«Δεν αδιαφορεί» για τον χαμηλό πληθωρισμό η ΕΚΤ

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 15:17
UPD:15:18
REUTERS/LISI NIESNER

«Έχουμε περιθώριο για δράση. Το επιτόκιο καταθέσεων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι αρνητικό», είπε η Λαουτενσλέγκερ (φωτ. αρχείου). 

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν είναι αδιάφορη για τον χαμηλό πληθωρισμό που καταγράφεται στην Ευρωζώνη, ακόμη και αν δεν προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων της αυτόν το μήνα, δήλωσε η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.

«Έχουμε περιθώριο για δράση. Το επιτόκιο καταθέσεων θα μπορούσε, για παράδειγμα, να είναι αρνητικό», είπε η Λαουτενσλέγκερ σε συνέντευξή της στην εφημερίδα Wall Street Journal. «Το απορρίπτω αυτό, αν κάποιος λέει ότι είμαστε αδιάφοροι», πρόσθεσε.

Την περασμένη εβδομάδα, η ΕΚΤ διατήρησε τα βασικά της επιτόκια αμετάβλητα σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, παρά την κερδοσκοπία που υπήρχε για επιπλέον μείωση των επιτοκίων λόγω του επίμονα πολύ χαμηλού πληθωρισμού στις 18 χώρες της Ευρωζώνης.

«Δεν υπήρχε ισχυρός λόγος για δράση», είπε η Λαουτενσλέγκερ. «Λαμβάνουμε κάποια θετικά μηνύματα από τα εισερχόμενα στοιχεία», ανέφερε, σημειώνοντας ότι οι τιμές θα παραμείνουν στα σημερινά πολύ χαμηλά επίπεδα ή ακόμη και χαμηλότερα «για μια μακρά χρονική περίοδο».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα