Ευ. Βενιζέλος: Επιστροφή στην κανονικότητα το ταχύτερο δυνατό

Δευτέρα, 13 Ιανουαρίου 2014 21:37
UPD:14/01/2014 10:17
EPA/YOAN VALAT

Ο υπουργός Εξωτερικών, Ευ. Βενιζέλος, με τον γάλλο ομόλογό του, Λ. Φαμπιούς, στο Παρίσι.

A- A A+

Για τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας και το πρωτογενές πλεόνασμα συζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Ευ. Βενιζέλος, με τον γάλλο υπουργό Οικονομικών, Π. Μοσκοβισί, σε συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Όπως είπε ο κ. Βενιζέλος σε δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, αποκτούν υπόσταση και έχουν και αριθμό πια οι θυσίες του ελληνικού λαού. «Τώρα έχουμε τις προϋποθέσεις για την επισημοποίηση και την επιβεβαίωση της μακροπρόθεσμης βιωσιμότητας του ελληνικού δημοσίου χρέους, άρα έτσι μπορούμε να λύσουμε όλα τα προβλήματα που αφορούν την ολοκλήρωση του προγράμματος και την επάνοδο, σταδιακή αλλά ασφαλή επάνοδο της Ελλάδος στην κανονικότητα. Και κανονικότητα σημαίνει θεσμική ισοτιμία πολιτικά, αλλά και πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Ερωτηθείς σχετικά με το πότε προβλέπει την επιστροφή στην εν λόγω κανονικότητα απάντησε «το ταχύτερο δυνατό».

Οι αγορές έχουν μια χημεία, έχουν ένστικτο και ξέρουν, υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι ο διεθνής ιδιωτικός τομέας επενδύει πολλές ελπίδες στην Ελλάδα. «Έχει πολύ μεγάλη σημασία εμείς οι ίδιοι εσωτερικά να μην υπονομεύουμε την προσπάθεια» συμπλήρωσε.

Ελληνική προεδρία και διεθνείς κρίσεις στη συνάντηση με τον Λ. Φαμπιούς

Οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας, οι διεθνείς κρίσεις, οι διμερείς σχέσεις και η οριζόντια θαλάσσια πολιτική βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης του κ. Βενιζέλου με τον γάλλο ομόλογό του, Λ. Φαμπιούς.

GREECEMFA

Ειδικότερα, όπως είπε ο υπουργός Εξωτερικών, οι προτεραιότητες της ελληνικής προεδρίας είναι οι προτεραιότητες των λαών και των κοινωνιών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και στη Γαλλία και παντού το μεγάλο θέμα είναι η ανάπτυξη,  η απασχόληση,  το κοινωνικό κράτος, η ανεργία των νέων,  η παράνομη μετανάστευση, η προστασία των συνόρων,  και η ολοκλήρωση της οικονομικής και κυρίως της τραπεζικής ένωσης.

Ειδική αναφορά έγινε στην οριζόντια θαλάσσια πολιτική, από το περιβάλλον και την ενέργεια μέχρι την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ιδιαίτερα στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο κ. Φαμπιούς δήλωσε ότι η Γαλλία θα είναι στο πλευρό της Ελλάδας για να την υποστηρίξει κατά την προεδρία της στην ΕΕ, για την οποία είναι σίγουρος ότι θα την ασκήσει με επιτυχία.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι οι επόμενοι έξι μήνες είναι πολύ σημαντικοί για την ελληνική προεδρία, γιατί υπάρχουν πολλά θέματα που εκκρεμούν και θα πρέπει να επιλυθούν. Επίσης, επεσήμανε ότι είναι πολύ σημαντικοί από πολιτικής πλευράς, λόγω ευρωεκλογών.

«Σε πολλά από τα θέματα που θα μας απασχολήσουν έχουμε πλήρη σύμπτωση απόψεων» δήλωσε ο γάλλος ΥΠΕΞ και ανέφερε πως θα πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ανάπτυξη και την απασχόληση, στην τραπεζική ένωση και στα εργασιακά θέματα.

Όσον αφορά στα διεθνή θέματα, συζητήθηκε ιδιαίτερα το ζήτημα της Συρίας, με τον κ. Βενιζέλο να δηλώνει ότι η Ελλάδα θα βοηθήσει όσο μπορεί να πετύχει και εφαρμοστεί η Γενεύη ΙΙ, ενώ ο κ. Φαμπιούς έθεσε και το θέμα της Κεντροαφρικανικής Δημοκρατίας, με τον γάλλο ΥΠΕΞ να υπογραμμίζει την επιδίωξη της χώρας του για μια ευρωπαϊκή συμμετοχή.

Ο κ. Φαμπιούς χαρακτήρισε τις διμερείς σχέσεις των δύο χωρών ως εξαιρετικές στον πολιτιστικό αλλά και στον οικονομικό τομέα.

 Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ΥΠΕΞ πραγματοποιεί διήμερη επίσκεψη στο Παρίσι. Την Τρίτη έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του Σοσιαλιστικού Κόμματος Αρλέμ Ντεζίρ, ενώ το απόγευμα της ίδιας ημέρας ο κ. Βενιζέλος θα μεταβεί στη γαλλική Γερουσία, όπου πρόκειται να εκθέσει τις προτεραιότητες της Ελληνικής Προεδρίας στην Ε.Ε. στους γερουσιαστές που συμμετέχουν στις επιτροπές Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας του σώματος.

naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ

Προτεινόμενα για εσάς



Δημοφιλή