ΥΠΟΙΚ: Πιθανή χρήση των 11 δισ. του ΤΧΣ για το χρέος

«Απόλυτα ασφαλείς» οι τράπεζες σε Ελλάδα και Ε.Ε.
Τετάρτη, 02 Απριλίου 2014 14:39
UPD:14:52
REUTERS/ALKIS KONSTANTINIDIS

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του Ecofin.

Ανοιχτό το ενδεχόμενο να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους όσα χρήματα περισσέψουν από τα 11 δισ. ευρώ, που υπάρχουν ως «μαξιλάρι» για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, άφησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του άτυπου Ecofin, που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο.

Ειδικότερα, ερωτηθείς σχετικά με τις ελληνικές τράπεζες, ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι από τα 50 δισ. ευρώ που δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίησή τους από το πρόγραμμα, χρησιμοποιήθηκαν ήδη τα 25 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών, τα 14 δισ. ευρώ για την εκκαθάριση τραπεζών όπου χρειάστηκε και τα υπόλοιπα 11 δισ. ευρώ απομένουν ως «μαξιλάρι».

Εάν δεν χρειαστούν, θα χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του χρέους, πρόσθεσε ο υπουργός Οικονομικών.

GREEK EU PRESIDENCY

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το τέλος του Ecofin, ο κ. Στουρνάρας και ο Τζόναθαν Φολ, από τη Γενική Διεύθυνση Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία της τραπεζικής ενοποίησης.

Οι τράπεζες στην Ελλάδα και στην Ε.Ε. είναι απόλυτα ασφαλείς και βιώσιμες, είπε ο ΥΠΟΙΚ, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει πολύ σημαντικά βήματα προς την κατεύθυνση του φιλόδοξου σχεδίου της τραπεζικής ενοποίησης. Όπως είπε, μέχρι τα μέσα Απριλίου θα είναι έτοιμοι οι σχετικοί κανονισμοί προς ψήφιση από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ στη συνέχεια θα πρέπει να επικυρωθούν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Οι διαδικασίες της τραπεζικής ενοποίησης θα συνεχιστούν και από τη χώρα που θα αναλάβει την επόμενη προεδρία, την Ιταλία.

Ο κ. Φολ επεσήμανε, από την πλευρά του, ότι συζητήθηκαν κυρίως θέματα χρηματοδότησης της πραγματικής οικονομίας, επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με στόχο τη βιώσιμη ανάπτυξη. Ο τραπεζικός τομέας θα είναι η βασική πηγή χρηματοδότησης, όμως προωθούνται και βασικές εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ

Ο γεν. διευθυντής Εσωτερικής Αγοράς και Υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Τζόναθαν Φολ.

Τόνισε, επίσης, ότι το βασικό ζήτημα είναι οι τράπεζες να έχουν τη δυνατότητα, εάν χρειαστεί να σώζονται οι ίδιες και να μην επιβαρύνουν κυβερνήσεις και φορολογούμενους.

«Είμαι ευτυχής που είμαι στο ΥΠΟΙΚ»

Εν τω μεταξύ, στις αποφάσεις του Πρωθυπουργού παρέπεμψε ο υπουργός Οικονομικών, ερωτηθείς εάν ενδιαφέρεται να μετακινηθεί στη θέση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

«Δεν έχω κάνει καμία σχετική συζήτηση με τον Πρωθυπουργό. Η τύχη ενός υπουργού και ενός διοικητή μιας κεντρικής τράπεζας βρίσκεται στα χέρια του πρωθυπουργού και του Κοινοβουλίου» απάντησε ο κ. Στουρνάρας.

Για να προσθέσει, στην επανάληψη της ερώτησης: «Όχι. Είμαι ευτυχής που είμαι στο υπουργείο Οικονομικών».

Πηγή: ΑΜΠΕ
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα