Μακροπρόθεσμοι επενδυτές στην αύξηση της Eurobank

Ισχυρό ενδιαφέρον από Pimco, ΒlackRock, Ηighfield, JP Morgan κ.ά.
Τρίτη, 29 Απριλίου 2014 07:04
UPD:07:04
FOSPHOTOS /ALEXANDROS KATSIS

Χθες η ομάδα των βασικών επενδυτών της Fairfax αύξησε την προσφορά της στο 0,31 ευρώ, η οποία εκτιμάται ότι θα είναι και η τιμή διάθεσης.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Τη μεταστροφή της επενδυτικής βάσης των ελληνικών τραπεζών από τα hedge funds προς τους μακροπρόθεσμους επενδυτές επιβεβαιώνει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, στην οποία συμμετέχουν εντυπωσιακά ονόματα της επενδυτικής κοινότητας, όπως οι Pimco, ΒlackRock, Ηighfield, JP Morgan Asset Management, Wellington, Lazard Asset Management, Schroeders, Marshall Wayne, Μοore Capital, ενώ ισχυρό ενδιαφέρον έδειξαν και sovereign wealth funds.

Ενώ η κινητικότητα στο βιβλίο προσφορών δείχνει κάλυψη κατά τουλάχιστον δύο φορές, χθες η ομάδα των βασικών επενδυτών της Fairfax αύξησε την προσφορά της στο 0,31 ευρώ από 0,30 ευρώ που ήταν η αρχική, κίνηση που εκτιμάται ότι «κλειδώνει» την τιμή διάθεσης στο 0,31 ευρώ.

Η αναθεωρημένη προσφορά έγινε αποδεκτή από την τράπεζα. Κατά τα λοιπά ισχύουν οι ίδιοι όροι και προϋποθέσεις που περιγράφονται στο ενημερωτικό και το ποσό της προσφοράς από τη Fairfax που ανέρχεται στο 1,332 δισ. ευρώ.

Το βιβλίο προσφορών της Eurobank κλείνει σήμερα και αύριο Τετάρτη η τράπεζα θα ανακοινώσει το allocation και την τιμή διάθεσης. Σε ανακοίνωσή της η τράπεζα διευκρινίζει το χρονοδιάγραμμα και επισημαίνει ότι το επενδυτικό κοινό θα πρέπει να βασίζεται στα στοιχεία που δίνονται στο ενημερωτικό δελτίο της αύξησης και στις ανακοινώσεις της και όχι σε δημοσιογραφικές ή άλλες πληροφορίες.

Η προσέλκυση μακροπρόθεσμων επενδυτών επιδιώκεται και κατά την αύξηση της Εθνικής Τράπεζας, ακολουθώντας την τάση που καταγράφηκε από την Τράπεζα Πειραιώς και την Alpha Bank στις αντίστοιχες διαδικασίες.

Η πορεία ανάκαμψης της οικονομίας, η διαφάνεια που προέκυψε για τον κλάδο από τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος για τις κεφαλαιακές ανάγκες και τα δανειακά χαρτοφυλάκια και η επιστροφή της χώρας στις αγορές ενίσχυσαν την εμπιστοσύνη των long only επενδυτών παράλληλα με το ενδιαφέρον των hedge funds, ενώ ώθηση έδωσε η υψηλή ρευστότητα που «έφυγε» από αναδυόμενες αγορές, αναζητώντας τοποθετήσεις και αποδόσεις.

Είναι ενδεικτική η μετατόπιση της Nomura, η οποία πριν από ένα μήνα «έβλεπε» σημαντικά ρίσκα για τις ελληνικές τράπεζες και σε χθεσινή της έκθεση δίνει ψήφο εμπιστοσύνης και βρίσκει επενδυτικές ευκαιρίες.

Η έκθεση της Nomura

Στην έκθεσή της η Nomura προβλέπει ότι οι κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, σε συνδυασμό με τη βελτίωση στην προ προβλέψεων κερδοφορία, θα τους επιτρέψουν να απορροφήσουν οποιαδήποτε πρόσθετη ανάγκη που μπορεί να προκύψει από τα ευρωπαϊκά stress tests, διατηρώντας τους δείκτες με βάση τη Βασιλεία ΙΙΙ.

Σημειώνεται ότι οι τράπεζες θα υποβάλουν στην ΤτΕ capital plans και για το δυσμενές σενάριο της BlackRock, τα οποία θα εγκριθούν από την κεντρική τράπεζας έως τον Ιούνιο, σύμφωνα με την έκθεση της Κομισιόν.

Ο οίκος βελτίωσε τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία και τις τιμές-στόχους, έχοντας ως «αγαπημένη» μετοχή την Alpha Bank με τιμή-στόχο το 0,75 ευρώ από 0,23 ευρώ και με πρόταση αγοράς. Η προτίμηση βασίζεται στη χαμηλή αποτίμηση, την ισχυρή κεφαλαιακή επάρκεια και τα σχετικά υψηλότερα λειτουργικά έσοδα.

Σε neutral αναβαθμίζεται η Eurobank με τιμή-στόχο το 0,40 ευρώ από 0,30 ευρώ, κατάταξη που έχει και η Τράπεζα Πειραιώς με νέα τιμή-στόχο το 1,50 ευρώ από 0,96 ευρώ. Για την Εθνική η Nomura θέτει ως τιμή-στόχο τα 3,10 ευρώ από 2,690 ευρώ προηγουμένως.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα