«Οι ευχές δεν φέρνουν την ανάπτυξη»

BREAKINGVIEW: Σχόλιο του καθηγητή Δ.Χιόνη στον απόηχο των νεώτερων στοιχείων για το ΑΕΠ
Παρασκευή, 14 Φεβρουαρίου 2014 13:43
UPD:14:11
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ

Ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Διονύσης Χιόνης (φωτογραφία αρχείου).

Την ανάγκη κλαδικών παρεμβάσεων μέσω ιδιωτικών επενδύσεων για την επίτευξη ρυθμών ανάπτυξης τονίζει ο καθηγητής Οικονομικών στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Διονύσης Χιόνης, σχολιάζοντας στο naftemporiki.gr τα νεώτερα στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ το οποίο μειώθηκε κατά 2,6% το τέταρτο 3μηνο του 2013.

«Δεν είναι κακή επίδοση, τηρουμένων των αναλογιών, είναι όμως ακόμη αρκετά νωρίς να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα νούμερα για να κάνουμε μία συνολική προβολή των αναπτυξιακών επιδόσεων της χώρας το 2014», αναφέρει ο κ. Χιόνης, ο οποίος πάντως επισημαίνει ότι σύμφωνα με τα οικονομικά μοντέλα του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου το νέο έτος αναμένεται να «κλείσει» με ανάπτυξη 0%.

«Η ανάπτυξη δεν είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία και ούτε μπορεί να είναι αποτέλεσμα ευχών. Χρειάζεται συγκεκριμένες παρεμβάσεις και δράσεις, ιδιαίτερα στον τομέα των επενδύσεων. Δεν μένει άλλο κομμάτι: οι δημόσιες δαπάνες δεν μπορούν να παίξουν τον ρόλο του οδηγού της ανάπτυξης, λόγω των δημοσιονομικών προβλημάτων, και οι εξαγωγές δεν φαίνεται ότι μπορούν να ανταποκριθούν. Τι μένει; Μόνο οι ιδιωτικές επενδύσεις», παρατηρεί ο κ. Χιόνης, προσθέτοντας:

«Αν λοιπόν δεν δώσουμε μια βαρύτητα σε συγκεκριμένους τομείς και κλάδους με την άσκηση μιας κλαδικής πολιτικής, ώστε να τονωθεί η κεφαλαιακή συσσώρευση, δεν πρόκειται να δούμε ανάπτυξη. Όλα τα άλλα είναι ευχές».

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΩΣΤΟΥΛΑΣ
[email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα