Προωθείται άμεσα το νομοσχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Συμφωνία να τεθεί η ψήφιση του ν/σχ ως προαπαιτούμενο για τη δόση - Κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας
Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 07:00
UPD:07:04

Την «απάντησή» τους σε όποιες αμφισβητήσεις διατυπώθηκαν για την εικόνα των ελληνικών τραπεζών αλλά και της εγχώριας οικονομίας δίνουν οι αγορές, αφού οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι δηλώνουν την παρουσία τους στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης του κλάδου (φωτ. αρχείου).

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Με δύο ανοικτά θέματα περνά στην επόμενη μέρα ο εγχώριος τραπεζικός κλάδος: την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ανακεφαλαιοποίηση -που σύμφωνα με πληροφορίες κατατίθεται στη Βουλή εντός της εβδομάδας-, ώστε να προχωρήσει η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank, η διοίκηση της οποίας έχει επιβεβαιώσει το ενδιαφέρον συμμετοχής μεγάλων διεθνών funds, και την αποσαφήνιση της προθεσμίας που θα έχουν οι τράπεζες για την κάλυψη των κεφαλαιακών αναγκών, κάτι που αφορά την Εθνική Τράπεζα. Οι άλλες δύο συστημικές τράπεζες, Tράπεζα Πειραιώς και Alpha Bank, προχωρούν άμεσα σε αυξήσεις κεφαλαίου, υπερκαλύπτοντας έτσι τις ανάγκες τους.

Οσον αφορά τη Eurobank, για την οποία οι ανάγκες προσδιορίστηκαν σε 3 δισ. ευρώ, είναι αναγκαία η ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου ώστε η τράπεζα να ολοκληρώσει εγκαίρως την αύξηση κεφαλαίου. Με δύο τρόπους επιχειρείται να ξεπεραστούν οι πολιτικές και άλλες αντιδράσεις για την αύξηση, που προϋποθέτει, για να είναι επιτυχής, μια τιμή αρκετά χαμηλότερη από το 1,45 ευρώ στην οποία τοποθετήθηκε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, έχει συμφωνηθεί με την τρόικα να τεθεί η ψήφιση του νομοσχεδίου ως προαπαιτούμενο για τη δόση, με στόχο να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις που καταγράφονται για το περιεχόμενο του νέου πλαισίου ανακεφαλαιοποίησης, όχι μόνο από την αντιπολίτευση αλλά και από μέρος της κυβερνητικής παράταξης. Στο πλαίσιο αυτό, η κατάθεσή του θα γίνει εντός της εβδομάδας προκειμένου να ψηφιστεί στο δεκαήμερο που ακολουθεί.

Μια δεύτερη πρωτοβουλία, που έχει και οικονομική λογική, σχετίζεται με τη συμμετοχή του ΤΧΣ στην αύξηση κεφαλαίου. Στο τραπέζι έχει πέσει η τροποποίηση της δομής της αύξησης έτσι που το Ταμείο να λάβει μέρος και να διατηρήσει ποσοστό της τάξης του 50%. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα υποστεί dilution και θα έχει αυξημένες πιθανότητες να πάρει πίσω τα κεφάλαια που τοποθέτησε. Η ανάγκη για αλλαγή της δομής προέκυψε από τις μεγαλύτερες εν τέλει ανάγκες που προέκυψαν από τα stress tests και προσεγγίζουν τα 3 δισ. ευρώ, ενώ μια τέτοια λύση βοηθά και πολιτικά να αναδειχθεί ότι η συμμετοχή των ιδιωτών αποβαίνει ωφέλιμη για τα συμφέροντα του Δημοσίου.

Οι βασικοί ενδιαφερόμενοι για τη Eurobank, μεταξύ των οποίων οι Fairfax, Apollo, York Capital, Third Point, αποδέχονται και τη συμμετοχή του ΤΧΣ, όπως καταγράφηκε στις επαφές που είχαν μετά τα stress tests με τη διοίκηση της Eurobank και του Ταμείου. Σημειώνεται ότι μια εναλλακτική που έχει συζητηθεί είναι να καλύψει πλήρως το ΤΧΣ την αύξηση και στη συνέχεια να προχωρήσει σε placement μετοχών της Eurobank. Eντός της εβδομάδας το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας θα συγκαλέσει έκτακτη γενική συνέλευση για να εγκριθεί η αύξηση κεφαλαίου, επιδιώκοντας να «τρέξει» τις διαδικασίες και κρατήσει ζεστό το ενδιαφέρον των επενδυτικών funds, που φέρονται πρόθυμα να γίνουν anchor investors.

Την «απάντησή» τους σε όποιες αμφισβητήσεις διατυπώθηκαν για την εικόνα των ελληνικών τραπεζών αλλά και της εγχώριας οικονομίας δίνουν οι αγορές, αφού οι μεγάλοι διεθνείς οίκοι δηλώνουν την παρουσία τους στις κινήσεις κεφαλαιακής ενίσχυσης του κλάδου. Η Τράπεζα Πειραιώς καταγράφει σημαντικό επενδυτικό ενδιαφέρον για την αύξηση αλλά και την ομολογιακή έκδοση, την πρώτη ύστερα από μια πενταετία για ελληνική τράπεζα, την οποία μάλιστα έχουν αναλάβει οι BNP Paribas, Credit Suisse, Deutsche Bank, Goldman Sachs και HSBC. Εγγυημένη από το Citigroup και τη JP Morgan είναι η αύξηση της Alpha Bank.

Η αύξηση ύψους 1,75 δισ. ευρώ της Πειραιώς φέρνει τη συμμετοχή των ιδιωτών στο 35% του μετοχικού κεφαλαίου και συνδυάζει την κάλυψη των 425 εκατ. ευρώ που είναι οι ανάγκες που προκύπτουν από τα stress tests με την αποπληρωμή των προνομιούχων μετοχών 750 εκατ. ευρώ, ενώ παραμένει ένα μαξιλάρι κεφαλαίων εν όψει ευρωπαϊκών ασκήσεων αντοχής. Η τράπεζα πραγματοποιεί και μια ακόμη κίνηση για τη βελτίωση της ρευστότητας, αλλά και σημειολογικά ισχυρή, αφού επανέρχεται στις αγορές με την έκδοση ομολόγου.

Σε ανάλυσή της η UBS, με αφορμή την κίνηση της Πειραιώς, σημειώνει ότι υπάρχει ζήτηση για ελληνικά ομόλογα και θεωρεί ότι η χρονική στιγμή φαίνεται ευνοϊκή, καθώς το κόστος δανεισμού για τις τράπεζες των υπερχρεωμένων ευρωπαϊκών κρατών υποχώρησε σε επίπεδα-ρεκόρ την τελευταία εβδομάδα. Η Πειραιώς ξεκινά roadshow σε ευρωπαϊκές πόλεις με fixed income investors και στη συνέχεια θα γίνει η έκδοση.      

H Εθνική

Για την Εθνική Τράπεζα, κρίσιμο είναι το θέμα της προθεσμίας ανακεφαλαιοποίησης ώστε η διοίκηση να έχει την ευχέρεια να προχωρήσει στις κινήσεις που σχεδιάζει και δεν περιλαμβάνουν αύξηση κεφαλαίου. Καθώς η εκτίμηση από πλευράς της τράπεζας είναι ότι στα ευρωπαϊκά stress tests έχει την ευκαιρία για καλύτερες επιδόσεις, βοηθούσης της κατάστασης στην Τουρκία και της πορείας των αγορών, ο στόχος είναι μια προθεσμία που θα ξεπερνά το Νοέμβριο.

Ολες οι τράπεζες έχουν έως τις 15 Απριλίου για να υποβάλουν τα capital plans στην Τράπεζα της Ελλάδος, η οποία θα δώσει χρονοδιάγραμμα υλοποίησης σε κάθε περίπτωση. Η κυβέρνηση έχει πάντως συνδέσει το θέμα του χρόνου με τη διαπραγμάτευση που βρίσκεται σε εξέλιξη με την τρόικα, επιδιώκοντας να πάρει χρονική παράταση.

Η Εθνική προετοιμάζει σειρά κινήσεων, περισσότερες από δέκα, σημειώνουν πηγές της τράπεζας, μέσω των οποίων θα είναι δυνατή η κάλυψη των αναγκών ύψους 2,5 δισ. ευρώ. Στο επίκεντρο βρίσκεται η αξιοποίηση της Finansbank, κάτι που εύλογα θέλει χρόνο, όπως επίσης και η πώληση θυγατρικών, για παράδειγμα, της Εθνικής Ασφαλιστικής, της NBGI Private Equity, της Asset Management, ενώ εξετάζεται η έκδοση ομολογιακού δανείου μετατρέψιμου σε μετοχές.

Εγγύηση κάλυψης για Alpha

Με εγγύηση κάλυψης από δύο μεγάλους οίκους, το Citigroup και την JP Morgan, η Alpha Bank πραγματοποιεί αύξηση κεφαλαίου ύψους 1,2 δισ. ευρώ, με κατάργηση των δικαιωμάτων προτίμησης των παλαιών μετόχων και στόχο την κεφαλαιακή ενίσχυση και την εξαγορά των προνομιούχων μετοχών ύψους 940 εκατ. ευρώ.

Μετά την αύξηση, ο δείκτης κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων με πλήρη εφαρμογή της Βασιλείας ΙΙΙ διαμορφώνεται σε 12,1% και διευκολύνεται η χρηματοδότηση από τις διεθνείς αγορές κεφαλαίου υπό το ενισχυμένο προφίλ πιστοληπτικής ικανότητας.

Η συμμετοχή των ιδιωτών εκτιμάται ότι θα φθάσει το 33%, ενισχύοντας την εμπορευσιμότητα της μετοχής και τη συμμετοχή σε διεθνείς χρηματιστηριακούς δείκτες και επιταχύνοντας την επαναϊδιωτικοποίηση. Η εξαγορά των προνομιούχων μετοχών βελτιώνει την ποιότητα κεφαλαίων της τράπεζας και επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη μερισματική πολιτική στο μέλλον, τονίζεται από πλευράς της Alpha Bank.

Η έκδοση νέων μετοχών θα επιτευχθεί με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών, καθώς και μέσω δημόσιας προσφοράς στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, ενώ η τράπεζα θα εξετάσει την προνομιακή συμμετοχή των υφιστάμενων μετόχων και των κατόχων warrants. Οι Citigroup Global Markets Ltd και JP Morgan Securities ενεργούν ως Global Coordinators και Joint Bookrunners και έχουν δεσμευθεί να καλύψουν την αύξηση, για την οποία συγκλήθηκε έκτακτη γενική συνέλευση στις 28 Μαρτίου.

Με βάση τα stress tests, η Alpha Bank έχει κεφαλαιακές ανάγκες 262 εκατ. ευρώ, τις χαμηλότερες του κλάδου, ενώ οι εκτιμώμενες κεφαλαιακές ανάγκες αντιστοιχούν σε δείκτη κάλυψης για τις αναμενόμενες ζημίες σε ολόκληρη τη διάρκεια της ζωής του χαρτοφυλακίου περίπου 130%, ο οποίος είναι σημαντικά υψηλότερος των υπολοίπων.

Η Alpha Bank ανακοινώνει σήμερα το απόγευμα, μετά το κλείσιμο του Χ.Α., τα αποτελέσματα της χρήσης 2013.

ΑΝΝΑ ΔΟΓΑ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ
  • ΕΥΡΩΒ
  • ΠΕΙΡ



Σχολιασμένα