Επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης βλέπει ο ΟΟΣΑ

Τρίτη, 11 Μαρτίου 2014 15:27
UPD:15:31
REUTERS/CARLOS BARRIA

Αναφορικά με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με την ανάπτυξη να χαρακτηρίζεται μέτρια.

Ομαλοποίηση των ρυθμών ανάπτυξης των αναπτυσσόμενων οικονομιών βλέπει ο  Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), σε έκθεση που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα, προειδοποιώντας ωστόσο ότι υπάρχουν προκλήσεις στη διατήρησή τους.

Σύμφωνα με την ανάλυση, η ανάπτυξη στις ανεπτυγμένες οικονομίες στο πρώτο εξάμηνο θα είναι χαμηλότερη, σε σχέση με το προηγούμενο εξάμηνο, ωστόσο αρκετά βελτιωμένη έναντι του 2012 και των αρχών του 2013, παρά το γεγονός ότι επηρεάστηκε από τις κακές καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ και την επικείμενη αύξηση του φόρου επί των πωλήσεων στην Ιαπωνία.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΟΟΣΑ, οι ΗΠΑ θα σημειώσουν ρυθμό ανάπτυξης 1,7% το α' τρίμηνο, ο ρυθμός ανάπτυξης της Ιαπωνίας θα διαμορφωθεί στο 4,8%, της Γερμανίας στο 3,7% και της Γαλλίας στο 0,7%. Ισχυρότερη η ανάπτυξη στη Μ. Βρετανία, αφού θα διαμορφωθεί στο 3,3% του ΑΕΠ.

Αναφορικά με τις αναπτυσσόμενες οικονομίες, ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι θα υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας, με την ανάπτυξη να χαρακτηρίζεται μέτρια. Η εξέλιξη αυτή θα επηρεάσει αρνητικά την παγκόσμια οικονομία.

Για τους παραπάνω λόγους, ο ΟΟΣΑ συστήνει στις κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και της Ιαπωνίας να διατηρήσουν χαλαρή τη νομισματική πολιτική τους και όχι να την εντείνουν, ενώ επικρότησε την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που ακολουθεί για τη στήριξη της οικονομίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα