Ο Μόντι επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου της Ε.Ε.

Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 17:58
UPD:22:00
EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαρας στην τελετή ανάληψης από τον Μάριο Μόντι της θέσης του προέδρου της νέας ομάδας «Υψηλού Επιπέδου για Ιδίους Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Τον Μάριο Μόντι συνεχάρη ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς για την ανάληψη των καθηκόντων του ως επικεφαλής της Ομάδας Εργασίας Υψηλού Επιπέδου για Ιδίους Πόρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Η παρουσίαση έγινε με κοινή συνέντευξη Τύπου στην οποία, εκτός τον Έλληνα πρωθυπουργό, συμμετείχαν ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόσο, αλλά και ο καθηγητής Μάριο Μόντι, πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, ο οποίος ανέλαβε την προεδρία της Ομάδας.

Ο κ. Σαμαράς  οποίος παραβρέθηκε στο Στρασβούργο με την ιδιότητα του προεδρεύοντας της Ε.Ε., δήλωσε ότι η Ομάδα θα βοηθήσει ώστε η  χρηματοδότηση της Ε.Ε.  να γίνει πιο αποτελεσματική  και πιο απλή.

Ειδικότερα όσον αφορά στη σύσταση της Ομάδας, ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα απαρτίζεται από υψηλότατους αξιωματούχους και των τριών θεσμικών οργάνων, οι οποίοι θα εξετάσουν τα βασικά χαρακτηριστικά του μελλοντικού συστήματος ιδίων πόρων.

Οι προτάσεις της Ομάδας θα αξιολογηθούν στο πλαίσιο της συνολικής αξιολόγησης του πολυετούς δημοσιονομικού πλαισίου, που θα γίνει το 2016, είπε και πρόσθεσε ότι το Συμβούλιο είναι πεπεισμένο ότι αυτές οι προτάσεις θα εξασφαλίσουν τη χρηματοδότηση των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ε.Ε. με πιο αποτελεσματικό και συνεπή τρόπο.

Ακόμη τόνισε ότι οι  ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θεωρούν ότι το ισχύον σύστημα είναι περίπλοκο και δεν αντιστοιχεί στις σημερινές  συνθήκες και εξέφρασε την ελπίδα η Κομισιόν να προτείνει  μια καινούργια προσέγγιση που θα είναι περισσότερο προσαρμοσμένη στις ανάγκες των ευρωπαίων πολιτών.

«Θα ήταν ένα πολύ μεγάλο άλμα για την Ε.Ε. εάν καταλήγαμε σε ένα καινούργιο σύστημα ιδίων πόρων» υπογράμμισε ο κ. Σαμαράς.

Ακόμη ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η  σύνθεση της ομάδας ξεκινάει με τρία άτομα, τα οποία όμως δεν επαρκούν για να εξασφαλισθούν οι γεωγραφικές και πολιτικές ισορροπίες μεταξύ των κρατών-μελών.

«Εφ΄όσον κριθεί απαραίτητο, τα τρία θεσμικά όργανα θα επανεξετάσουν το θέμα» σημείωσε ο κ. Σαμαράς.

Σε αναζήτηση νοήματος...

Από την πλευρά του ο Μάρι Μόντι δήλωσε ότι ανέλαβε αυτή τη θέση γιατί όπως είπε τρέφει περιέργεια για ένα θέμα που είναι σχεδόν αδύνατο να επιλυθεί, αλλά, συνέχισε, φτάνει κάποια στιγμή στη ζωή κάποιου που τα συνηθισμένα καθήκοντα δεν του αρκούν.

Σύμφωνα με τον ίδιο σκοπός αυτής της ομάδας δεν είναι να βρει έναν νέο τρόπο για την επιβολή νέων φόρων, όπως αναφέρει η κριτική που συχνά έχει δεχθεί το εγχείρημα, αλλά να βρεθούν νέα νόηματα και νέες αντιλήψει για την αντιμετώπιση της νέας πρόκλησης για την Ε.Ε.

Εξέφρασε την πεποίθηση ότι επί δεκαετίας στενή του συνεργασία με το Ευρωκοινοβούλιο και τους υπόλοιπους φορείς της Ε.Ε. θα τον βοήθησει στο έργο του, ωστόσο αναγνώρισε ότι σημαντικό ρόλο στην επιτυχία αυτής της προσπάθειας θα είναι η στενή συνεργασία που επιβάλεται να έχει με τα κοινοβούλια και τις κυβερνήσεις των κρατών μελών της Ε.Ε.

Ελπίζω ότι και αυτό το εγχείρημα που φαντάζει αδύνατο θα καταστεί δυνατό, κατέληξε ο Μάριο Μόντι.

«Δεν θα είναι εύκολα τα καθήκοντά σας κ. Μόντι»

«Δεν θα είναι καθόλου εύκολα τα καθήκοντά σας, κύριε Μόντι» είπε ο κ. Σούλτς και διευκρίνισε: «Από την πλευρά του Ευρωκοινοβουλίου θεωρούμε ότι οι απόψεις διΐστανται σε πολλά κράτη μέλη της Ε.Ε. και δεν θα είναι εύκολο να πετύχετε συμβιβαστικές λύσεις».

Ευχαρίστησε ακολούθως τον κ. Σαμαρά για το ότι ως προεδρεύων του Συμβουλίου επέτυχε να αποφασισθεί η επιτάχυνση των εργασιών για το θέμα. Ευχαρίστησε, επίσης, και την Κομισιόν για την υποδομή, τη στήριξη και τις απαραίτητες συμβουλές, που προσφέρει.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα