Market Beat: Η διαδικασία αφομοίωσης των υψηλών έτους προϊδεάζει για «μεγάλη κίνηση»

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 09:58
UPD:10:12
ICON/ΜΠΑΛΤΑΣ ΚΩΣΤΑΣ

Το ΧΑ κινήθηκε πάλι ανοδικά χθες και οι βασικοί δείκτες του συμπλήρωσαν 21 συνεδριάσεις που κινούνται μεταξύ μιας ζώνης τιμών που είναι η υψηλότερη σε βάθος 34 μηνών. Το πλήθος των συνεδριάσεων, στις οποίες ο ΓΔ εμφάνισε κλεισίματα από τις 1320 ως τις 1380 μονάδες, διασφαλίζει την αφομοίωση αυτών των επιπέδων. Νομίζουμε πως είναι πλέον λίγα τα θεσμικά χαρτοφυλάκια που δεν έχουν μετοχές που αγοράστηκαν αυτή την περίοδο, με έναρξη από τις 4 Μαρτίου ως σήμερα. Ο ΓΔ κλείνοντας στις 1353 μονάδες χθες βρέθηκε στο μέσο του εύρους αυτής της ζώνης και αφήνει υπόσχεση για συνέχεια στην άνοδο του, αν και μόνο αν συνεχιστεί η υποχώρηση των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων και σήμερα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Η ημέρα δεν είναι τυχαία, γιατί σήμερα οι επενδυτές σε παγκόσμια κλίμακα περιμένουν την ΕΚΤ. Εκτός των επιτοκίων, που οι αναλυτές περιμένουν πως θα τα αφήσει αμετάβλητα, αναμένεται να αναφερθεί στην εικόνα του πληθωρισμού, που επί έξη μήνες είναι πολύ κάτω από τους στόχους της. Απειλώντας με αποπληθωρισμό την Ευρωζώνη. Η απάντηση που αναμένουν είναι μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης και σήμερα το ευρώ δέχθηκε πιέσεις, εξ αυτού του γεγονότος. Το ΧΑ ανεβάζουν οι επιλογές των ξένων θεσμικών και η αναμονή της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Αφού από χθες, έχουμε αναφέρει την επιφύλαξη των εγχώριων επενδυτών που δεν είναι απίθανο να χάσουν αυτή την ζώνη. Μόνο και μόνο γιατί περιμένουν μια γερή διόρθωση, που μάλλον την αντικαθιστά μια άνοδος με μικρά βήματα και κυκλικότητα σε πιέσεις και αγοραστικό ενδιαφέρον.

Ο ΓΔ τεχνικά έχει βάλει πλώρη για τις 1365 μονάδες και τον οδηγούν κλάδοι που στη βδομάδα εμφανίζουν αλυσίδα ανοδικών κλεισιμάτων η δε διαπραγμάτευσή του κάθε μέρα γίνεται με τις τιμές να ανεβοκατεβαίνουν το εύρος της ημερήσιας διακύμανσης τουλάχιστον δυο φορές.

Ο 25άρης έχει οδηγηθεί στις 436 και πλέον απέχει λιγότερο από 10 μονάδες από το υψηλό του 2014 ή λιγότερο από -2,5%, καθώς συνεχίζεται η κατάθεση ψήφων εμπιστοσύνης θεσμικών της αγοράς ομολόγων στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας. Οι ξένοι θεσμικοί θα ανησυχήσουν, μόνο όταν οι αναλυτές που εμπιστεύονται τους πληροφορήσουν ότι έχει εμφανιστεί κίνδυνος αστάθειας στη διακυβέρνηση της χώρας. Αντίθετα, οι εγχώριοι επενδυτές, ακούγοντας τα σενάρια που γεννήθηκαν από την κατάσταση που δημιουργήθηκε με την περίπτωση του γραμματέα της κυβέρνησης επηρεάζονται αρνητικά, από τη δραματοποίηση που πήραν οι εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό χθες. Οι traders στα παράγωγα εξακολουθούν να περιμένουν την διόρθωση του δείκτη των θεσμικών αλλά πλέον αναγνωρίζουν με τις κινήσεις τους στα options πως είναι απίθανο να περάσει ο δείκτης των blue chip κάτω από τις 420 μονάδες. Άρα μια διόρθωση είναι αναμενόμενη αλλά το μέλλον για όλους περιλαμβάνει μια μεγάλη κίνηση των τιμών πιθανά ανοδική με οροφή στις 460 μονάδες.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Κάθε συνεδρίαση και ρεκόρ για τον δείκτη S&P 500 με τους επενδυτές χθες να λαμβάνουν ώθηση από τα πολύ θετικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,24% στις 16.573 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε κέρδη 0,20% στις 4.276,46 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε ανοδικά κατά 0,29% στις 1.890,90 μονάδες.

Από σήμερα ο δείκτης Dow Jones "γύρισε" θετικά στο έτος, με κέρδη 0,02%, ενώ από την αρχή του έτους ο S&P 500 καταγράφει κέρδη 2,3% και ο Nasdaq ενισχύεται κατά 2,4%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ο θετικός τόνος στις αγορές παραμένει, καθώς η αγορά εργασίας δείχνει να συνεχίζει την ανάκαμψη του. Βασικός καταλύτης άλλωστε στις αγορές εδώ και αρκετές εβδομάδες είναι η πορεία της εν λόγω αγοράς.

Στο ταμπλό, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε το +72% της MannKind, μετά το χθεσινό +100%, καθώς ανακοινώθηκε ότι η Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ ενέκρινε το φάρμακο Afrezza για το διαβήτη της εταιρείας.

Σημαντικά κέρδη και για τις αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες χτες ανακοίνωσαν αύξηση των πωλήσεων τους το Μάρτιο. Η Ford ενισχύθηκε κατά 3,3%, η Fiat σημείωσε άνοδο 3,4% και η GM βρέθηκε στο +1,4%.

Η έγκριση για το εγχειρητικό σύστημα da Vinci Xi της Intuitive Surgical από την ίδια επιτροπή των ΗΠΑ, οδήγησε τις μετοχές της εταιρείας στο +9,2%.

Στον αντίποδα, η CACI βρέθηκε στο -8% καθώς ανακοίνωσε ότι το outlook της δεν θα είναι τόσο θετικό όσο αναμένεται από τους αναλυτές. Η εταιρεία παρέχει προγράμματα υψηλής τεχνολογίας για τις κυβερνήσεις ανά τον κόσμο.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, περί τις 191.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητας από το ινστιτούτο Automatic Data Processing (ADP). Το ADP αναθεώρησε και την αύξηση του Φεβρουαρίου στις 178.000 θέσεις εργασίας από την προηγούμενη εκτίμηση των 139.000. Τα στοιχεία αποκτούν κάθε μήνα ξεχωριστή σημασία, καθώς οι αναλυτές χρησιμοποιούν τα στοιχεία του ADP για να έχουν μια αίσθηση για την πορεία της απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ευρώπη

Με κέρδη έκλεισαν για έβδομη συνεχόμενη συνεδρίαση οι ευρωπαϊκές αγορές, με ώθηση από τα θετικά στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα των ΗΠΑ. Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,10% στις 6.659,04 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,20% στις 9.623,36 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε άνοδο 0,10% στις 4.430,86 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 κατέγραψε κέρδη 0,17% στις 336,93 μονάδες, διευρύνοντας στο 3,9% την άνοδο που καταγράφει από τις 24 Μαρτίου. Από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες, οι 11 σημείωσαν άνοδο.

Στο ταμπλό, κέρδη 4,5% σημείωσε η Deutsche Post, φτάνοντας στα ιστορικά υψηλά των 28,41 ευρώ, καθώς ανακοίνωσε ότι τα προ φόρων κέρδη θα αυξηθούν στα 5,22 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Ο ρυθμός αύξησης θα φτάσει το 8% σύμφωνα με το στρατηγικό σχέδιο. Η SBM Offshore ενισχύθηκε κατά 5%, καθώς ανακοίνωσε ότι η εσωτερική έρευνα που διενέργησε έδειξε ότι δεν υπήρξαν παράνομες πληρωμές στελεχών από την κυβέρνηση της Βραζιλίας κατά την περίοδο 2007-2011. Στον αντίποδα, η Deutsche Boerse υποχώρησε κατά 2,4%, καθώς η εισαγγελία της Νέας Υόρκης ξεκινά έρευνα για τις καταγγελίες έρευνας ξεπλύματος βρώμικου χρήματος.

Στα οικονομικά στοιχεία, απρόσμενη πτώση κατέγραψαν τον Φεβρουάριο του 2014, οι τιμές παραγωγού στην ευρωζώνη. Ειδικότερα ο δείκτης υποχώρησε κατά 0,2% τον Φεβρουάριο του 2014, έναντι του Ιανουαρίου. Σε ετήσια βάση, οι τιμές σημείωσαν πτώση 1,7%. Για ενδέκατο συνεχή μήνα η δραστηριότητα του κατασκευαστικού τομέα στη Βρετανία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης τον Μάρτιο. Ωστόσο, ο μηνιαίος δείκτης PMI της Markit και του Institute of Chartered Surveyors υποχώρησε οριακά στις 62,5 μονάδες τον Μάρτιο από 62,6 μονάδες τον προηγούμενο μήνα.

ΧΑ

Πάνω από τις 1.350 μονάδες επανήλθε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την άνοδο να αποκτά καθαρά τεχνικό χαρακτήρα, καθώς η συνεδρίαση στερήθηκε βάθους και ουσίας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,76% στις 1.353,01 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.354,93 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.337,36. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,29% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 95,15 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 15,85 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά δείχνει ότι έχει προεξοφλήσει τις μέχρι τώρα θετικές εξελίξεις στην οικονομία και αυτό που περιμένει είναι να ξεπεραστεί και ο σκόπελος των εκλογών. Γι' αυτό και βλέπουμε τη συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αν και η εντονότατη κίνηση που υπήρξε στην Alpha Bank, όπου διακινήθηκαν 45 εκατ. μετοχές σε σύνολο 75,8 εκατ., στρεβλώνει ελαφρώς την εικόνα.  

Το ΧΑ έκλεισε θετικά για τέταρτη στη σειρά συνεδρίαση και μάλιστα πάνω από το τεχνικό και ταυτόχρονα ψυχολογικό επίπεδο των 1.350 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές κυρίως του ΟΤΕ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ. Να σημειώσουμε ότι το +4,92% του ΟΤΕ μεταφράζεται σε ένα +0,61% για τον γενικό δείκτη, λόγω της ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας που έχει στη διαμόρφωσή του η μετοχή του οργανισμού.

Ο δείκτης FTSE25, παρουσίασε άνοδο 0,67%, τέταρτη στη σειρά, και έκτη στις επτά τελευταίες, με τα συνολικά κέρδη να φτάνουν στο 1,9%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στο 85% του συνολικού τζίρου, με την μερίδα του λέοντος να καταλήγει στις Alpha Bank και το warrant της (38,1 εκατ. ευρώ), Πειραιώς και το warrant της (25,1 εκατ.ευρώ), τουτέστιν οι δυό τους το 57% του συνολικού τζίρου. Ακολούθησαν οι ΟΤΕ (10,7 εκατ.) και ΟΠΑΠ (6,6 εκατ.) καλύπτοντας το 17%. H αναφορά μας στον καταμερισμό του τζίρου γίνεται καθημερινά για προφανείς λόγους και για να καταδείξουν τη ρηχότητα των συνεδριάσεων.

Πλην του ΟΤΕ ξεχώρισε από πλευράς απόδοσης και η ΜΕΤΚΑ, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 3,70% στη τιμή των 14,29 ευρώ με συναλλαγές σχεδόν 200.000 τεμάχια. Η μετοχή έφτασε σε επίπεδα που δεν είχε ανακτήσει από τις 7 Φεβρουαρίου 2008, καθώς πλέον η αγορά εκτιμά τα αποτελέσματα της διαπιστώνοντας ότι ανάμεσα στις 25 μετοχές του FTSE κατέχει πρωτεύουσα θέση από άποψης θεμελιωδών μεγεθών και δεικτών. Στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 16 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και εννέα πτωτικά μετοχές, με τις ΦΦΓΚΡΠ, Eurobank Properties και MIG να εκπροσωπούν τις πλέον πτωτικές. Να σημειωθεί ότι σε ΕΤΕ και ΕΤΕΤΠ η αξία των συναλλαγών τους δεν ξεπέρασε τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο τζίρος μετά βίας στα 2,65 εκατ. ευρώ, αν και σε αυτόν ανήκουν αρκετές από τις αξιολογότερες παρουσίες του Χ.Α., με ιδιαίτερα διακριθέντα τον τίτλο του ΟΛΘ (+4,95% στα 26,50 ευρώ) και τον Φουρλή (+2,29%). Υστέρησαν Eurobank και JPΑβαξ. Εννέα μετοχές από τις 20 εμφάνισαν θετικό πρόσημο και 7 έκλεισαν με μείον.

Στα αξιοσημείωτα των τελευταίων συνεδριάσεων είναι και το γεγονός της ανάδειξης στην επιφάνεια και μετοχών εταιρειών από την περιφέρεια του Χ.Α., με δεσπόζουσες τις παρουσίες των FHL Κυριακίδης, Autohellas αρχικά, της KLEEMANN Hellas μετά και εσχάτως των Inform Lycos (+8% χθες και +7,45% σήμερα), ΕΛΤΡΑΚ ( +9,2% και 3,93% αντίστοιχα) και σήμερα της Flexopack (+10,2% σήμερα, η πρωταγωνίστρια της ημέρας και με συναλλαγές 76.000 τμχ). Συνδετικό στοιχείο όλων αυτών των περιπτώσεων τα πολύ καλά αποτελέσματα που δημοσίευσαν, οι δυναμικές και οι προοπτικές που εσωκλείουν και οι οποίες έγιναν αντιληπτές από μέρος της επενδυτικής κοινότητας του Χ.Α.

Από το υπόλοιπο ταμπλό χρήζουν ειδικής αναφοράς οι τίτλοι των ΕΥΠΙΚ, ΕΚΤΕΡ, CENTRIC ενώ απογοήτευσαν οι των ΜΑΘΙΟΣ, Hellas on Line, Ηρακλής, ΣΑΤΟΚ, ΑΛΚΑΤ, ΔΡΟΥΚ και αρκετές ακόμη.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών  (+4,92%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Εμπορίου (-3,32%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 86 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders στα παράγωγα από την Παρασκευή και μετά φαίνεται πως επιμένουν να προσδοκούν πτώση της βραχυπρόθεσμης τάσης του 25άρη. Τουλάχιστο όσον αφορά την τιμή εκκαθάρισης και την απόστασή της από το κλείσιμο του υποκείμενου που της δίνουν υστέρηση 1,5 μονάδα.  Η χθεσινή ανοδική τελικά για τον 25άρη συνεδρίαση ήταν συνηθισμένη, γιατί πολλές (5) παρόμοιες έχουν ξετυλιχθεί στις 10 τελευταίες συνεδρίες.  Ο 25άρης έκλεισε χθες στις 436,12 μονάδες σύμφωνα με την χθεσινή μας εκτίμηση και συνεχίζει την προετοιμασία για να περάσει γλυκά και όχι βίαια σε νεότερα υψηλά έτους στη γειτονιά των 460 μονάδων. 

Με την βοήθεια των candlesticks και άλλων αρκετά εξειδικευμένων εργαλείων της τεχνικής ανάλυσης για εκείνους που ασχολούνται με τη λεπτομέρεια δίνουμε τις τιμές που θα συναντήσει σήμερα ο 25άρης αν κινηθεί ανοδικά. Έκλεισε χθες σχεδόν πάνω στο κλείσιμο της 12 Μαρτίου και τα κλεισίματα πάνω από τις 436, στο 2014, είναι (α) αυτό της 11/3 όπου έκλεισε στις 438,03, (β) εκείνο στις 17 Μαρτίου στις 440,4 μονάδες τιμή που έπιασε και στις 20 Μαρτίου ενδοσυνεδριακά όταν έκλεισε (γ) στις 439,76 μονάδες.  Οι 440 μονάδες λοιπόν είναι η οροφή στόχος αν καταφέρει το αγοραστικό ενδιαφέρον να περάσει τον 25άρη πάνω από τις 438 μονάδες.

Αν ο δείκτης των θεσμικών κινηθεί πτωτικά, θα συναντήσει μια μέτρια στήριξη στις 430 μονάδες που ήταν κλεισίματα στις συνεδριάσεις της 10/3 της 26/3 και στις 31 /3   με τις δύο ακραίες να ακολουθούνται από ανοδική αντίδραση την επόμενη.   

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές κινήθηκαν κοντά σε υψηλά τεσσάρων μηνών σήμερα, αφού τα  στοιχεία των ΗΠΑ προκάλεσαν αισιοδοξία που ενίσχυσε τη διάθεση ανάληψης κινδύνου, ενώ ειδήσεις πως η Κίνα λαμβάνει μέτρα για την τόνωση της οικονομίας της ώθησαν τον Nikkei του Τόκιο σε ένα υψηλό τριών εβδομάδων. Οι αγορές στην Ευρώπη επίσης ετοιμάζονται για άνοιγμα σε ψηλότερα επίπεδα, με τους επενδυτές των παραγώγων να αναμένουν ο FTSE 100 της Βρετανίας να ανοίξει πάνω κατά 9-10 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατά 10-12 μονάδες και ο CAC 40 της Γαλλίας κατά 2-4 μονάδες.

Το γιέν ατόνησε στα χαμηλά 10 εβδομάδων. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,1% σε ένα νέο υψηλό τεσσάρων μηνών. Ο δείκτης έχει ανακάμψει περίπου 6% από ένα χαμηλό κλείσιμο πέντε εβδομάδων στις 20 Μαρτίου. Ο Νikkei στο Τόκιο έφθασε να κερδίζει 1,2%, αλλά στο τέλος ενισχύθηκε κατά +0,85% ενώ ο KOSPI στη Νότια Κορέα οδηγήθηκε σε υψηλά τριών μηνών.

Η Κίνα ενήργησε για πρώτη φορά φέτος με πίστη στην πολιτική να μην αφήσει να σκοντάψει η οικονομία της με την μείωση των φόρων για τις μικρές επιχειρήσεις την Τετάρτη και ανακοινώνοντας σχέδια για την επιτάχυνση της κατασκευής των σιδηροδρομικών γραμμών.

Άλλα μηνύματα για τους επενδυτές προήλθαν από ακόμα μια απόδοση ρεκόρ στη Wall Street, με τον S & P 500 να κλείνει στο υψηλό όλων των εποχών, την Τετάρτη μετά την αύξηση  των θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα και τα δεδομένα παραγγελιών.

Το ευρώ σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση φτάνοντας στα 1,3757 δολάρια έναντι του δολαρίου πριν από τη σύσκεψη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επί της πολιτικής της, αργότερα σήμερα.

Το ενιαίο νόμισμα σταθμίζεται σε ένα μήνα χαμηλό των 1,3704 δολαρίων την περασμένη εβδομάδα εν μέσω αυξημένων εικασιών ότι η ΕΚΤ θα διευκολύνει με νέα μέτρα τη ρευστότητα στην ευρωζώνη.

Στις αγορές εμπορευμάτων , ο χρυσός παρέμεινε σταθερός από τα σημάδια της φυσικής ζήτησης στην Ασία. Η τιμή Spot του χρυσού ήταν στα  1.291,71 δολάρια η ουγγιά, που δεν απέχει από το υψηλό ημέρας των 1.294,60 δολαρίων την Τετάρτη. Η τιμή του Χαλκού τριών μηνών στο London Metal Exchange, υποχώρησε στα 6.636,00 δολάρια ανά τόνο, αντιστρέφοντας τα κέρδη της Τετάρτης που πραγματοποιούνται μετά το σεισμό της Χιλής στην κορυφαία παραγωγό χώρα που έχει εγείρει ανησυχίες για την προσφορά.

Τιμή του πετρελαίου Brent παρέμεινε κοντά σε ένα χαμηλό πέντε μηνών την Τετάρτη.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Η Ελληνική Χρηματιστηριακή Αγορά αποτιμά τα αποτελέσματα έτους που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες και αναμένει μετά και την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Τράπεζες, την μορφή που θα πάρει η ΑΜΚ της Eurobank. Παράλληλα, η επικείμενη έξοδος της Ελλάδας στις Αγορές  μετά από 4 χρόνια και ιδιαίτερα ο βαθμός υπερκάλυψης και το επιτόκιο θα είναι ο επόμενος καταλύτης ανόδου για την εγχώρια Αγορά.

Παρά τις διαρροές στην ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι Αγορές, μέχρι τις Ευρωεκλογές τουλάχιστον, δεν λαμβάνουν το πολιτικό ρίσκο ως πρωταρχική απειλή. Βραχυπρόθεσμα, μια μεγαλύτερη αναβάθμιση της πιστοληπτικής μας αξιολόγησης από τον οίκο Moody΄s, θα είναι κάτι ιδιαίτερα θετικό και θα βοηθήσει στην προσπάθεια για έξοδο στις Αγορές.

Ταυτόχρονα, πρέπει να επισημάνουμε ότι για αρκετές εισηγμένες, οι τρέχουσες κεφαλαιοποιήσεις θα πρέπει να υποστηριχτούν από την κερδοφορία των επόμενων τριμήνων. Τεχνικά, στηρίξεις εμφανίζονται στις 1320 μονάδες και στις 1280 μονάδες (ισχυρή), ενώ αντιστάσεις τοποθετούνται στις 1360 μονάδες και 1380 μονάδες.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Σήμερα συνεδριάζει για την τακτική μηνιαία σύνοδο της η ΕΚΤ. Μια ακόμα μείωση των επιτοκίων δεν αποκλείεται, αν και πιστεύουμε ότι θα ερχόταν σε αντίθεση με το μήνυμα που εστάλη από τον Μάριο Ντράγκι το Μάρτιο. Ένα πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αντίθετα, , αν και δεν είναι ακόμη στην ημερήσια διάταξη θα μπορούσε να έρθει αργότερα, το 2014, στην περίπτωση που υλοποιηθούν οι κίνδυνοι αποπληθωρισμού και οι προσδοκίες για τον πληθωρισμό θα εμφανίσουν περαιτέρω μείωση.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Σε νέα χαμηλά τεσσάρων ετών υποχωρούν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων, φτάνοντας σήμερα στο 6,19%, σε μια ακόμα ένδειξη ότι οι προοπτικές επιστροφής της Ελλάδας στις αγορές γίνονται όλο και πιο θετικές. Η περαιτέρω αποκλιμάκωση των αποδόσεων έλαβε νέα ώθηση από την έγκριση της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ που έδωσαν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι κατά το χθεσινό Eurogroup, δίνοντας τέλος στο σήριαλ των διαπραγματεύσεων που κρατούσε από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η απόδοση του ελληνικού ομολόγου βρίσκεται πλέον στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Απρίλιο του 2010, πριν την έγκριση του πρώτου πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
  • Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους όσα χρήματα περισσέψουν από τα 11 δισ. ευρώ, που υπάρχουν ως «μαξιλάρι» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Ecofin, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο. Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν ήδη τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα 14 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση τραπεζών όπου χρειάστηκε και τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ απομένουν ως «μαξιλάρι».
  • Πιστοποίηση για την ακεραιότητα των συστημάτων και υπηρεσιών της στον ΟΠΑΠ το 2013 έλαβε η Intralot. Η πιστοποίηση καλύπτει το σχεδιασμό και την αποτελεσματικότητα των μέτρων ελέγχου, τα οποία υλοποίησε η εταιρεία κατά τη διάρκεια της περυσινής χρονιάς, όσον αφορά στα οικονομικά στοιχεία των υπηρεσιών που προσφέρει στον ΟΠΑΠ. Για την πιστοποίηση ακολουθήθηκε το Διεθνές Πρότυπο ISAE 3402 του «International Auditing and Assurance Standards Board».
  • Σε θετικές από αρνητικές αναβάθμισε η Fitch Ratings τις προοπτικές των προγραμμάτων καλυμμένων ομολόγων των Alpha Bank,  Eurobank και Τράπεζα Πειραιώς, ενώ αναβάθμισε σε σταθερό από αρνητικό το πρόγραμμα καλυμμένων ομολόγων της Εθνικής Τράπεζας. Η αξιολόγηση των προγραμμάτων διατηρήθηκε στη βαθμίδα «Β».
  • Την στρατηγική του ΟΤΕ για την επόμενη 4ετία παρουσίασε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μιχάλης Τσαμάζ, τονίζοντας ότι θα υπάρξουν επενδύσεις ύψους 1,2 δισ. ευρώ στο συγκεκριμένο διάστημα. Οι επενδύσεις θα αφορούν δίκτυα νέας γενιάς σε σταθερή και κινητή τηλεφωνία, ενώ για το 2014 στόχος είναι η διείσδυση του VDSL να ξεπεράσει το 30% ενώ για τα 4G κινητά δίκτυα ο στόχος είναι κάλυψη του 70% του πληθυσμού.
  • Τις 15 ελληνικές εταιρείες μεγάλου μεγέθους που κατέγραψαν τη μεγαλύτερη ανάπτυξη κατά την περίοδο 2009-2012 παρουσιάζει σε πρόσφατη μελέτη της η Infobank Hellastat Α.Ε. Από την ανωτέρω μελέτη προέκυψαν 15 ταχύτατα αναπτυσσόμενες ελληνικές επιχειρήσεις μεγάλου μεγέθους (αναφέρονται αλφαβητικά):

1. FLEXOPACK Α.Ε.Β.Ε ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ
2. INTERCOMM FOODS Α.Ε. 
3. PHARMATHEN Α.Β.Ε.Ε.
4. RAYCAP A.E.
5. ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ ΜΙΧΑΗΛ Α.Ε.Β.Ε. ΤΡΟΦΙΜΩΝ
6. ΔΗΜΗΤΡΙΑΚΗ Α.Ε. 
7. ΕΛΤΟΝ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΕΜΠΟΡΙΟΥ Α.Ε.Β.Ε.
8. ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΕΜΦΙΑΛΩΣΕΩΝ A.E.
9. ΚΑΛΛΑΣ-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ Α.Ε.Ε.
10. ΚΑΡΕΛΙΑ  ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Α.Ε.
11. ΚΡΙ-ΚΡΙ Α.Β.Ε.Ε. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ
12. ΜΕΓΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΥΓΙΕΙΝΗΣ Α.Ε.
13. ΠΑΥΛΙΔΗΣ ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ Α.Β.Ε.Ε.
14. ΠΛΑΣΤΙΚΑ ΚΡΗΤΗΣ Α.Β.Ε.Ε.
15. ΣΥΜΕΤΑΛ Α.Ε. 

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Για «αξιοσημείωτη πορεία» των χρηματιστηριακών αγορών της νοτίου Ευρώπης σε σύγκριση με αυτές του βόρειου τμήματος της ηπείρου κάνει λόγο η «Wall Street Journal», με ιδιαίτερη αναφορά στην Ελλάδα. Σύμφωνα με την εφημερίδα οι αγορές Ιταλίας, Ισπανίας, Πορτογαλίας, Ελλάδας και Ιρλανδίας βίωσαν ένα πολύ καλό α’ τρίμηνο και όλα δείχνουν ότι διατηρούν ακόμη ευοίωνες προοπτικές. Βάσει στοιχείων της  FactSet, ενώ οι πορτογαλικές, οι ελληνικές και οι ιταλικές μετοχές αύξησαν τις τιμές τους άνω του 14% το α’ τρίμηνο του 2014, οι γερμανικές μετοχές δεν παρουσίασαν άνοδο.
  • Περί τις 191.000 νέες θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν στην αμερικανική οικονομία τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητας από το ινστιτούτο Automatic Data Processing (ADP). Το ADP αναθεώρησε και την αύξηση του Φεβρουαρίου στις 178.000 θέσεις εργασίας από την προηγούμενη εκτίμηση των 139.000.
  • Περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής για την αντιμετώπιση κινδύνων των αποπληθωριστικών πιέσεων «συστήνει» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ. Κατά τη διάρκεια ομιλίας της στην Ουάσιγκτον με θέμα την παγκόσμια ανάπτυξη η κ. Λαγκάρντ ανέφερε ότι «περισσότερη νομισματική χαλάρωση, ακόμα και μέσω μη συμβατικών μέτρων, είναι αναγκαία για την ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι η διεθνής οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί με ρυθμό πάνω από 3% το 2014 και το 2015.
  • Μήνυμα προς τη Γαλλία να τηρήσει τις υποχρεώσεις της όσον αφορά τη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος έστειλε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, στο περιθώριο της συνόδου του Ecofin που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα. «Αναφέρομαι σε αυτό που ο Όλι Ρεν, το αρμόδιο μέλος της Επιτροπής (για αυτά τα θέματα) έχει ήδη πει: η Γαλλία γνωρίζει τις υποχρεώσεις της, γνωρίζει ότι έχει ήδη λάβει δύο παρατάσεις της προθεσμίας» για να μειώσει το έλλειμμά της, τόνισε ο Σόιμπλε.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα