Με δύο «γραμμές» η κυβέρνηση για το χρόνο εξόδου στις αγορές

Τι υποστηρίζουν οι τεχνοκράτες και ποια είναι η άποψη των πολιτικών
Τρίτη, 08 Απριλίου 2014 06:00
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Ανάλογα με τη «γενναιοδωρία» των εταίρων, οι δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών μπορούν να συρρικνωθούν και ενδεχομένως να καλύπτονται από περιορισμένη προσφυγή στις αγορές.

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»

Στην ύπαρξη δύο «γραμμών» εντός της κυβέρνησης για το χρόνο εξόδου στις αγορές παραπέμπει η χθεσινή αναδίπλωση του υπουργείου Οικονομικών, καθώς χαρακτηρίζει «προφητείες» τις πληροφορίες περί άμεσης έκδοσης ομολόγου.

Οι χθεσινές δηλώσεις του υπ. Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα φρενάρουν τις προσδοκίες για άμεση υλοποίηση του εγχειρήματος, όπως περίμεναν οι αγορές. Χωρίς να αποκλείεται και το ενδεχόμενο αιφνιδιασμού, φαίνεται πως η πλευρά των τεχνοκρατών είναι υπέρ της αναβολής της εξόδου στις αγορές, καθώς όταν γίνει, παρότι θα είναι δοκιμαστική, θα δημιουργήσει προσδοκίες για επανάληψή της στο άμεσο μέλλον και πιέσεις για να αυξηθεί σταδιακά το ποσό που θα αντλείται από τις αγορές.

Το υπ. Οικονομικών και συνολικά η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει στους επόμενους μήνες ένα δίλημμα, καθώς θα έχει να επιλέξει μεταξύ ενός νέου δανείου από τους εταίρους, με χαμηλό επιτόκιο (το ΔΝΤ κάνει λόγο για κενό 11 δισ. στη διετία 2015 - 2016), και της άντλησης κεφαλαίων από τις αγορές με υψηλό επιτόκιο.

Με τα τωρινά δεδομένα, η κάλυψη των δανειακών αναγκών αποκλειστικά από τις αγορές, λόγω των υψηλών επιτοκίων, θα απειλήσει μεσοπρόθεσμα τη βιωσιμότητα του χρέους. Η κυβέρνηση έχει χρόνο να απαντήσει στο δίλημμα αυτό μέχρι το καλοκαίρι, που θα ξεκινήσει ο διάλογος με τους δανειστές για την περαιτέρω απομείωση του ελληνικού χρέους.

Ανάλογα με τη «γενναιοδωρία» των εταίρων, οι δανειακές ανάγκες των επόμενων ετών μπορούν να συρρικνωθούν και ενδεχομένως να καλύπτονται από περιορισμένη προσφυγή στις αγορές.

«Δεν έχουμε ανάγκη»

Ο υπουργός Οικονομικών, σε ραδιοφωνική του συνέντευξη, χθες το πρωί αιφνιδίασε λέγοντας ότι η χώρα δεν βιάζεται να βγει στις αγορές, καθώς οι χρηματοδοτικές ανάγκες είναι καλυμμένες για ένα έτος και πως δεν πρόκειται να το κάνει εσπευσμένα για πολιτικούς λόγους.
«Αυτό είναι κάτι που θα εξαρτηθεί από τις συνθήκες» είπε και πρόσθεσε: «Θα βγούμε ώς το καλοκαίρι, στο α’ εξάμηνο του έτους. Δεν μπορώ να πω κάτι παραπάνω σ’ αυτό το θέμα, αλλά ουδέν αναληθέστερον ότι θα βγούμε στις αγορές για να αντιστραφούν οι εντυπώσεις από την υπόθεση Μπαλτάκου. Δεν θα διακινδυνεύσουμε να βγούμε για λόγους πολιτικούς».

Ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι «δεν υπάρχει καμία βιασύνη. Εξάλλου, τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε. Τα χρήματα αυτά δεν τα χρειαζόμαστε για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, βγαίνουμε δοκιμαστικά και για να εξομαλύνουμε την καμπύλη επιτοκίων. Δεν τα έχουμε καμία απολύτως ανάγκη και δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης». Επέμεινε στην άποψή του, επαναλαμβάνοντας πως «δεν υπάρχει καμία απολύτως βιασύνη ή προϋπόθεση για να γίνει αυτό πριν από το Πάσχα. Δεν κρίνονται πολιτικά αυτά τα εγχειρήματα, αλλά εκ του αποτελέσματος».

Ο χρόνος εξόδου έχει να κάνει με τα spreads, το επιτόκιο κτλ. «Θα δούμε αν θα βγούμε και το β’ εξάμηνο μετά. Σας λέω ότι το χρηματοδοτικό κενό του 2014 έχει καλυφθεί πλήρως, δηλαδή για ένα χρόνο είμαστε καλυμμένοι και δεν χρειάζεται να βγούμε στις αγορές. Δεν τα χρειαζόμαστε για άντληση χρημάτων και δεν είναι έκδοση per mare per terra».

Αλλαγή σχεδίων

Ο αρχικός στόχος ήταν η έκδοση ομολόγου (δοκιμαστικού χαρακτήρα) στο β’ εξάμηνο του 2014, όπως αναγράφεται εξάλλου και στην εισηγητική έκθεση του προϋπολογισμού, που συντάχθηκε το περασμένο φθινόπωρο.

Στο σχέδιο αυτό επέμεινε ο υπουργός Οικονομικών μέχρι πρόσφατα, αλλά κατόπιν ο σχεδιασμός άλλαξε και, υπό την πίεση των αγορών, η κυβέρνηση προγραμμάτισε και εξήγγειλε επισήμως την έκδοση ομολόγου, εντός του πρώτου εξαμήνου, δηλαδή μέχρι τον Ιούνιο.

Το τελευταίο διάστημα είχαν ενταθεί οι φήμες, προερχόμενες από τράπεζες του εξωτερικού, πως η Ελλάδα ετοιμάζεται για άμεση έκδοση ομολόγου και πως έχουν επιλεγεί οι οίκοι που θα αναλάβουν την κοινοπρακτική έκδοση, οι οποίοι περιμένουν το «πράσινο φως» από το υπουργείο Οικονομικών και τον ΟΔΔΗΧ.

Από τις χθεσινές δηλώσεις του κ. Στουρνάρα, το πρώτο συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι η έξοδος στις αγορές αναβάλλεται μέχρι νεωτέρας, αλλά επειδή οι εκδόσεις ομολόγων δεν προαναγγέλλονται, το σενάριο της αιφνιδιαστικής έκδοσης εξακολουθεί να είναι υπαρκτό.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι επειδή η έκδοση ομολόγου έχει προαναγγελθεί και από τον πρωθυπουργό για το πρώτο εξάμηνο και ακόμη έχει δημιουργηθεί η εντύπωση ότι θα προηγηθεί των ευρωεκλογών, θεωρείται αδύνατη η επ’ αόριστον αναβολή της. Επίσης, σε ό,τι αφορά τις «δύο γραμμές» εντός της κυβέρνησης, πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Οικονομικών να μην είναι τόσο ένθερμος υποστηρικτής της άμεσης εξόδου. Πάντως, η διάσταση απόψεων διαψεύδεται από το Μ. Μαξίμου.

Κυβερνητικά στελέχη, αναφερόμενα χθες στα σενάρια σχετικά με διάσταση απόψεων μεταξύ υπουργείου Οικονομικών και Μεγάρου Μαξίμου σχετικά με πιέσεις για επιτάχυνση της εξόδου στις αγορές, τα χαρακτήρισαν ως υπερβολικά και παρέπεμπαν σε χθεσινές δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα, στις οποίες τόνιζε ότι δεν υπάρχει βιασύνη όσον αφορά το χρόνο εξόδου στις αγορές.

Ωστόσο, επισήμαναν ότι οι επόμενες ημέρες θα είναι καθοριστικές όσον αφορά το σχέδιο της χώρας για έξοδο στις αγορές, ενώ εξέφρασαν την εκτίμηση ότι οι επενδυτές έχουν πλέον πειστεί ότι η Ελλάδα βγαίνει από την εξαετή ύφεση και ότι οι σημερινές προοπτικές είναι καλύτερες έναντι εκείνων που επικρατούσαν το αντίστοιχο περσινό διάστημα.

Σε εγρήγορση οι αγορές

Σε εγρήγορση εξακολουθούν να βρίσκονται οι επενδυτές αναφορικά με την έκδοση ελληνικού ομολόγου, με το κλίμα να παραμένει ιδιαίτερα θετικό για το ελληνικό κρατικό χρέος και γι’ αυτό η αγορά προσπέρασε εύκολα τα γεγονός ότι ο οίκος Moody’s ανέβαλε την αναμενόμενη αναβάθμιση του αξιόχρεου της Ελλάδας.

Η ζήτηση για ελληνικά ομόλογα παραμένει αμείωτη, παρά το γεγονός ότι οι επενδυτές περίμεναν την Παρασκευή αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από τον οίκο Moody’s, ο οποίος διατηρεί την αξιολόγησή του σε κατώτερο επίπεδο συγκριτικά με τους δύο άλλους οίκους, S&P και Fitch.

Ωστόσο, οι επενδυτές ανταποκρίθηκαν θετικά στο πιο ισχυρό μήνυμα από την ΕΚΤ, ότι θα προβεί σε αγορές ενεργητικού στη διάρκεια του τρέχοντος έτους για να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρέμεινε χθες αμετάβλητη στο 6,1%, σε χαμηλά τεσσάρων ετών.

Στήριξη από την Ευρωζώνη

Ο σχεδιασμός της ελληνικής κυβέρνησης για έξοδο στις αγορές, τέσσερα ακριβώς χρόνια μετά τον αποκλεισμό της, έχει την απόλυτη στήριξη της Ευρωζώνης και των εταίρων.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW, που επικαλείται κοινοτικές πηγές, οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης πιστεύουν ότι η χρονική συγκυρία είναι καλή και αυτό προκύπτει από την αποκλιμάκωση των επιτοκίων στο Νότο της Ευρωζώνης.

Η θετική στάση των Βρυξελλών στο θέμα της εξόδου της Ελλάδας στις αγορές οφείλεται, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, σε δύο σημαντικούς λόγους. Ο πρώτος ήταν η πρόσφατη εντυπωσιακή έξοδος στις αγορές των δύο συστημικών τραπεζών, της Πειραιώς και της Alpha, οι οποίες
όχι μόνο βρήκαν τα ποσά που ζητούσαν αλλά και η συνολική προσφορά ξεπέρασε κάθε προσδοκία. Ο δεύτερος λόγος αλλαγής του κλίματος ήταν η επιβεβαίωση από την τρόικα του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2013.

Εκτιμήσεις εντύπων και οίκων

«Πιο κοντά στην ανάσταση των αγορών ομολόγων» βλέπει την Ελλάδα η αμερικανική εφημερίδα «Wall Street Journal». Στο δημοσίευμα αναφέρεται ότι δύο χρόνια πριν η Ελλάδα αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αναδιάρθρωση του χρέους της για να αποφύγει τη χρεοκοπία, όμως σήμερα είναι έτοιμη να επιστρέψει στις αγορές ομολόγων.

Η σχεδιαζόμενη πώληση ομολόγου, παρότι η Ελλάδα δεν αναβαθμίστηκε από το Moody’s όπως αναμενόταν την Παρασκευή, θα είναι καλοδεχούμενη, σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία δεν θεωρεί την κίνηση αυτή πρόωρη ή βιαστική. Η γερμανική εφημερίδα «Saarbrucker Zeitung» αναφέρεται στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα όσον αφορά τη δημοσιονομική προσαρμογή της και χαρακτηρίζει καλή είδηση την έξοδο της χώρας στις αγορές.

Θεωρεί δε ότι οι κίνδυνοι θα μειωθούν περαιτέρω εάν η Ελλάδα καταφέρει μέσα στις επόμενες εβδομάδες να δανειστεί χρήματα μέσω της έκδοσης νέων κρατικών ομολόγων. Επίσης, η Royal Bank of Scotland υπογραμμίζει την εμπιστοσύνη της στα ελληνικά εταιρικά ομόλογα.

Ωστόσο, η βελτίωση του κλίματος δεν σημαίνει ότι έχουν απομακρυνθεί όλοι οι κίνδυνοι. Η Citigroup εξηγεί ότι o Moody’s ανέβαλε τη δημοσιοποίηση της έκθεσής της για την Ελλάδα, διατηρώντας αμετάβλητη την αξιολόγησή της στο Caa3 για την ελληνική οικονομία, εξαιτίας του πολιτικού ρίσκου στη χώρα.

«Η Moody’s γνωρίζει πόσο υψηλός είναι ο πολιτικός κίνδυνος στην Ελλάδα, αλλά και πόσο αρνητικός μπορεί να είναι ο αντίκτυπος των πολιτικών εξελίξεων στην εφαρμογή του οικονομικού προγράμματος της χώρας», σχολιάζει η Citigroup.

Την ίδια στιγμή, ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικής Δημοσιογραφίας στο Πολυτεχνείο του Ντόρτμουντ, Χένρικ Μίλερ, υποστηρίζει ότι τα στοιχεία δεν δικαιολογούν το κλίμα αισιοδοξίας καθώς, όπως εξηγεί, πίσω από τους αριθμούς κρύβονται επώδυνες προσαρμογές. Αναφερόμενος στον τεράστιο όγκο του ελληνικού χρέους, ο κ. Μίλερ τονίζει ότι η χώρα χρειάζεται περαιτέρω κούρεμα, καθώς δεν είναι δυνατή η μείωση του χρέους με διαρκή πρωτογενή πλεονάσματα.

ΠΑΝΟΣ ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]



Σχολιάστε το άρθρο

Απομένουν 3000 χαρακτήρες αποστολή
Τα πιο πρόσφατα σχόλια
Διονύσης[84.92.2xx.xxx]
09/04/2014 14:30

Μια σύντομη απάντηση στον success story:

1)Το μνημόνιο πραγματικά είναι μια συμβαση. Γιατί όταν ο άλλος δίνει τα ωραία του λεφτά βάζει και όρους. Οι όροι τους όμως ήταν για να μπορέσεουν να τα πάρουν πίσω μέσω της ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ της οικονομίας. Δεν είπε το μνημόνιο "ρημάχτε τους στους φόρους" αλλά ΑΠΟΛΥΣΤΕ ΔΥ, ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΕΙΣΤΕ, ΑΝΟΙΧΤΕ ΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ. Όταν είδαν και αποείδαν ότι αυτά δεν γίνονται, τότε μόνο είπαν "κόφτε το λαιμό σας και ξεχρεώστε μας"

2)Δεν ασχολούμαι με το τι είπε κάποιος και ΑΛΗΘΙΝΗ υπηλία και άγνοια έχει αυτός που προσέχει μόνο τις δηλώσεις που τον βολεύουν ενώ τις υπόλοιπες τις μεταφράζει όπως τον βολεύουν.

3)Όπως είπα και στο 1, το πρόβλημα δημιουργήθηκε επειδή προτίμησαν να σκυλοφορολογήσουν αντί να μετατρέψουν την οικονομία σε καπιταλιστική. Τα υπόλοιπα περί νεάς τάξης ανήκουν στη σφαίρα των ποδοσφαιρικών συνθημάτων.

περισσότερα
Προμηθέας Λυόμενος[94.65.1xx.xxx]
09/04/2014 13:53

@ Εγρήγορση "Που δε τους ενδιαφέρει αν θα ζήσουν σα δούλοι,
παρά αν το χωράφι που θα τους θάψουν θα ονομάζεται μακεδονία και οχι αλλιώς."
Φίλε μου, οὐσιαστικά ἔχεις δίκιο. Ὅμως δέν τό βρίσκω σκόπιμο -πρίν ὁ ἄνθρωπος ἀποκτήσει πλανητική συνείδηση- νά γίνη τόσο βίαιη "ἐθνική ἀπονεύρωση". Κάθε ἔθνος (ὡς ἕνωση φυλῶν ὅπως τό ὤρισα πρίν) συνέβαλε συγκεκριμένες ποιότητες στόν πλανήτη. Αὐτό πού χρειαζόταν εἶναι νά ἀξιοποιηθῆ ἀπό τά ὑπόλοιπα ἡ προσφορά τοῦ καθενός στόν πολιτισμό, καί ὄχι ἡ ὁμογενοποίηση τῆς ἀνθρωπότητας σέ ἕνα μίξερ, γιά λόγους εὐκολότερου χειρισμοῦ της, ὅπως γίνεται τώρα. Ἐλπίζω νά μέ ἐννοεῖς.

περισσότερα
Εγρήγορση[46.177.7xx.xxx]
09/04/2014 13:14

Γεια σου φίλε Προμηθέα.
Γεμάτη η ιστορία με αιματηρούς εθνικοπαελευθερωτικούς πολέμους.
Και εκατομμύρια οι πρόθυμοι να τους διηγηθούν και να τους εξυμνήσουν.
Αν μπορούσαν μετά από όλες αυτές τις γενναίες απελευθερωτικές πράξεις να μας υποδείξουν και κάποιον ελεύθερο πληθυσμό στον πλανήτη, θα ήταν καλύτερα.
Δε νομίζεις ;
Εχε υπόψη σου ότι η βουτιά στο σκοτάδι έχει δρομολογηθεί, οι εθνικισμοί φουντώνουν και οι εξουσιαστές μας ορέγονται νέους πολέμους που θα μας βυθίσουν περισσότερο στη σκλαβιά και την αθλιότητα.
Κοίτα γύρω σου τους εκφασισμένους μικροαστούς να ζητούν δημιουργία φυλακής ύψιστης ασφαλείας, τη στιγμή που υπάρχουν 3εκ συμπολίτες μας ανασφάλιστοι.
Δες τους να τρομάζουν με τους χρυσαυγίτες, τη στιγμή που παρακαλούν να γεμίσει η γειτονιά τους με ένστολους χρυσαυγίτες.
Θα χαλούσαν τον κόσμο ξέρεις αν η αστυνομία στελεχωνόταν αποκλειστικά από ψηφοφόρους του ΚΚΕ ή έστω της μετριοπαθούς δημάρ.
Θα μας ζάλιζαν με το κομματικό κράτος της μεταπολίτευσης και άλλα ωραία.
Τώρα ικετεύουν για ασφάλεια και προστασία της ανύπαρκτης περιουσίας τους και απαιτούν περισσότερους και πιο σκληρούς αστυνομικούς,
σε μια χώρα που η αναλογία αστυνομικού/πολίτη συγκρίνεται μόνο με αυτές στρατιωτικών καθεστώτων,
και που οι καταδίκες και τα πρόστιμα από διεθνείς οργανισμούς λόγω της αυθαιρεσίας των οργάνων της τάξης είναι στην καθημερινή διάταξη.
Δες του γυμνούς μετά από κάθε φαρμακονήσι και μαλανδρίνο να μυξοκλαίγονται για τους 'ευαισθητούληδες της αριστεράς'.
Τίποτα άλλο δεν έχουν να πουν.
Δεν έχουν το ανάστημα να αναμετρηθούν με τις ηθικές επιλογές τους και να στηρίξουν χωρίς ντροπή τις απόψεις τους, και το γυρνούν στο καλαματιανό με την αριστερά.
Λες και οι πολιτικές επιλογές ή ακόμα και τα σκοτεινά σχέδια της αριστεράς, καθαγιάζουν τη δική τους κτηνωδία.
Κοίτα τους ηλιθίους που αντί να κρυφτούν από ντροπή που τα παιδιά τους θα δουλεύουν για κάτι λιγότερο από τροφή και στέγη,
φουσκώνουν σαν τα παγώνια με τις πτήσεις μαχητικών και τις παρελάσεις στις πόλεις τους.
Που δε τους ενδιαφέρει αν θα ζήσουν σα δούλοι,
παρά αν το χωράφι που θα τους θάψουν θα ονομάζεται μακεδονία και οχι αλλιώς.

περισσότερα
διαβάστε όλα τα σχόλια (73)

Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα