Market Beat: Η αντίδραση των θεσμικών στο βαρύ διεθνές κλίμα διαμορφώνει τάση

Τετάρτη, 12 Μαρτίου 2014 10:17
UPD:10:17
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Τεχνικά ο ΓΔ είναι πλέον έτοιμος να προσεγγίσει επίπεδα αντίστασης που σχηματίστηκαν από συναλλαγές που έγιναν τον Μάιο του 2011 και η πρώτη σοβαρή εντοπίζεται στις 1388 μονάδες από την συστοιχία συνεδριάσεων που έγιναν από τις 6 ως τις 12 εκείνου του μήνα. Αλλά αυτό δεν θα είναι εφικτό, αν σήμερα επηρεαστούν οι επενδυτές από το διεθνές κλίμα που περιλαμβάνει βουτιά στην Wall Street και αρνητικές μεταβολές σε όλες τις αγορές της Ασίας εκτός αυτής στην Βομβάη.

Η παγκόσμια κεφαλαιαγορά είναι προβληματισμένη από την αβεβαιότητα που εκπέμπει η οικονομία της Κίνας αλλά και οι χαμηλοί ρυθμοί ανάπτυξης στις ΗΠΑ με βάση τα πρόσφατα δεδομένα, δεν είναι σαφές αν οφείλονται στον καιρό ή σε δομικού χαρακτήρα προβλήματα.  Το δυσάρεστο είναι ότι ο χρυσός ανεβαίνει καθώς οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία μεγαλώνουν και οι επενδυτές αναζητούν ασφαλή καταφύγια πριν ξεσπάσει μια πραγματική πολεμική σύρραξη στην ευαίσθητη οικονομικά και πολιτικά περιοχή. Οι ξένοι θεσμικοί είναι πρωταγωνιστές των συναλλαγών και συνεπώς αν αυτοί επηρεαστούν και τους πιάσει η διάθεση να αποφύγουν τον κίνδυνο, μπορεί να προβούν σε πωλήσεις για να αυξήσουν το ποσοστό των διαθεσίμων χωρίς αυτό να σημαίνει πως σκέφτονται ή θέλουν να απομακρυνθούν από την ελληνική αγορά.  

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Οι επενδυτές στο ΧΑ δεν έμειναν ήσυχοι τις τελευταίες μέρες. Αντίθετα παρακολούθησαν, την διελκυστίνδα κυβέρνησης – τρόικας για τα stress tests των τραπεζών, την  ανακοίνωση από την Τράπεζα της Ελλάδας για τις ανάγκες της κάθε Τράπεζας για την κεφαλαιακή της επάρκεια, αλλά και την απάντηση των τραπεζών στα όσα αποκαλύφτηκαν.  Πολλά σημαντικά και μαζεμένα θέματα και η αντίδραση των θεσμικών και των ιδιωτών επενδυτών σε ορισμένες περιπτώσεις σταθερή και σε άλλες με εναλλασσόμενη κατεύθυνση. Οι αγοραίοι θα περιμένουν  για την κατάληξη της διαπραγμάτευσης με την τρόικα που θα ξεκινήσει αύριο και οι ορισμένοι πολιτικοί αναλυτές περιμένουν να διακοπούν απότομα χωρίς την συμφωνία σε όλα τα επιμέρους ζητήματα. Καυτά ζητήματα που έχουν σχέση με τα πλαίσια λειτουργίας των τραπεζών αναμένεται να λυθούν με το νομοσχέδιο για τις τράπεζες που θα αποτελέσει πιθανή αιτία διάσπασης των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ και ξαφνικά η πολιτική εισέρχεται ως παράμετρος μεγάλης σημασίας στο κλίμα για τον τραπεζικό κλάδο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ 

Κίνα και Ουκρανία απομάκρυναν τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 από τα ιστορικά υψηλά του, οδηγώντας τους αμερικανικούς δείκτες να κλείσουν με απώλειες την Τρίτη.

Ειδικότερα, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε 0,41% στις 16.351,25 μονάδες, ο τεχνολογικός Nasdaq υποχώρησε κατά 0,63% στις 4.307,19 μονάδες, καταγράφοντας απώλειες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση, και οS&P 500 σημείωσε απώλειες  0,51% στις 1.867,63 μονάδες.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, οι επενδυτές παραμένουν επιφυλακτικοί μετά την αιφνίδια πτώση στις εξαγωγές της Κίνας, όπως έδειξαν τα στοιχεία του Φεβρουαρίου που ανακοινώθηκαν προχτές. Οι εξαγωγές της Κίνας σημείωσαν πτώση 18,1% τον προηγούμενο μήνα έναντι προσδοκιών για αύξηση 6,8%.

Στο μεταξύ, ο χρόνος για το δημοψήφισμα στην Κριμαία μετρά αντίστροφα και οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μέσω της διπλωματικής οδού εντείνονται. Για πέμπτη φορά τις τελευταίες δέκα ημέρες συνεδρίασε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,  χωρίς ουσιαστικό αποτέλεσμα. Το χάσμα ανάμεσα σε Μόσχα και Δύση παραμένει αγεφύρωτο και ο Μπαν Κι Μουν απηύθυνε έκκληση σε όλες τις πλευρές για αυτοσυγκράτηση.

Στο ταμπλό, με απώλειες που ξεπέρασαν το 30% έκλεισαν οι κρατικά ελεγχόμενες  Fannie Mae και Freddie Mac, καθώς επηρεάζονται άμεσα από την πρόταση μεταρρυθμισης της χρηματοδότησης της αγοράς ακινήτων, προσχέδιο της οποίας ανακοινώθηκε σήμερα. Αξιοσημείωτη ήταν η συμπεριφορά της FuelCell Energy, η οποία στην έναρξη της συνεδρίασης κατέγραφε κέρδη 17%, για να κλείσει όμως στο -20%, καθώς η πτώση του αργού την παρέσυρε πτωτικά όπως κάθε άλλη μετοχή του ενεργειακού κλάδου. Η FuelCell ανακοίνωσε ότι τα έσοδα του πρώτου τριμήνου χρήσης 2014 έφτασαν στα 44,4 εκατ. δολάρια, υψηλότερα από τα 42,3 εκατ. δολάρια που ανέμεναν οι αναλυτές. Οι μετοχές της εταιρείας έχουν ήδη καταγράψει σημαντική άνοδο αυτόν τον μήνα.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 8% αυξήθηκαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, ήτοι κατά 3,97 εκατ. από 3,91 εκατ. το Δεκέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Εργασίας. Οι νέες θέσεις εργασίας αυξήθηκαν κατά 10%, στα 3,61 εκατ., στον ιδιωτικό τομέα, ενώ αντίστοιχα στο δημόσιο τομέα οι νέες θέσεις μειώθηκαν κατά 369 χιλ. από 421 χιλ. τον Δεκέμβριο.
Παράλληλα, πτώση 1,9% σημείωσαν οι χονδρικές πωλήσεις στις ΗΠΑ τον Ιανουάριο, την ώρα που τα αποθέματα χονδρικής αυξήθηκαν κατά 0,6%.

Ευρώπη

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν οι ευρωπαϊκοί δείκτες, καθώς οι ανησυχίες για την επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος στην Κριμαία σκιάζει την αρχική ευφορία που προκάλεσε η αύξηση των εξαγωγών της Γερμανίας.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 έχασε 0,05% στις 6.686 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 0,46% στις 9.308 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε πτώση 0,48% στις 4.350 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη μόλις 0,03% στις 331,49 μονάδες.  Ο δείκτης έχει χάσει περίπου 2% από τα υψηλά 6ετίας που είδε στις 25 Φεβρουαρίου, ωστόσο διαπραγματεύεται κατά 14,5 φορές υψηλότερα από τα κέρδη των εταιρειών που τον συνθέτουν, υψηλότερα από τις 13,8 φορές που ήταν στην αρχή του έτους.

Δεν είναι λίγοι οι αναλυτές που έχουν επιστήσει την προσοχή των επενδυτών, ώστε να συμπεριλάβουν στα χαρτοφυλάκια τους και τον κίνδυνο γενικευμένες σύρραξης στην Ουκρανία. Αποτέλεσμα αυτού είναι πολλά σημαντικά χαρτοφυλάκια είτε να τηρούν στάση αναμονής είτε να αναδιαρθρώνουν τη σύνθεση τους, με κριτήριο τις εξελίξεις στη χώρα.

Στο ταμπλό, κέρδη 3,2% σημείωσε η Geberit, με την αγορά να επικροτεί την τοποθέτηση του Christian Buhl στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου Albert M. Baehny. Ο Buhl θα αναλάβει καθήκοντα στις αρχές του 2015. Με κέρδη 6,2% έκλεισε η UniCredit, η οποία παρά τις ζημίες που ανακοίνωσε σήμερα, ανέφερε ότι θα προχωρήσει ένα πλάνο αναδιάρθρωσης των υπηρεσιών της μέσω μείωσης του προσωπικού και εκμετάλλεσης των στοιχείων ενεργητικού.

Αντίθετα, πτωτικά έκλεισαν οι λιανεμπορικές εταιρείες για τέταρτη συνεχόμενη συνεδρίαση. Η Carrefour έχασε 1,3% και η Jeronimo Martins υποχώρησε κατά 0,9%, οδεύοντας προς τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο του 2011. Απώλειες 19% σημείωσε η African Barrick Gold, καθώς έντονες είναι οι διαρροές ότι η Barrick, η οποία κατέχει το 74% της εταιρείας, έχει προχωρήσει σε πώληση 41 εκατ. μετοχών στη τιμή μεταξύ 275-280 πενών, ποσότητα που αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, οι εξαγωγές της Γερμανίας κατέγραψαν αύξηση 2,2% τον Ιανουάριο, ενώ το εμπορικό πλεόνασμα περιορίστηκε στα 17,2 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, και οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 4,1%, διαψεύδοντας τις προβλέψεις των αναλυτών που ανέμεναν να υποχωρήσουν 1,3% με αποτέλεσμα το εμπορικό πλεόνασμα να υποχωρήσει στα 17,2 δισ. ευρώ από 18,3 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Χ.Α.

Εντυπωσιακά έκλεισε την Τρίτη το ελληνικό χρηματιστήριο, «πατώντας» σε κάθε θετικό σημάδι από το μέτωπο της οικονομίας. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 1.360,37 μονάδες με άνοδο 1,62%, ακουμπώντας ακριβώς στην αντίσταση των 1.360 μονάδων, ενώ η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 122,23 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 50,54 εκατ. τεμάχια εκ των οποίων τα 29,4 εκατ. τεμάχια στις τράπεζες.

Όπως έγινε γνωστό, η ύφεση του δ' 3μηνου ήταν ηπιότερη, στο 2,3% (λόγω αλλαγής στον τρόπο μέτρησης), ξεκινώντας το 2014 σε καλύτερη βάση, ενώ το πρώτο δίμηνο ο προϋπολογισμός ήταν πλεονασματικός κατά 495 εκατ. ευρώ, με το πρωτογενές πλεόνασμα να φτάνει τα 2,1 δισ. ευρώ.  Ο Γενικός Δείκτης αναρριχήθηκε σε νέα υψηλά, ο τραπεζικός κλάδος δείχνει να βρίσκει το δρόμο του, η Jumbo κατέρριψε ένα ακόμη ιστορικό υψηλό, τα warrants των Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,24% και Πειραιώς επανέρχονται θετικά στο πρσκήνιο, ενώ ΤΕΝΕΡΓ, ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ+3,87% και ΟΛΠ ΟΛΠ+4,50% έδειξαν ότι μπορούν να τραβήξουν την προσοχή long επενδυτών. Αυτή ήταν εν ολίγοις η σημερινή εικόνα, μιας συνεδρίασης που οι συναλλαγές ξεπέρασαν και πάλι τα 120 εκατ. ευρώ.

Ο FTSE25 κάλυψε το 85% του τζίρου, με πρωταγωνίστρια την ΕΤΕ (+8,74% και πρώτη στο τζίρο στα 18,64 εκατ. ευρώ), ενώ το 45% αφορούσε τρεις μόλις μετοχές (ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΟΠΑΠ) και το 25% από άλλες πέντε μετοχές (ΟΤΕ, ΑΛΦΑ, ΑΛΦΑΤΠ,   ΔΕΗ+3,03% και ΜΠΕΛΑ). Την ίδια ώρα η αγορά επικροτεί τα σχέδια διάσπασης της ΔΕΗ, με τη μετοχή να κλείνει με κέρδη 3% στα 12,59 ευρώ.

Η Εθνική πέρασε μετά από πάρα πολλούς μήνες στην πρώτη θέση των κεφαλαιοποιήσεων και στα 9,5 δισ., με την Πειραιώς να ακολουθεί στα 9,3 δισ. ευρώ.  Η αγορά, γνωρίζοντας πια τις κεφαλαιακές ανάγκες του, υποδέχεται τα σχέδια ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, με αυτό της Εθνικής να ξεχωρίζει, παρά το γεγονός ότι ουσιαστικές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμη γνωστές. Άξιες αναφοράς ήταν οι μετοχές των Μοχλός με κλείσιμο στο +13,3% και ΑΤΤΙΚΑ, που βρέθηκε από το -8,8% στο +2,35%. Πολλά τα τεμάχια που άλλαξαν χέρια στην Unibios (110.500 τμχ και στο +3,5%), κινητικότητα στην πολύ ποιοτική ΕΛΤΟΝ που πλησιάζει τα 2 ευρώ. Εξαιρετικές ήταν η ΒΙΟΧΑΛΚΟ και η Frigoglass.

Τεχνική ανάλυση

Το ΧΑ κινήθηκε με βάση τις προσδοκίες των θεσμικών για τις τράπεζες που τις ευνόησε η FITCH και την κάλυψή τους αποφασίζουν όλο και περισσότεροι επενδυτικοί οίκοι. Τον 25άρη ώθησαν προς τα άνω σχεδόν όλα τα blue chip αλλά ξεχωριστή ήταν η συνεισφορά των ΕΤΕ, ΕΧΑΕ, ΔΕΗ, ΜΠΕΛΑ, ΤΕΝΕΡΓ και ΦΡΙΓΟ με μεταβολές από +3% ως +8,8%. Αλλά αυτό που άλλαξε μετά από πολλούς μήνες ήταν η κατάταξη των μετοχών με το καλύτερο ημερήσιο τζίρο. Αναφερόμαστε στο τζίρο της ΕΤΕ που ήταν πάντα στις δέκα μετοχές με τον καλύτερο τζίρο αλλά απείχε σταθερά από τις πρώτες θέσεις και χθες με ΕΤΕ με τζίρο 18,642 από 11,171 εκατ. ευρώ και μεταβολή +8,74% από +5,78% βρέθηκε στην πρώτη με δεύτερη την ΠΕΙΡ  με τζίρο 17,612 από 25,450 εκατ. ευρώ και μεταβολή +0,55% από -5,18%. Από αυτές τις δύο μετοχές του κλάδου που πρωταγωνιστεί γίνεται σαφές ότι δεν υπάρχει ενιαίος τρόπος αντιμετώπισης τους και συνεπώς δεν είναι εύκολο να προβλέψουμε την συνεισφορά των τραπεζών σήμερα.

Οι επενδυτές στα παράγωγα δεν πέφτουν έξω εύκολα στις προσδοκίες τους για την βραχυπρόθεσμη τάση και χθες έδωσαν στην τιμή εκκαθάρισης των ΣΜΕ μια μονάδα πιο κάτω από το κλείσιμο του 25άρη. Παράλληλα η στήλη από μήνες έχει προσδιορίσει τη ζώνη των 426 436 μονάδων ως μια ζώνη που το άνω όριο της θα λειτουργήσει ως οροφή. Τελικά αποδείχθηκε ότι ο θεσμικοί θεώρησαν καλύτερο να στείλουν τις τιμές του δείκτη των παραγώγων ως το μέσο της απόστασης του υψηλότερου κλεισίματος και της υψηλότερης ενδοσυνεδριακής τιμής εκείνης της περιόδου. Πάντως έστω και με διαφορά μερικών μονάδων θεωρούμε πως οι τιμές του 25άρη θα κινηθούν πτωτικά για μερικές συνεδριάσεις ή έστω σταθεροποιητικά.

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα, καθώς η οικονομική αβεβαιότητα στην Κίνα και τις Ηνωμένες Πολιτείες σε συνδυασμό με πολιτικές εντάσεις στην Ουκρανία, κράτησαν  τους επενδυτές σε επιφύλαξη και την αγορά εμπορευμάτων  και προϊόντων κάτω από  ένα σκοτεινό σύννεφο. Ο χαλκός βρέθηκε στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων, αφού στα futures της Σαγκάης βούτηξε σχεδόν 4% στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2009.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας υποχώρησε 2,24%, συνεχίζοντας την τραμπάλα των τελευταίων δύο μηνών, ενώ οι μετοχές της Αυστραλίας έπεσαν -0,6%. Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 1,1%.

Αυτό διαδέχθηκε μια μη ικανοποιητική επίδοση στη Wall Street, όπου τα ασθενή δεδομένα  δεν έκαναν τους επενδυτές σοφότερους σχετικά με το εάν τα προβλήματα της αμερικανικής οικονομίας απλώς  σχετίζονται με τις καιρικές συνθήκες ή με κάτι πιο ανησυχητικό. Ο Dow την Τρίτη έκλεισε κάτω κατά 0,41%, ενώ ο S & P 500 έχασε 0,51%.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Κώστας Φέγγος της Versal ΑΕΠΕΥ

Το Χ.Α. κινείται σε υψηλά τριετίας και προσωρινά βρίσκεται, ακόμα, σε ανοδικό κανάλι. Ο διευθύνων σύμβουλος προτείνει αύξηση της ρευστότητας στο 40% του συνόλου του χαρτοφυλακίου, κυρίως λόγω των επερχόμενων Τραπεζικών ΑΜΚ που θα ζητήσουν από 6 έως 9 δισ από την Αγορά, κίνηση που όταν ενεργοποιηθεί δεν αποκλείεται να πιέσει τις αποτιμήσεις. Πέρυσι, οι Τράπεζες ζήτησαν περίπου 3 δισ, δυσκολεύοντας σημαντικά την εγχώρια Χρηματιστηριακή Αγορά. Φέτος τα πράγματα δείχνουν καλύτερα, λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος και εισροών από το εξωτερικό. Στην παρούσα φάση και με δεδομένους του ενεργούς παίκτες της Αγοράς, ο κ. Φέγγος εκτιμά ότι πολύ δύσκολα το ενδιαφέρον θα ξεφύγει από τα στενά όρια του FTSE25 και θα διευρυνθεί προς τις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Ο χαλκός στρέφει την προσοχή των επενδυτών στην Κίνα

Οι τιμές του χαλκού συνέχισαν σήμερα να υποχωρούν στην Ασία από τις ανησυχίες ότι το μέταλλο μπορεί να αντιμετωπίσει δύσκολες στιγμές καθώς η οικονομία στην Κίνα επιβραδύνεται. Οι τιμές του χαλκού έχουν πλέον μειωθεί σχεδόν κατά 8% τις τελευταίες τέσσερις ημέρες συναλλαγών και το συναίσθημα του κινδύνου απλώθηκε ευρύτερα στην Ασία, ενώ έχει αρχίσει να επηρεάζεται αρνητικά τις περισσότερες αγορές μετοχών οδηγώντας τις χαμηλότερα και έκανε το δολάριο ισχυρότερο σήμερα.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

  • Μείωση 2,3% παρουσίασε το ΑΕΠ, σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο του 2013, έναντι μείωσης 2,6% που είχε υπολογιστεί στην πρώτη εκτίμηση (flash estimate) της ΕΛΣΤΑΤ, όπως ανακοινώθηκε σήμερα. Από τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής προκύπτει πως η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση κατά 0,8% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012, ενώ οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 15,3%. Αύξηση κατά 0,5% σε σχέση παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, με τις εξαγωγές αγαθών να υποχωρούν κατά 1,7% και τις εξαγωγές υπηρεσιών να αυξάνονται κατά 3,4%. Μείωση κατά 5,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2012 παρουσίασαν, εν τω μεταξύ, οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν κατά 4,0% και οι εισαγωγές υπηρεσιών μειώθηκαν κατά 11,8%
  • Θετικά κρίνει τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών ο οίκος αξιολόγησης Fitch, κρίνοντας ότι τα ποσά που χρειάζονται είναι διαχειρίσιμα. Σύμφωνα με τον οίκο, ακόμη και υπό το δυσμενές σενάριο, οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους, καθώς οι ισχυρότερες μπορούν να αντλήσουν κεφάλαια από τις αγορές, ενώ παράλληλα υπάρχει διαθέσιμο υπόλοιπο από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Γι' αυτό το λόγο, οι τράπεζες μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες τους χωρίς να ενεργοποιηθεί  σχέδιο bail-in, δηλαδή με τη συμμετοχή των μετόχων, των πιστωτών και των καταθετών.
  • Επίσημο είναι πλέον το «φρένο» της τρόικας στη διανομή του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013, όπως παραδέχεται υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο αποκάλυψε ότι δεν έχει υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές για το δημοσιονομικό κενό του 2014. Ταυτόχρονα αποκάλυψε πως ένα μέρος του πλεονάσματος θα διατεθεί για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς ιδιώτες, που σημαίνει ότι συρρικνώνεται περαιτέρω το «κοινωνικό μέρισμα», όπως επίσης και ότι η τρόικα ζητεί περικοπές στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Οι επιφυλάξεις της τρόικας για το χειρισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος ενισχύονται και μετατρέπονται σε ανησυχίες μετά την υστέρηση για δεύτερο συνεχόμενο μήνα των εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού, η οποία καλύπτεται με «μαχαίρι» στις δαπάνες.
  • Μετά την κινεζική Cosco φαίνεται να καταπλέουν στο λιμάνι του Πειραιά και οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Βλαντιμίρ Γιακούνιν με δήλωσή του αποκάλυψε το ενδιαφέρον της ρωσικής εταιρείας για το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας. «Οι ρωσικοί σιδηρόδρομοι ενδιαφέρονται να αγοράσουν τις μετοχές που κατέχει το κράτος στο λιμάνι του Πειραιά», δήλωσε ο κ. Γιακούνιν και πρόσθεσε: «Θα μπορούσαμε να ενδιαφερθούμε εφόσον υπάρχει οποιαδήποτε ευκαιρία ανάπτυξης και για τις σιδηροδρομικές μεταφορές». Με τη δήλωση του κ. Γιακούνιν, ο οποίος βρίσκεται πολύ κοντά στον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, οι Ρώσοι επαναφέρουν στο προσκήνιο το ενδιαφέρον τους να επενδύσουν σε υποδομές στην Ελλάδα.
  • Ισχυρές προοπτικές για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα βλέπει η γερμανική τράπεζα Deutsche Bank, προβλέποντας ότι η κερδοφορία θα ανακάμψει. Σύμφωνα με τους αναλυτές της Deutsche Bank, μετά από μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, διαφαίνονται πλέον ισχυρές προοπτικές για ανάπτυξη της κερδοφορίας και ουσιαστική ανάκαμψη. Για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια, το 2014 το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας θα καταγράψει αύξηση και θα κινηθεί σε θετικό επίπεδο.
  • Με σύσταση «buy» και τιμή-στόχο τα 0,9 ευρώ και 2,3 ευρώ, αντίστοιχα, ξεκίνησε σήμερα να καλύπτει τις μετοχές της Alpha Bank ΑΛΦΑ+2,24% και της Τράπεζας Πειραιώς ΠΕΙΡ+0,55% ο επενδυτικός οίκος Wood Group. Αντίθετα, συστήνει «hold» για τις μετοχές της Εθνικής και της Eurobank, με τιμή-στόχο τα 4,2 ευρώ και 0,45 ευρώ, αντίστοιχα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

  • Ομαλοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών βλέπει ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι υπάρχουν προκλήσεις στη διατήρησή τους. Σύμφωνα με την ανάλυση, η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες στο πρώτο εξάμηνο θα είναι χαμηλότερη, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ωστόσο αρκετά βελτιωμένη έναντι του 2012 και των αρχών του 2013, παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ και την επικείμενη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στην Ιαπωνία.
  • Κέρδη για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση κατέγραψε ο χρυσός, καθώς οι ανησυχίες για την πορεία της κρίσης στην Ουκρανία οδηγούν τους επενδυτές να αναζητήσουν το ασφαλές καταφύγιο των μετάλλων. Την ίδια ώρα, το πετρέλαιο έφτασε σε χαμηλά ενός μήνα, με τους επενδυτές να εμφανίζονται ακόμη επηρεασμένοι από την μειωση των ρυθμών ανάπτυξης της κινεζικής οικονομίας. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του χρυσού ενισχύθηκαν κατά 0,4% ή 5,20 δολάρια, κλείνοντας στα 1.346,70 δολάρια ανά ουγγιά.  Τα συμβόλαια παράδοσης Απριλίου του αργού υποχώρησαν κατά 1,1% ή 1,09 δολάρια, φτάνοντας στα 100,03 δολάρια ανά βαρέλι.
  • Οι Γερμανοί πολίτες ξοδεύουν περισσότερα χρήματα από ποτέ και μάλιστα ξοδεύουν περισσότερα από ό,τι οι πολίτες των κρατών μελών της Ε.Ε., σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα σήμερα η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία της Γερμανίας (Destatis). Σύμφωνα με την Destatis η κατανάλωση στην Γερμανία έφτασε στο ποσό-ρεκόρ του 1,6 τρισεκατομμυρίου ευρώ.
  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι αδιάφορη για τον χαμηλό πληθωρισμό που καταγράφεται στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της αυτόν το μήνα, δήλωσε η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ. «Έχουμε περιθώριο για δράση. Το επιτόκιο καταθέσεων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι αρνητικό», είπε η Λαουτενσλέγκερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Το απορρίπτω αυτό, αν κάποιος λέει ότι είμαστε αδιάφοροι», πρόσθεσε.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα