Επανήλθε πάνω από τις 1.350 μονάδες το Χ.Α.

Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 18:24
UPD:18:25
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Φωτογραφια αρχείου.

Πάνω από τις 1.350 μονάδες επανήλθε σήμερα ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την άνοδο να αποκτά καθαρά τεχνικό χαρακτήρα, καθώς η συνεδρίαση στερήθηκε βάθους και ουσίας.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 0,76% στις 1.353,01 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 1.354,93 μονάδες και η χαμηλότερη στις 1.337,36. Η καθαρή αξία συναλλαγών μειώθηκε κατά 10,29% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 95,15 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 15,85 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Η αγορά δείχνει ότι έχει προεξοφλήσει τις μέχρι τώρα θετικές εξελίξεις στην οικονομία και αυτό που περιμένει είναι να ξεπεραστεί και ο σκόπελος των εκλογών. Γι' αυτό και βλέπουμε τη συναλλακτική δραστηριότητα να κινείται σε χαμηλά επίπεδα, αν και η εντονότατη κίνηση που υπήρξε στην Alpha Bank, όπου διακινήθηκαν 45 εκατ. μετοχές σε σύνολο 75,8 εκατ., στρεβλώνει ελαφρώς την εικόνα.  

Το ΧΑ έκλεισε θετικά για τέταρτη στη σειρά συνεδρίαση και μάλιστα πάνω από το τεχνικό και ταυτόχρονα ψυχολογικό επίπεδο των 1.350 μονάδων, λαμβάνοντας ώθηση από τις μετοχές κυρίως του ΟΤΕ και δευτερευόντως του ΟΠΑΠ. Να σημειώσουμε ότι το +4,92% του ΟΤΕ μεταφράζεται σε ένα +0,61% για τον γενικό δείκτη, λόγω της ιδιαίτερα βαρύνουσας σημασίας που έχει στη διαμόρφωσή του η μετοχή του οργανισμού.

Ο δείκτης FTSE25, παρουσίασε άνοδο 0,67%, τέταρτη στη σειρά, και έκτη στις επτά τελευταίες, με τα συνολικά κέρδη να φτάνουν στο 1,9%. Η αξία των συναλλαγών του ανήλθε στο 85% του συνολικού τζίρου, με την μερίδα του λέοντος να καταλήγει στις Alpha Bank και το warrant της (38,1 εκατ. ευρώ), Πειραιώς και το warrant της (25,1 εκατ.ευρώ), τουτέστιν οι δυό τους το 57% του συνολικού τζίρου. Ακολούθησαν οι ΟΤΕ (10,7 εκατ.) και ΟΠΑΠ (6,6 εκατ.) καλύπτοντας το 17%. H αναφορά μας στον καταμερισμό του τζίρου γίνεται καθημερινά για προφανείς λόγους και για να καταδείξουν τη ρηχότητα των συνεδριάσεων.

Πλην του ΟΤΕ ξεχώρισε από πλευράς απόδοσης και η ΜΕΤΚΑ, η μετοχή της οποίας ενισχύθηκε κατά 3,70% στη τιμή των 14,29 ευρώ με συναλλαγές σχεδόν 200.000 τεμάχια. Η μετοχή έφτασε σε επίπεδα που δεν είχε ανακτήσει από τις 7 Φεβρουαρίου 2008, καθώς πλέον η αγορά εκτιμά τα αποτελέσματα της διαπιστώνοντας ότι ανάμεσα στις 25 μετοχές του FTSE κατέχει πρωτεύουσα θέση από άποψης θεμελιωδών μεγεθών και δεικτών. Στο δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης 16 μετοχές έκλεισαν ανοδικά και εννέα πτωτικά μετοχές, με τις ΦΦΓΚΡΠ, Eurobank Properties και MIG να εκπροσωπούν τις πλέον πτωτικές. Να σημειωθεί ότι σε ΕΤΕ και ΕΤΕΤΠ η αξία των συναλλαγών τους δεν ξεπέρασε τα 3,6 εκατ. ευρώ.

Στο δείκτη μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ο τζίρος μετά βίας στα 2,65 εκατ. ευρώ, αν και σε αυτόν ανήκουν αρκετές από τις αξιολογότερες παρουσίες του Χ.Α., με ιδιαίτερα διακριθέντα τον τίτλο του ΟΛΘ (+4,95% στα 26,50 ευρώ) και τον Φουρλή (+2,29%). Υστέρησαν Eurobank και JPΑβαξ. Εννέα μτχ από τις 20 με θετικό πρόσημο και 7 στο μείον.

Στα αξιοσημείωτα των τελευταίων συνεδριάσεων είναι και το γεγονός της ανάδειξης στην επιφάνεια και μετοχών εταιρειών από την περιφέρεια του Χ.Α., με δεσπόζουσες τις παρουσίες των FHL Κυριακίδης, Autohellas αρχικά, της KLEEMANN Hellas μετά και εσχάτως των Inform Lycos (+8% χθες και +7,45% σήμερα), ΕΛΤΡΑΚ ( +9,2% και 3,93% αντίστοιχα) και σήμερα της Flexopack (+10,2% σήμερα, η πρωταγωνίστρια της ημέρας και με συναλλαγές 76.000 τμχ). Συνδετικό στοιχείο όλων αυτών των περιπτώσεων τα πολύ καλά αποτελέσματα που δημοσίευσαν, οι δυναμικές και οι προοπτικές που εσωκλείουν και οι οποίες έγιναν αντιληπτές από μέρος της επενδυτικής κοινότητας του Χ.Α.

Από το υπόλοιπο ταμπλό χρήζουν ειδικής αναφοράς οι τίτλοι των ΕΥΠΙΚ, ΕΚΤΕΡ, CENTRIC ενώ απογοήτευσαν οι των ΜΑΘΙΟΣ, Hellas on Line, Ηρακλής, ΣΑΤΟΚ, ΑΛΚΑΤ, ΔΡΟΥΚ και αρκετές ακόμη.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Τηλεπικοινωνιών  (+4,92%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος του Εμπορίου (-3,32%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 86 κινήθηκαν ανοδικά, 63 καθοδικά, ενώ η τιμή 20 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα