Σελόντα: Αύξηση ετήσιου τζίρου κατά 14%

Πέμπτη, 03 Απριλίου 2014 10:01
UPD:10:05
REUTERS/YORGOS KARAHALIS

O κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 14% στα 130 εκατ. ευρώ.

Αυξημένος ήταν ο τζίρος του ομίλου Σελόντα το 2013, ωστόσο καταγράφηκαν ζημίες, λόγω της σταδιακής μείωσης της αξίας αποτίμησης των αποθεμάτων και των έκτακτων ζημιών ως αποτέλεσμα της απομείωσης συμμετοχών και υπεραξιών.

Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών του ομίλου αυξήθηκε κατά 14% στα 130 εκατ. ευρώ. Η αύξηση οφείλεται: α) στην αύξηση του όγκου της πώλησης ιχθύων σε ποσοστό 6,2% φτάνοντας τους 21.160 τόνους, β) στην αύξηση ποσοτήτων πώλησης γόνου κατά 13% με αύξηση της αξίας πωλήσεων κατά 7,4%, και γ) στην αύξηση των πωλήσεων ιχθυοτροφών σε αξία κατά 48,7%.

Ο όμιλος εμφάνισε ζημίες EBITDA ύψους 40 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών 18 εκατ. ευρώ. Καταγράφηκαν επίσης ζημίες μετά φόρων και δικαιωμάτων ύψους 59 εκατ. ευρώ, που οφείλονται στη μείωση των βιολογικών αποθεμάτων και σε μη επαναλαμβανόμενα γεγονότα όπως η απομείωση θυγατρικών και συγγενών εταιρειών ποσού 13,4 εκατ., η απομείωση υπεραξίας ποσού 2,3 εκατ. και έκτακτα γεγονότα όπως η απομείωση της αξίας επενδυτικών ακινήτων ποσού 1,1 εκατ. ευρώ.

Οι ταμειακές ροές για τον Όμιλο στην παρούσα χρήση ήταν θετικές και ανήλθαν σε 5,4 εκατ. ευρώ έναντι αρνητικών 2,8 εκατ. ευρώ της χρήσης του 2012. Η προσπάθεια της μείωσης του κόστους και η αύξηση των πωλήσεων αποτελούν τους βασικούς λόγους βελτίωσης των ταμειακών ροών του ομίλου.

Εν τω μεταξύ, τα δάνεια του ομίλου ανήλθαν σε 195,6 εκατ. ευρώ, ενώ αντίστοιχα της εταιρείας ανήλθαν σε 152,4 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έχει συμφωνήσει με τις πιστώτριες τράπεζες για τις ενέργειες που πρέπει να πραγματοποιηθούν έτσι ώστε να οριστικοποιηθεί το σχέδιο της αναδιάρθρωσης των δανείων της εταιρείας.

«Η Σελόντα κατάφερε το 2013, παρά τις αντίξοες συνθήκες έλλειψης ρευστότητας που οδήγησε πολλές εταιρείες του κλάδου να μειώσουν σημαντικά τις τιμές πώλησης, να αυξήσει τον τζίρο της κατά 14% επιτυγχάνοντας επίπεδα τιμών σχεδόν ίδια με αυτά του 2012», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Ι. Στεφανής, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα.

Όπως είπε, «οι ενδείξεις τιμών κατά τους πρώτους μήνες του 2014 αφήνουν αισιόδοξα μηνύματα. Η Σελόντα ξεκίνησε το 2014 με τις καλύτερες προοπτικές και είναι  απολύτως αυτάρκης να αντιμετωπίσει τις λειτουργικές της ανάγκες χωρίς ουδεμία πρόσθετη χρηματοδότηση».
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα