Μαλαισία: Δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο αεροπειρατείας

Δευτέρα, 10 Μαρτίου 2014 06:58
UPD:09:57
REUTERS/KHAM

Στιγμιότυπο από τις έρευνες για τον εντοπισμό του αεροπλάνου.

A- A A+

Μυστήριο συνεχίζει να καλύπτει την εξαφάνιση του Boeing της Malaysia Airlines με 239 επιβαίνοντες, με τις αρχές της Μαλαισίας να εξετάζουν όλα τα ενδεχόμενα, μεταξύ των οποίων και αυτό της αεροπειρατείας, όπως δήλωσε ο επικεφαλής των ερευνών.

Ο αντιπρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας της Μαλαισίας, Αζχαντίν Αμπντούλ Ραχμάν, ανέφερε ακόμη ότι οι αρχές του Βιετνάμ δεν έχουν επιβεβαιώσει πως τα αντικείμενα που εντοπίστηκαν από αεροσκάφος έρευνας και διάσωσης στη θαλάσσια περιοχή νοτίως της νήσου Θο Τσου συνδέονται με τη συγκεκριμένη πτήση.

Τόνισε ότι οι έρευνες θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί το Boeing και επικαλέστηκε την περίπτωση του αεροσκάφους της Air France που κατέπεσε στη θάλασσα το 2009 και χρειάστηκαν δύο χρόνια για τον εντοπισμό του.

Την Κυριακή το βράδυ υψηλόβαθμος αξιωματούχος είχε αναφέρει ότι οι αρχές έχουν επικεντρώσει τις έρευνές τους στην πιθανότητα το αεροσκάφος να διαλύθηκε εν πτήσει.

Την ίδια ώρα, στο μικροσκόπιο των μαλαισιανών αρχών, όπως επισήμανε ο επικεφαλής των ερευνών, είναι το οπτικό υλικό από τις κάμερες ασφαλείας του αεροδρομίου της Κουάλα Λουμπούρ στο οποίο εμφανίζονται δύο επιβάτες που χρησιμοποίησαν κλεμμένα διαβατήρια να επιβιβάζονται στο αεροσκάφος της Malaysian Airlines.

«Η ομάδα των εμπειρογνωμόνων εξετάζει τώρα όλα τα αρχεία και όλο το οπτικό υλικό», δήλωσε ο Αζχαντίν Αμπντούλ Ραχμάν.

EPA/GU FENG

Ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας Ζαχίντ Χαμίντι είπε την Κυριακή ότι οι δύο επιβάτες που φέρεται να χρησιμοποίησαν διαβατήρια τα οποία είχαν κλαπεί από έναν Αυστριακό και έναν Ιταλό, είχαν «ασιατικά χαρακτηριστικά προσώπου».

Εκτεταμένες έρευνες

Στην επιχείρηση έρευνας συμμετέχουν από το πρωί τέσσερα αεροσκάφη του Βιετνάμ, ενώ στη διάρκεια της ημέρας θα προστεθούν άλλα δύο, όπως ανακοίνωσε ο στρατός.

REUTERS/EDGAR SU

Διασώστες προσεύχονται για την τύχη των επιβατών του Boeing της Malaysia Airlines κατά τη διάρκεια τελετής προσευχής από πιστούς διαφόρων θρησκειών στο Διεθνές Αεροδρόμιο της Κουάλα Λουμπούρ.

Τα βιετναμέζικα αεροσκάφη επιχείρησαν να διακριβώσουν την προέλευση αντικειμένων που θα μπορούσαν να αποτελούν συντρίμμια του Boeing και εντοπίστηκαν χθες το βράδυ από υδροπλάνο του Βιετνάμ σε απόσταση 80 χιλιομέτρων από το νησί Το Τσου.

«Το υδροπλάνο είχε τραβήξει φωτογραφία ενός αντικειμένου που θα μπορούσε να είναι το παράθυρο της εξόδου κινδύνου του αεροπλάνου. Ωστόσο, ήταν πολύ σκοτεινά εκείνη την ώρα και η φωτογραφία δεν ήταν πολύ καθαρή», δήλωσε στο Γερμανικό Πρακτορείο ο υπαρχηγός του γενικού επιτελείου στρατού του Βιετνάμ.

EURONEWS

Ομάδα εμπειρογνωμόνων στέλνει σήμερα στην Κουάλα Λουμπούρ και η Κίνα, όπως μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Νέα Κίνα.

Στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας  αναμένεται να φτάσουν σήμερα μέλη του αμερικανικού Συμβουλίου Ασφαλείας Μεταφορών (NTSB), της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας καθώς και της εταιρείας Boeing, ενώ δεν έχει ζητηθεί, μέχρι στιγμής, η βοήθεια του FBI ή του αμερικανικού υπουργείου Εσωτερικής Ασφάλειας, όπως δήλωσε στο Reuters αμερικανός αξιωματούχος.

Παράλληλα, ομάδα μαλαισιανών εμπειρογνωμόνων έλαβε σήμερα δείγματα από μία μεγάλη πετρελαιοκηλίδα που εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή κοντά στο βόρειο κρατίδιο Κελαντάν, για να διαπιστώσουν με εργαστηριακές εξετάσεις αν αυτή προέρχεται από το αγνοούμενο Boeing, μία διαδικασία που θα χρειαστεί περίπου δύο μέρες.

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή