Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική»
Σε νέα πολιτική δοκιμασία μπαίνει ξανά η Ιταλία, κάτι που έχει γίνει σύνηθες τον τελευταίο καιρό με τις αλλεπάλληλες αλλαγές κυβερνήσεων τεχνοκρατών.
Τώρα, ο 39χρονος ηγέτης της Κεντροαριστεράς Ματέο Ρέντσι αναμένεται να αποτελέσει το νεότερο πρωθυπουργό στην 163χρονη ιστορία της Ιταλίας, από τη στιγμή που το Δημοκρατικό Κόμμα ανάγκασε σε παραίτηση τον Ενρίκο Λέτα.
Προτού, ωστόσο, ο κ. Ρέντσι βάλει την προσωπική του σφραγίδα στην πολιτική ζωή της Ιταλίας και επιχειρήσει να συστήσει την 65η κυβέρνηση της χώρας από το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, θα πρέπει να ξεπεράσει πρώτα το «σκόπελο» των πολιτικών διαβουλεύσεων.
Εχοντας λάβει την εντολή από τον Ιταλό πρόεδρο Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, θα πρέπει να συνάψει συμφωνία με το μικρό κόμμα Νέα Κεντροδεξιά, του οποίου την υποστήριξη χρειάζεται το Δημοκρατικό Κόμμα για να εξασφαλίσει την πλειοψηφία στο Kοινοβούλιο.
Η Νέα Κεντροδεξιά, παρότι έχει ήδη διαμηνύσει ότι είναι έτοιμη να συνεργαστεί, έχει καταστήσει σαφές ότι θα ζητήσει εγγυήσεις σε θέματα φορολογίας και εργασίας, γεγονός που σημαίνει ότι η νέα κυβέρνηση θα χρειαστεί χρόνο για να σχηματιστεί.
Κατά μία αίσθηση, με ανάληψη της πρωθυπουργίας από τον Ματέο Ρέντσι -παρότι θα αποτελέσει τον τρίτο πρωθυπουργό που διορίζεται από τον Τζόρτζιο Ναπολιτάνο, χωρίς να έχει κερδίσει εκλογές- «η ιταλική πολιτική ζωή επιστρέφει στα φυσιολογικά της», όπως αναφέρει η «WSJ».
GRAPHIC NEWS
Από το φθινόπωρο του 2011, όταν κατέρρευσε η κεντροδεξιά κυβέρνηση του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, η Ιταλία κυβερνάται από τεχνοκράτες.
Πρώτος στη σειρά ήταν ο Μάριο Μόντι, που υπηρέτησε περίπου 18 μήνες, και ακολούθησε ο Ενρίκο Λέτα, ο οποίος επιλέχθηκε από τον Ιταλό πρόεδρο μετά το μη ξεκάθαρο εκλογικό αποτέλεσμα του περσινού Απριλίου. Εκτοτε, προσπάθησε να κρατήσει ενωμένο ένα συνασπισμό, που ήδη παρουσίαζε ρωγμές, κυρίως επειδή όλοι συμφώνησαν τότε ότι αυτή αποτελούσε καλύτερη επιλογή από το να διεξαχθούν νέες εκλογές.
Τώρα, επιχειρώντας πολιτικό ελιγμό, ο κ. Ρέντσι είναι πιθανόν να προσπαθήσει να επωφεληθεί από την αναστάτωση που επικρατεί αυτή τη στιγμή στις τάξεις της Κεντροδεξιάς, καθώς αναμφίβολα δεν θέλει να παραμείνει στην κυβέρνηση μαζί με τους αντιπάλους του.
Ετσι, έχει μεν τη φήμη του πραγματιστή και του μεταρρυθμιστή ηγέτη, όμως το να προσπαθήσει να «ξεκαθαρίσει» το τοπίο στη νέα κυβέρνηση δείχνει ότι ακολουθεί και «σκληρή» πολιτική τακτική...
ΈΦΗ ΤΡΙΗΡΗ - [email protected]