Να διατεθεί το πρωτογενές πλεόνασμα με φειδώ και περίσκεψη, καλεί την κυβέρνηση η Alpha Bank, προειδοποιώντας ότι οι πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην τρέχουσα περίοδο δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους ανατροπής της ομαλής πορείας προς την ανάκαμψη και την έξοδο από την κρίση.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο της η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της Alpha Bank διαπιστώνει ότι οι ενδείξεις σταθεροποίησης και ανάκαμψης της οικονομίας ισχυροποιούνται, επιβεβαιώθηκε η επίτευξη σημαντικού πρωτογενούς πλεονάσματος στη γενική κυβέρνηση το 2013 καθώς και η ικανοποιητική εκτέλεση του προϋπολογισμού.
«Ας βοηθήσουμε, επιτέλους, τους επενδυτές, έλληνες και ξένους, να φέρουν τα λεφτά τους στην χώρα μας. Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με την οπισθοδρόμηση και την έλλειψη σαφούς μηνύματος που εκπέμπει η χώρα μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα», αναφέρει χαρακτηριστικά.
Ωστόσο, οι πολιτικές εξελίξεις και διεργασίες που λαμβάνουν χώρα στην τρέχουσα περίοδο δημιουργούν σημαντικούς κινδύνους ανατροπής της ομαλής πορείας προς την ανάκαμψη και την έξοδο της χώρας από την κρίση, αναφέρουν οι οικονομολόγοι της Alpha, επισημαίνοντας ότι «η Ελλάδα εισέρχεται σταδιακά σε μια προεκλογική περίοδο που δημιουργεί αυτοτροφοδοτούμενους κινδύνους, ικανούς να ανατρέψουν και πάλι την πορεία ανάκαμψης της οικονομίας και να επαναφέρουν τα σενάρια ανατροπής της πολιτικής δημοσιονομικής προσαρμογής και κατά συνέπεια σενάρια εξόδου της χώρας από το ευρώ. Επιπλέον, για μια ακόμη φορά (όπως συνέβη και στο παρελθόν), αποφάσεις της δικαιοσύνης εν δυνάμει δρουν ανατρεπτικά για την πολιτική της κυβέρνησης για μείωση των δαπανών προσωπικού του ελληνικού δημοσίου».
«Η καλύτερη του αναμενομένου εκτέλεση του Π2013 και η ταυτόχρονη επιτάχυνση των τάσεων σταθεροποίησης της οικονομίας από τα μέσα του 2013 αποτελούν κεφάλαια τεράστιας αξίας για τη χώρα που εξασφαλίστηκαν με μεγάλο κόστος για τους εργαζόμενους και τους φορολογούμενους. Ως εκ τούτου, θα ήταν αδιανόητο να κατασπαταληθούν για μια ακόμη φορά στο βωμό της εξασφάλισης πολιτικών, ή άλλων πλεονεκτημάτων», προσθέτει η Alpha.
«Η χρήση του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 θα πρέπει να γίνει με φειδώ και περίσκεψη, καθώς θα πρέπει α) να καλυφθούν οι απώλειες εσόδων το 2014 που, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να προκύψουν από την μείωση των εργοδοτικών εισφορών και την εφαρμογή του νέου φόρου στην ακίνητη περιουσία και, β) να καλυφθούν τυχόν ανάγκες που θα προκύψουν από τις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Επικρατείας για την εισοδηματική πολιτική σε σχέση με τα ειδικά μισθολόγια του δημόσιου τομέα.
Σε κάθε περίπτωση, η διάθεση μέχρι του 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος πέραν του στόχου του 2013 (δηλ. 900 εκατ. ευρώ περίπου) θα πρέπει να λάβει υπόψη και την ανάγκη για ταχύτερη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας που μπορεί να προκύψει, πέραν της διανομής “κοινωνικού μερίσματος”, εάν επίσης συνεχιστεί η σταδιακή μείωση της υπερ-φορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και την ακίνητης περιουσίας, ώστε να τονωθεί η κατανάλωση και οι κατασκευές».
«Η διεθνής επενδυτική κοινότητα είναι πρόθυμη να δανείσει την χώρα με σημαντικά κεφάλαια, τώρα μάλιστα που αναζητούνται εσπευσμένα επενδυτικές ευκαιρίες για κεφάλαια που φεύγουν από τις αναδυόμενες οικονομίες.
Η Ελλάδα είναι αυτή την στιγμή στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των κεφαλαίων αυτών, καθώς διαθέτει σταθερό νόμισμα, έχει δίδυμα πλεονάσματα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών και στο πρωτογενές δημοσιονομικό ισοζύγιο, έχει βελτιώσει σημαντικά την διεθνή ανταγωνιστικότητα της και έχει αναμφισβήτητες αναπτυξιακές προοπτικές λόγω της σωρευτικής μείωσης των επενδύσεων σε πραγματικούς όρους κατά 63% από το 2008 μέχρι σήμερα. Συγκρινόμενη, δηλαδή, με τις αναδυόμενες οικονομίες που οι επενδυτές εγκαταλείπουν, η Ελλάδα είναι σε εξαιρετικά καλή θέση για προσέλκυση επιχειρηματικών και άλλων κεφαλαίων από το εξωτερικό πράγμα που ήδη γίνεται από το 2013.
Ας βοηθήσουμε, επιτέλους, τους επενδυτές, έλληνες και ξένους, να φέρουν τα λεφτά τους στην χώρα μας. Ας τελειώνουμε, επιτέλους, με την οπισθοδρόμηση και την έλλειψη σαφούς μηνύματος που εκπέμπει η χώρα μας στο διεθνές οικονομικό στερέωμα», καταλήγει η Alpha Bank.