει το ξέσπασμα της κρίσης, σχεδιάζουν ο Μάριο Ντράγκι και άλλοι κεντρικοί τραπεζίτες, προκειμένου να τονωθεί η ευρωπαϊκή οικονομία.

Όπως παρατηρεί σε δημοσίευμά της η Deutsche Welle, αναμφίβολα η αποστολή του Μάριο Ντράγκι δεν είναι εύκολη υπόθεση. Ο πρόεδρος της ΕΚΤ μηδένισε σχεδόν το βασικό επιτόκιο στην Ευρωζώνη για να διασφαλίσει πιστώσεις δισεκατομμυρίων στις τράπεζες. Παρ’ όλα αυτά, όμως, η ευρωπαϊκή οικονομία δεν λέει να επιστρέψει δυναμικά στην ανάπτυξη.

Το διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ συζητά το ενδεχόμενο μιας «ποσοτικής χαλάρωσης» κατά το πρότυπο της Ομοσπονδιακής Αμερικανικής Τράπεζας. Με ένα ευρύ πρόγραμμα αγοράς τίτλων (ομόλογα, μετοχές, στεγαστικά) οι κεντρικοί τραπεζίτες της ευρωζώνης επιδιώκουν να αυξήσουν την ποσότητα του χρήματος στην αγορά, λέει ο οικονομολόγος Κιθ Κίστερ από το Πανεπιστήμιο της Βόννης: «Ένα εργαλείο θα μπορούσε να είναι η ΕΚΤ να δρομολογήσει συνειδητά την επέκταση της νομισματικής βάσης έτσι ώστε να μειώσει τα μακροπρόθεσμα επιτόκια στην αγορά».

Σε περίπτωση, όμως, που η ΕΚΤ αρχίσει να αγοράζει τίτλους τίθεται το ερώτημα ποιοι θα είναι αυτοί. Την απάντηση δίνει ο πρόεδρος Μάριο Ντράγκι: «Δεν είναι εύκολο να αναπτύξουμε ένα πρόγραμμα αγοράς χρεών του ιδιωτικού τομέα, το οποίο θα μπορούσε να προκαλέσει οικονομική αστάθεια. Για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ θέλει οπωσδήποτε να προωθήσει την αγορά διασφαλισμένων χρεογράφων».

Ενδιαφέρον της ΕΚΤ για την αγορά ABS

Ο λόγος για τα ABS (Asset Backed Securities), χρεόγραφα που διαθέτουν εμπράγματες ασφάλειες. Ένας από τους μεγαλύτερους εκδότες τέτοιου είδους τίτλων είναι η θυγατρική της VW, η Volkswagen Financial Services, μέσω της οποίας χρηματοδοτείται η αγορά περίπου του 50% των αυτοκινήτων στη Γερμανία.

Στην εαρινή σύνοδο ΔΝΤ και Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, τόσο η ΕΚΤ όσο και η Τράπεζα της Αγγλίας τάχθηκαν κατά της υπερβολικής ρύθμισης της αγοράς διασφαλισμένων χρεογράφων. Με τη θέση αυτή συμφωνεί ο Ρίτσαρντ Χόπκιν, επικεφαλής του τμήματος τιτλοποίησης στον Σύνδεσμο Χρηματαγορών στην Ευρώπη, ένας οργανισμός λόμπι μεγάλων τραπεζών και χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με έδρα το Λονδίνο.

«Αν δραστηριοποιηθεί μια κεντρική τράπεζα, όπως η ΕΚΤ, προς αυτή την κατεύθυνση τότε αυτό θα ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι οι αγορές είναι ασφαλείς και λειτουργούν σωστά. Μακροπρόθεσμα όμως η στρατηγική αυτή δεν είναι σε θέση να υποκαταστήσει την επιστροφή επενδυτών στις αγορές», υπογραμμίζει ο βρετανός ειδικός.

Πηγή: Deutsche Welle
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα