Mάριο Μόντι στο naftemporiki.gr: Η τρόικα να γίνει πιο «μαλακή»

Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας βλέπει σημάδια ανάκαμψης στην Ελλάδα
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 14:43
UPD:16:58
NAFTEMPORIKIGR

Την πεποίθηση ότι η ελληνική οικονομία αρχίζει να εμφανίζει «κάποια σημάδια ζωτικότητας» εκφράζει στο naftemporiki.gr ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας Μάριο Μόντι. Ο ίδιος εκφράζει την ελπίδα η τρόικα να γίνει πιο «μαλακή» αλλά και πιο «συνεκτική» στον τρόπο λειτουργίας της.

«Η τρόικα να είναι πιο «μαλακή» στον τρόπο λειτουργίας της και να χαρακτηριστεί από μεγαλύτερη συνοχή των θέσεων μεταξύ των τριών θεσμών».

Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

Σε συνομιλία με το naftemporiki.gr στο περιθώριο συνεδρίου του Economist στη Μάλτα, ίσως ο πιο αναγνωρίσιμος τεχνοκράτης στην Ευρωζώνη χαρακτηρίζει κυρίως υπαίτιες για την ευρωκρίση τη Γερμανία και τη Γαλλία, υπό την έννοια ότι αντιστάθηκαν στις επανειλημμένες προτροπές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να εξουσιοδοτηθεί η Eurostat με τη δυνατότητα να ελέγχει πραγματικά τα οικονομικά των χωρών – μελών.

Πλέον, ζητεί επιμονή στη δημοσιονομική πειθαρχία και εντατικοποίηση στην εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, διαπιστώνοντας μία πιο συνεκτική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης.

«Τώρα υπάρχει πιο συνεκτική διακυβέρνηση της Ευρωζώνης, περιλαμβανομένων των αποφάσεων που ελήφθησαν από την ΕΚΤ στην πλήρη αυτονομία της, γεγονός που αντικατοπτρίζει την ανάγκη κάποιας σταθεροποίησης στις αγορές κρατικών ομολόγων, για χώρες που συμπεριφέρονται σύμφωνα με τους κανόνες».

Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας

Ο κ. Μόντι, ο οποίος προσφάτως επιφορτίστηκε με το έργο διάσωσης της ιταλικής οικονομίας, δήλωσε ότι η Ιταλία κινείται πλέον προς τη σωστή κατεύθυνση, τονίζοντας ότι εκτός από τη Μάλτα είναι η μοναδική χώρα – μέλος της Ευρωζώνης η οποία δεν βρίσκεται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος και δεν εντάχθηκε στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς.

Ευρύτερα, ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας μιλά για την ανάγκη να χτιστούν τρεις «γέφυρες» στην ΕΕ: «μεταξύ του Βορρά και του Νότου, μεταξύ της Βρετανίας και της υπόλοιπης Ευρώπης, μεταξύ της ΕΕ και των πολιτών της».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]
Moντάζ: Βάνιας Σταυρακάκης



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα