Με ταχύτατες διαδικασίες και μάλιστα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο θα πρέπει να είναι σε θέση η Ευρωζώνη να συμφωνεί και να αποφασίζει το πώς θα αναδιαρθρώνει και θα αναχρηματοδοτεί ή θα εκκαθαρίζει οποιαδήποτε ευρωπαϊκή προβληματική τράπεζα δήλωσε, η Σαμπίνε Λαουτενσλέγκερ, η γερμανίδα υποψήφια για την πλήρωση μιας θέσης στο διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Έπειτα από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν έναν χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση κατέληξε τον Δεκέμβριο σε ένα σχέδιο για το πώς θα διαχειρίζεται την αναδιάρθρωση ή το κλείσιμο προβληματικών τραπεζών, κάτι που χαρακτηρίζεται ένα κρίσιμο βήμα για την τραπεζική ένωση, αλλά η διαδικασία χαρακτηρίζεται περίπλοκη.
Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Οικονομικών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Λαουτενσλέγκερ επισήμανε: «δεν έχω καμιά καλύτερη λύση να σας προτείνω σε ό,τι αφορά τη δομή για τη λήψη αποφάσεων».
Η 49χρονη Λαουτενσλέγκερ, που είναι επίσης αντιπρόεδρος της Μπούντεσμπανκ, της ομοσπονδιακής κεντρικής τράπεζας της Γερμανίας, δήλωσε ότι η δημιουργία ενός Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Εκκαθάρισης και ενός κοινού ταμείου είναι πολύ σημαντικές εξελίξεις και επισήμανε πως είναι αναγκαίο να μπορεί να εκκαθαρίζεται οποιαδήποτε προβληματική τράπεζα μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.
«Πρέπει να διαθέτουμε μία δομή που θα επιτρέπει να αρχίζουμε μια εκκαθάριση το βράδυ της Παρασκευής και να την έχουμε τελειώσει το πρωί της Δευτέρας στην 01:00, διότι εκείνη την ώρα ανοίγει [το χρηματιστήριο του] Τόκιο, στην Ιαπωνία. Αυτό είναι μια πραγματικά σημαντική προϋπόθεση», τόνισε.
Οι τρόποι με τους οποίους θα επιτυγχάνεται ένα τόσο ταχύ αποτέλεσμα μένουν να συζητηθούν και να αποσαφηνιστούν, πρόσθεσε η ίδια. Απομένουν ακόμη να λυθούν πολλά ζητήματα, παρά την πρόοδο που καταγράφεται. Το κοινό, αμοιβαιοποιημένο ταμείο εκκαθάρισης τραπεζών της Ευρωζώνης με ταμειακά διαθέσιμα περίπου 55 δισεκ. ευρώ δεν αναμένεται να είναι λειτουργικό παρά μόνο το 2026.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters