Market Beat: Εβδομάδα με εύνοια από τα στατιστικά, αλλά η άνοδος «απειλείται» από τα γεωπολιτικά

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 10:03
UPD:10:03
EUROKINISSI/ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

Η εβδομάδα ξεκινά στην Ασία με πτώση που την προκάλεσαν αρνητικά δεδομένα από τις εμπορικές συναλλαγές της Κίνας παρά την θετική εικόνα που εμφάνισαν τα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ σχετικά με την απασχόληση. Η κρίση στην Ουκρανία αποκτά διάφορες πτυχές και επηρεάζει τους διαχειριστές κεφαλαίων αναγκάζοντάς τους να μειώσουν την διάθεση για ανάληψη κινδύνων. Ωστόσο στην αγορά της Αθήνας η κληρονομιά των συναλλαγών είναι πολύ θετική από στατιστική άποψη. Η εβδομάδα που πέρασε πρόσφερε στο μέσο όρο του ΧΑ σημαντικά κέρδη, όχι τόσο για το μέγεθός τους, αλλά διότι μέσα σε ένα δυσμενές για τις μετοχές κλίμα, οι βασικοί δείκτες οδηγήθηκαν σε σημαντικές ζώνες τιμών που, όποτε και αν τις ξεπεράσουν, η αγορά θα αλλάξει σελίδα.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Είχαμε λοιπόν κέρδη για μια περίοδο που η Τρόικα με την ελληνική κυβέρνηση δεν έχουν καταφέρει να καταλήξουν σε συμφωνία, αναφορικά με τα ανοιχτά ζητήματα που υπάρχουν. Αξίζει αναφοράς πως το ΧΑ, ενώ ήταν ανοιχτό στις 4 από τις 5 μέρες της εβδομάδας και λόγω Καθαρής Δευτέρας γλίτωσε από την βουτιά που πραγματοποίησαν συντονισμένα όλες οι αγορές στον κόσμο εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία, εμφάνισε την καλύτερη εβδομαδιαία μεταβολή. Ακόμα και στην πρώτη συνεδρίαση αν και ξεκίνησε πτωτικά, κατάφερε να εμφανίσει κέρδη που μαζί με αυτά της Παρασκευής, του προσέφεραν άνοδο πάνω από 2%.  Την τρέχουσα εβδομάδα η κρίση στην Ουκρανία συνεχίζεται και σε αυτό τον τομέα το απροσδόκητο καραδοκεί.

Οι τράπεζες και ο τρόπος που θα αντιμετωπιστούν από εδώ και πέρα, θα καθορίσουν τη δυνατότητα του ΧΑ να ξεπερνά μικρές επιμέρους αρνητικές εξελίξεις τοπικού ή διεθνούς χαρακτήρα, ή θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν σαν φρένο στο σταθερό αγοραστικό ενδιαφέρον που προέρχεται κυρίως από ξένους θεσμικούς.   

Σήμερα, τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα σχημάτισαν δυσκολία στην ανάληψη κινδύνου, που πρόσφατα  είχε ενισχυθεί προσωρινά από τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ, εκτός του αγροτικού τομέα, την Παρασκευή. Η μέτρηση δείχνει πως οι εργοδότες είχαν προσθέσει 175.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τις 129.000 νέες θέσεις τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 1,1%, και ο Nikkei στο Τόκιο πέφτει -1%, υποχωρώντας από το υψηλό έξι εβδομάδων της Παρασκευής.

Τα futures των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν -0,3% από το ρεκόρ κλεισίματος της Παρασκευής. Η αύξηση των αποδόσεων μετά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ στηρίζει το δολάριο, αλλά πιο πρόσφατοι δείκτες από την Κίνα μειώνουν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου και μπορεί να εξουδετερώσει την άνοδο στο χρηματιστήριο του Τόκιο από την ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γεν σχολίασαν αναλυτές σήμερα στην Ασία.

Οι Ρωσικές δυνάμεις αύξησαν την επιρροή τους στην Κριμαία, αφού κατέλαβαν και άλλο συνοριακό φυλάκιο και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, και αναζωπυρώνουν τις εντάσεις πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα την Κυριακή για το αν η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσία, που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για πάγωμα της κρίσης στην Ουκρανία, κατάφεραν να ηρεμήσουν τις αγορές προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, αλλά οι αυξανόμενες εντάσεις γύρω από την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, κράτησαν τους επενδυτές στην άκρη των συναλλαγών.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας

ΗΠΑ - Ευρώπη - Κόσμος


Η στήλη έχει να παρατηρήσει πως η χρηματιστηριακή αγορά σπάνια προεξοφλεί γεωπολιτικό κίνδυνο, εωσότου ξεκινήσουν οι πυροβολισμοί. Όποτε προκαλούνται ρευστοποιήσεις σαν προεξόφληση, συχνά αποδεικνύεται ότι είναι απλά μια ευκαιρία για αγορά, γιατί συχνά πιέζονται οι αντιμαχόμενες πλευρές από τη διεθνή κοινότητα με επιτυχία να συμφωνήσουν σε κάποια λύση χωρίς χρήση πυρός. Υπάρχουν πολλά προβλήματα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τη Μέση Ανατολή, η οποία είναι χρόνια σε κατάσταση υπερδιέγερσης. Ωστόσο, η πρόβλεψη ότι μια ώθηση θα προκύψει και θα αρχίσουν μάχες, δεν έχει επαληθευτεί πρόσφατα στις δύο αυτές περιοχές αναταραχών, μέχρι στιγμής. Αντίθετα, η προτίμηση της κυβέρνησης Ομπάμα για επίλυση των ζητημάτων μέσα από τη διπλωματία και όχι με στρατιωτική αντιπαράθεση, έχει μειώσει τους κινδύνους μιας τέτοιας εξέλιξης στις περιπτώσεις με τη Συρία και το Ιράν.

Για την εβδομάδα ο S&P500 κέρδισε +1,0% έχοντας κέρδη +1,6%, έναντι του τέλους του 2013. Ενώ ο Dow ενισχύθηκε επίσης κατά +0,8% με πτώση -0,8% στο 2014. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ανέβηκε κατά +1,0% με επίδοση +3,5% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, κέρδισε +1,7% με επίδοση έτους +3,4%. Ο δε Nasdaq100 ενισχύθηκε μόλις κατά 0,2% με κέρδη +3,1% για το 2014. Η τιμή του χρυσού ανέβηκε 14 δολάρια, ο δείκτης HUI ενισχύθηκε +2,0% και στο τρέχον έτος κερδίζει +22,6%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ ενισχύθηκαν κατά 14 μονάδες βάσης στο 2,79% και στο 2014 είναι κάτω κατά 24 μονάδες βάσης, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας ανέβηκαν επίσης αυτή τη βδομάδα, στο 3,72% χάνοντας φέτος 25bps. Η διαφορά αποδόσεων μεταξύ των MBS αναφοράς και 10ετούς ομολόγου αναφοράς μειώθηκε 3 μονάδες βάσης και είναι στα 67bps.

Οι αποδόσεις των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων έπεσαν κατά 27bp, στο 4,58% και είναι κάτω κατά 155bps από την αρχή του έτους. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Ιταλίας μειώθηκαν 6bps στο 3,42% και από την αρχή του 2014 είναι κάτω κατά 70bps. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας υποχώρησαν κατά 15bps στο 3,36%, μειωμένες φέτος κατά 79bps. Των γερμανικών bund ανέβηκαν 3bps στο 1,65% υποχωρώντας το 2014 κατά 28bps. Οι αποδόσεις στα Γαλλικά επίσης αυξήθηκαν 2bps στο 2,21% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή έπεσε στα 59bps. Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς μειώθηκαν 13bps στο 6,83% και μειώθηκαν από το τέλος του 2013, κατά 159bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου εμφάνισαν άνοδο κατά 8 μονάδες βάσης, φθάνοντας την Παρασκευή στο 2,79% και έχουν πέσει στο 2014 23bps.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας, κέρδισε +2,9% και η ετήσια επίδοσή του είναι -6,2%. Ο γερμανικός δείκτης DAX υποχώρησε -3,5% και από το τέλος του 2013 χάνει -2,1%. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας σημείωσε μικρή άνοδο +0,50% και στο 2014 κερδίζει 2,5%. Ο  δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία ανέβηκε +0,9% και έχει φέτος άνοδο +8,8%. Ο ΓΔ του Χρηματιστηρίου της Αθήνας κέρδισε +2,4% και στο 2014 αποδίδει +15,36%. Οι αναδυόμενες αγορές εμφάνισαν μικτή μεταβολή. Ο δείκτης Bovespa της Βραζιλίας έπεσε κατά -1,8% και έχει μείωση -10,2% το τρέχον έτος, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε +0,3% έφθασε να χάνει -8,9%, το 2014. Ο  δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα υποχώρησε -0,3% και χάνει φέτος -1,8%. Ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία ενισχύθηκε κατά 3,8% και από το τέλος του 2013 κερδίζει +3,5%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη δεν παρουσίασε εβδομαδιαία αλλαγή και για το 2014 εμφανίζει πλέον πτώση -2,7%.

Η εκτίμησή μας είναι ότι η ανοδική δυναμική δεν μπορεί να διατηρηθεί παρά το πολύ δέκα ακόμα μέρες, καθώς μετά θα αναγκαστούν οι επενδυτές να συνειδητοποιήσουν πως οι αναδυόμενες αγορές θα αποτελέσουν βάρος για την παγκόσμια ανάπτυξη και η κατάσταση στην Κίνα δεν θα είναι εύκολο να συνεχιστεί. Οι ελπίδες για επιτάχυνση της ανάπτυξης εντοπίζονται κύρια στις ΗΠΑ και στην υποτονική για την ώρα πορεία της οικονομίας της ευρωζώνης. Αφού από εκεί που ήταν σύνηθες να παρουσιάζεται διψήφια μεταβολή στην ανάπτυξη της Κινέζικης οικονομίας, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το +7,5% παραμένει ο επίσημος στόχος για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ.

Τεχνική ανάλυση

Βασικό χαρακτηριστικό των συναλλαγών, εκτός από τη σημαντική άνοδο του μέσου ημερησίου όγκου, ήταν η εγγραφή στο τέλος της εβδομάδας υψηλών τιμών για την πλειονότητα των μετοχών του 25άρη. Από τις 25  μετοχές του οι 22 σημείωσαν υψηλά εβδομάδας που έγιναν και υψηλά τελευταίων 30 ημερών, από αυτές οι 16 το έκαναν και μέγιστο τελευταίων 3 μηνών και από αυτές οι 11 έκαναν το μέγιστο της περασμένης εβδομάδας και μέγιστο τελευταίων 12 μηνών. Εάν δε αναζητήσουμε το βάθος του χρόνου στο οποίο ο κάθε τίτλος είχε βρεθεί στα ίδια επίπεδα για τις περισσότερες μετοχές η αναφορά γίνεται για το 2011.

Μια προσέγγιση των επιμέρους μετοχών με βάση τις πιο ανοδικές της εβδομάδας μας οδηγεί στην ομάδα που ηγείται η ΟΠΑΠ +10,35% και ακολουθεί η ΙΝΛΟΤ +9,30% ενώ +7,8% περίπου είναι η εβδομαδιαία άνοδος των ΦΡΙΓΟ και ΕΥΠΡΟ. Τέλος την ομάδα συμπληρώνουν με κέρδη πάνω από 6% η ΕΧΑΕ, ΣΟΛΚ, ΜΟΗ, ΔΕΗ. Θα αδικούσαμε τα ΕΛΠΕ αν δεν τα αναφέραμε μαζί αφού και αυτό το blue chip πέτυχε με το +5,87% υπερδιπλάσια επίδοση από τον 25άρη που ενισχύθηκε κατά 2,40% με τα κέρδη δυο συνεδριάσεων της Τρίτης και της Παρασκευής.

Στον αντίποδα ξεχώρισαν για τις απώλειές τους η ΑΛΦΑ -4,9%, ΠΕΙΡ -3,50%, και ΕΤΕ -2,8%. Μικρότερες απώλειες εμφάνισαν η ΜΠΕΛΑ -1,68%, και ο ΟΛΠ -0,81%. Υπάρχει κατά συνέπεια ενισχυμένη ανοδική ορμή για πληθώρα τίτλων που μάλιστα δεν ανήκουν σε συγκεκριμένο ή σε λίγους κλάδους. Αντίθετα είναι σαφής η διάθεση για αποστροφή του κινδύνου που συνεπάγεται η τοποθέτηση κεφαλαίων στις τραπεζικές μετοχές κάτι που ενισχύεται από το γεγονός των απωλειών κατά -25,9% της ΑΤΤ και της ΕΥΡΩΒ κατά -19%. Οι μετοχές αυτές ανήκουν πλέον στο δείκτη της μεσαίας και συνέβαλαν ουσιαστικά να εμφανίσει πτώση -1,86% ενώ τον Φεβρουάριο που ο ΓΔ κέρδισε 13,96% και ο 25άρης 12,46% είχε καταφέρει και ο FTSEM επίδοση +12%.

Η εβδομάδα στο Χ.Α.

Με τέσσερις μέρες η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου ήταν θετική για την πορεία των τιμών των βασικών δεικτών του ΧΑ. Τα κέρδη τους προέκυψαν από το «άθροισμα» των κερδών των περισσότερων blue chip έναντι των απωλειών που σημείωσαν λίγοι κλάδοι και κυρίως ο τραπεζικός. Θα λέγαμε πως ήταν η εβδομάδα των Κεντρικών Τραπεζών στο εσωτερικό και στην ευρωζώνη. Διότι η ΕΚΤ λειτούργησε καθησυχαστικά για την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα δηλώνοντας πως δεν ανησυχεί για τους κινδύνους από πιθανό αποπληθωρισμό στην ζώνη του ευρώ και το έδειξε έμπρακτα καθώς δεν άλλαξε στο παραμικρό την νομισματική της πολιτική την Πέμπτη. Αυτό ενίσχυσε τη διάθεση για ανάληψη κινδύνων σε μετοχές της ευρωζώνης και ισχυροποίησε το ευρώ.

Παράλληλα την ίδια μέρα, αποφάσισε η Τράπεζα της Ελλάδος να δώσει στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των stress tests και να αποκαλύψει τις πρόσθετες ανά τράπεζα κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών. Η αντίδραση των διοικήσεων ήταν σχεδόν ακαριαία και έτσι, την Παρασκευή, οι συναλλαγές έλαβαν χώρα με το επενδυτικό κοινό να γνωρίζει τα σχέδια των περισσότερων, αναφορικά με το δρόμο που επέλεξαν για να καλύψουν με το παραπάνω τις κεφαλαιακές τους ανάγκες.

Η πρώτη λοιπόν συνεδρίαση της Τρίτης ήταν αρχικά πτωτική αλλά κατέληξε σε ανοδική με ικανοποιητικά κέρδη για τους ΓΔ και 25άρη ωστόσο έγινε με χαμηλούς όγκους συναλλαγών και προκάλεσε οριακές απώλειες στον FTSEM. Οι που πήραν στη πλάτη τους την αγορά ήταν της Ακίνητης Περιουσίας με άνοδο πάνω από +7%, Πετρελαίου Αερίου +2,3%, Ταξίδια Αναψυχή +3,4% Τεχνολογίας +1,2% και Τηλεπικοινωνιών +0,8% ενώ ήταν μικρή η μεταβολή του δείκτη των Τραπεζών +0,52%. Την Τέταρτη σημειώθηκε πλαγιοκαθοδική συσσώρευση με ακόμα χαμηλότερο τζίρο και τον ΓΔ στο -0,3% ενώ ο FTSE υποχώρησε -0,5%. Αντίθετα με κέρδη κινήθηκε ο FTSEM, ενώ εμφάνισε παράλληλα πολύ καλύτερο τζίρο καθώς εκτινάχθηκαν οι συναλλαγές για τις ΑΤΤ και ΕΥΡΩΒ. Την Πέμπτη οι μεταβολές ήταν οριακές για τους δυο δείκτες ενώ βουτιά -2,5% σημείωσε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Ο συνολικός τζίρος διαμορφώθηκε στα 117,139 εκατ. ευρώ και οι συναλλαγές με πακέτα είχαν αξία 9,161. Η ισορροπία και ο τρόπος που την πέτυχαν οι θεσμικοί αποκαλύπτεται από την μελέτη των μεταβολών των επιμέρους κλάδων που ήταν μοιρασμένοι.  Σε πτωτικούς, όπως  των Τραπεζών -3,89%, Υγείας -1,05%,  Πρώτες Ύλες -0,84%,  Χρημ/κών Υπηρεσιών -0,49% και Κατασκευές – Υλικά -0,41% και σε ανοδικούς όπως Ταξίδια – Αναψυχή +2,67%,  Κοινής Ωφέλειας +1,91% Ακίνητης Περιουσίας +1,78% και Τηλεπικοινωνιών +1,60%. Για την μεταβολή του 25άρη που ήταν +0,03% θα λέγαμε πως συγκρούστηκαν μέχρι τέλους σαν δύο ομάδες του μπάσκετ οι εξής μετοχές. Η πρώτη και πτωτική περιλάμβανε τις ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΠΕΙΡ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΥΤΙΛ και στον «πάγκο» κάθισαν ΜΙΓ ΓΕΚΤΕΡΝΑ ΤΙΤΚ με τη δεύτερη να απαρτίζεται τις ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ ΙΝΛΟΤ ΟΠΑΠ ΟΤΕ και στο πάγκο είχε ΦΡΙΓΟ ΕΥΠΡΟ ΕΧΑΕ ΦΦΓΚΡΠ ΤΕΝΕΡΓ ΜΠΕΛΑ ΟΛΠ και ΣΩΛΚ. Αυτών τα κέρδη ισοφάρισαν τις απώλειες από τις πρώτες.

Παρασκευή η μέρα με τη μεγαλύτερη ορατότητα στο 2014

Μετά από ένα «τρομοκρατικό άνοιγμα» όπως και στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, αλλά με καλύτερους ρυθμούς συναλλαγών, η αγορά μετά τα πρώτα λεπτά, αν και βρέθηκε αμέσως σε αρνητικό πεδίο και βούλιαξε τον ΓΔ ως τις 1299,6 μονάδες, αντέδρασε στη συνέχεια σταθερά  και εκτόξευσε το μέσο όρο σε νεότερα υψηλά ως τις 1345,90 για να τον κλείσει στις 1341,24. Οι τράπεζες παρέμειναν ως φρένο στην άνοδο και οι περισσότεροι κλάδοι ενισχύθηκαν σημαντικά. Την ώρα που έκλεισε η αγορά της Αθήνας, ο DΑΧ ήταν στο -0,53%, ο CAC είχε μεταβολή -0,67%, με τον FTSE100 στο -0,10%. Στο ΧΑ ο ΓΔ οδηγήθηκε ψηλότερα κατά +1,68% και ο 25άρης έκλεισε στις 433,24 με την ίδια μεταβολή. Οι  κλαδικοί δείκτες με κέρδη που συνέβαλλαν στις επιδόσεις των βασικών δεικτών ήταν Ταξίδια – Αναψυχή +4,52% Κοινής Ωφέλειας +4,47% Κατασκευές – Υλικά +4,17% Εμπόριο +3,61% Χρημ/κών Υπηρεσιών +3,02% Προσωπικά - Οικιακά Είδη +2,61% Πετρελαίου– Αερίου +1,76%. Στον αντίποδα με πτώση που μέτρησε για τον μέσο όρο έκλεισαν οι δείκτες των Τραπεζών -1,24% από -3,89% την Πέμπτη,  και Τροφίμων Ποτών -0,68% από -0,18%. Η κεφαλαιοποίηση του ΧΑ οδηγήθηκε στα 74,382 δις ευρώ και ο συνολικός όγκος διαμορφώθηκε στα 87,640 και ήταν ο υψηλότερος του μήνα.

Ο Μάρτιος έδωσε άνοδο +2,35% στον ΓΔ με την πρώτη βδομάδα οδηγώντας τον στο υψηλότερο επίπεδο για το τρέχον έτος αλλά και σε βάθος χρόνου ως τον Ιούνιο του 2011 και μόνο πέντε blue chip εμφάνισαν απώλειες. Ήταν τα ΑΛΦΑ -4,91%, ΠΕΙΡ -3,50%, ΕΤΕ -2,81%, ΜΠΕΛΑ -1,68% και ΟΛΠ -0,81%. Την μεγαλύτερη πτώση στον πίνακα που συνοδεύει το σχόλιο σημείωσαν ωστόσο οι ΑΤΤ -25,9% και ΕΥΡΩΒ -19% του FTSEM που η μεταβολή του ήταν -1,86% παρά την εκτίναξη κατά +17,4% της ΣΙΔΕ και τα κέρδη πάνω από +8% για τις ΥΓΕΙΑ και ΧΑΛΚΟΡ. Η μελέτη των τριών τελευταίων στηλών είναι αποκαλυπτική του είδους της ορμής που χαρακτηρίζει τις μετοχές που συγκεντρώνουν μόνιμα ποσοστό του ημερήσιου τζίρου  πάνω από το 75%.

Σήμερα

Οι μετοχές στην Ασία υποχώρησαν σήμερα και το δολάριο γύρισε πίσω από τα πρόσφατα υψηλά του, καθώς τα απογοητευτικά στοιχεία για το κινεζικό εμπόριο και η αβεβαιότητα για την κρίση στην Ουκρανία συνέχισαν να κρατάνε υπό έλεγχο τη διάθεση για ανάληψη κινδύνου.

Οι επενδυτές υποδέχτηκαν τη νέα εβδομάδα στην Ασία, με επιφυλακτικότητα μετά τα στοιχεία που εκδόθηκαν το Σάββατο που έδειξαν ότι οι εξαγωγές της Κίνας υποχώρησαν απροσδόκητα το Φεβρουάριο, δημιουργώντας στο εμπορικό ισοζύγιο έλλειμμα και προσθέτοντας φόβους για επιβράδυνση της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας του κόσμου.

Τα αδύναμα στοιχεία από την Κίνα σχημάτισαν δυσκολία στην ανάληψη κινδύνου, που πρόσφατα  είχε ενισχυθεί προσωρινά από τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ εκτός του αγροτικού τομέα την Παρασκευή. Η μέτρηση δείχνει πως οι εργοδότες είχαν προσθέσει 175.000 θέσεις εργασίας τον περασμένο μήνα, πολύ πάνω από τις 129.000 νέες θέσεις τον Ιανουάριο.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών Ασίας - Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας έχασε 1,1%, και ο Nikkei στο Τόκιο πέφτει -1%, υποχωρώντας από το υψηλό έξι εβδομάδων της Παρασκευής.

Τα futures των μετοχών των ΗΠΑ υποχώρησαν -0,3% από το ρεκόρ κλεισίματος της Παρασκευής. Η αύξηση των αποδόσεων μετά τα αισιόδοξα μακροοικονομικά δεδομένα των ΗΠΑ στηρίζει το δολάριο, αλλά πιο πρόσφατοι δείκτες από την Κίνα μειώνουν την όρεξη για ανάληψη κινδύνου και μπορεί να εξουδετερώσει την άνοδο στο χρηματιστήριο του Τόκιο από την ισχυροποίηση του αμερικανικού νομίσματος έναντι του γεν σχολίασαν αναλυτές σήμερα στην Ασία.

Οι Ρωσικές δυνάμεις αύξησαν την επιρροή τους στην Κριμαία, αφού κατέλαβαν και άλλο συνοριακό φυλάκιο και ένα στρατιωτικό αεροδρόμιο, και αναζωπυρώνουν τις εντάσεις πριν από το προγραμματισμένο δημοψήφισμα την Κυριακή για το αν η χερσόνησος της Μαύρης Θάλασσας θα πρέπει να ενταχθεί στη Ρωσία, που υποστηρίζεται από τη Μόσχα.

Οι διπλωματικές προσπάθειες για πάγωμα της κρίσης στην Ουκρανία, κατάφεραν να ηρεμήσουν τις αγορές προς το τέλος της περασμένης εβδομάδας, αλλά οι αυξανόμενες εντάσεις γύρω από την επέμβαση της Ρωσίας στην Κριμαία, κράτησαν τους επενδυτές στην άκρη των συναλλαγών.

Εν τω μεταξύ, μια πτήση της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες εξαφανίστηκε καθοδόν προς το Πεκίνο από την Κουάλα Λουμπούρ τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου, με ερωτήσεις για πιθανή παραβίαση της ασφάλειας και άγνωστο αν μια βόμβα ή μια αεροπειρατεία θα μπορούσε να ρίξει το αεροπλάνο.

Ο δείκτης δολαρίου ΗΠΑ που σχηματίζεται από τη σχέση ανταλλαγής σε έξι ζεύγη νομισμάτων, σημείωσε απώλειες 0,1% στο 79,682 μετά την επαφή με το υψηλό των 79,847 την Παρασκευή, μετά την δημοσίευση δεδομένων επί των νέων θέσεων εργασίας τις ΗΠΑ.

Το δολάριο αγόραζε 103,08 γεν, τραβώντας μακριά από το υψηλό έξι εβδομάδων στα 103,77 γεν την Παρασκευή. Το ευρώ παρέμεινε κοντά στα πρόσφατα υψηλά, με «ταύρους» να έχουν εκλάβει θετικά την απροθυμία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να λάβει περαιτέρω μέτρα.

Ευρώ: Το ενιαίο νόμισμα διαπραγματεύθηκε στα 1,3886 δολάρια, σε απόσταση βολής από την κορυφή 2,5 ετών αιχμής στα 1,3915 δολάρια που επιτεύχθηκε την Παρασκευή. Το δολάριο της Αυστραλίας, έπεσε στον απόηχο από τα αδύναμα κινεζικά στοιχεία. Έπεσε στα 0,9043 δολάρια από 0,9065 δολάρια αργά την Παρασκευή.

Ο χρυσός υποχώρησε για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση σήμερα, αφού τα δεδομένα επί των θέσεων εργασίας των ΗΠΑ χαλάρωσε τους φόβους περί οικονομικής ύφεσης και μείωσε την ελκυστικότητα του πολύτιμου μετάλλου. Όμως, το γεγονός ότι η κρίση στην Ουκρανία ήταν πιθανό να παραμείνει ένα βασικό θέμα, διατηρεί το ενδιαφέρον για το πολύτιμο μέταλλο. Τα στοιχεία από την Commodity Futures Trading έδειξε ότι τα hedge funds και οι διαχειριστές κεφαλαίων ενίσχυσαν τα bullish στοιχήματά τους σε futures και options του χρυσού για τέταρτη συνεχόμενη εβδομάδα, λόγω γεωπολιτικών εντάσεων που ενίσχυσαν το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον ωθώντας το στο υψηλότερο σημείο του σε περισσότερο από ένα χρόνο. Τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα, επηρέασαν το μπρεντ που υποχώρησε 34 σεντς στα 108,66 δολάρια το βαρέλι.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance ΑΕΠΕΥ μετά τη συνεδρίαση της Παρασκευής σχολίασε:  

Ο FTSE25, στο άνοιγμα δοκίμασε το επίπεδο των 420 μονάδων χωρίς να το σπάσει και να μας δώσει έξοδο στο "Intraday long" και έτσι το επίπεδο αυτό παραμένει σαν "stop loss" στους αισιόδοξους. Πλέον τα επίπεδα στις 438 μονάδες είναι κοντινή επόμενη αντίσταση ενώ στις 428 είναι βραχυπρόθεσμη στήριξη.

Οι ΑΜΚ στον Τραπεζικό κλάδο και ειδικά στις δύο συστημικές Τράπεζες που πιστεύουν ότι μπορούν να καλύψουν την ΑΜΚ με ιδιωτικά κεφάλαια έχει την σημασία της, μιας και συνήθως τέτοιου είδους κινήσεις είναι εκ προοιμίου εξασφαλισμένες. Από την άλλη και ειδικά στην Πειραιώς έχει σημασία η ΑΜΚ να γίνει πάνω από τα 1,70 ευρώ που ήταν η τιμή της προηγούμενης αύξησης, για να μην "προσβάλλει" τα κεφάλαια που τοποθέτησαν οι μέτοχοι στην προηγούμενη ΑΜΚ.

"Κλειδί" παραμένει η Eurobank, μιας και είναι πολύ σημαντικό αν τελικά βρεθεί ιδιώτης να καλύψει τις κεφαλαιακές ανάγκες της, ή όχι. Στην περίπτωση της "μικρής" Αττικής, που είναι και η πιο "υγιής", το πρόβλημα έγκειται πως δεν έχει καθόλου ξένους θεσμικούς ενώ υπάρχει αμφιβολία αν τελικά οι υπάρχοντες ιδιώτες μέτοχοι μπορούν να καλύψουν μία νέα ΑΜΚ. Από την άλλη ίσως είναι και η πιο εύκολη υπόθεση να βρει θεσμικό που να μπει στην ΑΜΚ, μιας και ουσιαστικά είναι και η μόνη που είναι καθαρά Ιδιωτική Τράπεζα.

- Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec.

«Άρωμα αναβάθμισης της Ελλάδας από τους ξένους οίκους πιστοληπτικής αξιολόγησης, δείχνει η υποχώρηση του spread του 10ετούς ομολόγου έως και τις 485 μονάδες βάσης (στις 06/03), προτού ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των "stress tests", που διενέργησε η BlackRock, για την ΤτΕ, τονίζει ο Στρατής Πολυχρονέας.

Το προηγούμενο καταδεικνύεται επίσης και από την άνοδο του Γενικού Δείκτη στην συνεδρίαση της Παρασκευής με την μικτή συναλλακτική δραστηριότητα να υπερβαίνει τα €200 εκατ., καθώς φαίνεται να λήγει μια περίοδος αβεβαιότητας και σημαντικών καθυστερήσεων για τις Τράπεζες, ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για την περαιτέρω κεφαλαιακή ενίσχυση, αλλά και ιδιωτικοποίηση των εγχώριων Χρηματοπιστωτικών Ιδρυμάτων (εκκρεμεί η κατάθεση και ψήφιση του σχετικού Ν/Σ στη Βουλή).

Κρίσιμες ημερομηνίες για την αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας είναι οι 21/3 (S&P), 04/04 (Moody's) και 23/5 (Fitch), όπου οι ξένοι οίκοι θα αποφανθούν για την πρόοδο, ή μη, της Ελληνικής οικονομίας.
Χαρακτηριστική είναι επίσης και η εκτίμηση του επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ότι η αξιολόγηση της Ελλάδας από τους ξένους οίκους θα είναι θετική».
 
- Μάνος Χατζηδάκης της Beta Sec.

 Μια εκκρεμότητα λιγότερη σημαίνει περισσότερη "ορατότητα" για την Αγορά

Οι επενδυτές αντέδρασαν αυτή την φορά διαφορετικά στο άκουσμα των κεφαλαιακών αναγκών της BlackRock, σε σχέση με το πρώτο διαγνωστικό τεστ που είχε διεξαχθεί το 2011.

Η ανακοίνωση των κεφαλαιακών αναγκών αντί να λειτουργήσει ως φόβητρο, λόγω της αύξησης των μετοχών σε κυκλοφορία, πέρασε ως μια φυσιολογική εξέλιξη που ανακούφισε σε κάποιο βαθμό τους εμπλεκόμενους, αφού οι Τράπεζες έδειξαν σε ικανοποιητικό βαθμό προετοιμασμένες να αντιμετωπίσουν το εγχείρημα νέων αυξήσεων κεφαλαίων.

Πέρα από την BlackRock, η Αγορά έδειξε μια αναπάντεχη "ωριμότητα" στρέφοντας το ενδιαφέρον σε μη Τραπεζικούς τίτλους, οι οποίοι ήταν αυτοί που "κουβάλησαν" το Γενικό Δείκτη σε νέα υψηλά έτους.

Η κίνηση τροφοδοτήθηκε από τα καλά νέα των αποτελεσμάτων του ΟΤΕ, την προώθηση του νομοσχεδίου πώλησης της μικρής ΔΕΗ και του ΑΔΜΗΕ και την προώθηση της διαδικασίας έναρξης του διαδικτυακού στοιχήματος από τον ΟΠΑΠ.

Σε επίπεδο αποτελεσμάτων την Παρασκευή συμπληρώθηκε το 11% του συνόλου των ανακοινώσεων και οι πρώτες εντυπώσεις δείχνουν υποχώρηση του τζίρου κατά 6% και λειτουργικών κερδών κατά 17%, κυρίως λόγω της μεγάλης κάμψης στα αποτελέσματα των Ελληνικών Πετρελαίων και των εκτάκτων της εθελουσίας του ΟΤΕ (260 εκατ. ευρώ).

Η βελτίωση των αποτελεσμάτων των εταιρειών θα αποτελέσει τον επόμενο καταλύτη ανόδου της Αγοράς, αφού σταδιακά εδραιώνεται η αλλαγή των χαμηλότερων συντελεστών προεξόφλησης κερδών (και παγίων) από την υποχώρηση του ρίσκου της Χώρας όπως αποτυπώνεται στα διαπραγμάτευση των 10ετών ομολόγων.

Τεχνικά ο Γενικός Δείκτης έφθασε ως τις 1.345 μονάδες, πολύ κοντά στο θεωρητικό όριο της αντίστασης που έρχεται από το 2011. Η Αγορά ωστόσο, θα χρειαστεί σημαντικές δυνάμεις για την υπέρβαση αυτής της ζώνης, καθώς ήδη έχουν συσσωρευτεί αρκετά κέρδη ενώ η συνδρομή των Τραπεζών στην παρούσα φάση θα είναι περιορισμένη.

Πιθανότερο σενάριο για την ερχόμενη εβδομάδα είναι η παραμονή του Γενικού Δείκτη στο εύρος 1.350 – 1.280 μονάδων, καθώς οι επενδυτές θα αναμένουν καινούργιο περιεχόμενο νέων από αποτελέσματα, ΑΜΚ Τραπεζών, ή κάποια είδηση σε μάκρο επίπεδο που να δικαιολογεί κάποια γενική αλλαγή στάσης.

Από πλευράς δεικτών όλοι οι κινητοί μέσοι δείχνουν άνοδο, οι ταλαντωτές έχουν ακόμα περιθώριο μέχρι να εισέλθουν σε υπεραγορασμένες ζώνες, ενώ και ο MACD έχει αποκτήσει απόσταση ασφαλείας από το κομβικό επίπεδο αλλαγής τάσης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays:
Η εβδομάδα ξεκινά με Risk Off από τα απογοητευτικά στοιχεία από την Κίνα

Οι αγορές μετοχών κινήθηκαν χαμηλότερα κατά τις ασιατικές συναλλαγές, γιατί επέστρεψαν οι ανησυχίες για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Καθοριστική αναμένεται να είναι η εβδομάδα που ξεκινά από σήμερα για την πορεία των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές μας.

Σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, στο σημερινό eurogroup δεν αναμένεται κάποια εξέλιξη, πλην μιας θετικής δήλωσης για την πορεία των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα και τις προσπάθειες που καταβάλλει η ελληνική κυβέρνηση, όπου θα αποτυπώνεται, με σαφήνεια η πρόοδος στις διαπραγματεύσεις. Στη σύνοδο του ΕΛΚ στο Δουβλίνο ο Πρωθυπουργός έκανε τις επαφές του και έθεσε στο τραπέζι τις προτεραιότητες της ελληνικής πλευράς. Ζήτησε από τους δανειστές μας να δουν με πολιτικά κριτήρια την ελληνική πρόοδο και να μη σταθούν δογματικά στην αξιολόγηση.

Με δύο ανοικτά θέματα περνά στην επόμενη μέρα ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος: την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση -που σύμφωνα με πληροφορίες κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας-, ώστε να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, η διοίκηση της οποίας έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής μεγάλων διεθνών funds, και την αποσαφήνιση της προθεσμίας που θα έχουν οι τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, κάτι που αφορά την Εθνική Τράπεζα. Οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Tράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, προχωρούν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου, υπερκαλύπτοντας έτσι τις ανάγκες τους.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση των Μετόχων συγκαλεί η Alpha Bank στις 28 Μαρτίου 2013, με θέμα ημερησίας διατάξεως την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου συνολικού ποσού έως 1,2 δισ. ευρώ με καταβολή μετρητών και κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης.

Το διοικητικό συμβούλιο θα ζητήσει εξουσιοδότηση από την Έκτακτη Γενική Συνέλευση για να αποφασίσει το χρονοδιάγραμμα και τους όρους της συναλλαγής. Τα νέα κεφάλαια αναμένεται να χρησιμοποιηθούν για την κεφαλαιακή ενίσχυση της τράπεζας με υψηλής ποιότητος κεφάλαια και για την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών του ελληνικού δημοσίου ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Η 1η Απριλίου είναι από χθες το νέο χρονικό ορόσημο για συμφωνία με την τρόικα, αφού το βράδυ εξανεμίστηκαν και οι τελευταίες ελπίδες για μια κοινή «δήλωση επαρκούς προόδου» από την τρόικα, μέχρι το προγραμματισμένο Συμβούλιο υπουργών της Ευρωομάδας (Eurogroup) τη Δευτέρα. Συνεπώς, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει πλέον αγώνα δρόμου προκειμένου να πετύχει την έγκριση της δόσης των 8,8 δισ. ευρώ σε κάποιο άτυπο Eurogroup που θα γίνει μέσα στις επόμενες 20 ημέρες.

«Πάμε στο Eurogroup με λυμένο το θέμα των τραπεζών», επισήμανε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, δηλώνοντας, παράλληλα, αισιόδοξος ότι έως την επόμενη Κυριακή, 16 Μαρτίου, θα έχουν ολοκληρωθεί και οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα στο σύνολό τους. Ειδικά για το ζήτημα των τραπεζών, ο συγκεκριμένος παράγοντας διευκρίνισε ότι σημαντικό ρόλο προς την επίλυση του προβλήματος διαδραμάτισε η πρωινή συνάντηση, διάρκειας περίπου μιάμισης ώρας, του υπουργού Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα, με τον εκπρόσωπο του ΔΝΤ στην τρόικα Πολ Τόμσεν.

Στα 4,5 εκατ. ευρώ υποχώρησαν τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους της Alpha Αστικά Ακίνητα το 2013 από 7,2 εκατ. ευρώ που ήταν το 2012, ενώ, αντιθέτως, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε 14,1 εκατ. από 10,2 εκατ. ευρώ.

Το διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας αποφάσισε να προτείνει για έγκριση στη Γενική Συνέλευση τη μη διανομή μερίσματος για τη χρήση 2013.

Την πρόθεσή της να μην καταβάλει μέρισμα για τη χρήση 2013 γνωστοποίησε η Αστήρ Παλάς Βουλιαγμένης, η Τακτική Γενική Συνέλευση της οποίας θα πραγματοποιηθεί στις 10 Απριλίου. Την ερχόμενη Δευτέρα, 10 Μαρτίου, μετά τη λήξη της συνεδρίασης του Χ.Α., η εταιρεία θα ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα για το 2013.

Η Eurobank Properties ΑΕΕΑΠ, προχώρησε στην απόκτηση της πρώτης εκ των τριών αποθηκών στην περιοχή του Ασπροπύργου κατόπιν της επιτυχούς ολοκλήρωσης του νομικού και τεχνικού ελέγχου. Το ακίνητο είναι 100% εκμισθωμένο, διαθέτει σύγχρονες προδιαγραφές και η επιφάνειά του ανέρχεται σε 13.000 τ.μ. περίπου. Το τίμημα για το εν λόγω ακίνητο ανήλθε σε 5,88 εκατ. ευρώ και η μισθωτική απόδοση ανέρχεται  σε 12%. Σημειώνεται ότι η αγορά χρηματοδοτήθηκε από αδιάθετα κεφάλαια που προήλθαν από την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας που πραγματοποιήθηκε το 2007.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Τα χρέη του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα σε παγκόσμιο επίπεδο έφθασαν τα 100 τρισεκατομμύρια δολάρια περί τα μέσα του 2013, κυρίως λόγω των μεγάλων εκδόσεων ομολόγων από κράτη και επιχειρήσεις εν μέσω της οικονομικής κρίσης, όπως ανακοίνωσε την Κυριακή η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών (ΤΔΔ). Το 2007, το παγκόσμιο χρέος ανερχόταν σε 70 τρισεκατομμύρια δολάρια, ανέφερε η οργάνωση-ομπρέλα 60 κεντρικών τραπεζών σε ανακοίνωσή της η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα στη Βασιλεία της Ελβετίας.

Η κυβέρνηση της Αυστρίας ενδέχεται να αναγκαστεί να προχωρήσει σε περικοπές δημοσίων δαπανών, αφού η εκκαθάριση της προβληματικής τράπεζας Hypo Alpe Adria θα αυξήσει το δημόσιο χρέος κατά 17,8 δισεκ. ευρώ, δήλωσε την Κυριακή ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας Έβαλντ Νοβότνι.

Το μέλλον της τραπεζικής ενοποίησης κρίνεται τη Δευτέρα και την Τρίτη στις συνεδριάσεις του Εurogroup και του Εcofin, αντίστοιχα, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται ουσιαστικά για την τελευταία ευκαιρία επίτευξης συνολικής συμφωνίας, διαφορετικά η παρούσα Ευρωβουλή δεν θα είναι σε θέση να την κρίνει στην τελευταία συνεδρίαση της ολομέλειας στα μέσα Απριλίου, πριν από τη διάλυσή της για τις ευρωεκλογές του Μαΐου. Στις Βρυξέλλες επικρατεί συγκρατημένη αισιοδοξία, η οποία βασίζεται στο γεγονός ότι κανένα κράτος - μέλος δεν έχει συμφέρον να καθυστερήσει το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης της τραπεζικής ενοποίησης. 

«Την ερχόμενη Τετάρτη θα μειώσουμε το κόστος εργασίας κατά 10 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι σε συνέντευξή του στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο της χώρας του Rai Tre. Ο ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η μείωση των φόρων θα ευνοήσει κυρίως τους εργαζόμενους για να αυξήσουν την αγοραστική τους δύναμη. «Θα προχωρήσουμε παράλληλα σε μείωση της γραφειοκρατίας για να βοηθήσουμε τις επιχειρήσεις μας», υποσχέθηκε ο νέος επικεφαλής της ιταλικής κυβέρνησης.

Οι κινεζικές αρχές επέτρεψαν την πρώτη στην ιστορία στάση πληρωμών σε εταιρικό ομόλογο, επιβάλλοντας ζημίες σε μικροεπενδυτές - σε ένα επώδυνο, μεταρρυθμιστικό βήμα των κινεζικών αγορών. Η εταιρεία κατασκευής φωτοβολταϊκών πάνελ Shanghai Chaori Solar Energy & Technology, επιβεβαιώνοντας την προειδοποίηση στις αρχές της εβδομάδας, κήρυξε στάση πληρωμών σε τόκους ομολόγου, ύψους 90 εκατ. γιουάν (15 εκατ. δολάρια), που εκδόθηκε το 2012, σύμφωνα με μαρτυρίες δύο ομολογιούχων στο CNBC. Είναι η πρώτη φορά που οι κινεζικές αρχές επιτρέπουν στάση πληρωμών σε εταιρικό χρέος, καθώς μέχρι τώρα, το Πεκίνο αναλάμβανε τη διάσωση προβληματικών επιχειρήσεων.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα