Αναζητείται η χρυσή τομή για τις τράπεζες

Καλείται να άρει τις ενστάσεις της Ευρωβουλής για τη διακυβερνητική προώθηση του ταμείου εξυγίανσης
Τετάρτη, 15 Ιανουαρίου 2014 09:30

Αναδημοσίευση από τη «Ναυτεμπορική».

Τις σοβαρές ενστάσεις της Ευρωβουλής στην απόφαση των χωρών της Ευρωζώνης να προωθήσουν τη σύσταση και λειτουργία του ενιαίου ταμείου εξυγίανσης των τραπεζών με διακυβερνητικής συνεργασία και όχι μέσω της Συνθήκης της ΕΕ, θα κληθεί να διαχειριστεί η Ελληνική Προεδρία τις επόμενες βδομάδες.

Σύμφωνα με την απόφαση του περασμένου Δεκεμβρίου για την τραπεζική ενοποίηση προβλέπεται ότι το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εξυγίανσης τραπεζών δεν θα ανήκει στους θεσμούς της ΕΕ, ενώ θα αρχίσει να λειτουργεί από το 2016. Θα προικοδοτηθεί με συνεισφορά των τραπεζών ανάλογα με το μέγεθός τους. Μέσα σε μια δεκαετία από τη σύσταση του, δηλαδή το 2026, το ταμείο θα έχει συγκεντρώσει 55 δισ. ευρώ.

Ωστόσο αυτό που θα πρέπει να διευκρινιστεί στη διάρκεια της διακυβερνητικής διάσκεψης είναι το «δίχτυ ασφαλείας» που θα πρέπει να υπάρχει στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου των 10 ετών, δηλαδή ποιος και πως θα πληρώνει για τη διάσωση ή εκκαθάριση μιας τράπεζας.

Αναφορικά με την Ελληνική Προεδρία, η διαπραγμάτευση που κάνει με την Ευρωβουλή, θα εστιαστεί στο σκέλος της ενοποίησης που αφορά τον Ενιαίο Μηχανισμό Εξυγίανσης που θα κρίνει πότε μια τράπεζα θα τίθεται σε εξυγίανση ή εκκαθάριση. Ο μηχανισμός θα αναλάβει τις 128 συστημικές τράπεζας και άλλες περίπου 150 τράπεζες με διασυνοριακή δραστηριότητα.

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα